[ FranjoZG @ 17.01.2023. 11:00 ] @
Sjetili se moji korisnici da bi history gotovo svih podataka, field-ova... Baza mi ima više od 50 tablica.
Da li je netko od vas rješavao taj problem? Svaka ideja ili savjet je dobrodošao.

Imam tri ideje kako to riješiti, a niti jedna mi se ne sviđa.

Riješio bih to u trigeru BEFORE UPDATE i BEFORE DELETE

1. Kreirati dvostruke tablice. Npr. za: Adresar kreirati tablicu: Adresar_Hist, pa jednostavno u trigeru kopirati podatke s dodatkom: USER_NAME I DAT_VRIJEME_IZMJENE
Baza će mi rasti... moguća je izmjena jednog fielda CHAR(1), a zbog njega se kopira cijeli slog sa 100-tinjak fieldova (adresar).

2. Kreirati zasebnu tablicu:
HISTORY
1. TABLE_NAME
2. USER
3. DAT_VRI_IZMJENE
4. KEY_FIELD (naziv field-a koji je prim. ključ na tablici čiji je podatak mijenjan, većinom je to ID, ali ima i drugih kombinacija, nasljeđeno...)
5. KEY_VALUE (vrijednost prim. ključa sloga u tablici koj je mijenjana, a na koji se odnosi izmjena)
6. FIELD_NAME (naziv field-a koji je mijenjan)
7. OLD_FIELD_VALUE (vrijednost prije izmjene)


U trigeru tablice koja radi update provjeriti sve field-ove, npr: OLD.NAZIV <> NEW.NAZIV, pa ako je različit - upis u HISTORY tablicu. Svaki field ima svoj zapis.

Problem je što u nekim tablicama imam i filed BLOB/TEXT (nisam mogao izbjeći), pa mi field OLD_FIELD_VALUE mora biti BLOB... Ponovno problem pri izmjeni jednog podatka koji može biti CHAR(1)...

3. Kombinacija varijante 1 i 2:
Za svaku tablicu kreirati njezinu HISTORY tablicu kao u primjeru 2, ali field OLD_FIELD_VALUE mogu postaviti na valičinu koju mi određuje najveći field u tablici za koju radim history. Budući da BLOB imam u 2 tablice, a većina field-ova u ostalim tablicama nije duža od 100 CHAR, uštedio bih dosta prostora.

Varijante 2 i 3 su jednostavnije za kasnije prikazivanje u programu, ne moram uspoređivati zapise jer svi zapisi svih field-ova u HISTORY tablici u izmjene.
[ savkic @ 17.01.2023. 14:20 ] @
Dobro si smislio, tako i radi ti prof alati za bekup/history. 1) ti je najlakse za programiranje, ali uopste nije efikasno i prakticno dupliras bazu i usporavas sve operacije.
To sto moras i blob da trakujes jeste problem pa mozes da dodas posebnu hist tabelu samo za blob polja ili ako ides sa jednom hist tabelom posebno polje za blob.
Postoji jos nekoliko varijanti:
a) ako ima app/db server onda njemu mozes ostaviti da utvrdi (najlakse) sta se razlikuje i upise u history tabelu.
b) korisnik sam precizno definise koja polja zeli da trakuje, iako oni kazu treba mi sve, to nije tacno i kad se pusti da sami unose par hiljada polja onda ce razmisliti i stvarno dodati samo sta je doista neophodno.
Po meni je to najbolje resenje, imas jednu hist tabelu i vise polja, tabelu, kljuc, tip promene (insert, update, delete), timestamp i dva polja za promene, OldValue, NewValue.