Šta mislite o potrošnji novih trocilindraša? Konkretno vozimo ovih dana novi citroen c3 1.2 ccm 80 ks troši ko tenk. Grad ili otvoren put potrošnja uvek ista 8 litara benzina na 100 km.
Automobil se navodno vodi kao euro 6 a troši ko tenk. Gde odlazi ovoliko gorivo sobzirom da se vodi kao euro 6? Koliko samshvatio montiraju dp filter od dizelaša da bi apsorbovao ovoliku potrošnju tj izduvne gasove? Zašto se plin ne ugrađuje po difoltu u ove kosilice?
Dacia sa 0.9 tce, 6.0 L, eco mod, gradska vožnja po Novom Sadu, malo li je?
[ bordzija @ 31.07.2023. 15:30 ] @
Okači fotku borda sa upaljenim motorom da se vidi br obrtaja.
Ovaj troši ko tenk
[ Turmen @ 02.08.2023. 12:45 ] @
Nešto ti nije u redu sa tim autom, proveri ga kod majstora.
Trenutno imam u porodici 3 malolitražna trocilindraša, najviše troši stari Polo sa atmosferskim 1.2 motorom, oko 9l / 100km i to kada sam u beogradskom kreni - stani špicu, sa klimom na 4. Na otvorenom troši drastično manje.
Ostali (oba 1.0 TSI) ne prelaze 6.5l
[ bordzija @ 02.08.2023. 13:04 ] @
Održava se u ovlašćenom servisu boban, kažu da je sve u savršenom redu i da je to normalna potrošnja za trocilindrični motor.
Da se razumemo i ovaj pokazuje trenutnu potrošnju na otvorenom putu 5-6 litara što su obične gluposti.
Prosečna potrošnja je 8 litara na otvorenom putu.
[ bakara @ 02.08.2023. 21:25 ] @
Prosecna potrosnja zavisi od prosecne brzine.
Kad vozis 140km/h sa tako malim benzinskim motorom koji se vrti na 4000rpm sasvim je logicno da trosi 8 litara.
Ti mali turbo benzinski motori trose isto kao i njihova atmosferska braca po kubikazi samo imaju vise snage.
Ako hoces da trosi manje na auto putu , moraces malo da popustis gas
[ Ivan Dimkovic @ 02.08.2023. 21:29 ] @
Upravo - prosecna potrosnja najvise zavisi od stila voznje. Dzaba "samo 3 cilindra" ako ima turbinu i nagazis ga do daske ili ga dobar deo vremena drzis u visokim obrtajima.
Davno sam vozio redni 6 sa dve turbine - kad ga zgazis do daske onaj digitalni merac potrosnje samo kaze 49.9, a potrosnja ista kao i V8 za kojim jurcas :-) Naravno, u katalogu pise nesto sasvim drugo, ali to mere sa babom unutra i nizbrdo.
[ bordzija @ 03.08.2023. 01:16 ] @
Nema turbinu ima 80 konja.
[ Java Beograd @ 03.08.2023. 08:07 ] @
Citat:
bordzija:Automobil se navodno vodi kao euro 6 a troši ko tenk. Gde odlazi ovoliko gorivo sobzirom da se vodi kao euro 6? Koliko samshvatio montiraju dp filter od dizelaša da bi apsorbovao ovoliku potrošnju tj izduvne gasove?
Vidim da mešaš "Euro 6", tj. norme koje se tiču štetnosti izduvnih gasova sa prosečnom potrošnjom. To nema veze jedno sa drugim.
DPF je "Diesel Particular Filter" i on se kao takav garant ne ugrađuje u izduv benzinskih motora. Jer, benzin kad sagoreva nikako ne može proizvede dizel čestice.
Postoji PPF tj. "Petrol Particular Filter" i on se ugrađivao u neke PSA automobile sa Puretech motorima (ne znam za tvoj konkretno), ali generalno, konstrukcija, funkcija i namena PPF je potpuno različita od DPF.
Dalje:
Puretech motori su se, generalno, pokazali kao veće njesra. 1.0 1.2 1.6 - svaki ima svoju manu i svoju boljku, i kod svakih je bilo nekih intervencija, povlačanja zbog fabričke greške i slično.
Konkretno taj 1.2 ima baš velike probleme sa prevelikim habanjem i pucanjem razvodnog kaiša, što može da izazove skupu havariju motora.
E sad, C3 je "mali gradski auto", nema neku aerodinamiku, a sa tim motorom je namenjen pretežno za gradsku vožnju. Naravno, može se sa njim i na put.
Potrošnja je takva, kakva je. Na 130 km/h pri 4.000 obrtaja, jbg, to je to.
Verujem da, kad bi usporio na 120 km/h ili 110 km/h da bi potrošnja pala na 6 l/100 km. Znatno manja potrošnja, a na željenu destinaciju stigneš dvadesetak minuta kasnije, zanemarljivo.
Dakle, tankaj taj benzin, vozi malo sporije i nadaj se da je konkretan primerak tog 1.2 Puretech ispao dobar.
Meni se lično C3 dopada i mislim da ima odličan odnos cena / kvalitet.
Planiram u skoroj budućnosti da kupim, za grad. Ali, svakako dizel. 1.4 ili 1.6 HDi.
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2023. 08:47 ] @
Citat:
bordzija:
Nema turbinu ima 80 konja.
Da ima turbinu trosio bi jos solidno vise.
[ bordzija @ 03.08.2023. 09:50 ] @
Ništa vratićemo auto jer je apsolutno neisplativ za vožnju. Totalni promašaj. Kao narkomana u kući da imaš. Svaki drugi dan na pumpi. Prvo smo mislili da je rezervoar bušan ali su nas u servisu ubedili da nije.
To tako izgleda kada žene biraju auto. Obavezno kupe neku lepu glupost.
[ ademare @ 03.08.2023. 10:06 ] @
Terao si ga previse . 140 koliko vidim na filmu !
Vidi se da se ceo auto ne ponasa kako treba na tim brzinama, jednostavno nije pravljen za takve brzine .
Vibracije , veliki otpor vazduha , vidi se da nije za 140 !
A rekli su ti ljudi , i sta ce ti 140 kada ne znam gde si vozio ali nigde nije dozvoljeno vise od 130 na autoputevima osim u DE gde ima nekih deonica gde nema ogranicenja.
[ Java Beograd @ 03.08.2023. 10:19 ] @
@bordzija
Mislim da ćeš istu ili veoma sličnu potrošnju da imaš i sa VAG grupom, kod automobila B segmenta (Polo, Ibiza, Fabia) sa sličnim benzinskim trocilindričnim 1.2, za kojeg kažu da troši ulja minimum litar na 1.000 km.
Slični su i motori 1.0 (ili još gori)
Sve te trocilindrične motore su konstruisale "knjigovođe" u želji da se uštedi na 1 klipu, 1 klipnjači, 1 kompletom karika i 4 ventila. Ušteda, samo takva.
Prošla su ona vremena kad je Opel Corsa Mk1. sa benzincem 1.2 trošio "kao upaljač".
Sad su smanjili broj cilindara, umesto 2 postoje 4 ventila po cilindru, ubacili dizne umesto karburatora, ugurali turbo, sijaset senzora MAP, MAF, lambda sonda ...
Umesto točkova (guma) od 13 ili 14 cola sad su 16 ili 17, pa su i gume duplo skuplje.
Umesto da "mali gradski auto" (bilo kog brenda) košta oko 10.000 € sad košta 40.000 € i troši više goriva i ulja.
[ Ivan Dimkovic @ 03.08.2023. 10:26 ] @
Citat:
Java Beograd
Sve te trocilindrične motore su konstruisale "knjigovođe" u želji da se uštedi na 1 klipu, 1 klipnjači, 1 kompletom karika i 4 ventila. Ušteda, samo takva.
Koliko se secam, bar BMW-u je ovo odgovaralo ranije zato sto je olaksavalo proizvodnju zajedno sa rednim 6 motorima... mada, danas tih rednih 6 ima sve manje (bukvalno je R6 kao V8 pre 10 godina).
Citat:
u želji da se uštedi na 1 klipu, 1 klipnjači, 1 kompletom karika i 4 ventila. Ušteda, samo takva.
Na milione automobila jeste solidna. Ja sam bio sokiran kad sam slusao 'sales pitch' jednog infotainment proizvodjaca da za neki novi konektor treba tanja zica i pricu koliko ce bakra ustedeti. Bukvalno gledaju svaki cent.
Plus, 3-cilndricni motori su laksi sto utice na druge stvari.
[ ademare @ 03.08.2023. 10:51 ] @
Kod Bordzije ko god da bira ne samo auto vec bilo sta uvek se na kraju kupi Najjeftinije shranje !
Mogu da se kladim da je ovo bio Najjeftiniji auto tog godista i kilometraze na placu !
I sta ce ti auto kao C3 ?
Imas vikendicu ides tamo , treba da preneses kojesta , ne samo tamo vec svugde !
Ja bih na tvom mestu kupio neki karavan ! Ne mora veliki , ali da je karavan !
Ne sto Karavan moze da ponese vise , nego sto ima Karavanska zadnja vrata , pa mozes lakse i bolje da uneses sta ti treba !
E sad karavan nije Najjeftiniji , al stisni jednom pa kupi nesto Normalno !
Jel LADA otisla na reciklazu ?
[ bordzija @ 03.08.2023. 11:40 ] @
Koji će mi karavan ne radim sa paprike i krompir. Auto se vodi na firmu, kupljen je nov sada je 40% skuplji jer su svi digli cene.
Čim prođu ove vrućine auto će biti vraćen jer nije rentabilan. Jama bez dna troši duplo više gorva nego što lažu po brošurama. Ovaj novi c3 se ne isplati ni da ti ga neko pokloni!
I auto se kao lud trese u leru prosto ti se muti pogled.
Lada je avion za ovaj francuski krš ne prodajemo je hvala na interesovanju.
[ bakara @ 03.08.2023. 12:08 ] @
To je ovaj noviji C3 on je sasvim korektne velicine, odavno to nije vise mali auto kakav je bio nekad.
Ako ces malu potrosnju sa malim motorom jednostavno vozi 100km/h i on ce trositi ispod 6 litara, ako hoces brze to moras da platis kroz vecu potrsonju.
I da uzmes od bilo kog drugog proizvodjaca isto ces da prodjes, za brzu voznju po auto putu treba ili vise kubika ili turbo dizel.
[ Java Beograd @ 03.08.2023. 12:16 ] @
Citat:
bordzija:Lada je avion za ovaj francuski krš ne prodajemo je hvala na interesovanju.
Čitava [es] zajednica može da odahne, sad kad znamo da je Lada ispravna i u voznom stanju!
Da li je registrovana?
[ Java Beograd @ 03.08.2023. 12:18 ] @
Citat:
bordzija:... troši duplo više gorva nego što lažu po brošurama
Po brošurama, Korejanci (Kia, Hundai) troše 2 l/100 km. Ko to još uzima za ozbiljno?
[ bordzija @ 03.08.2023. 12:41 ] @
Lada je ispravna i registrovana, urađen je veliki servis za 120 evra sa sve delovima i rukama. Parkirana u vikendici ali ćemo opet da je koristimo jer troši duplo manje od ovog novog citroena.
I lada je udobnija od novog citroena tako da još jedan plus za ladu.
[ bordzija @ 03.08.2023. 12:42 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
bordzija:... troši duplo više gorva nego što lažu po brošurama
Po brošurama, Korejanci (Kia, Hundai) troše 2 l/100 km. Ko to još uzima za ozbiljno?
Samo evropljani smeju da lažu za potrošnju, zato su i izmislili euro standarde da bi varali i krali.
[ Java Beograd @ 03.08.2023. 13:48 ] @
Citat:
bordzija: Lada je ispravna i registrovana, urađen je veliki servis za 120 evra sa sve delovima i rukama. Parkirana u vikendici ali ćemo opet da je koristimo jer troši duplo manje od ovog novog citroena.
I lada je udobnija od novog citroena tako da još jedan plus za ladu.
Podseti me, koji to beše model Lade? Motor, tj. kubikaža i godište?
[ ademare @ 03.08.2023. 13:59 ] @
Koliko se ja secam Lada 110 , znaci Limuzina .
Godiste negde oko 2002-2003 . tako nesto . Motor 1.6 90 KS.
Stedljiva kao i svaka Lada
[ bordzija @ 03.08.2023. 18:54 ] @
Lada je auto za ove uboge neudobne i rastrošne citroene.
[ Turmen @ 03.08.2023. 20:30 ] @
Citat:
Mislim da ćeš istu ili veoma sličnu potrošnju da imaš i sa VAG grupom, kod automobila B segmenta (Polo, Ibiza, Fabia) sa sličnim benzinskim trocilindričnim 1.2, za kojeg kažu da troši ulja minimum litar na 1.000 km
Ah te čuvene čaršijske priče. Verovatno izrečene od ponosnih vlasnika Kia, Infinitija, Hyundaija, MGa i sličnih AliExpress makina.
Iz prve ruke - skoro punoletni Polo troši 1l ulja između servisa (znači na 10000km). Majstor kaže "normalno je to, mator je auto, teraj, proveravaj, dolivaj, šta je tu je".
Scala, Octavia i T-Cross koji sam vozio kratko.. Ne troše ni gram ulja.
