[ Dominator08 @ 29.08.2023. 08:58 ] @
Ne razumem se u emitovanje radio talasa, pa me interesuje da li uređaj koji emituje radio talase na frekvencijama od 100 MHz do 3 GHz može da ih emituje iz metalne kutije (čelični lim debljine 1 mm) sa otvorom sa jedne strane,
ili bi zbog metala dolazilo do blokade signala?
[ pctel @ 29.08.2023. 11:05 ] @
Mema veze gde je uredjaj, nego antena. Ako je antena u metalnoj kutiji onda ne može.
[ Dominator08 @ 29.08.2023. 12:55 ] @
A ako bi kutija bila otvorena sa gornje strane (bez te stranice) gde su antene (ali ne bi virile van kutije nego bi bile u kutiji), da li bi to bilo ok,
ili je pitanje takvo da se ne može znati odgovor dok se ne proba na licu mesta?
[ baresi @ 29.08.2023. 14:41 ] @
Čisto sumnjam da neka antena zna emitirati u "krivinu".
[ pctel @ 29.08.2023. 19:36 ] @
Citat:
Dominator08:
A ako bi kutija bila otvorena sa gornje strane (bez te stranice) gde su antene (ali ne bi virile van kutije nego bi bile u kutiji), da li bi to bilo ok


Pre dvadstak godina kad nije svaka kuća a kamoli svaki telefon imao intrnet ljudi su to pravili. Uzimali su limenke ili kakve druge konzerve u unutra stavljali malu žičicu, antenicu. Tada se cela ta konzerva ponaša kao top, usmravajući sve radio talase u pravcu otvora. Cela ta konstrukcija zvala se cantena (can+antena). Verujem da na internetu još ima sajtova sa proračunima kako napravti što bolju cantenu (boljom se smatra ona koja emituje talase totalno usmereno u jednu tačku, kao laser). Po svemu sudeći ti bi pravio neku vrstu cantene pa pretraži po google i youtube šta ima o tome.
[ SASA M. @ 29.08.2023. 23:34 ] @
Ja sam mislio da on pravi mikrotalasnu pecnicu
[ pctel @ 30.08.2023. 08:29 ] @
Mikrotalasna sa otvorom odozgo?
Možda planira da ubije komšiju koji živi iznad njega i po ceo dan hoda u klompama?
Davno sam čitao da bi se to moglo uraditi sa uređajem koji otprilike tako izgleda, ako je snaga dovoljna i ako ga polako peče mesec dana. Ne znam da li je prakticno izvodljivo.
Da je napisao da je otvor odozdo pomislio bih da samo hoće da poubija žižkove u parketu, ali pošto je otvor gore to ukazuje na mnogo opasnije planove.
[ baresi @ 30.08.2023. 09:32 ] @
Kako će znati kojom frekvencijom da ga gadja, kada "oružje" radi u širokom rasponu od 100 MHz do 3 GHz. Ili je to neki vobler pa ima rafalnu paljbu.
[ SASA M. @ 30.08.2023. 11:48 ] @
mikrotalasna me asocirala pre svega na prvi post. Evo zamislicemo da je kutija sa otvorom bocno, ako to nesto menja.
[ mikikg @ 30.08.2023. 12:41 ] @
Evo konkretno "Emitovanje radio talasa iz metalne kutije"!!! : )

Tu ima i obrnuto "Emitovanje talasa u metalnu kutiju" : )

Opseg 100MHz do 3GHz više liči na neki od standarda koji se zahteva za EMC kompatibilnost.

Citat:

Elektromagnetska kompatibilnost (EMC) je osobina uređaja ili sistema da može da radi sa zadovoljavajućim karakteristikama u svom elektromagnetskom okruženju, a da pri tome ne stvara nedozvoljene smetnje drugim uređajima u tom okruženju. Ova definicija podrazumeva dve stvari. Prvo, uređaj poseduje dovoljnu imunost da može da radi uprkos smetnjama koje dolaze iz okruženja. Drugo, uređaj ne sme da emituje smetnje iznad dozvoljenog nivoa, odnosno ne sme da ugrožava rad drugih uređaja u svojoj okolini.


Veoma nezgodna tema, bez obzira što se radi sa metalnim kutijama, nije to sve tako idealno i prosto i ne može da se praktično generalizuje "stavio sam uredjaj u metalnu kutiju i sada neće da zrači niti prima smetenje".

Itekako će da zrači i prima smetenje samo je pitanje kog nivoa i na kojoj frekvenciji, a tek je posbna tema kako da se to poboljša da uredjaj bude imuniji i da zrači manje smetnje.

Svi kablovi koji ulaze i izlaze iz metalne kutije su potencialni problem jer kroz njih ustvari dolazi do problema.

EMC kompatibilnost je obimna, složena i "skupa" tema ...

PS: Na fotki je prostorija za EMC testiranje i ona je obložena sa nekoliko TONA FERITNOG MATERIJALA tj feritne pločice (vide se pločice oko sijalice) na svim metalnim zidovima i vratima prostorije i iz takve prostorije "stvarno" ne može da pobegne niti da udje neki "radio talas" i zato služi kao referetna laboratorija!

[ mikikg @ 31.08.2023. 10:50 ] @
Još jedna zanimljiva fotka, to je druga testna postavka za tranzietno "surge" testiranje i tu sad ima drugih problema kod testiranja jer ono što NE TREBA da se testira mora da se "decopluje" sa evo vidite koliko torusnih jezga (polutke torusnog jezgra pa se zatvori kutija) jer može tranziet koji se generiše tamo sa druge strane da prodje kroz taj vod nazad u uredjaj tj DUT i da ga ubije ko zeca.

U laboratoriji kod testiranja kreću sa nižim nivoima generisanja tranzienata i tada se prati rad uredjaja, ako ne "brljavi" ništa onda povećavaju nivoe do "potrebnih" ili "željenih" granica (definisanih EMC klasa) i stvar je uglavnom takva da u dobrom delu slučajeva nešto počne da "brljavi" pri nekim nivoima i to ako samo "brljavi" ali se vrati u početno stanje posle testa to je još i DOBRO jer ima situacija kada "crkne" nešto od HW na DUT-u i ako si spreman za LAB da popraviš to na licu mesta to je OK pa da se nastavi testiranje je svaki dan u laboratoriji "košta", ako se spriži CPU ili cela pločica a nemaš još jednu tu na licu mesta da nastaviš testiranje, ništa onda, kutiju pod mišku i nazad kući da se to popravi pa da da se javiš za par meseci kad je prvi sledeći slobodan termin za LAB!


[ Predrag Supurovic @ 01.09.2023. 16:22 ] @
Citat:
Dominator08:
A ako bi kutija bila otvorena sa gornje strane (bez te stranice) gde su antene (ali ne bi virile van kutije nego bi bile u kutiji), da li bi to bilo ok,
ili je pitanje takvo da se ne može znati odgovor dok se ne proba na licu mesta?


Takva antena se zove waveguide. Potraži i pod "kantena".

E sad, bitne su dimenzije i zračećeg elemnta i dimenzije kutije, dirketno zavise od frekvencije na kojoj se emituje.