[ Zlatni_bg @ 18.02.2023. 19:04 ] @
Pozdrav,

Pitanje u vezi povezivanja kucnih uredjaja. Recimo da imam NAS sa 2xNIC i da hocu da radim agregaciju. Iz glavnog rutera ide switch.

Da li ima poente raditi agregaciju 2 linka sa switcha na ruter, pa onda NAS jedan port u switch, drugi port u ruter direktno? Recimo da imam glavni workstation PC koji je zakacen direktno za ruter, vucem podatke sa NAS-a, ogromnu kolicinu, zasitim link, da li ce drugi link ostati slobodan za uredjaje koji su povezani preko switcha? I da li je to uopste izvodljivo ili oba linka moraju u isti uredjaj - switch ili ruter.

Planiram novu kucnu mrezu i gledam koliko portova za sta mi treba. S obzirom da mi je nemoguce da imam manje od 6-7 ethernet konekcija, agregacija postaje neophodna jer su sanse da cu udaviti 1gbps link velike.

Ukoliko treba slika, mogu da zakacim otprilike ono sto sam isplanirao, vecinom me interesuje deo oko agregacije linkova ka switchu/switchevima i da li sam tu ispostovao dobru praksu.

Takodje, preporuke za iole jeftine 2.5G switcheve su dobrodosle. Gledam da prolongiram nabavku takvog switcha jer trenutno nemam previse klijenata koji mogu da koriste takav link. Takodje imam soluciju da idem na 2x10G portove na ruteru na duze staze za nesto vise novca, ali mislim da u narednih 5 godina necu imati apsolutno nista sto ima 10G NIC.
[ nkrgovic @ 18.02.2023. 20:50 ] @
Agregacija dva porta na dva razlicita uredjaja moze samo ako uredjaji to znaju izmedju sebe to da dogovore. Sanse da to ruter i switch znaju su vise-manje nula. Ako napravis agregaciju na strani NAS-a i ubodes portove u dva uredjaja bar jedan port nece da radi. (Ima gde to moze, ali to ti nije u budzetu sigurno, a i to je dva ista switch-a).

Dva porta u switch imaju smisla, ako switch podrzava LACP, tj. IEEE 802.3ad. Time dobijas veci propusni opseg - ako NAS moze da to podrzi ka diskovima ima smisla.

Za jevtinu opremu, ja obicno gledam Ubiquiti. Imas Switch Flex XG, sa 4x10Gb portovima, na primer, trebalo bi da je oko 300 EUR.
[ Zlatni_bg @ 18.02.2023. 23:07 ] @
AX86U Pro + managed switch sa LAG bi trebalo da rade posao, sto se tice router -> switch varijante? U obzir mi ulazi i AX89X sa 10G konekcijom i SFP konektorom koji jeftino moze da postane jos jedan 10G port, pa da tu za pocetak izvucem brzi link i vidim pre kupovine da li radi 10G agregacija - mada mi za 10G ni ne treba realno.

Diskovi nisu problem, problem je saturacija tog linka, citanje sa diskova je ~180MB/s i bez ikakvog RAIDa. Zato za pocetak gledam jeftiniju varijantu sa 1G agregacijom, ali da imam mogucnost migracije na 2.5G u bliskoj buducnosti, gde bi mogao da ide jedan brzi switch, a 1G klijenti na drugi, jeftiniji switch sa agregacijom. Znaci akcenat mi je na skalabilnosti, planirani troskovi su sigurno 300EUR za ruter, 50-60EUR za 1G switch, 200-300EUR za bolji switch i po potrebi SFP to ethernet konverter ako idem na 10G varijantu.

Malo postajem frustriran problemima 1G kucne mreze sa par usluznih uredjaja (NAS, HTPC, NUC, mini server sa 2 NICa) gde najednom ceo uredjaj ode offline ako dodje do zagusenja. Tu jos nisu ubrojani klijentski uredjaji poput 2 PC-a, EON box? :D, i svega sto ide na AC wifi trenutno a moze da ide na 2x2AX. Znam da je tranzicija prilicno skupa ali ne mora odjednom da se odradi, pa i budzet moze da bude malo veci.
[ bachi @ 19.02.2023. 06:57 ] @
https://mikrotik.com/product/css610_8g_2s_in

Da li je ovo dovoljno jeftino? :D

[ Zlatni_bg @ 05.06.2023. 22:07 ] @
https://www.tp-link.com/uk/hom...rking/soho-switch/tl-sg108-m2/

Vredi li ovo na duze staze? :) Na kraju sam iskomplikovao pricu, znaci glavni ruter sad ima dual wan i load balancing... Mislim da mi preko 2.5G nece trebati u skorije vreme, pogotovu ako budem gurao u servere PCIE 2.5G kartice koje su solidno jeftinije od 10G, za kojim opet nemam potrebe :D I dalje se igram s rutiranjem ali uredjaji koriste WAN koji im treba, a na nekim radi full load balancing. Dve konekcije, 400/40 SBB i 1000/500 Supernova (jbga, MTS nece da ulazi u zgradu jer je tu SN, ali je solidno stabilna). Ceo mesecni trosak mi je nekih 3k veci jer fiksni i mobilni telefon nisu bili ni u kakvim paketima vec neki period, pa je ta brza konekcija izasla "solidno" jeftino.

Oduzilo se malo ali je pocelo s ruterom, NAS-om i novim HDD-ovima. 10G ne verujem da cu u kuci imati u narednih 5 godina, niti vidim da ce bilo sta sem da stavljam custom NIC-ove doci sa 10G ethernetom, a svuda da stavljam te custom NIC-ove i VM passthrough... racunica nije dobra :)

Ovako bih radio ili agregaciju na 2x2.5Gb na ruteru, ili eventualno jednu konekciju ka ruteru i onda gubio failover/agregaciju, a drugi slot da ide na NAS. Vise logike mi ima da radim agregaciju na 2 multigig porta.