Što se potrošnje tiče, Polo je najekonomičniji na magistralama pri brzini od 80 - 100km / h. Čim se potera tu oko 120 - 130km / h potrošnja skače. Kod novijih auta je taj opseg malo veći, jer imaju više snage, pa mogu do 120km/h da se voze relativno ekonomično.
Logično, nisu predviđeni za jurcanje, već za grad. Za brže vožnje 2.0TSI i na konju si.
Citat:
Umesto da "mali gradski auto" (bilo kog brenda) košta oko 10.000 € sad košta 40.000 € i troši više goriva i ulja.
Strašno, nova ebna Fabia košta skoro 20000e, Polo u najosnovnijem paketu 22000e. Prošla su vremena autića od 8500e (sećam se 2018e toliko koštala Fiesta na akciji u Grand Motorsu), koji troše 4l na 100km, to je tačno. Sandero košta više od 15000e
[ Turmen @ 03.08.2023. 20:39 ] @
@Bordžija
Je l to ovaj Citroen? Pošto se sviđa lepšoj polovini
[ ademare @ 03.08.2023. 21:08 ] @
Verovatno , jer taj ima gumeni Otirac zaleplen za vrata
[ bordzija @ 03.08.2023. 22:31 ] @
To je taj samo ga žene i kupuju
Ovlašćeni
[ dejanet @ 04.08.2023. 05:15 ] @
Jbt, kakav dizajn automobila, mislim da razumem za Ladu, nije samo potrosnja...
[ bakara @ 04.08.2023. 08:48 ] @
Pa dizajn je vrlo dobar, jer je to vrlo popularan auto u evropi.
Bordzija svog servisira u servisu za kosacice
[ bordzija @ 04.08.2023. 17:34 ] @
Dizajn je katastrofa, kod suvozačevih nogu je kompjuter pa je tu smanjen i povišen pod, sedišta neudobna ko klupe u parku ko na daskama, tvrd skakuće po neravninama tvrđi od golfa, nema frižider u kaseti za piće. Dalje veliki tablet u boljoj opremi nema ama baš ništa sem radija navigacija se oslanja na mobilni. Žena ima ajfon koji ovaj glupi francuski auto - ne podržava.
Kederi na vratima oni kod stakla se raspadaju a auto ima jedva 3-4 godine.
Ako opereš stakla na semaforu i kreneš, pola sata će neka voda da ti se cedi preko šoferke. Ne otiče kako treba a sve čisto. Tako je od prvog dana.
Kupljen nov, nije krš iz uvoza.
Ajde sve bi to bilo ok nego TROŠI KO TENK!
[ bordzija @ 04.08.2023. 17:37 ] @
Start stop radi 15 dana posle malog servisa i posle prestane da radi iako je uključen. Šta bi to moglo da bude problem? Svake godine isto. Ne radi celu godinu i proradi tek posle malog servisa, radi malo i prestane?
[ Nebojsa Milanovic @ 04.08.2023. 17:50 ] @
Setih se sad da jedan prijatelj već dugo prodaje Citroen C5 sa BMWovim 1,6 Turbo motorom.
Video sam auto, 2012. godina, karavan, vrlo očuvan, prepun opreme, ima odlična sedišta, verovatno je i tih, itd.
Kaže da ne može 6000€ da dobije za njega...Verovatno ima razloga zašto je tako..
[ bordzija @ 04.08.2023. 19:09 ] @
Taj 1.6 bmw benzinac je kotrljajuća katastrofa to svi kažu. Jednom rečju propast a gurali su ga u sve redom. Uništili mini cabrio 😑
[ Turmen @ 05.08.2023. 19:06 ] @
Kad se setim da mi je moja lepša polovina jedno vreme nagovarala da uzmem c3 ili C4 Cactusa :) Probao sam jednog Cactusa, čak mi se i dopao "na oko", ali mi "nije legao". Pogotovo što je zakazao tamo gde Citroen bije glas da je najbolji - udobnost.
Bordžija, tebi treba neki dizelaš, ako prelaziš velike kilometraže. Ja više preferiram benzince, ali mogu oni da smanjuju broj cilindra, ugrađuju turbine, smanjuju zapreminu, a povećavaju snagu - manje da troše neće.
Od 4 auta u široj porodici najmanje troši Clio 2001o godište, koji ima 1.2 benzinac sa 4 cilindra i 16 ventila. On je na oko 4.5l na otvorenom, oko 6.5l gradska vožnja. Naravno na autoputu se vozi do 110, plafon 120km/h. Ostali malolitražni benzinci na otvorenom, na magistrali još i troše malo, ali u Beogradu gutaju ko ludi, kad se uključi klima, pa semafori, hladni startovi, uzbrdice. Opšte poznata stvar.
Pomirio sam se sa tim, privatnim autom ne prelazim velike kilometraže, a službenim plaća firma, pa nek troši 20l, ne smeta mi :)
[ bordzija @ 05.08.2023. 20:56 ] @
Ovo nisam skoro video da se karoserija krivi na ravnom. To izgleda može samo kod novih francuskih automobila. Kako im to uspeva?!??
Pa jel čuješ kako puca brava? Mora da se gura iznutra ili vuče spolja. Pomeriš metar i ne glave vrata.
[ mjanjic @ 09.08.2023. 13:53 ] @
U gradskoj vožnji ima više smisla računati potrošnju po satu, kao kod traktora, nego po kilometru, jer svako malo semafor, pešački... realno, više vremena se stoji ili se usporava/ubrzava, nego što se vozi konstantnom brzinom.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.08.2023. 14:17 ] @
Zato nikada nisam ni računao potrošnju "u gradu", to je jedan od najglupljih termina koji sam uopšte čuo..
Nit se zna koji je to "grad", niti koja je prosečna brzina, niti da li špic ili ne, da li je noć ili dan, itd.
Ako želiš benzinca i najmanju potrošnju uzmi najsavremeniji motor, ako želiš još manju uzmi dizela, a ako želiš najmanju uzmi benzinca na metan.. i kraj priče.
[ Java Beograd @ 09.08.2023. 14:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Ako želiš benzinca i najmanju potrošnju uzmi najsavremeniji motor...
Ovo bi ovako trebalo da bude, ali, na žalost nije, ili je zanemarljivo.
Dakle, čisto kao primer, (spomenuo sam već ranije, pa da ne menjam), Opel Corsa 1.2 Mk1, rane devedeste: 4 cilindra, 8 ventila, karburator, jedna bobina, razvodna kapa. Nema CPU, nema turbinu, nema senzore, nema lambda sondu. Trošila 7 - 8 litara.
Savremeni motor, bilo kog brenda: tri cilindra, 1000 cc, 12 ventila, tri svećice, tri bobine, tri injectora, turbina, CPU, brdo senzora. Proizvodna cena x puta veća od onog motora. Troši 7 - 8 litara.
WTF? Čemu sva ta nova tehnologija?
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2023. 15:10 ] @
Vise snage ili mnogo vise snage, kako bi mogao da vozi sve dodatke zbog povecane bezbednosti i komfora. Sva ta elektronika i gvozdjurija ima masu :-)
Opel Corsa 1.2 MK1:
Danas:
TL;DR - mnogo jaci, mnogo manje zagadjenje.
Namerno sam poredio istu kubikazu i broj cilindara. Ali cak i ako se obori broj cilindara:
Jedino je cena porasla sve ostalo je isto. Kada te u tom novom plastikaneru koji ima 5 zvezdica da kreš testu, kada te udari suv opet ne ostane ništa od tebe.
Dakle problem novih trocilindraša je što troše kao tenkovi! Sa jedne strane lažni hibridi koji su u stvari običan start stop a sa druge trocilindraši koji trože kao svioni!
[ Java Beograd @ 10.08.2023. 08:48 ] @
@Dimke
Odlično je ovo šta si pokazao! 'Teo sam i ja ali nisam našao.
Ajde da prokomentarišemo:
* Potrošnja je ista. 7.2 u gradu, 4.5 na putu. (lažu i za stari motor i za novi, ali ajd' sad, nećemo o tome)
* CO2 - skoro pa isto.
* Zagađenje: CO, ugljovodonici - svakako zavisi od stanja auta, tj. motora.
* Više snage? So what? 'Oćeš sa Corsom da jurcaš 200 na sat? Pa nećeš. Nisi lud i nemaš gde. I Mk1 si mogao da poteraš 145 km/h - što je brže od dozvoljenog na autputevima.
* Corsa je mali gradski auto. Kuća - poso, kreni-stani, semafor -> kolona -> ulica -> ležeći policajac ... Uprosečena gradska brzina u najvećem broju slučajeva je 25 km/h.
* Novi motor je u proizvodnji bar 3-4 puta skuplji.
* Održavanje kudikamo skuplje, hi-tech sintetičko ulje, trista senzora i 10x više point of failrue.
Glavno pitanje: Šta je kupac dobio najnovijim hi-tech motorom? Više HP, koje mu ni ne trebaju. Praktično ništa, imajući u vidu namenu tog automobila.
Dobio je i 4x skuplje gume, na felnama od 16 ili 17 inča, a odlične su bile i felne od 13 ili 14 inča (4x jeftinija guma). Mnogo bolje za ulice, ivičnjake i ležeće policajce.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2023. 09:14 ] @
Citat:
Java Beograd
* Više snage? So what? 'Oćeš sa Corsom da jurcaš 200 na sat?
Kao sto rekoh, vise snage da vuces svu dodatnu elektroniku i gvozdjuriju.
Mozda tebi ne treba (ni meni, da se razumemo - moj auto nema grejace za g*zicu i sl.), ali trziste je trazilo gomilu stvari, a ostatak je nabijen drzavnom regulativom zbog bezbednosti (koja jeste bolja danas).
Citat:
* Novi motor je u proizvodnji bar 3-4 puta skuplji.
Kad normalizujes sa inflacijom, daleko manje.
Citat:
* Više snage? So what? 'Oćeš sa Corsom da jurcaš 200 na sat? Pa nećeš. Nisi lud i nemaš gde. I Mk1 si mogao da poteraš 145 km/h - što je brže od dozvoljenog na autputevima.
Sa Mk1 nisi imao grejace za g*zicu, elektricne podizace prozora, sega-mega HiFi sistem, zvucna izolacija je bila mnogo losija, morao si da proveravas nivo ulja "rucno" i milion drugih stvair koji su otezali auto i koje zahtevaju jaci motor bez da uopste pricamo o jurcanju 200 na sat.
A i sto se tice jurcanja, ljudi to vole i hoce, sta da im radis.
Citat:
Dobio je i 4x skuplje gume, na felnama od 16 ili 17 inča, a odlične su bile i felne od 13 ili 14 inča (4x jeftinija guma). Mnogo bolje za ulice, ivičnjake i ležeće policajce.
Vidi, ja sam kupio najmanje felne (18" - izbor 18" do 20") za moj auto zato sto je komfor najjaci i trosi najmanje (na EV-u se to direktno vidi, nema lazi nema prevare - gotovo svaka "sportska" stvar smanjuje autonomiju = sportska do mojega, fizika ne laze). ALI... ako pogledas automobile jasno je da kupci generalno preferiraju tockove nizeg profila, sorry - nismo fokus, iz prostog razloga sto "Prosecni Mile" bi hteo 17" cola sa malim autom ili 20" cola ako je "Nesto-iznad-prosecni Mile" pa ima takav auto.
Auto industrija, sa svim manama koje ima, tu samo pravi ono sto trziste hoce.
Da se kladimo da ponudis 14" opciju da to skoro niko ne bi kupovao?
Citat:
Glavno pitanje: Šta je kupac dobio najnovijim hi-tech motorom? Više HP, koje mu ni ne trebaju. Praktično ništa, imajući u vidu namenu tog automobila.
:-) Jace od mene...
Sa originalnim motorom i novom sasijom sa svim unutra, auto bi isao kao crknut konj.
Citat:
hi-tech sintetičko ulje,
Koje ne mora da menja na 5k km.
Citat:
trista senzora
Koji ga oslobadjaju da bude polu mehanicar samo da bi imao auto.
Citat:
i 10x više point of failrue.
Mislim da to ne odgovara realnosti, novi automobili su drasticno pouzdaniji - bar u grupi ljudi koji matore automobile ne bi umeli da odrzavaju kako treba. Jbg, najmanji zajednicki sadrzalac trzista.
[ ademare @ 10.08.2023. 09:16 ] @
Kao ti ne traba vise HP ?
U Srbiji sto vise imas HP to ti je veca cena za obavezno osiguranje automobila !
Pa dok si nekada sa Corsom , bio u drustvu , Yuga i 101 , sada sa novom si u drustvu onih koji su Nekada imali BMW i Mercedes sto se tice cene osiguranja ! Akcenat je na Nekad jer su i oni u medjuvremenu naduvali HP !
Pa mozes da kazes da si u " visokom drustvu " iako imas malu Corsicu
[ Nebojsa Milanovic @ 10.08.2023. 11:08 ] @
Offtopic:
Ivane pominješ "moj auto" ovo ono, reci koji je, možda si negde pominjao ali ja nisam u toku još od onog 335i Biturbo
[ bordzija @ 10.08.2023. 12:47 ] @
Istu tu haj tek elektroniku koju imaju danas i juče automobili zadnjih 10-15 godina su imali i pre 25-30 godina i sve je to bilo krajnje pouzdano.
