Evo ti primer kako izgleda kutija u koju sam ubacio TPlinkov ruterboard i postavio je ispod streve magacina firme u kojoj radim, da služi kao ripiter. Kutija se nalazi postavljena tako da na nju ne može da pada direktno kiša, i sa jedne strane se nalazi pleh koji je štiti od direktnog sunca, pravi joj hlad pošto se kutija nalazi okrenuta jugu i zapadu i skoro čitav dan je izložena suncu. Praktično vidi se samo antena koja visi vertikalno ka dole. Na kutiji su izbušene rupe za ventilaciju gore na poklopcu (vidljivo na slici) a sa druge strane kutije,na fiksnom delu se nalazi još rupa koje su koncentrisane oko mesta gde leže čip kad se postavi TPlinkov ruterboard da legne u nju. Tako da čip ima promaju. I ova kombinacija je postavljena u proleće 2018. godine i radi sve do danas. Naravno nikad se ne isključuje iz struje. Otvori za dve antene su prvobitno bili namenjeni za WR841 model ali je silom prilika u poslednjem trenutku ubačena ploča od 740 modela pa je ostala rupa viška. Tako da sam je iskoristio da ubacim taster za reset u slučaju potrebe da ne odšrafljujem poklopac kutije. Žice sa tastera idu direktno na ploču zalemljene paralelno reset tasteru na samoj ploči. Pošto je kutija visoko na magacinu taj taster mogu da dohvatim sa drškom od neke alatke ili štapa i držim 20tak sekundi dok se ruter ne resetuje. Srećom nisam ga do sada koristio. Ako ubaciš ploču od 743 modela možeš ga napajati preko PoE adaptera. Ovaj moj se napaja preko antenskog koaksijalnog kabla, u principu može bilo koji kabal.
Ruteru ne smeta niska temperatura ako je stalno pod naponom, eventualno bi pri jakoj zimi stradali elektrolitski kondenzatori (koje ovaj 740N model ima na svojoj ploči). Od te godine pa na ovamo i nije bilo nekih jakih zima sa temperaturama u velikom minusu. Kao što neko već reče- više mu smeta toplota. Postavljanje rutera ispod crepa na tavanu je tortura za ruter, to treba izbeći po svaku cenu. A ako već mora - onda bar izvaditi ploču iz fabričkog kućišta i ostaviti je tako golu da može da se hladi.
Moja preporuka za ove DIY AP kombinacije bi bio neki Mikrotikov ruterboard, oni su žilavi, podnose opseg temperatura od -30C pa do +60 neki modeli do +70C. Čak i najjeftiniji RB941 podnosi -20C do +60C. i na svojoj ploči nema elektrolitskih kondenzatora.