[ erngab @ 27.07.2023. 11:47 ] @
Pozdrav,
Imam problem sa prijavljivanjem na sajt https://euprava.gov.rs/ sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.
Kod prijave nakon upisa PIN-a prebacuje me na stranicu Greška https://prijava.eid.gov.rs/aut...endpoint/errors/error_403.html
✸ Probao sam da se prijavim na ovaj način preko Chrome i Edge. U Chrome sam probao sa različitih naloga.
✸ Menjao sam PIN na ličnoj karti (pomoću programa Čelik)
✸ Probao sam prijavu sa 2 lične karte. Sertifikat je validan na obe lične karte.
✸ Imam instalisan TrustEdgeID_x64 i Celik64bit
✸ Na stranici Greška navodi se 6. tačaka kao mogućnost greške
1. Kontrolna lampica svetli
2. Kartica je pravilno orijentisana i gurnuta je do kraja
3. U Control Panel/ Internet Options/ Content/ Certificates/ Personal imam 3 sertifikata (Čudno je jer sam koristio 2 lične karte, za jednu ličnu kartu imam 1 sertifikat, a za drugu 2 sertifikata. Za ovaj drugi gde ima 2 sertifikata sam pre koji dan obnavljao kvalitetni elektronski sertifikat)
4. Nisam koristio Firefox
5. " Internet pretraživač nije pravilno pročitao elektronski sertifikat. Zatvorite, pa potom otvorite Vaš internet pretraživač, pa nakon toga probajte ponovo da se prijavite." - Više puta pokušano
6. "Proverite da li na svom računaru imate instalirano više softvera za više sertifikacionih tela." - Sad ovo mi nije baš jasno u potpunosti
✸ U nekom od komentarra na forumu govori o MUP-ovim sertifikatima ručna instalacija (komentar iz 2016-te https://www.elitesecurity.org/...ani-elektronski-sertifikat-MUP)
Našao sam neka 4 sertifikata (MUPCAGradjani3.crt, MUPCARoot3.crt, MUPGradjaniCA4.crt, MUPRootCA4.crt) Sve sam instalisao, uglavnom na automatski, jer uputstvo ne odgovara mom rasporedu foldera kada odaberem manual selekt folder. Prava zbrka. Ko zna šta sam uradio i da li je ovo uopšte potrebno?

Sve se nekako iskomplikovalo. Samo sam hteo da vidim stanje poreza i odvodnjavanje koliki je dug, onlajn (da imam onlajn uvid, kada je to već moguće). Evo već nedelju dana radim na tome. Nabavio sam čitač, produžio sam sertifikat u mup-u, sada tražim neko rešenje na internetu da se prijavim sa sertifikatom. Sa lozinkom se uđe ali se ništa ne može videti. Ne znam ni koji je smisao ulaz sa lozinkom. Na forumu ima dosta materijala na ovu temu, dosta od toga mi je još nejasno, na primer elektronski potpisi... Otom potom.
Ja za sada želim samo da se prijavim sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom na sajt eUprava
Da li možda neko ima neki predlog?
[ tkaranovic @ 27.07.2023. 17:06 ] @
Meni je sikakala greska jer je bio selektovan pogrsan sertifikat. Kad sam izabrao odgovarajuci onda nije bilo greske. Taj bez greske je imao auth ili nestoslicno u imenu.

Ne znam da li je to ovde istoslucaj ali bi trebalo probati sve sertifikate.
[ djux66 @ 28.07.2023. 06:06 ] @
Koliko puta ti se desila greška sa pogrešnim PIN-om? Ako je bar 3 puta pogrešio onda si zaključao certifikat i ne možeš više da ga koristiš.
Meni se to desilo jer sam mislio da znam napamet PIN, pa sam morao u MUP da podnesem zahtev da mi otključaju, ne plaća se ništa samo se popunjava obrazac.
Najbolje prošetaj do MUP-a da ti provere, ako ništa nisi dirao na kompu a prethodno ti je sve radilo, uključujući i čitač kartice, vrlo verovatno da je u pitanju blokada.
[ bachi @ 28.07.2023. 07:08 ] @
Dugačak tekst, a mrzi me detaljno da čitam. :D

Samo pitanje: kada se loguješ na eupravu, a imaš ličnu kartu, na ličnoj karti ume da bude 2 sertifikata. Jedan posle tvog imena piše - sign, a drugi posle imena piše auth.

E, upravo ovaj drugi se koristi za autentikaciju - auth i sa njim se prijavljuješ na eupravu.
[ erngab @ 28.07.2023. 11:50 ] @
Hvala na pomoći, uspeo sam da se prijavim.
Citat:
kada se loguješ na eupravu, a imaš ličnu kartu, na ličnoj karti ume da bude 2 sertifikata. Jedan posle tvog imena piše - sign, a drugi posle imena piše auth.
E, upravo ovaj drugi se koristi za autentikaciju - auth i sa njim se prijavljuješ na eupravu.

Bachi ovo je bio problem.

Sa jednom ličnom kartom sam uspeo kasnije da se prijavim. Ona ima samo 1 sertifikat i nisam morao da biram sertifikat sa "Auth" na kraju. Sa drugom nisam uspeo jer ima 2 sertifikata (kao što si naveo) i stalno sam se prijavljivao sa prvim "Sign" sertifikatom. Ovi sertifikati se izlistaju kada na prozoru za odabir sertifikata kliknem na "More choise" (sada znam :)).

Zašto jedna lična karta ima 1 sertifikat a druga2?[Ovu poruku je menjao erngab dana 28.07.2023. u 13:06 GMT+1]