Danas na novom trocilindričnom citroenu c3 uključim eko mod i dobijem poruku da je to nemoguće izvodljivo šta god to značilo prevedeno sa romantičnog francuskog na srpski.. Posle zadnjeg malog servisa nešto je resetovano i radio je start stop jedno nedelju dana i opet prestao sa radom. Sada mogu da ugasim i upalim eko mod ali nema nikakve poruke. Dakle napredovali su jedino u zamajavanju korisnika.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2023. 13:17 ] @
To sto je imala S klasa pre 30 godina danas imaju entry ili u najgorem slucaju mid-range trim-ovi.
Dobro se secam da je, npr. Audi A4 dugo vremena u osnovnoj ponudi imao rucne podizace stakla :-)
Citat:
Nebojsa Milanovic
Ivane pominješ "moj auto" ovo ono, reci koji je, možda si negde pominjao ali ja nisam u toku još od onog 335i Biturbo
Nemam vise Biturbo, na zalost :-) BMW i4 M50, placa firma da se razumemo :-)
Inace, EV-ovi su odlican nacin da se vidi kako stvari stoje posto se autonomija direktno menja u odnosu na delove, ponekad i za par desetina km odjednom - sve sto ima vecu masu odmah se primeti.
Ali to stvara i zanimljive kognitivne disonance, npr. masa onih "sport" / "performance" delova koji se valjaju kao extras steti dosta - npr. 19" ili 20" tockovi plus od komfora gore pomenuto grejanje za g*zicu, cak i "tehnicki paket" sa vecim kocionim diskovima koji, brat bratu, nisu uopste potrebni (i4 koci motorom do ~200+ kW pa je i opterecenje koje trpe diskovi manje) posto ovaj model definitivno nije za stazu vec za auto put (model sa jednim motorom koji je solidno laksi - eDrive 40 je bolja opcija ako bas mora EV). Cak i elektricni klizaci sa sedista uticu, meni nista ne znace pa su i otisli iz konfiguracije sa grejacem i sl. stvarima.
Mada opet, sve te stvari postoje zato sto ih kupci traze, to sto meni grejac za d0ope ne znaci nista ne govori nista vise o tome sa drugi zele, npr. zimogrozljiva koleginica ne bi ni razmisljala o autu bez toga.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 10.08.2023. u 14:31 GMT+1]
[ Java Beograd @ 10.08.2023. 14:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mada opet, sve te stvari postoje zato sto ih kupci traze
Zapravo, ponuda stvara tražnju, a ne obrnuto.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2023. 14:40 ] @
Pa i ta ponuda dolazi od negde, citavi timovi rade na studijama i testiranju stvari pre nego sto to uopste udje u razmatranje za konkretan projekat.
Ne mogu da pricam o drugim stvarima, ali za In-Vehicle Infotainment, dobar deo stvari u novoj generaciji dolazi od zahteva korisnika i promenama na trzistu. Drugi deo je interni R&D. Taj interni R&D gura tehnicke inovacije trzistu ali oni su samo jedan "stub" odakle promene dolaze.
Treca komponenta je pravna regulativa, drzave vremenom traze da automobili budu tehnicki opremljeniji i bezbedniji, nekada su ABS i ESP bili luksuz, do skoro i brake-assist - a danas je to normalna stvar koja spasava zivote. Ista stvar i za zagadjenje - nije auto lobi jedina igra u kraju, ima i drugih lobija (zeleni npr.) plus ima drzava koje nemaju auto industriju i iebe im se za njihove zahteve... to trazi konstantnu inovaciju (ok, neki su to pokusali da "rese" na drugi nacin :-) od industrije.
Sve u svemu, danasnji auto je eonima ispred auta iz iste klase od pre 30 godina.
[ bordzija @ 10.08.2023. 14:46 ] @
Tek od pre neku godinu entri modeli imaju prednje podizače na dugme, do juče se todoplaćivalo pa samim time i audi je davao kurblu.
Nije bilo paketa opreme sve se doplaćivalo. Sećam se da je ono zatamljenje šoferke bilo 150 dem 🤪
[ Nebojsa Milanovic @ 10.08.2023. 20:15 ] @
Ja sam uvek voleo BMW, naravno nikad nisam mogao da ga priuštim a da valja, pa sam se zadovoljavao sličnim a jeftinijim rešenjima.
U poslednje vreme su nekako odustali od onog svog "srca" tako da bi se sada teško odlučio za njega, Audi mi je čisto bolji/lepši.
[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 10.08.2023. u 21:27 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2023. 20:43 ] @
Ni ja nisam fan trenutnog BMW dizajna, pogotovu one ogromne 'njuske' - mada manje katastrofalno izgleda sa Euro-style tablicama, sa uskim (USA / Svajcarska) izgleda ocajno spreda.
Isto tako, pretpostavljam da je dobar razlog metastaziranja 'njuske' na 4xx/M4/i4/7xx/i7 modelima sakrivanje 'debljine' tj. sve ekstra mase i modifikacija zbog sigurnosnih propisa za pesake.
Sa druge strane, posto sam vec morao da uzmem EV (OK, nisam morao, ali za isti budzet bi mogao da uzmem dosta slabiji benzinski auto zbog CO2 limita + orobili bi me od poreza), iskreno i4 M50 mi je drasticno bolji od Tesle modela 3 (koji je drasticno bolji, po meni, od modela S). Stvar ukusa, ali mi je enterijer i sam osecaj u voznji mnogo bolji.
Videcemo kako ce "Neue Klasse" na kraju izgledati... iskreno se nadam da su renderi pogresni, mislim jeste da su se oslobodili dabar-njuske ali su zastranili na drugi nacin (pod uslovom da su renderi zaista smisleni).
[ Nebojsa Milanovic @ 10.08.2023. 20:57 ] @
Tesla trojka ima izvanredan odnos kvlitet-cena, gotovo nepobediv, ali nije klasa i4 M50 naravno, pojasni kako ti se više sviđa od modela S.
Gledao sam neke žalbe na S u smislu kvaliteta materijala, npr. bizarno loš kvalitet volana itd, ali kada ga pogledam od spolja to je oblik auta bukvalno kako bih ja ga pravio.
[ bordzija @ 10.08.2023. 21:38 ] @
Bmw je po meni trenutno najsavremeniji motor na tržištu, vozim povremeno x drive automatik 2.0 dizel 180 konja potrošnja 5-6 litara. ALI je veliki servis 1000 evra i to samo lanci i koješta skida se menjač. Servis menjača je 350 evra paaaa ko ima jbg. I to su cene na crno privatno kod nas bgd garaža na crno.
A ide ko praćka :)
I onda sednem u citroen koji guta 8 litara... Pa sramota jbt. Da uvaljuju praistoriju.
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2023. 21:50 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Tesla trojka ima izvanredan odnos kvlitet-cena, gotovo nepobediv, ali nije klasa i4 M50 naravno, pojasni kako ti se više sviđa od modela S.
Gledao sam neke žalbe na S u smislu kvaliteta materijala, npr. bizarno loš kvalitet volana itd, ali kada ga pogledam od spolja to je oblik auta bukvalno kako bih ja ga pravio.
Evo nekih mojih iskustava (Model S):
- Losi materijali unutra, mislim da ne prilice automobilu takve cene... a nisu samo materijali unutra, evo bas pre koji mesec sam zbog nekog kamiona morao da se popnem i predjem neki visok trotoar, otpao mu deo zadnjeg branika jbt koga sam samo sutnuo nazad u poziciju :-))))
- Oblik auta, da, razumem te potpuno to i ja mislim - ali je ogroman za NL ili mediteranske zemlje, ulazenje u parkinge smara, parking na ulici dovoljno sirok se tesko nalazi - Model 3 je daleko boljih proporcija za Evropu
- Procenjivac autonomije je KATASTROFALAN*, vise puta sam pisao kao da ga je radio tim koji je pisao Windows Explorer file copy dialog, na putu od Pariza do Roterdama sam se punio 3 puta, silazeci sa auto puta 2 puta zato sto idiot u sred voznje ukapira da ne moze da stigne do sledeceg originalno planiranog supercharger-a pa te rerutira na neku selendru ili hotel u 3 materine gde ima punjac, sa bar 30min kasnjenja ekstra. Samo ovo mi je bilo najiritantnije...
- Sam UX unutra je ocigledno pisan za novu generaciju - secam se da sam 3.14zdeo dok nisam nasao kako brisace da aktiviram, a bilo je jos frustracija
Sa druge strane, Model 3 je bolji u mnogim od ovih gore stvari pogotovu kada je velicina u pitanju ali mi se drasticno manje svidja estetski (isto kao i Modela Y) u odnosu na Model S. Model S bi bio idealan EU auto da je samo malo manji i da rese prokleti problem sa board computer-om... ajd na UX se covek verovatno i navikne.
[ bordzija @ 12.08.2023. 18:07 ] @
Jel ima neko objašnjenje kako lajsne mogu ovako da se raspadnu? Sve te lajsne na prozorima tj vratima izgleda kao da ih je grebao fredi kruger. Jel to nekvalitet u pitanju ili nešto drugo?
[ bakara @ 12.08.2023. 20:56 ] @
Nije se ovo raspalo, nego je nesto izgrebalo.
[ bordzija @ 12.08.2023. 22:54 ] @
Boja neoštećena niti je auto popravljan/farban. Ali svi ti kederi oglodani
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2023. 23:03 ] @
To ne moze biti normalno 'starenje' auta, kada bi se to desavalo doslo bi do nemira.
Bice da je, kao sto bakara rece, nesto izgrebalo auto.
[ bordzija @ 13.08.2023. 01:12 ] @
Pa ne znam šta bi moglo da izgrebe ovako samo lajsnu da oglođe a boja netaknuta? Možda neka francuska godzila? 🤔
[ bakara @ 13.08.2023. 19:11 ] @
Neka divlja macka...
Lak auta je tvrd, a guma nije.
[ ademare @ 13.08.2023. 21:47 ] @
Pre ce biti onaj "komsija " sto ga je optuzio da Krade struju ?
[ Java Beograd @ 14.08.2023. 08:06 ] @
Meni ovo izgleda kao da je istopljeno, neznamnija čime. Mislim, na primer, da bi vruća lemilca ostavila takav trag. Naravno, logično je pitanje: "otkud lemilica wtf?"
Stvarno je neverovatno da bude okvakvo, ovoliko duboko oštećene lajsne, a da na laku, neposredno uz lajsnu nema ni najmanje ogrebotine niti bilo kakvog drugog traga.
Sasvim je moguće, da je ovo urađeno u servisu. Rade to hoštapleri: odneseš auto da se zameni ulje (na primer) a on ti zameni neki deo, uvali neki stari, pohabani. Rade to i čak ovlašćeni.
Zato te ne puštaju da gledaš, tj. motriš na auto dok servisiraju.
Računa, mušterija neće ništa primetiti u momentu preuzimanja auta, a posle 5 min je već kasno. Posebno su bezobrazni, alavi i bahati kad na servisiranje auto odveze ženska osoba.
Tako je nekoj drugoj mušteriji "zamenio lajsne" i naplatio 500 € po komadu, a zamenio i tebi, tj. uvalio budalu.
Naravno, ovo je samo špekulacija i nagađanje. Sasvim je moguće da je nešto sasvim drugo u pitanju.
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 14.08.2023. u 09:17 GMT+1]
[ bordzija @ 14.08.2023. 08:42 ] @
Da i meni je to palo na pamet da su drpili a stavili od nekog prevrtanog krša izgrebane. Ima i ja gornjem kederu vrata prema krovu, ista priča. Auto je održavan samo u ovlašćenom citroen servisu jer je bio pod garancijom.
Elem juče bez klime 200 km otvorenog auto puta pala potrošnja na 7,7 litara 🤩
[ Nebojsa Milanovic @ 15.08.2023. 02:57 ] @
Ne znam o čemu o pričaš, evo mene na moru u HR sa Passatom 1.8TSI od 220KS i apsolutno je nemoguće potrošiti više od 7l/100km.
Prosek mi je većim delom bio ispod 6l/100km Ibarskom i kroz Bosnu. Auto totalno natovaren, 5 osoba + prepun gepek.
imam dve napomene:
1. U početku sam išao autoputem Miloš veliki, brzina velikim delom preko 180km/h, više puta preko 200km/h i potrošnja na tom delu je bila 9,0l/km, to je prvi put da sam video tu cifru.
2. Koristim Gdrive 100 i motor ima najbolji softver.
[ bordzija @ 15.08.2023. 09:12 ] @
Sipaj u hrvatskoj da vidiš šta je pravi (italijanski) benzin a ne ovi naši bućkuriši. Meni moj i20 troši 30% manje sa tim gorivom.
[ Turmen @ 15.08.2023. 20:20 ] @
Citat:
bordzija: Da i meni je to palo na pamet da su drpili a stavili od nekog prevrtanog krša izgrebane. Ima i ja gornjem kederu vrata prema krovu, ista priča. Auto je održavan samo u ovlašćenom citroen servisu jer je bio pod garancijom.
Elem juče bez klime 200 km otvorenog auto puta pala potrošnja na 7,7 litara 🤩
Pređi na VW 1.0 TSI. Zahvalniji je i ekonomičniji od ovog što ti opisuješ svakako. A čak i u Fabiji, radi sasvim živahno i startno, a može i da jurne.
