[ Justice4All @ 15.05.2023. 23:43 ] @
U PictureBox učitavam sliku (dosta veću od PictureBox-a). Po potrebi vršim Resize, rotitam... a pomoću ScrollBarova podešavam da se deo slike koji hoću da isečem nađe u PictureBox-u. ( PictureBox je unutar panela sa Autoscroll podešenim na true ). Kropujem tako što prethodno nacrtam pravougaonik kojim praktično označim ceo PictBox. Sve ovo lepo funkcioniše.
Ako sam već zadovoljan delom slike koji je u PictureBox-u, zašto moram da crtam pravougaonik istih dimenzija? (Da bih odredio koordinate isečka na originalnoj slici).
Pitanje: Da li je moguće da dobijem koordinate dela slike koji se trenutno vidi i da ga odmah isečem, bez crtanja pravougaonika? Dimenzije PictBox-a određuju dimenzije isečka, početak je na (0,0) što se tiče PB, ali gde je to na originalnoj slici???
[ Shadowed @ 16.05.2023. 08:21 ] @
To verovatno mozes dobiti iz dela koda gde odredjujes koji deo slike je prikazan (ScrollBar-ovi).
Bez koda, to je otprilike sve sto mogu da ti kazem. Ako hoces, post-uj kod kojim odredjujes koji deo slike je prikazan pa mozemo videti detaljnije.
[ Justice4All @ 16.05.2023. 10:02 ] @
U tome i jeste problem: nema koda... Scrolujem sliku dok ne izaberem šta me zanima a onda moram da kliknem da bih odredio koordinatu levog gornjeg ugla originalne slike za Crop (ne crtam pravougaonik kao što sam gore napisao već samo definišem početnu tačku pa na nju dodam dimenzije PictureBox-a). Sve ovo lepo funkcioniše ali me nervita ovaj dodatni klik kad već vidim ono što hoću...
[ Shadowed @ 16.05.2023. 11:27 ] @
Koliko se secam, PictureBox nema podrsku za ScrollBar.
Ako si koristio Panel, pa u njemu PictureBox i na Panel-u ukljucio skrolovanje, onda poziciju mozes dobiti preko Panel.HorizontalScroll.Value i Panel.VerticalScroll.Value.
[ Justice4All @ 16.05.2023. 12:11 ] @
E, to je TO. Bravo !! Sad me čeka poveći posao da sve ovo prepravim samo da bih korisniku uštedeo jedan klik, ali šta ću, delovalo mi je glupo (a i nezgodno, jer im je teško da mišem pogode baš tačku (0,0) ). HVALA !!
[ Shadowed @ 16.05.2023. 13:23 ] @
Gledaj na to ovako: neces korisniku ustedeti samo jedan klik. Ustedeces mu jedan klik svaki put kad obavlja tu operaciju sto je verovatno puno puta (= puno klikova) :)
Usput, ako koristis to na vise mesta, mozes smestiti u jednu kontrolu koja ima Panel + PictureBox + metod za crop-ovanje i onda kad ti treba samo pozoves Crop() i to je to.