[ visatix @ 18.02.2023. 17:42 ] @
Forumaši,
kako bih proširio Wi-Fi mrežu u dvorištu i bašti kuće (zbog kamera i sličnog) razmišljao sam da kupim ruter TL-WR841HP (jer sam čitao da ga mnogi hvale zbog svoje jačine i dobrog dometa). Ideja je da koristim od glavnog rutera (u kući) do garaže, internet mrežu preko električne mreže i iste faze (imam 2 komada D-LINK PowerLine AV2 1000 ) i onda u TL-WR841HP. Ono što me muči je što će ruter biti u garaži gde su temperature kao i spolja, a njegov temperaturni opseg je od 0-40 C. Kako će da radi na temperaturama ispod nule??? Ili imate predlog za neki drugi ruter.
[ Onaj_od_pre @ 18.02.2023. 18:45 ] @
Meni je jedan indoor ruter izbačen napolju, samo sam gastavio u metalnu kutiju da ne ulazi voda, štrči samo antena... i evo radi ok, pričvršćen je za oluk ispod simsa. Bije po celom dvorištu. Radi... ni kiša ni vetar ni sunce ni hladnoća mu ne mogu ništa. (TP-Link neki)
[ Predrag Supurovic @ 18.02.2023. 20:53 ] @
U vreme dok su wifi community bili aktuelni mi smo često držali uređaje u plastičnoj kesi. Bitno je samo da nije na otvorenom, da je zakolonjeno od kiše i Sunca.

Zimi nemoj isključivati uređaj koji je napolju. Ako moraš, isključuj samo na par minuta,jer ako se ohladi, onda to može da bude problem.
[ visatix @ 19.02.2023. 08:36 ] @
Hvala Vam na odgovorima. U garaži će biti zaklonjen od svih atmosferskih uticaja...brine me samo hladnoća ali ću probati...i neću ga isključivati.
[ bakara @ 19.02.2023. 12:22 ] @
Meni je godinama ruter stajao na tavanu, parkticno na spoljnoj temperaturi, ali na suvom i nista mu nije falilo.
[ MajorFatal @ 19.02.2023. 14:51 ] @
I niko nije imao problem sa kondenzacijom, ni u kesama ni u metalnim kutijama, kad je napolju minus a ruter ugrejan?
[ tox master @ 19.02.2023. 21:43 ] @
I ja sam par godina imao na terasi indoor repeater i radio je bez problema bez ikakve zastite, samo sto nije bio izlozen kisi naravno.
Mislim da do kondenzacije ne moze doci dok uredjaj radi to jest dok oslobadja neku toplotu bez obzira koliko je niska temperatura.
[ I AM BORGS @ 19.02.2023. 22:02 ] @
ja sam imao uređaj 6 godina na tavanu svaki dan 2010-2016 i gasio ga preko noći, svako jutro paljenje i nikada mu ništa nije bilo radio sasvim ok , samo sam napravio drveni držač i i mali krović da slučajno ne pokisne od kiše , radio je i u debelim minusima temperature , tako da se nemoraš brinuti. pozz
[ Predrag Supurovic @ 20.02.2023. 16:19 ] @
Citat:
MajorFatal:
I niko nije imao problem sa kondenzacijom, ni u kesama ni u metalnim kutijama, kad je napolju minus a ruter ugrejan?


Sve dok je uređaj uključen nema problema sa kondenzacijom.

WiFi uređaji se sami dovoljno greju, pogotovo ako su u nekoj kutiji.

Leto je problem, kad treba da se bolje hlade.[ Tannoy @ 20.02.2023. 23:46 ] @


Evo ti primer kako izgleda kutija u koju sam ubacio TPlinkov ruterboard i postavio je ispod streve magacina firme u kojoj radim, da služi kao ripiter. Kutija se nalazi postavljena tako da na nju ne može da pada direktno kiša, i sa jedne strane se nalazi pleh koji je štiti od direktnog sunca, pravi joj hlad pošto se kutija nalazi okrenuta jugu i zapadu i skoro čitav dan je izložena suncu. Praktično vidi se samo antena koja visi vertikalno ka dole. Na kutiji su izbušene rupe za ventilaciju gore na poklopcu (vidljivo na slici) a sa druge strane kutije,na fiksnom delu se nalazi još rupa koje su koncentrisane oko mesta gde leže čip kad se postavi TPlinkov ruterboard da legne u nju. Tako da čip ima promaju. I ova kombinacija je postavljena u proleće 2018. godine i radi sve do danas. Naravno nikad se ne isključuje iz struje. Otvori za dve antene su prvobitno bili namenjeni za WR841 model ali je silom prilika u poslednjem trenutku ubačena ploča od 740 modela pa je ostala rupa viška. Tako da sam je iskoristio da ubacim taster za reset u slučaju potrebe da ne odšrafljujem poklopac kutije. Žice sa tastera idu direktno na ploču zalemljene paralelno reset tasteru na samoj ploči. Pošto je kutija visoko na magacinu taj taster mogu da dohvatim sa drškom od neke alatke ili štapa i držim 20tak sekundi dok se ruter ne resetuje. Srećom nisam ga do sada koristio. Ako ubaciš ploču od 743 modela možeš ga napajati preko PoE adaptera. Ovaj moj se napaja preko antenskog koaksijalnog kabla, u principu može bilo koji kabal.

Ruteru ne smeta niska temperatura ako je stalno pod naponom, eventualno bi pri jakoj zimi stradali elektrolitski kondenzatori (koje ovaj 740N model ima na svojoj ploči). Od te godine pa na ovamo i nije bilo nekih jakih zima sa temperaturama u velikom minusu. Kao što neko već reče- više mu smeta toplota. Postavljanje rutera ispod crepa na tavanu je tortura za ruter, to treba izbeći po svaku cenu. A ako već mora - onda bar izvaditi ploču iz fabričkog kućišta i ostaviti je tako golu da može da se hladi.

Moja preporuka za ove DIY AP kombinacije bi bio neki Mikrotikov ruterboard, oni su žilavi, podnose opseg temperatura od -30C pa do +60 neki modeli do +70C. Čak i najjeftiniji RB941 podnosi -20C do +60C. i na svojoj ploči nema elektrolitskih kondenzatora.