Što se tiče benzinaca, najekonomičniji koji sam ja vozio je Mazdin 2.0 Skyactive u Mazdi 3.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.08.2023. 01:11 ] @
Moj komšija je kupio CX-3, što je auto B segmenta, 2019. dakle star 4 godine za 19.000€, baš taj 2,0 Skyactive sa 120KS.
Igračka lepo izgleda od spolja, ali kada se setiš da je to ipak igračka i kakav sve auto za te pare može da se kupi, malo ga drugačije gledaš...
[ Turmen @ 16.08.2023. 08:58 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Moj komšija je kupio CX-3, što je auto B segmenta, 2019. dakle star 4 godine za 19.000€, baš taj 2,0 Skyactive sa 120KS.
Igračka lepo izgleda od spolja, ali kada se setiš da je to ipak igračka i kakav sve auto za te pare može da se kupi, malo ga drugačije gledaš...
Ja recimo pikiram Mazdu 3, alternativa je Škoda Octavija, košaju od 25000 - 30000e, ali naravno, ne mogu da ne razmišljam o tome šta polovno može da se kupi za te pare. Recimo neka C klasa stara 7-8 godina :)
Mazda 3 sa tim motorom ide ko luda i jako malo troši. Pritom je iznenađujuće elastičan motor.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.08.2023. 09:19 ] @
Sa tako malom snagom, velikom zapreminom i velikom kompresijom sasvim je sigurno da je taj Mazdin motor elastičan.
Ali ne može ni u kom slučaju da se poredi sa 1,4 ili 1,5TSI, a cenim da ga i lepo mapirani 1,0TSI ili 1,0 EcoBoost šiju.
Prosto fizika je jasna, turbo motori su značajno efikasniji čak i od savremenih atmosferaca kakav je taj.
[ Turmen @ 16.08.2023. 09:56 ] @
Kontam da je dobar 1.5TSI, ali je kod nas redak i najčešći je u Tiguanu, Karoqu, Kodiaqu. Škoda Scala koju sam konfigurisao sa tim motorom i nešto dodatne opreme je 22000e, a pretpostavljam da je taj auto sa tim motorom bombona.
[ Nebojsa Milanovic @ 16.08.2023. 10:07 ] @
Btw, šta je bilo sa onim tvojim A4 2.0TSI sa Budack ciklusom koga si pominjao?
To je najbolji i najsavremniji motor na svetu do 2l zapremine.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2023. 10:38 ] @
@Nebojsa,
Evo ti jos jedan datapoint za BMW vs Teslu - jutros sam kevu vozio na aerodrom, ali je EV baterija bila skoro skroz prazna (4%) - u zurbi smo stali na pumpu da dopunim na ~30% (oko 120-130 km) za nekoliko minuta.
Odatle do AMS aerodroma mozda jos 50 km - na kraju sam zavrsio sa baterijom koja je imala vise % nego sto je procenjivao board computer kad smo krenuli sa pumpe.
Ovako nesto je u Tesli (bar Model S) nezamislivo - njegov board computer bi napisao 120km a u stvarnosti bi to bilo 80 km, ako i toliko. Vrlo iritantno.
Da, jos jedna od trenutnih poteskoca - neki od superchargera po pumpama limitiraju max. snagu ako se vise automobila puni - npr. ovaj konkretno je 300 kW nominalno, ali spusta na 100 kW ako do mene stoji jos jedan auto. Tesla je tu imao prednost sa onim njihovim superchargerima kojih obicno ima pun q na jednom mestu, ali sad i drugi mogu da ih koriste.
[ mjanjic @ 17.08.2023. 10:48 ] @
Je l' neko zna iz realnih izvora, da li stvarno Panamera d-hybrid troši u proseku 3.5L?
Kad sam video uživo, stvarno auto izgleda fenomenalno, još u beloj boji (ali model od pre 3-5 godina, nisam siguran), a sećam se da je na akciji osnovni model bio 88.000€, što je praktično cenovno tada bilo jeftinije od Audija A7, ali Porše je ipak Porše :)
Kod mene taksisti imaju Korole hibrid, izgledaju OK i spolja i iznutra, posebno ona "karavan" varijanta, ali su baš niske, tako da nisu za neku vožnju van ravnih ulica, čak i tamo gde se u garažu ulazi preko prevoja može da bude kritično.
[ Ivan Dimkovic @ 17.08.2023. 14:30 ] @
Citat:
mjanjic
a sećam se da je na akciji osnovni model bio 88.000€, što je praktično cenovno tada bilo jeftinije od Audija A7, ali Porše je ipak Porše :)
Da, sto ces saznati i u ceni eksploatacije, Porse je ipak Porse :-)))
Salu na stranu, nije mi bas najjasnija ta ideja sa hibridima - glavna prednost EV-ova (osim zagadjenja) je jednostavnost - mnogo manje delova od SUS motora i mnogo manje stvari koje mogu da crknu.
Hibrid mu dodje najgore od 2 sveta - niti imas sve prednosti EV-a, niti ta kombinacija uvek dobro sljaka a prakticno si zadrzao svu komplikaciju SUS motora i jos na to dodao elektriku. Npr. imao sam bas hibrid iznajmljen u Spaniji pocetkom godine (Jeep Renegade Hybrid) i baterija je zvrjila skoro uvek prazna valjda zbog rezima voznje. OK, mozda u gradu stvari stoje drugacije, ovo je bilo mahom van grada po magistralnim putevima i nesto malo auto puteva.
OK, hibridi imaju jednu prednost i sumnjam da je to zasluzno za vrlo cudne varijante od top proizvodjaca (gde se pitas ko bi kupio AMG ili Porsche hibrid ffs): sa hibridom, koliko god da mu je pateticna baterija i dalje imas pravo da se parkiras na EV mesta :-) To moze biti velika prednost u nekim zemljama.
[ bordzija @ 19.08.2023. 18:13 ] @
Izgubim volju da komentarišem kada neko pomene komplikacije sus motora u 21 veku.
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2023. 21:04 ] @
Pa u odnosu na (cist) EV jesu komplikovani.
Npr. evo bas kad pogledam kod mene, servis na 2 godine - kociono ulje :-) Nista "mali", "veliki", menjanje ulja, kaiseva, ulja u menjacu, svecica, injektora, filtera za vazduh i sta ti ja znam, a da ne pricamo o vecim stvarima koje se ne smatraju za 'servisiranje' a cesto znaju da budu problem (turbine npr.). Drasticno manje stvari koje mogu da vrisnu*.
E sad, hibrid... SUS motor + EV... kapiram ideju da smanje potrosnju (+ pogodnosti 'sa strane' tipa da mozes da se parkiras na EV-charging mesta) ali tu em sto moze da vascrkne sve sto moze kod 'obicnog' SUS, em jos na sve to dodali i EV sto komplikuje dizajn svega.
OK, mozes da izgoris sa neugasivom baterijom ali to su sitnice :-)
[ bordzija @ 19.08.2023. 21:48 ] @
Gledaš na sus motore kao prosečan srbin koji je kupio nov auto iz uvoza koji ima preko pola miliona kilometara neretko i milion pravih. Dakle ko kupi stvarno nov auto nema o čemu da razmišlja 150-200 tkm.
Sa druge strane mi ne pada na pamet da dajem 30-50.000 evra za auto i planiram putovanje po čardžerima. Stvarno ne želim obavezu nego prevozno sredstvo od tačke a do tačke b.
Problem su prevarantski teocilindrični motori koji troše kao avioni i treba ih zakonom zabraniti.
[ Ivan Dimkovic @ 19.08.2023. 22:41 ] @
Si siguran u to? Ja kupio BMW 335i direkt od BMW-a (ne dilera, od BMW AG-a) nesto manje od godinu dana star, sa 4 hiljade km na njemu, vozio ga BMW zaposleni - evo liste stvari koje su vrisnule, taman kad je otisla garancija:
#1 - Pumpa za gorivo visokog pritiska, HPFP (HDP u DE), BMW je inicijalno hteo da me odvali preko 6 hiljada EUR na nekoliko odlazaka u servis, dok im nisam rekao da cemo se vijati po sudovima zato sto imam USA TIS notu gde su u USA za dzabe menjali HPFP. Zvali Dingolfing i kao - OK, evo zamena za dzabe. Da nisam iskopao procurelu internu dokumentaciju, bio bi osisan - a auto bio tek nesto iznad dve godine star.
Kako preko 6 hiljada EUR? Pa momci su prvo menjali injektore, pa onda pumpu niskog pritiska i tako hteli da me za*bavaju okolo naokolo.
#2 - Lambda sonde, vrisnule 2 puta za 4 godine koliko sam imao taj auto - svaki put, servis trazi 800 EUR za zamenu - van garancije, placas ti. Ker-ching.
Srecom, turbine nisu odlazile - cest problem kod ovog modela, zamena - prava sitnica.
Ovo je naravno samo jedan datapoint, ali kad se setim tuznih prica samo sa posla (bukvalno sve marke), ono odvaljivanja na B servisu kad nadju stvari koje moraju da se menjaju ili najjace ludilo kolegi kome je vrisnuo motor (Toyota) taman posle isteka garancije - OK ovo je verovatno bas losa sreca ali moze da se desi ybg. Da li se to desava svakom? Ne, ali ono 1 u 5 u toku od 2-3 godine ima bar jedan problem sa autom koji je zahtevao da auto ode "na odmor" u servis taman toliko da su morali da rentiraju (ako te dere "ovlasceni servis" mozda dobijes rental kao uslugu, inace... plati sam, mada i ovako si ga platio oho).
Uzgred, najvise automobila na mobile.de mozes da nadjes bas kad im istice garancija, sta mislis zasto? Zato to "nemas o cemu da razmisljas", how yes no. Pre ce biti "zavaljaj odmah kad istekne garancija, i nemas o cemu da razmisljas".
Auto koji ne trazi nikakve popravke osim regularnog odrzavanja posle prvih par godina je super stvar, ali nije pravilo. Nema to nikakve veze sa "prosecnim Srbima" ili prosecnim bilo kim - ima gomilu komponenti koje trpe zamor i polako otkazuju, da nije tako ne bi postojali servisi na svakom cosku bilo gde. Nije to nikakva specificnost ni Francuza, Nemaca ili cak Japanaca (automobila) . SUS automobili se kvare, taman koliko i sneg sto pada zimi. Ako prodjes samo sa odrzavanjem i "nista ne mislis" to je ono "kuc kuc" a ne nekakvo pravilo.
--
Ali nije mi nikakav cilj da ti preporucujem EV, slazem se potpuno da je EV cena previsoka i da za vecinu dzepova nemaju smisla. Tek kad im cena bude kao SUS to moze biti OK (+ ostale stvari, kao sto je infra za punjace).
Tu nema nikakve diskusije.
Ali da je jednostavniji - jeste. Da ima manje servisnih zahteva - ima. To su elementarne cinjenice.
Citat:
Stvarno ne želim obavezu nego prevozno sredstvo od tačke a do tačke b.
I tu si skroz u pravu. EV-ovi su danas prvenstveno za ljude koji provode vreme mahom voznjom u gradu. Ako zanemarimo cenu (koja je previsoka) EV je superioran u tom rezimu u odnosu na SUS, po svakom drugom parametru.
Van grada, EV je skup mazohizam i dalje. Ako se na to doda voznja bilo gde osim u najrazvijenijim zemljama (sa gustom mrezom EV punjaca) - mazohizam na kvadrat. Ni tu nema diskusije.
Ali brzo se menjaju stvari - Toyota je bas skoro najavila mnogo vecu autonomiju (https://www.theguardian.com/bu...ery-breakthrough-electric-cars) - to je samo pitanje vremena. Opet, ostaje faktor cene ali cenim da ce i to da se izjednaci kako bude rastao broj EV-ova.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 19.08.2023. u 23:58 GMT+1]
[ bordzija @ 20.08.2023. 09:23 ] @
Ja kupio novog hyundai od ovlašćenog dilera i evo menjam svećice i ulje, uskoro ću da zamenim pumpu za rashladnu tečnost jer auto ima 75.000 km. Čak ni pločice kočione nisam menjao.
Dakle ako je tebi diler uvalio neki problematičan auto ne znači da su svi šit.
Ili jednostavno lobiraš za ev automobile jer ti se sviđaju/imaš. Treba se ipak držati realnosti.
[ ademare @ 20.08.2023. 10:06 ] @
Zapad i Srbija su dva sveta !
Bila je vest pre neki dan da u Srbiji postoji oko 1.000 EV ?! Dok je broj SUS automobila 2.2 Miliona !!
I onda ko ce i zasto da pravi infrastukturu za ovih 1.000 ?
U Srbiji ce masovije poceti EV , samo ako SUS prestane da se proizvodi bilo gde u Evropi ! Plus da Turska prestane da pravi taj Hyundai !
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2023. 10:33 ] @
Citat:
bordzija:
Ja kupio novog hyundai od ovlašćenog dilera i evo menjam svećice i ulje, uskoro ću da zamenim pumpu za rashladnu tečnost jer auto ima 75.000 km. Čak ni pločice kočione nisam menjao.
Dakle ako je tebi diler uvalio neki problematičan auto ne znači da su svi šit.
Pre bih rekao da nemam stokholmski sindrom od kupovine automobila pa da ne vidim ocigledne mane koje imaju.
