[ kladar @ 01.08.2023. 19:24 ] @
Pozdrav ljudi,

Zamolio bih za pomoć oko problema iz naslova.
Ovaj TV je oko 4 god. kod mojih i radio je OK do pre nekih 3 meseca. Oko mesec dana pre nestanka slike, čulo bi se prilikom paljenja (ne svakog i ne jako) kako "pukne" u njemu i nakon toga, sve radi normalno.
Zatim bi se ponovilo nakon par dana i opet bi sve radilo kako treba. Nije to preglasan zvuk, ali nenadan, pa se čovek trzne.
I tako je išlo nekih mesec dana, da bi poslednji "pucanj" bio malo jači, pri čemu se video blesak. Tad je nestala slika.
Naknadni pokušaji paljenja bi rezultovali kratkim bleskom ekrana, bez pucketanja iza, pri čemu bi se video logo Vox i zatim mrak, a ton je uredan i dan danas. Pri tom, dok je na programu (ajde, recimo utakmica) kad uperim lampu u ekran, naziru se senke igrača, odnosno vidi se da ima slike, ali nema osvetljenja iza.

Jučer reših da se pozabavim sa njim, da vidim ima li šanse za popravak. Rasklopio sam ga i našao unutar panela, dve trake sa po 6 LED, a među njima 2 diode mrtve. Po jedna na svakoj traci. Poručio sam ih i danas sam ih dobio iz servisa, original za taj TV.
Zamenio sam trake, vratio sve na svoje mesto, sklopio i upalio.
U početku, ponovilo se isto, blesak sa logom Vox-a i zatim mrak.
Isključio sam ga iz struje i nakon dva minuta psovanja, ponovo upalio.
Tad je sve proradilo, normalna slika , normalno osvetljena, sve je bilo kao nekad...(verovatno sam opsovao na pravi način)
To je trajalo oko minut, dva i samo je ponovo nestala slika. Ponovo mrak, ton normalan, nije bilo pucketanja , ništa, samo nestanak slike.
Ponovo sam osvetlio lampom ekran, slika postoji, doduše jedva vidljiva.
Ponovo je rasklopljen, proverena svaka dioda Unimerom, svih 12 ispravno.
Isproban je tako otvoren, uključenjem u struju i isto svih 12 dioda blesne na sekund i zatim se ugase.. Kao da u startu dobiju dovoljan napon za rad, ali on opadne za sekund.
Proverio sam napon na pinovima matične ploče odakle ide kablić ka diodama i tu mi je prilikom uključenja na mrežu , izlazni napon , stabilnih 18.5 V. Nisam merio pad napona, to jest sa priključenim diodama, malo je nezgodno, nedostupno...
Ne znam da li je to prava vrednost napona za pozadinsko osvetljenje tog TV-a . Nedaleko tih pinova je jedan blago ispupčen elektrolit od 220µF za 35V, koji ću sutra pokušati pronaći i zameniti.
Inače nigde ne vidim tragove gareži ili nešto nagorelo, raspadnuto , što bi imalo veze sa onim "pucanjem" i bleskom pri poslednjem paljenju, pa se nadam da je to ustvari bio taj, maločas pomenut kondenzator i da će zamena završiti stvar.
To je trenutno sve što znam, a u međuvremenu ako neko od vas ima neki savet šta još da pogledam, šta još mogu učiniti ili slično... ja bih bio zahvalan ako biste uskočili u priču.
Nisam serviser, niti neki majstor, već onako za sebe želim da ga , ako je moguće popravim, pa makar to trajalo i mesec dana, al da radi.

[Ovu poruku je menjao kladar dana 01.08.2023. u 20:51 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao kladar dana 01.08.2023. u 20:53 GMT+1]
[ kladar @ 02.08.2023. 09:54 ] @
Ako neko ima elektronsku šemu za ovaj tv ili zna gde je mogu pronaći na netu, zamolio bih da mi javi.
[ gilopile @ 02.08.2023. 10:13 ] @
Standardna boljka vivax-a. Zameni taj 220uF 35V, mislim da ima 2 u drajveru za LED i to je to.
Ostavi duze nogice el kond i udalji ga sto vise od hladnjaka i trajace nesto duze. 105c uzmes obavezno.

Ne treba ti sema za to sokocalo.

Kod tog TV-a ako se slika pojavi na bljesak, kako si opisao, nisu problem diode, vec napajanje za led, tj. ta 2 kondenzatora u drajveru. Te diode sto su crkle su verovatno u kratkom spoju i tv bi imao svetlo i da si samo zamenio kondenzatore, ali nema veze, dobro je i sto si stavio nove trake.
[ kladar @ 02.08.2023. 11:35 ] @
Hvala Dragane na javljanju.
Ipak je samo jedan kondenzator od 220uF, 35V (na slici ) ,ostali su 470uF, 25V i deluju ispravni. Sad idem u nabavku, pa nakon toga zamenu.
[ gilopile @ 02.08.2023. 11:51 ] @
Nema na cemu.
Aha, ok.
Zameni taj jedan nabubren.
Poz
[ ademare @ 02.08.2023. 12:04 ] @
Mogao si i ta 3-4 pored u celom tom delu za diode.

Nisu skupi ti kondezatori 15-20 din komad. A onda si siguran , ovako moze da bude los a da ne nabubri.
[ kladar @ 02.08.2023. 13:38 ] @
Hvala ademare,

Zamenio sam ih sve, bilo mi je usput.
Proba urađena u trajanju od 5 minuta...radi osvetlenje bez primedbe, a sad sleduje sklapanje TV-a.
Ne bih se javljao, jer sam od pojedinaca koji se razumeju više u to, a također i na internetu, uglavnom dobijao odgovore "crklo ti je pozadinsko osvetlenje, zameni te diode, to ti je 80% kvarova na LeD TV-ima". Međutim niko nije spominjao da može još nešto otkazati, a ne samo diode.
Je li to čest kvar na drajveru za pozadinsko i šta ga uzrokuje?
Promene napona u mreži, grmljavina i munje za vreme oluje ili loš kvalitet komponenti, starost istih ili ona stara činjenica koju negde pročitah- "Uređaj je programiran da nakon isteka garantnog roka onesposobi deo matične ploče, npr. probojem napona na nekim komponentama i onemogući dalji rad"?
[ ademare @ 02.08.2023. 15:45 ] @
Najcesce crkavaju samo diode .

Ovo znatno redje . A dobro si napisao razloge , osim sto ne verujem da su ovi jeftini modeli programirani vremenski da crknu .

Najverovatnije jeftine komponente itd.

Eto ti jeftini modeli sada imaju plocu sve u jednom . A nekada su i najjeftiniji modeli imali posebnu plocu za napajanje itd. Minimum dve .


Ali svakako nije lose ni sto si zamenio trake jer su dve diode bile neispravne .
[ kladar @ 02.08.2023. 15:59 ] @
OK, hvala vam na informacijama i savetima.
Dosije Vox zatvoren
[ bordzija @ 14.10.2023. 20:00 ] @
Uvek se baci oko dal ima nabubrelih kondenzatora i onda sve izmenja usput, ionako ideš po trake pozadinskog.