[ Markoni011 @ 03.02.2023. 16:10 ] @
Zdravo društvo,

imam situaciju gde je urađeno jako loše kabliranje. Iz pet prostorija, mrežni kablovi se završavaju na mestu gde ne postoji strujna utičnica. Ne pitajte kako, ne pitajte zašto, takvo je zatečeno stanje. Nažalost, "dovući" strujnu utičnicu na to mesto nije opcija. Da vam ne detaljišem zašto. :-)

Naravno potrebno je nakačiti kablove na ruter, pa sam došao na ideju da iskoristim neki ruter koji se napaja preko PoE. Dobio sam info da bi mi MikroTik RB750Gr3 hEX ruter, sa odgovarajućim PoE injector-om završio posao. Znači ruter bih postavio na mesto gde mi se završavaju kablovi, a injector bi nakačio na jedan od 5 kablova i on bi mi na drugom kraju bio uključen u utičnicu i služio samo za napajanje rutera.

Verovatno vredi napomenuti da nemam potrebu za PoE napajanjem drugih uređaja na mreži, samo taj ruter. Udaljenost od rutera do injector-a je oko 20ak metara.

Prvo pitanje, da li neko ima neki drugi predlog?
Drugo pitanje, ako se odlučim za ovaj ruter, koji PoE injector uzeti?

Hvala unapred!
[ Zlatni_bg @ 03.02.2023. 21:20 ] @
Mislim da nije preterano bitno, imas i Ubiquiti, sta ti je dobavljivije. Imaju i neki za 15-20EUR, kapiram da rade posao, ne znam tacno koji im je napon.
[ bachi @ 04.02.2023. 07:49 ] @
Preterano je bitno, jer je potreban pasivni POE, a ne aktivni. :)

PoE in Passive PoE
PoE in input Voltage 8-30 V

Imaš ih u Netiksu.Adapter koji ti ide uz Mikrotik je 24V 0.38A power adapter.

Takođe, imaju u vidu da je maks brzina kod pasivnog poe svega 100Mb, tako da nećeš imati gigabitni link. Pa ako imaš Internet koji je brži od 100Mb, port 1 na mikrotiku koristi samo za napajanje, a port 2 onda izbaci iz bridge-a i koristi kao WAN.

Shodno tome, bolje rešenje ti je https://mikrotik.com/product/hex_s ruter koji ima aktivni poe i samim tim može da izgura gigabit pokraj toga, uz odgovarajući aktivni poe injector i onda bi preko jednog kabla imao i napajanje rutera i gigabitni link na prvom portu.