Krive cena automobila koje ostro padaju posle isteka garancije na najjacim sajtovima za prodaju (dakle, nista lokalno) govore vise nego bilo sta sto moze da se napise ovde. SUS automobili posle isteka garancije su generalno ostri po dzepu, i to se jako dobro vidi ako se pogleda statistika prodaje i ponasanja potrosaca. Ljudi nisu budale i razlog zasto se u razvijenim trzistima oslobadjaju auta posle isteka garancije je bas to sto ne zele da ih sasulje serviseri za svaku stvar koja riknjava, a riknjava ohoho.
To sto ti nemas problem je srecna stvar i super je sto je tako, ali prica da je to normalna stvar bi mogla da prodje samo u reklamama automobilske industrije, kada ne bi postojala odgovornost pa da smeju tako nesto da slazu :-)
Mislim brate mili, secam se kad sam odvozio auto u servis, bukvalno pun - jeste, svi su dosli da im provere pritisak u gumama. Budimo realni.
Citat:
Ili jednostavno lobiraš za ev automobile jer ti se sviđaju/imaš. Treba se ipak držati realnosti.
Da li si ti uopste procitao moju poruku? Ponovicu, mislim da su trenutno EV-ovi sh*t za bilo sta osim gradske voznje, te da su skupi i van budzeta vecine potrosaca. Ako je to lobiranje, mora da sam najgori lobista koji postoji :-)
Jedini razlog zasto imam EV automobil je zato sto sam tako maxovao budzet i dobio max snage za te pare, iskreno nista mi se specijalno ne svidja kod njih osim sto imaju puno snage dostupne odmah (kako je u pitanju lizing, problemi u eksplataciji SUS-eva ovde otpadaju posto je sve pokriveno). Sto nije argument koji sam uopste pomenuo bilo gde, tako da...
Ali da su jednostavniji i sa manje servisnih zahteva od SUS automobila, to je cinjenica, a ne bilo cije misljenje.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.08.2023. u 11:44 GMT+1]
[ bordzija @ 20.08.2023. 17:02 ] @
Obrni okreni da kupiš ev ili sus na lizing izađe na isto.
Dakle ev je gedžet i zanimacija za uglavnom programere. U srbiju se uvoze dotrajali ev automobili pa se prodaju za delove.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2023. 17:27 ] @
Upravo, na lizingu ti izadje isto.
Ali ako nemas garanciju, SUS ce imati vise problema ali posto su EV-ovi skuplji, opet izadjes na isto - bices odran, jedina razlika je da li ces to platiti unapred (EV) ili u toku eksploatacije (SUS).
Jbg, u auto industriji nisu glupi uopste :-)
[ tdusko @ 21.08.2023. 07:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Van grada, EV je skup mazohizam i dalje. Ako se na to doda voznja bilo gde osim u najrazvijenijim zemljama (sa gustom mrezom EV punjaca) - mazohizam na kvadrat. Ni tu nema diskusije.
Trenutno sam u Srbiji pa iz znatizelje bacim pogled gde ima punjaca na 2 aplikacije koje u DE najcesce koristim: Mobility+ i Shell Recharge, na obe stoji "?" upitnik preko Srbije :). Ali zato bateriju od 12 kW za koju u DE placam ravno 5 Eur da se od 0 do 100% napuni, ovde napunim za 100 dinara na skupoj i 40 dinara na jeftinoj struji :D Za nekoga ko ima punjac na gajbi, e auto kao drugi auto u kuci moze da bude validna opcija
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2023. 08:57 ] @
Pa da, ali - koliko ljudi u, npr., Srbiji imaju:
a) Kucu ili mogucnost da instaliraju kucni EV pucnjac (garazu, rezervisano parking mesto)?
b) Kupovnu moc za 2 automobila od kojih bi jedan bio, ne bas jeftini, EV
Jeste validan usecase, ali ukupno trziste sumnjam da je ogromno. Plus, ti ljudi voze obicno duze kilometraze sto moze da bude problem sa manjim EV-ovima bez veceg kapaciteta baterije. Cak i njima ponekad treba brzi punjac.
Kako stoje stvari sa parking garazama? Da li su u njih uveli EV punjace? (Mada oni su obicno "spori" tj. AC varijante tipa 11 kW i 22 kW). Takodje, bar kod BMW-a vidim da je trend da je onboard punjac za AC ogranicen na 11 kW, sto znaci da auto mora da stoji bar nekoliko sati na javnom parkingu / garazi da ima neko smisleno punjenje.
[ kosmopolita @ 21.08.2023. 09:46 ] @
Ima Orion eMobility ali valjda mogu da koriste sam Orion korisnici mobilnu apllikaciju.
Ima niz punjaca i mozda moze da se vidi gde su i preko gugla.
Inace ima samo elektricni bicikl (i trotinet) tako ne znam da li je to korisna informacija.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2023. 10:37 ] @
Ma to je sve cirkus dok moras da imas vise kartica - jedino ispravno resenje je 100% interop.
Zapravo jos bolje resenje je "plug and charge" gde sam auto autorizuje punjenje bez da korisnik ista mora da radi osim da ubode punjac u predvidjeno mesto na autu.
Mislim da ce na kraju to i biti tako bar u Evropi.
U Spaniji sam zbog cirkusa morao da se registrujem na nekoliko aplikacija, dajem im svoje podatke, gubim vreme uopste nalazenjem svega toga, vidi se da je gro punjaca iz te prve generacije. Tamo gde su najnoviji je cesto mnogo bolje - em sto primaju platne kartice, am esto obicno postoji interop sa raznim NFC karticama izdatim od strane npr. elektro provajdera ili samih proizvodjaca. Mada, kao sto rekoh, najkomfornija stvar ce biti da sam auto uradi taj deo transakcije bez da moras nesto da mases i pritiskas.
[ tdusko @ 21.08.2023. 10:52 ] @
Tako je kod Tesle, jos jedan od razloga velike popularnosti. Ljudi jednostavno cene to sto treba samo da ga "utnu' i sve ce da radi. Kod drugih je za rubriku verovali ili ne kako funkcionise trenutno. Treba ti gomila kartica i aplikacija da bi imao uvid i pristup svim punjacima. Jedni imaju ove tarife, drugi imaju one. Osim sto moras da vodis racuna koji su prikljucci, kolika je snaga i da li se retard skinuo sa punjaca, ali je eto odlucio da ostane na mestu za punjene jos par sati dok aplikacija uredno pokazuje "slobodno", mora da se vodi racuna i o tome da li ces uopste i moci da startujes punjenje. Tu perverzijama nije kraj. Na primer, od skora je Lidl poceo da naplacuje punjenje na svojim punjacima. Medjutim, dok svi ostali nakon registracija salju racun na email, kod ovih mora da se ide na naki portal, da se tu upise pazi sad:"ID punjaca na koji si se punio, mesto i vreme punjenja". WTF?! Totalno ludilo.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2023. 11:17 ] @
Da, najjace je kad sam po N puta morao da unosim nekakve ID-ove punjaca, kao da moron nije u stanju sam da to izvali iz onog QR koda sto je zalepljen - cirkus. Ovo sam po Spaniji video N puta.
U NL je situacija manje-vise regulisana - imas jednu karticu koja radi svuda, a ako nemas karticu bar vecina fast chargera prima i kreditnu, sa nekim zaostalim % matorih iz prve generacije koji traze "app".
Na zalost, ovi "spori" sto ih ima najvise po ulicama ne primaju platne kartice a samo neki rade sa app-ovima - e sad ne znam kako stoji stvar sa kompatibilnoscu ako imas charging karticu iz druge zemlje (navodno bi trebalo da radi, al na primeru Spanije...)
Ali najjaca glupost je bila dok sam bio na odmoru u 3 lepe u NL - kad padne velika kisa, vrisne im WiFi mesh (KPN-ov) - ok, kakav problem, u vikendinci nemas "smart TV" koji i ovako i onako ne gledas.
Pa ima problem - spori punjaci na ulazu u vikend naselje koriste WiFi da autorizuju transakcije :-))) Tako ti sve lepo uredno nakacis, on ocita karticu i... prc, nema nista od punjenja.
Na benzinskim pumpama verovatno koriste zemaljsku bezu ili mobilnu radio mrezu pa su ovakvi problemi retkost.
Ljudska pamet je ograničena, ali ljudska glupost nije.
Ovo me podsetilo na nove Volvo modele (SUS) koji nemaju mernu šipku za kontrolu nivoa ulja, nego imaju neki elektronski meračl nivoa.
Taj merač nivoa, mora da se kalibriše, kod svake promene ulja.
Zašto prosto, jeftino i efikasno kad može komplikovano, skupo, podložno kvarovima?
[ bakara @ 21.08.2023. 14:35 ] @
Koja glupost...
pa sta je falilo mehanickoj sajli koju povlaci elektro motor?
nemoguce da se u tesli toga nisu setili?
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2023. 14:48 ] @
Setili su se oni, a onda su odlucili da naprave nesto "unikatnije".
Moze svakom da se desi... pre 10-tak godina, radimo mi na vrlo ekskluzivnom i vrlo skupom modelu jednog poznatog DE proizvodjaca (auto je proizveden u trocifrenom broju primeraka na kraju)
Elem, jos dok je infotainment jedinica bila B-sample, dev od hw. integratora je nesto zeznuo i dok je sedeo u autu je uspeo da blokira >sve< sa svojim bagom (ne znam sta je bag bio, verovatno bombardovao CAN bus-eve nekim teskim djubretom).
Proizvodjac je morao da posalje svoja servisna kola, iz kojih je kompotno izasao majstor i >isekao< krug na sofersajbni doticnog probnog modela, kako bi dosao do necega sa cim moze da otvori vrata (ne mogu da dalje opisujem, postace jasno koji je auto u pitanju)...
Mogu da zamislim poglede na doticnog developera... ta soferka sigurno kosta ko dobar deo godisnje plate :-)
[ Nebojsa Milanovic @ 21.08.2023. 21:43 ] @
Off:
Citat:
Ivan Dimkovic: dobio max snage za te pare
Sviđa mi se ovaj kriterijum
[ Turmen @ 22.08.2023. 14:03 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Btw, šta je bilo sa onim tvojim A4 2.0TSI sa Budack ciklusom koga si pominjao?
To je najbolji i najsavremniji motor na svetu do 2l zapremine.
Misliš da je bolji od Mazdinog HCCIa?? Ne osporavam - Ozbiljno pitam :) Da se informišem iz više izvora.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.08.2023. 14:26 ] @
Citat:
Turmen: Misliš da je bolji od Mazdinog HCCIa?? Ne osporavam - Ozbiljno pitam :) Da se informišem iz više izvora.
Uopšte ne znam za taj Mazdin motor.
Niti mi je negde iskočilo nešto o njemu, niti je Mazda bilo kada skrenula pažnju na sebe da ume da napravi normalan konkurentan motor.
Ako imaš neki kvalitetan izvor o tome, živ nisam da to vidim.
Aaa, to voze sestra i zet. Sada je zet pod gasom da ga proda, jer mu klinac polaže za auto, a neće smeti da ga vozi sa probnom dozovolom, ali mislim da nema ništa od toga, previše mu se sviđa. Realnije je da će sinu kupiti nekog Puntića za 1000e. Auto je fantazija i sa preko 300000km na satu, možda ga pozajmim za odmor.
Probao sam tu Mazdu 3 i dopalo mi se kako radi, tih je, skladan i ne traži visoke obrtaje. Jedino što mi se, taj hatchback uopšte ne sviđa (za razliku od limuzine).
[ Nebojsa Milanovic @ 22.08.2023. 23:50 ] @
Pogledao sam malo taj test koji si okačio, ali sam brzo odustao jer samo opisuje kako "bi trebalo" da taj motor bude dobar, a nikakve prave testove nisam video.
Imaš li neki normalan, ili još bolje uporedni test kako se nosi sa 1,5TSi i 2,0TFSI?
btw, hatchback verzija je smešna, prevelika hauba, premalo prostora unutra, slaba vidljivost.. sedan je malo bolji, ne puno.
Meni je ova limuzina u trula višnja boji najlepši auto u toj klasi C limuzina. Uz novu Octaviju. Pričam o budžet automobilima, A4 i Passat su premiumi.
Citat:
Nebojsa Milanovic: Pogledao sam malo taj test koji si okačio, ali sam brzo odustao jer samo opisuje kako "bi trebalo" da taj motor bude dobar, a nikakve prave testove nisam video.
Imaš li neki normalan, ili još bolje uporedni test kako se nosi sa 1,5TSi i 2,0TFSI?
btw, hatchback verzija je smešna, prevelika hauba, premalo prostora unutra, slaba vidljivost.. sedan je malo bolji, ne puno.
Apsolutno se slažem. Nisam našao uporedni test, ali moje iskustvo je da će ga 2.0 TFSI pojesti na brzinama većim od 140km/h po nekom uopštenom osećaju u vožnji, ubrzanju, stabilnosti. Da ne pričam o kvalitetnijoj završnoj izradi, izolaciji i slično. E sad, druga strana medalje je što Audi sa 2.0 TFSI košta kao dve Mazde :)
Prodajni adut ove Mazde je potrošnja, stvarno je ekonomična, morao sam da se baš potrudim da pređe 5l na 100km na board kompjuteru.
