[ Mirkela357 @ 09.04.2023. 14:19 ] @
Pozrav svima,

potrebna mi je pomoc.

Stan mi je napravljen tako da je vece rastojanje izmedju dnevne sobe (gde se nalazi SUPERNOVA Technicolor dolazni ruter) i spavace sobe gde sam postavio sto za rad zajedno sa Access Point ruterom Xiaomi 4C.
Preko tavana sam ova dva rutera povezao CA6 kablom i ova konekcija mi radi na Xiaomi ruteru.

Sa Xiaomi rutera sam povezao stampac HP Color Laser 1500 kao na slici ispod na jedan ethernet prikljucak, na drugi ethernet prikljucak sa istog rutera je povezan Dell dock D6000 koji koristim za svoj Dell racunar za posao.

Zelja mi je da u ovoj navedenoj konfiguraciji imam mogucnost pristupa stampacu preko WiFi konekcije preko SUPERNOVA rutera iz dnevne sobe jer mi cesto zena ovde obavlja aktivnosti. Ali isto tako bi bilo dobro da imam istu mogucnost sa Xiaomi rutera ako se povezem WiFi ili preko LAN konekcije sa istog rutera

Da li neko moze da mi pomogne step-by-step kako ovo da realizujem? Zicenje i povezivanje vec sam odradio ali ne znam kako mrezu da iskonfigurisem.

Moja mail adresa je [email protected] da bih vam dostavio skicu kako izgleda mreza da bi vam bilo jasnije jer ovde nije dozvoljen upload koliko vidim (nov sam).Lep pozdrav,
Mirkela357

[ ademare @ 09.04.2023. 14:38 ] @
https://www.elitesecurity.org/faq/

Pa 21.

Ako želite da uploadujete neki fajl uz vašu poruku, kliknite na link “Upload uz poruku” koji se nalazi ispod vaše već napisane poruke. U polje Izbor fajla upišite adresu do fajla koji se nalazi na vašem disku. Preporučljivo je da koristite “Izaberi” dugme sa kojim ćete sami moći da pronađete fajl.
Kada završite se izborom fajla, pritisnite dugme “Upload” i fajl će biti uploadovan. Fajlove možete uploadovati najviše 24h od slanja poruke. Kada uploadujete fajl, svi će moći da ga downloaduju iz vaše poruke. Link će se pojaviti u dnu poruke.


Ovo nije bas precizno. Kada pritisnes Upload pojavi se novi ekran .

Onda Browse pritisnes , pa izaberes fajl sa svog diska .

Na kraju Upload i to je to .
[ Miroslav Cvejić @ 09.04.2023. 19:03 ] @
Ethernet kabl od Supernova rutera treba da ide u LAN port Xiaomi uređaja ne WAN. DOdatno na Xiaomi isključi DHCP (ili ga prebaci u AP režim ako to ima), tako da će on raditi kao access point a ne ruter. nema potrebe za još jednim NAT u toj priči. I dobićeš to što si zamislio.
[ Mirkela357 @ 09.04.2023. 20:55 ] @
Pozdrav Milane,
Hvala na javljanju.

Potrebno mi je malo više detalja jer sam laik i pravljenju mreža.

Što se tiče Xiaomi rutera, verujem da sam već povezao kako se mi navodis. Xiaomi Ruter ima 3 UTP priključka sa zadnje strane od kojih su 2 namenjena za UTP konekciju prijemnika sa rutera a jedan UTP ima naziv 'Internet' što prema uputstvu je dovod.

Za navedeno da isključim DHCP, ne znam kako to da uradim jer kad sam kupio isti, sve što je bilo u uputstvu je da preko Mi WiFi aplikacije obavim konfiguraciju rutera i meni generalno sve radi.
Dakle imam mrežu od Xiaomi ja i koristim je preko WiFi veze na telefonu ili žičani preko UTP kabla na dock (ova veza jako mnogo puca na VPNu ali aj videću za to kasnije).

Medjutim, problem koji imam je da kada imam lap top 1 i 2 sa slike ispod povezan preko wifi na SUPERNOVA Ruter, moj lap top ne vidi štampač na Xiaomiju. Štampaču mogu da pristupim samo ako sam laptopom povezan na Xiaomi Ruter i nikako više. Ne znam kako da rešim to i to mi je glavni problem...
Da li možeš posavetovati? Imaj u vidu da nisam iz ove sfere ali radim sa računarima.
[ ademare @ 09.04.2023. 21:26 ] @
Evo na ovom linku imas detaljno objasnjeno za MI 3 ruter , valjda i taj malo noviji ima slicne opcije .

Najvaznije je da vidis sa linka koji je princip .

Na glavnom ruteru koji si dobio od provajdera treba da podesis staticku adresu Xiaomia .

Na Xiaomiu da iskljucis DHCP itd.

Itd imas ceo princip detaljno objasnjeno na linku


https://www.nextofwindows.com/...ting-network-same-ssid-roaming
[ Mirkela357 @ 09.04.2023. 21:59 ] @
Hvala Mare
Ove nedelje imam obaveze tako da cu se od sledeće nedelje posvetiti ovome pa javljam ako sam uspeo i kako je prošlo.

Pozdrav.
[ djamsi @ 10.04.2023. 05:12 ] @
ja bih stavio sve u jednoj mrezi. Za pocetak Supernova Technicolor Router ce bude 192.168.1.1, xaomi 4C Router 192.168.1.2 dhcp za Supernova Technicolor Router od 192.168.1.201-250, dhcp za xaomi 4C Router 192.168.1.150-200. Pronter bi dodelio static IP ili registred DHCP 192.168.1.255... I preko oba rutera printer uvjek ce da bude na istoj IP adresi bez razlike jesi na kabel ili na wifi...
[ ssi @ 10.04.2023. 09:09 ] @
Ja bih iskreno te rutere zamenio mikrotikovima. Jesu komplikovani ali su 10x mocniji.
[ Mirkela357 @ 19.04.2023. 12:26 ] @
Pozdrav svima,
resio sam problem.

Poslusao sam savet od Miroslava Cvejića iznad, pracenjem instrukcija sa linka od ademare-a: [url=] [https://www.nextofwindows.com/...ting-network-same-ssid-roaming].

U podesavanju Xiaomi 4C rutera kad sam usao u konfiguracioni panel, imao sam mogucnost da prebacim mode rada routera i to kao 3 ponudjena: WiFi router, WiFi repeater (ili ako dobro razumem kao gore navedeno Access Point) i LAN repeater.
Izabrao sam LAN repeater.
Mogucnost da se podesi DHCP da iskljucim kako je ademare naveo je nestala iz konfiguracije kada sam re-freshovao browser i ponovo odradio login.

Testirano:
1. Stampanje test stranice kada je laptop poevzan na SUPERNOVA Technicolor router - RADI.
2. Povezivanje telefona na Xiaomi router WiFi - RADI
3. Povezivanje Laptopa na docking station koji je LAN-om vezan na Xiaomi da proverim da li imam internet konekciju - RADI


Ono sto mi je ostalo da istestiram je da li mi i dalje puca Cisco VPN preko docking station-a kada sam povezan laptopom ili ne. Ovo je pre bio slucaj jako cesto.

Hvala djamsiju i ssi-ju na sugestijama. Pokusao sam djamsijev predlog prvo ali sam se malo pogubio u Xiaomi podesavanjima jer kada sam hteo da mu podesim Xiaomi ruter da bude 192.168.1.2 dhcp, nije mi ruter prihvatao ovo podesavanje navodeci neku poruku da ne moze to jer je vezan LAN konekcijom (ili tako neka poruka). Tako da sam odustao.