Recimo Bordžiji bi legla Mazda 2, pošto toliko gleda potrošnju. Skuplja je od Citroena, ali bi nakon 10000km povratio razliku kroz uštedu na benzinu. Jedino ne znam kakva je servisna mreža, znam dosta ljudi koji kukaju na Dipem, do te mere, da je to jedan od razloga zašto bih se zadržao na nemačkom ili bar francuskom autu.
[ bordzija @ 23.08.2023. 19:05 ] @
Mene to ništa ne zanima sem koreanaca ne eksperimentišem. Ovo je firmin auto (najbolji) ali kroz potrošnju ti dođe bukvalno da vratiš i voziš svoj. Troši kao tenk.
Inače sam im ja govorio da ne uzimaju te trocilindrične kosilice za travu nego 1.5 dci i hdi ili metan ista je cena posle kraće eksploatacije ali neeeee žene pametuju i filozofiraju.
Objasni ti nekome danas nešto.
[ Turmen @ 24.08.2023. 08:59 ] @
Ali koreanca :))) A šta je sa Ladom :D
Mazda 2 je bolji auto od svih tih korejanskih igračkica. Ako već preferiraš Kina aliexpress estetiku.
Citat:
Inače sam im ja govorio da ne uzimaju te trocilindrične kosilice za travu nego 1.5 dci i hdi ili metan ista je cena posle kraće eksploatacije ali neeeee žene pametuju i filozofiraju.
Za ovo si u pravu i vrapci na grani znaju da se za kilometraže veće od 15000km godišnje kupuje dizel, a za manje benzinac. Osim ako nije baaš dobra firma, onda biraš neki jači benzinac i boli te uvo koliko troši jer firma plaća
[ bordzija @ 24.08.2023. 11:49 ] @
Onako recimo koliko sam gledao ovaj auto je teran 12.000 km godišnje verujem da je pola posao pola privatno. Sad ga mi teramo jer ga niko neće i kupuju škode superb 1.6 što je mnogo bolja varijanta od ovih francuskih besmislica.
[ Nebojsa Milanovic @ 02.09.2023. 19:03 ] @
Citat:
Turmen: Misliš da je bolji od Mazdinog HCCIa?? Ne osporavam - Ozbiljno pitam :) Da se informišem iz više izvora.
Setih se ovoga pa rekoh da pogledam taj Mazdin "specijalni" sega-mega najnoviji 2.0 atmosferac...
I bez da mnogo čitam o njemu rekoh hajde da vidim kako se nosi sa običnim 1.5TSI koji ima 30KS manje (!)
Mazda sa "180KS" je osetno slabija od Golfa sa 150KS...
Nisam imao volje dalje da gledam...Nikad nisu umeli da naprave motor, i uopšte auto generalno, i ne umeju ni dalje..
[ bordzija @ 06.09.2023. 01:28 ] @
Mazde su oduvek bile japanski abortus. Do pre neku godinu pežo i ford motore a fordovi trapovi. Besmislica.
[ bordzija @ 21.09.2023. 10:59 ] @
Pala prosečna potrošnja na troklipnom citroenu.
[ bordzija @ 25.09.2023. 18:48 ] @
Skočila prosečna potrošnja uglavnom otvoren put.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.09.2023. 22:50 ] @
Koji je to auto koji ima tako ružnu tablu?
Deca u zabavištu bi je bolje iscrtala...
[ bordzija @ 25.09.2023. 23:39 ] @
Citroen c3 2019 god troklipni
[ bordzija @ 27.09.2023. 17:29 ] @
Pala potrošnja na otvorenom putu 7,5 na krovu kofer
[ Turmen @ 29.09.2023. 14:13 ] @
Izvozao sam starog Pola do Grčke (Sitonije) i nazad i vozikao se tamo (2400km), za celu tu ekskurziju sam potrošio 130l (30l Nisove 95ice, 80l Lukoilovog benzina od 100oktana sipanog u Makedoniji i 20l Shellove 95ice). Još sam se vozio i par dana u Beogradu sa tim benzinom.
Neka izračuna još neko, meni je okvirna računica oko 5.5l, jedino što nisam koristio isti benzin. Vožnja, onako malo sporija (prilagođena autu i uslovima na putu), prosek između 110 i 130km / h, sa uključenom klimom. Naravno u prilog mi je išlo i što nije bilo gužve na granicama.
[ bordzija @ 29.09.2023. 16:39 ] @
Mi nismo koristili klimu u putu jer je bilo sveže napolju. To sam zaboravio da napomenem. Citroen c3 troši kao avion. A svo vreme sam ga držao na tempomatu 120.
Ovo bez plina ne može da se koristi. Da potrošimo gorivo do kraja i vraćamo ga nazad. Ne treba nam ni džabe.
[ bakara @ 29.09.2023. 20:47 ] @
Ti ta tri cilindra vozis na 4000rpm,
super je dok trosi samo benzin a ne pocne da trosi litar ulja na 100km.
Preslab motor za tvoj apetit.
[ bordzija @ 29.09.2023. 21:16 ] @
To u citroenovom salonu nisu napomenuli da automobil nije za brže od 60 🤔 znači li da su izvarali kupca? Msm što se mene tiče motor je đubre, kvake se raspadaju, ide na otpis čim dođe na 50 tkm.
[ Turmen @ 02.10.2023. 10:11 ] @
Citat:
bordzija: Mi nismo koristili klimu u putu jer je bilo sveže napolju. To sam zaboravio da napomenem. Citroen c3 troši kao avion. A svo vreme sam ga držao na tempomatu 120.
Ovo bez plina ne može da se koristi. Da potrošimo gorivo do kraja i vraćamo ga nazad. Ne treba nam ni džabe.
Taj auto nije predviđen za 120km / h. I na mom starom Polu je to gornja granica, ako ga podignem na 130 ili 140 potrošnja skače, tada već prelazi 4000 obrtaja. Najbolja potrošnja mu je na nekoj magistrali pri brzinama od 80km/h - 90km/h. Od hotela na Sitoniji do Soluna (oko 100km) mi nije mrdnula kazaljka za gorivo, vozio sam ga 80km / h, do autoputa pred Solun, tu sam išao oko 100km/h (bila gužva).
Možemo da pričamo šta hoćemo i da osporavamo VW grupaciju koliko hoćemo, ali TSI motori su jedini trocilindraši kojima može i da se "jurne", a da pritom ne pređu 10l sa potrošnjom. Znam jer vozim Škodu Scalu, a vozio sam T-Crossa i 2 iznajmljene Fabije sa tim motorima. Slična priča je i sa Reno-ovim Tce motorom (vozio sam Clia od 900kubika), ali je on mnogo bučan (ili je izolacija loša).
To su sve gradske zujalice za od semafora do semafora, eventualno za neku magistralu.
Citat:
To u citroenovom salonu nisu napomenuli da automobil nije za brže od 60 🤔 znači li da su izvarali kupca?
Ovo je kao da popiješ šampon i kriviš prodavca što ti nije napomenuo da nije za piće Ne znam šta si očekivao od malenog i jeftinog Citroena sa verovatno najslabijim paketom opreme i motorom. Da ide na trke i troši 3l na 100km??? Neće da može
[ bakara @ 02.10.2023. 16:10 ] @
Sa svim turbo motorima moze da se "jurne"
A bordzija je trebao da izabere trocilindrasa sa puretch motorom taj malisa ima 110ks u toj istoj karoseriji.
Ali koliko razumem nije on ni ovaj auto platio vec je to sluzbeni auto koji je firma kupila za svoj vozni park, zato su i birali najslabiji auto sa sto nizim troskovima odrzavanja.
[ bordzija @ 02.10.2023. 23:11 ] @
Ako nije za auto put i jurnjavu onda nije ni za grad pošto i tu troši 8-10 litara benzina. Dakle auto jednostavno nije nizašta 🤣
Ima solidan paket opreme, retrovizore na sklapanje, maglenke prednje, komande na volanu, tempomat, veliku navigaciju 10" jedan ključ sa daljincem (drugi je običan haha) start stop, abs, esp i klimu to je danas uobičajeno valjda. Parking senzori mi deluju kao da su naknadno dodati. Bio je 13.000 evra a sada je 16.000 evra isti.
Uglavnom ko kupuje trocilindraša neka odmah planira plin. Realno isplati se već posle 15 rezervoara. Na benzin je prosto nemoguće danas voziti ovaj auto.
[ Java Beograd @ 03.10.2023. 07:30 ] @
Citat:
bordzija: ... retrovizore na sklapanje, maglenke prednje, komande na volanu, tempomat, veliku navigaciju 10" jedan ključ sa daljincem (drugi je običan haha) start stop, abs, esp i klimu ....
Danjašnje generacije kupaca se lože na ekran i šarene lampice. I uglavnom se "ne razumeju u kubikažu i konjažu", mada znaju da "to je nekako povezano, ali ne mora da znači"
I onda kupe auto sa što većim ekranom i sa što više lampica.
[ bordzija @ 03.10.2023. 07:36 ] @
Pa to je takav paket opreme bio i zvao se biznis
[ ademare @ 03.10.2023. 09:57 ] @
Nema ni od " plina" nista u Srbistanu !
TNG , cena odavno divlja na slobodnom je formiranju, najskuplja u Evropi dok dizel i benzin bar imaju neka ogranicenja !
CNG (metan) je jeftin jos 1 godinu !!!
Vec je uvedena Akciza kao i za sva ostala goriva jer se visina odredjuje prema energiji koju gorivo daje !!
Znaci vec je uvedena , nije jos pocela da se naplacuje ! Kada pocne naplata ide CNG isto gore kao i TNG !
[ bordzija @ 03.10.2023. 10:27 ] @
A zato oni drže sad 85 din litar plina skupljaju ljude da ugrade plin pa posle klepanje po ušima 🤣
[ Turmen @ 03.10.2023. 14:23 ] @
U gradu Beogradu svi automobili troše mnogo. Već smo apsolvirali više smisla ima računati potrošnju auta na sat nego po kilometrima. Ti dok stojiš na semaforu ili u koloni na Gazeli, benzin se troši i tad.
Ja sam grubo proračunao da mi ceo rezervoar benzina na polu ode za oko 8h vožnje. Da li ću tih 8h da vozim po gradu, od kuće do posla (pola sata u jednom pravcu, znači za 8 dana mi ode rezervoar) ili ću da vozim autoputem do Beča ili Soluna, svejedno je.
U jednom slučaju ću proći 300km u drugom slučaju 600km.
[ bordzija @ 03.10.2023. 15:05 ] @
Ja nikada ne upadam u gužvu uvek idem sporednim ulicama, beograd treba dobro poznavati. Pošto sam rođen u krugu dvojke i odrastao, naučio sam da se dovijam. Ne ideš nikada na slaviju od 12-17h i deš sv markovića, krunskom, njegoševom, poresavskom ponekad. To se masa imbecila nagura preko slavije da ide jer nemaju pojma. Gazelom i uopšte auto putem idu dileje neopevane svi ostali koriste alternativni prelaz tramvajski most koga se 90% vozača plaši. Malo je teže otkad su sns debilčići ukinuli prednost vozila koja dolaze sa mosta.Ne ideš preko sajma nego kroz topčider ili preko banjice. Gugl mape lepo oboje crveno gde je zapušenje bolida.
Ovo sve ako se baš mora inače izbegavam da koristim auto od 12 do 18h. Samo ako mora onda ove navedene alternative.
[ Turmen @ 04.10.2023. 16:04 ] @
Vidi se da izbegavaš da koristiš auto U poslednjih par godina ti je ceo Beograd "crven".. Srećom pa živim na Vidikovcu, pa kada idem u kancelariju koristim novi most, mada nije ni on baš najprohodniji.
Nije poenta gde ti ideš i gde ne ideš, kao što si rekao, niko normalan ne ide Slavijom i Gazelom, poenta je da po Beogradu voziš sporije i staješ na crveno (bar se nadam). Da ne pominjem što BG ima najviše ležećih policajaca po glavi stanovnika. U takvom gradu šta god da voziš, potrošnja će biti veća nego u normalnim okolnostima.
[ Java Beograd @ 04.10.2023. 17:31 ] @
Citat:
Turmen: ... niko normalan ne ide Slavijom i Gazelom ...
Osim jedno 500.000 nenormalnih Beograđana ...
[ Turmen @ 04.10.2023. 21:02 ] @
Citat:
Java Beograd: Osim jedno 500.000 nenormalnih Beograđana ...
Lepo rekoh niko normalan Živim u BGu evo skoro 20god - možda sam 2 puta vozio Slavijom. Slavija, Gazela, Autokomanda, Pančevac, Takovska (Kneza Miloša) se strogo izbegavaju.
[ bordzija @ 04.10.2023. 23:30 ] @
Tačno tako danas sam u 3 popodne seo, resavskom, nemanjinom, štajga, tram most, jurija gagarina. Gužva sa gazele se protegle do pola jurija gagarina. U povratku ista ruta usput bacim oko kakva je gazela, produžim na tram most ako nema prohodnosti. Pola sata tamo pola vamo.
Ja mislim da na slaviji svaki dan čuče isti ljudi.
[ Turmen @ 05.10.2023. 16:01 ] @
Ja sam 2 - 3 puta onako baš opasno zaglavljivao na tramvajskom mostu. Išao sam sa posla do grada, da bih izbegao Gazelu. Doduše između 16h i 17h, tada je ja mislim u svakoj ulici Beograda gužva.
Nego jedno pitanje u skladu sa temom?? Vredi li kupovati auto na metan? Kakva je potrošnja i tendencija rasta u budućnosti? Znam da je ćaletov kolega pre par godina pričao da ga Punto na metan košta 300din na 100km. Ako nije baronisao, sa ovom inflacijom bi trebalo da je plafon 500din
[ ademare @ 05.10.2023. 16:45 ] @
Nisi citao postove !
Pre nekoliko dana je Skupstina Republike Srbije , usvojila nove zakone o akcizama !
Uvedene su nove Akcize za neku budalastinu vezanu sa duvanom , nekakve kesice koje se sisaju , i za Prirodni gas ! Koji se u zargonu naziva Metan , iako je to mesavina gasova a kao gorivo za automobile naziva se CNG !
Ovo za kesice duvana pocinje naplata 1.1.2024. znaci za 85 dana !
Ovo za Gas , za grejanje je odredjena Akciza od 60 dinara za nekakvu energetsku snagu , za automobile 1.060 dinara !!
Naplata pocinje 1.1. 2025 . !
Znaci jedna godina jeftine voznje !
Akciza je ista kao za TNG tj. sto se u zargonu zove takodje plin ili Butan ! I koji se pravi mesanjem zemnog gasa i nafte !
Cena TNG u Srbiji je najveca u Evropi !! Upravo zbog akciza !
CNG ceka ista sudbina jer cena TNG se slobodno formira , dok vlada drzi pod nekakvom kontrolom jednu vrstu dizela i benzina , svake nedelje vlada odredjuje cenu , za TNG se slobodno formira !! Znaci nema ogranicenja !
Isto ce za godinu dana biti za CNG !
E sad da li se isplati kupovati auto za 1 godinu ? Ti automobili su sbog jeftinog CNG Skuplji nego sto realno vrede !
Kada se danas plati Ekstra cena , iduce godine kada CNG ode u Nebo nece moci da se dobije takva cena !!
Niti ce voznja CNG biti isplativija od drugih vrsta goriva !
[Ovu poruku je menjao ademare dana 05.10.2023. u 18:02 GMT+1]
[ bordzija @ 05.10.2023. 17:39 ] @
Koliko će cng da bude više po kilogramu a koliko plin po litru? Pre neki dan sam vido litar auto plina 85 din.
Koliko sam vido po oglasima hvale se da je 500 do 600 din na 100 km automobili na cng.
Svo moje društvo koje je nekada vozilo na plin danas neće ni da čuju za to đubre. A imali i sekvent sisteme. Stalno su ravnali i menjali glave motora, radili generalke i na kraju menjali cele motore.
[ ademare @ 05.10.2023. 21:11 ] @
Ne znam koliko ce da bude.
TNG sam platio pre neki dan 91 din. ali to ide na litar .
CNG je 121-123 dinara kako gde i to ide na KG . Navodno u gradu ide oko 7 kg . na 100 km .
Plus ko hoce da ugradjuje boce za CNG su dosta skuplje jer su od debljeg celika jer je pritisak mnogo veci za kompresovani CNG.
Ugradnja je min. 1.000 Evrica pa navise zavisno od velicine boce ili boca .
Imaju ljudi i bocu od 4 Kg ?? To je oko 60 km po gradu !
Pa ima atest koji mora da se upise u saobracajnu .
Kad se sve uracuna nije sve tako bajno kao ljudi pricaju , posebno oni koji prodaju svoju olupinu sa CNG
Jos kada se doda nepoznata akciza niko to nece kupovati vise !
[ Java Beograd @ 06.10.2023. 08:00 ] @
Tebaju ti bar dve velike, teške, masivne boce.
Kad se ukalkuliše visoka cena ugradnje - neznamnija koliko km treba da se pređe godišnje da bi se dostigo nivo isplativosti sa TNG-om.
[ bordzija @ 06.10.2023. 15:10 ] @
Pa onda se cng ne isplati već sada nego tng ali i to je upitno koliko će koštati litar kada uvedu akcizu?
[ ademare @ 06.10.2023. 17:06 ] @
Slaba isplativost. Imali bi svi taksisti da se isplati.
Plus u Bg imas 6-7 pumpi ?
U celoj Srbiji 30-tak mozda 35 .
Ako treba da ides 10 km do pumpe onda cemu sve to ? Ili krenes negde u unutrasnjost , pa se vratis na benzin ?
[ bordzija @ 06.10.2023. 17:49 ] @
Apsolvirali smo cng kao neisplstiv a kakostoje stvari sa tng?
CNG je 121-123 dinara kako gde i to ide na KG . Navodno u gradu ide oko 7 kg . na 100 km .
Znači po ovim cenama je zanemarljiva ušteda u odnosu na benzin. Ništa onda, video sam par zanimljivih automobila sa fabričkim CNGom, pa rekoh da istražim. TNG ne bih ugradio ni lud jer uništava i performanse i vek trajanja motora, zarad neke uštede. Neka hvala.
[ bordzija @ 06.10.2023. 18:06 ] @
Ništa onda ti ostaje da gledaš auto na parkingu jer je sve ostalo 2000 din 100 km.
[ ademare @ 06.10.2023. 18:16 ] @
Ne verujem da se CNG po tome razlikuje od TNG !
Manja snaga veca potrosnja , plus uticaj na skracenje radnog veka motora !
Jer TNG se dobija tako sto se Butan mesa sa naftom ! Kao gorivo priblizniji je benzinu nego sto je to CNG koji je pretezno metan !
TNG se isplati ako je duplo jeftiniji od benzina plus velike kilometraze !
Prosle godine je bio 102 dinara pa je bio totalno neisplativ !
Sada na 91 je na granici isplativosti !
[ Turmen @ 06.10.2023. 18:31 ] @
Citat:
bordzija: Ništa onda ti ostaje da gledaš auto na parkingu jer je sve ostalo 2000 din 100 km.
Ne želim da zvučim kao seljak, ali još uvek imam da platim. A imam i službeni auto, benzin plaća firma :) Još nismo stigli do gledanja auta na parkingu.
Kada ne budem mogao, imam dva bicikla u garaži, rado ću ih upotrebljavati malo više i kao prevozno sredstvo, nikakav problem. Oni troše 0 na 100km.
Želja mi je električni auto, ali po današnjim nabavnim cenama i sa današnjom infrastrukturom, apsolutno je besmisleno.
[ bordzija @ 06.10.2023. 21:53 ] @
Pa da ali pošto i hrana ima hiperinflaciju u srbiji opet neće ostati za gorivo što je u principu i cikj nacista na vlasti - da se ne mrda, ćuti i umre od bolesti i gladi.
[ whitie2004 @ 07.10.2023. 09:09 ] @
Svi samo mislite na pare ... A sta bi sa zelenom agendom? Pa ti si Borgi mnogo puta komentarisao tipa: polazi matori golf na semaforu a na auspuh izlecu kockice uglja ... :-)
Hebes pare kada je zagadjenje u pitanju !!!
[ bordzija @ 07.10.2023. 15:25 ] @
Vožnja na tng, cng ili jestivo ulje ima mnogo manje zagađenje od vožnje na benzin i dizel. Dakle treba spojiti korisno i izbeći parazite.
[ bordzija @ 09.10.2023. 07:55 ] @
Juče pričao sa komšinicom koja vozi identičan c3 sa istom motorizacijom, kaže po gradu 6,5-7 litara al zato na otvorenom putu ako pipneš gas 8-10 litara 🤣
Dakle ovo može da se vozi jedino na plin ili ko je bogat pa ima da sipa. U 21 veku praviti nešto što troši kao avion i naravno truje sredinu. Nisam je pitao dal i koloko troši ulja.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2023. 10:09 ] @
Preterano preteruješ, ne vozim Citroene ali sam siguran da taj mališa troši isto ili marginalno više od drugih sličnih auta, ali to je generalno zastarela koncepcija motora plus ta karoserija nije laka, i otud takva potrošnja.
Rekoh, ako želiš najmanju potrošnju kod benzinaca uzmeš najsavremeniji motor, a to je u toj klasi svakako 3 cilindra turbo. Sve što nije to troši više, u odnosu na snagu koju daje pogotovo, i to je sva mudrost.
[ bordzija @ 09.10.2023. 10:22 ] @
To ćeš i za taj turbo trocilindraš da kažeš kroz godinu dve sa pričom uzmi električni auto.
A mi ćemo mudro da vratimo ovaj auto firmi i da nastavimo da vozimo stare štedljive automobile ;)
[ Java Beograd @ 09.10.2023. 10:35 ] @
Citat:
bordzija:Juče pričao sa komšinicom koja vozi identičan c3 sa istom motorizacijom, kaže po gradu 6,5-7 litara al zato na otvorenom putu ako pipneš gas 8-10 litara 🤣
Žene se uglavnom razumeju u boju automobila, i štof sedišta. Manje u tehničke karakteristike.
[ bordzija @ 09.10.2023. 11:27 ] @
Uglavnom ali kada ih opali po novčaniku samo plaču i kukaju. Moja ćuti i sipa svesna je da troši ko avion valjda kalkuliše ne plaća servise, registraciju pa ima lufta. A nema lufta do sada je sipala 6000 din sada 12.000. Jebbene vage pale na gurku.
Kažem ugradi plin za 6 meseci si na nuli. Neee čekaj još malo da razmislim. Vratiću auto pa ipak vozi.
[ Turmen @ 09.10.2023. 14:13 ] @
Citat:
bordzija: Juče pričao sa komšinicom koja vozi identičan c3 sa istom motorizacijom, kaže po gradu 6,5-7 litara al zato na otvorenom putu ako pipneš gas 8-10 litara 🤣
Ne znam da li troluješ ili si ozbiljan, ali ti je nekoliko nas napisalo da je ta potrošnja normalna "u gradu".. Pogotovo u Beogradu. Možda će u nekom štatijaznam Pančevu, Zrenjaninu ili Smederevu trošiti malo manje (ravni gradovi, manje semafora, manje gužve), ali okreni obrni - to je to. Čak i "čuveni" 1.5dCi, 1.3 MJT ne troše manje od 5.5 - 6l u gradu, a ako uzmeš razlike u ceni benzina i u eksploataciji - ušteda je minorna.
Ostaje ti plin.. Ili bicikl, zaprega, skuter, rikša, ko šta voli :)
Citat:
bordzija: Dakle ovo može da se vozi jedino na plin ili ko je bogat pa ima da sipa.
Ne znam kako da ti kažem, ali kome je od automobila važno da potroši manje dinara po kilometru, neće pogledati taj auto. Ni taj, ni bilo koji auto sa 1.5TSI ni Reno sa TCE motorom. Kupiće Punta sa 1.3 Multijetom i to je to. Ili će ugraditi plin (ili kupiti auto sa već ugrađenim plinom).
Ima i onaj VWov SDI motor, znam da je rođak vozio Golfa 4 sa tim motorom, imao je zvuk traktora i tres'o se kao da je šlogiran, ali je stvarno malo trošio.
[ bordzija @ 09.10.2023. 14:55 ] @
Otkud ti ideja da trolujem? Jel oblačiš ti gaće preko glave?
[ Turmen @ 09.10.2023. 16:35 ] @
Citat:
bordzija: Otkud ti ideja da trolujem? Jel oblačiš ti gaće preko glave?
Ponavljaš se i vrtiš u krug, shvatili smo Citroen C3 troši kao tenk "čak" 7.5l na 100km "u gradu".. Moj prvi auto na šlepanju trošio više Sam davao desni kad prolazim pored pumpe.
Evo ja bih baš voleo da čujem koji su to štedljiviji benzinci (znači ništa plin, metan, zejtin i slično). Nebojša je za VW turbo benzince, vozio sam par komada i mogu da potrvrdim, mada i Škoda sa 1.0TSI motorom (110KS) je "u gradu" tu negde na 7l / 100km
[ bordzija @ 09.10.2023. 17:26 ] @
Iskreno očekivao sam da će nova generacija gradskih automobila doneti potrošnju 4-5 litara benzina a oni otišli korak unazad. Ubacili trocilindraše koji inače troše više i imaju kraći vek trajanja. Toliko o ekologiji i napretku. Ubacili nešto loše od pre 15-20 god i dodali turbinicu.
Ali samo kada premotaš i vidiš kako danas prodaju start stop sistem kao hibrid, jasno ti je sa kakvim prevarantima imaš posla.
Moj auto troši 6 litara benzina po beogradu i 5 na magistrali. Na auto putu 130 troši 6-6,5 litara. Hyundai i20 1.25 16v.
Opet da ponovim ja nisam od onih debila što u podne stoje na gazeli i na slaviji.
[ Turmen @ 09.10.2023. 18:06 ] @
Neko je lepo napisao - tako ti je kada automobile projektuju knjigovođe, a ne inženjeri.
Pisao sam već na onoj temi o potrošnji automobila - Od svih automobila u porodici, najmanje troši Renault Clio star 20god, sa 1.2 motorom i 16V (mislim da ima nešto tipa 60KS). Dok je bio kod mene, trošio je 1000din / 100km (znači po tadašnjim cenama oko 6.5l), sada kod ćaleta troši oko 6l u gradu (drugom gradu, ne Beogradu). Na otvorenom ide ispod 5l, a i da hoće - ne ide više od 120km / h :)
Mercedes A 140 istog godišta je trošio oko 6l u gradskoj vožnji, a u nekoj mešovitoj oko 5 - 5.5l
Pomirio sam se sa tim, da je to vrhunac što se tiče ekonomičnosti. Sad se ide ka smanjenju kubikaže, guranju turbina, povećavanju snage. Kontam da će verovatno za 5-6god najzastupljeniji biti automobili sa 500 - 600 kubika i 200KS. Trošiće 10l / 100km i biti zreli za generalnu posle 50000km.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2023. 19:13 ] @
Citat:
bordzija:
Moj auto troši 6 litara benzina po beogradu i 5 na magistrali. Na auto putu 130 troši 6-6,5 litara. Hyundai i20 1.25 16v.
Nemoj bre da lažeš, sram te bilo, već sam ti ovo rekao.
Imao sam taj motor u autu manjem i lakšem od tvog, i trošio je mnogo više nego si napisao za taj veći.
Taj Hyundai 1.25 16v je bio dobar pre 15 i više godina kada sam ga i ja hvalio ovde na ESu. Sada je zastareo i taj novi trocilindraš u C3 koga pljuješ je čisto bolji, jači i štedljiviji od tog starog Hyundai 1.25 16v.
Imaju isti momenat od 118Nm, ali Citroen na veoma niskih 2750rpm, što je siguran znak da ima varijaciju ventila, a tvoj stari Hyundai bez varijacije taj momenat ima tek na 4000rpm, a ispod 2500-3000 je mrtav.
Malo sam sad pogledao, poređenje je smešno...Citroen je puno bolji motor.
[ bordzija @ 09.10.2023. 20:43 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic
Ma naravno ako te to usrećuje. Jel dok ne troši ulje ili dok troši litar na 100 km? U kom trenutku je najbolji trocilindraš?
[ Nebojsa Milanovic @ 09.10.2023. 22:03 ] @
Ne bulazni više, Citroen je bolji po svakom pitanju, ne zato što je trocilindraš nego prosto je savremeniji, efikasniji, ekonomičniji, elastičniji, tiši i u svakom smislu bolji motor.
To što ima tri cilindra mu smanjuje unutrašnje otpore za 20-25% što je u tako maloj snazi bitno, i čini ga još ekonomičnijim i efikasnijim.
Jel sad jasno i hoćeš li prestati sa glupom pričom, uzmi se u pamet i pričaj nešto smisleno.
[ Turmen @ 10.10.2023. 08:34 ] @
Citat:
bordzija:
Citat:
Nebojsa Milanovic
Ma naravno ako te to usrećuje. Jel dok ne troši ulje ili dok troši litar na 100 km? U kom trenutku je najbolji trocilindraš?
Onda tom autu nešto debelo fali, a majstori očigledno nemaju živaca, volje, znanja i sposobnosti da to rešavaju, pogotovo dok je u garanciji.
Trenutno imam dva trocilindraša, jedan stari 1.2VW, drugi malo mlađi 1.0TSI, punoletni Polo potroši 1l između servisa (servisiram ga na 10000km), Škoda ne troši ni kap.
Kad sam kupio Pola naslušao sam se tih kafanskih priča o trocilindričnim kosilicama, o malom "prdavcu" (citiram ćaletovog kolegu) kome je vek trajanja 150000km posle toga mora na generalnu, o potrošnji ulja na 100km, o tome da se vuku kao mrcine kada se upali klima.
Evo već 5god, 100000km kasnije (245000km na cajgeru) auto radi kao prvog dana. Išao i na more ove godine, ne može sad da se vozi bogzna koliko (a i nema potrebe zbog ograničenja, kamera, policije), mala potrošnja, tih rad do 120km/h, posle počinje malo da biva bučan i to je to. Za auto koji se 60% eksploatacije vozi u gradu, 20% na međugradskim magistralama i 20% na autoputu, performanse su sasvim korektne
Još tada mi je majstor rekao - samo nemoj da ga gaziš dok je hladan, održavaj, menjaj ulje na vreme, dolivaj kad zafali, nemoj da voziš ko manijak i nadživeće motor ostatak auta.
Neću više da se ponavljam, nije mi namera da budem "ciga koji hvali svoga konja", poenta je da i malolitražni, trocilindrični benzinac, može i posle više od 10god da radi lepo, da vuče solidno i da malo troši. Čim odstupa od "očekivanog" znači da negde ima neki problem. Neću da sudim o Citroenima, jer, osim što sam par kilometara vozio drugarovog Piccasa, malo znam o njima
[Ovu poruku je menjao Turmen dana 10.10.2023. u 09:44 GMT+1]
[ bordzija @ 10.10.2023. 08:49 ] @
Ma šta pričate pa sa ovim autom ne može da se ide u vikendicu jer troši kao avion, u gradu još i nekako ta razlika se ne vidi toliko po mojoj proceni ali na otvorenom putu troši kao tenk!
O trajnosti i ovom citroenovom motoru ne treba trošiti ni reči, ima zupčasti kaiš u motornom ulju koji se raspada na 50.000 tkm a fabrika propisala servisni interval na 100tkm. Dakle kupca šalju u propast jer znaju da nije mnogo bistar 🤣
Sve u svemu nazvao bih ovo sunovratom automobilske industrije.
[ bordzija @ 10.10.2023. 09:13 ] @
Francuzi imaju odlične malolitražne motore 1.4 hdi i 1.5 dci koji su u rangu 1.3 mjt fiatovog dok nemci nemaju ama baš ništa da valja u tom segmentu sem možda 1.6tdi.
Dakle postoje fantastični motori od kojih se odustaje da bi se pravile ove trocilindrične mogu slobodno reći imitacije motora. Ovo odgovara jedino proizvođačima i bankama koje daju kredite.
Može da se vozi jedino na plin ali nikako drugačije. Onda je tu pitanje inače o slabim resursima dotičnog motora, koliki su na plin?
Starom ladom do vikendice za 2000 din a sa novim štedljivim citroenom 3000-3500 din to zvuči kao ozbiljan zaebb.
[ Nebojsa Milanovic @ 10.10.2023. 10:38 ] @
Cela ova ogromna tema gde bulazniš totalne gluposti je namenjena lečenju kompleksa što voziš stari Hyundai, za koga je ovaj C3 premium auto.
Ali taj kompleks ti ne treba, niko ti se nije rugao niti zbog tog Hyundai-ja, niti zbog bile čega tog tipa, prosečan čitalac ti se ruga samo zbog gluposti koje iznosiš.
Inače nisam specijalni ljubitelj Citroena, ali taj auto bih stavio u sam vrh gradskih automobila, naročito za žene. Odličan sklop karoserije, prostora, upotrebljivosti, motora i relativno povoljne cene za takav paket.
[ bordzija @ 10.10.2023. 12:36 ] @
Možda i najgore od tog 1.2 citroenovog motora je zupčasti kaiš koji se u servisnom intervalu raspadne i zapuši uljnu pumpu te uništi kompletan motor. Koliko sam čuo tužiće citroen i moraće svima da nadoknade štetu prouzrokovanu nekvalitetnim delovima u prvoj ugradnji te genijalnosti francuskoj da ture zupčasti kaiš u ulje.
Vratite vi tog Citroena i prodaj im Ladu. Tako ekonomičan auto, svi srećni i zadovoljni
[ Nebojsa Milanovic @ 10.10.2023. 19:56 ] @
@bordzija, vidiš da umeš smisleno da pišeš umesto samo da troluješ..
U pravu si naravno za taj zupčasti, čim sam čuo da su ga potopili u ulje pomislio sam da će to izazvati probleme, a verovatno su to uradili sa idejom dodatnog smanjivanja otpora.
To me jako podseća na situaciju kada je Audi-VW u jednoj generaciji TFSI motora takođe radi smanjenja otpora ugradio tanke karike, koje su se veoma brzo trošile i dovodile do potrošnje ulja, koksiranja motora, začepljenja i sličnog.
Eko norme su surove, snagu je sve teže dobiti i proizvođači moraju maksimalno da smanjuju otpore, a nema se vremena za testiranje, i onda haos nastaje..
[ bordzija @ 10.10.2023. 23:14 ] @
Danas sam bacio oko na nivo ulja u motoru ipak je citroen bio na putu od skoro 1000 km i to auto put. Fali otprilike ulja na meraču od tri prsta fali jedan.
Sreća u nesreći ovog motora je da kaiš može jednostavno vizuelno da se proverava ispod čepa za dolivanje ulja.
[ bordzija @ 11.10.2023. 09:16 ] @
Verovali ili ne, ovaj motor i uopšte citroen c3 imaju i lažni start stop sistem koji ne radi. Jer ima običan malo jači akumulator nije agm. Prosto mi deluje nadrealno dokle su francuzi otišli. Gomila ljudi se žali da im ne radi ovaj sistem.
Radi par dana posle malog servisa u ovlašćenom servisu i posle ne radi. Toliko o sve strožim euro normama na francuski način
[ baresi @ 11.10.2023. 10:43 ] @
Za start/stop ne mora biti AGM akumulator, može i EFB. Ti akumulatori se mogu puniti većom strujom i višim naponom sa alternatora nego obični. Zato za start/stop ne može običan. Uništio bi ga za jako kratko vreme.
[ bordzija @ 11.10.2023. 11:00 ] @
Ok ali taj sistem uopšte ne radi tj pali onu lampicu ali se motor ne gasi. Radi jedino posle malog servisa u ovlašćenom kada vežrv samo obrišu grešku. Neku.
Znači li to da je akumulator u slaboj kondiciji? Radio je posle otvorenog puta od 1000 km ali tek jedan dan a posle ništa. Samo pali A zeleno slovo sa kružićem ali ne gasi auto. Mislio sam ajde možda farovi možda ventilacija ali nije. Posle duge vožnje je gasio motor i sa upaljenim kratkim svetlima.
Može li tu da se stavi agm akumulator kada ovaj skroz vrisne?
[ baresi @ 11.10.2023. 11:12 ] @
Može biti do akumulatora, mislim da mora biti minimalni napon 12,6 V ali nisam baš siguran. Možeš staviti AGM normalno, jedino što su skuplji, pa zato stavljaju EF( Enhanced Flooded), kao što je ovaj na slici.
[ Java Beograd @ 11.10.2023. 11:15 ] @
Akumulator na tom C3 je "u slaboj kondiciji".
Kod start/stop sistema, više uslova mora da se ispuni da bi se motor ugasio kod zaustavljanja. Jedan od uslova je i napon akumulatora, tj. pad napona u momentu startovanja.
Dakle kad se auto startuje (hladan start) motorni računar beleži pad napona, kao podatak koji je bitan za "kondiciju" akumulatora. Ako je pad napona veći od neke zacrtane vrednosti, start/stop sistem, kasnije u toku vožnje na zaustavlja motor.
Zašto je tebi sistem radio u pojedinim slučajevima?
- posle malog servisa - verovatno su u servisu akumulator spojili na punjač
- posle otvorenog puta od 1000 km - zato što se akumulator dodatno napunio tokom te vožnje.
Možeš, ako hoćeš, da probaš da ga dopuniš nekim savremenim, impulsnim, "pametnim" eksternim punjačem, nekoliko sati punjenja. Videćeš da će start/stop da proradi, par dana, i posle toga opet neće.
Generalno, nema preteranog razloga za brigu, ovo ne mora da znači da je akumulator loš i da je na "izdisaju".
Koje je godište taj auto? Ako je to originalni, fabrički akumulator, možeš da računaš da će sigurno da radi, minimum 5 - 6 godina.
EFB i AGM su dve različite tehnologije, i generalno uzevši, AGM je "bolji". Namerno pod navodnicima, jer stvari nisu trivijalne za poređenje. Ali, kolokvijalno se može reći da je AGM bolji.
Ali, i EFB (onaj koji si ti slikao) je namenjen za start/stop sisteme.
[ bordzija @ 11.10.2023. 12:47 ] @
2019 god je auto start stop ne radi već godinu dana. Ne fali nam jer to smatramo ekstremnom glupošću u beogradu :)
Ali mi bode oko stalno ta lampica koja se pali i gasi.
Lepo bi bilo da ovlašćeni citroenov servis barem predloži zamenu akumulatora umesto što dopune aku i ćute ko mufljuzi.
Cena nije bitna jer je službeno vozilo. Potpada pod redovno održavanje. Sa druge strane je bitniji plinski uređaj nego neki kilavi sklepani start stop sistem.
[ bakara @ 11.10.2023. 16:17 ] @
Sto se brines za gorivo kada je to sluzbeni auto?
Firma je trosak goriva i koriscenja ukalkulisala u cenu eksploatacije vozila.
Valjda oni znaju zasto nisu izabrali jaci motor i sta im se vise isplati.
[ bordzija @ 12.10.2023. 06:20 ] @
Ma jok koristimo ga privatno nema toga kod online poslovanja. Kada je kupovan auto za osobu koja više ne radi to što je radila tj više je nema a nema ni potrebe za istom, litar benzina je bio 120 din. Auto je danas višak.
[ bordzija @ 19.10.2023. 15:29 ] @
Kako su došli hladni dani tako sam primetio da prilikom paljenja kada je bogatija smeša - iz auspuha izlazi miris kao na naftalin? Onako baš smrdi?