[ flighter_022 @ 26.01.2024. 02:40 ] @
Za potrebe jednog hotela treba raditi kompletnu mrežu. Zahtevi za ruter su sledeći:

1. 8 ili više gigabitnih portova
2. Nisu potrebni 2.5G portovi niti optika
3. PoE nije potreban ni na jednom portu (PoE ne smeta, ali nije potreban)
4. Mora imati mogućnost teranja Hotspot-a

Hotel ima nekih 250 soba, i postoji teoretska šansa da u jednom momentu i preko 100 korisnika pristupa internetu, što gosti, što ovlašteno osoblje.
Postojaće najverovatnije 3 različite internet konekcije, te je neophodno da procesorska snaga i memorija budu dovoljni za load balancing, failover, HotSpot, itd?

Moje prvo pitanje je: Koji proizvod od mnogih odabrati? Kupovao bih ga ovde a instalacija je u Africi.


Drugo pitanje je:

Po hotelskom lobiju i konferencijskim salama potreban je odredjen broj WiFi AP-a. Koji Mikrotik WiFI AP odabrati a da podrzava "mesh" konfiguraciju (mada je mnogo adekvatniji izraz "client roaming") , PoE napajanje, i što je moguće veći broj istovremenih korisnika?

Treće pitanje:

Po spratovima treba nekih pedesetak WiFi AP-a. Potrebno je da podržavaju "mesh" konfiguraciju, da rade na PoE napajanje. Broj istovremenih korisnika nije bitan, ali moraju imati što veću izlaznu snagu jer je ceo hotel od debelog armiranog betona, i slabljenja signala su velika. Kao i kod prethodnog pitanja, koji uredjaj odabrati?

Hvala u napred!
[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 26.01.2024. u 04:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao flighter_022 dana 26.01.2024. u 04:39 GMT+1]
[ djricky @ 26.01.2024. 06:20 ] @
Mikrotik za ruter, Ubiquity za WIFI.
[ dragansar @ 26.01.2024. 06:49 ] @
Mikrotik za ruter, Grandstream za WIFI, Eltex za switch-ing.
[ bachi @ 26.01.2024. 07:13 ] @
Još jedna preporuka za Grandstream, ono nije normalno kolika je to životinja od AP-a, a za Mikrotik nisi naveo ukupan protok ka Internetu, ali RB4011iGS+RM ili RB5009UG+S+IN, kako je Afrika, ne verujem da će biti 3x1Gb Internet link. :D

Edit: Ako baš hoćeš Mikrotik AP-ove, onda ovo: https://mikrotik.com/product/cap_ax

I na ruterima i na AP-ovima, obavezno poslednja verzija ROS-a 7.

Nisam ga lično koristio, ali preporuka je da ako ideš na Mikrotik AP-ove da koristiš CAPsMAN.
[ dragansar @ 27.01.2024. 11:03 ] @
Generalno CAPs je *ranje :) to je samo automacka konfiguracija AP-ova, ali ne radi nikakav roming, mozes postaviti access listu da otkida korisnike ali sve je to traljavo.
Inace Mikrotik sto se tice WIFI-ja ovih uređaja je posebno traljav...nisam ni ja testirao ove novije CAP_AX ali posle iskustva sa starijim i ne zelim nesto da gubim vrijeme :)
Grandastream inace ima i svoje gateway rutere koji su cijenom kao jedan AP i ko je manjeg znanja i nece da se zeza sa MT-om moze njega iskorititi za ruter i radice sasvim solidno...ima sve od ogranicenja brzina, qos-a i sve sto treba...dual WAN is sl...vizualizaciju svega toga po servisima i sl...
[ flighter_022 @ 27.01.2024. 13:19 ] @
Protok? Hmmmm... eventualno par stotina Mbps (i to samo ako uspeju da pribave Starlink) inace ostaju zemaljski provajderi.
Sto se protoka tice, nije samo internet u pitanju vec i lokalni resursi (DLNA u HD/4K rezoluciji, recimo), tako da sto vise, to bolje.
Imacu vise informacija o ovome kada padne ugovor.

2003-2011 je tamo bio 1 Mbps satelitski internet (ping ka 8.8.8.8 od 300 do 1500 ms, i jako osetljiv na vremenske uslove) koji je kostao bubreg i po mesecno.
Sada tamo normalno radi nekoliko ozbiljnih GSM operatora, i dobro je zastupljena 4G mreza.
[ bachi @ 27.01.2024. 13:23 ] @
Ne radi CAP roaming sam po sebi, već APovi i podržana je FT konfiguracija a ima i mogućnost steeringa. E sad, ono što jesi u pravu to je da roaming zavisi isključivo od samih wifi prijemnika, a ne od kontrolera, ali bolje i tako nego nikako. Većina novijih uređaja obavlja roming kako treba, a onih koji to ne rade će biti sve manje i manje.

Kapiram da flighter_022 insistira na Mikrotiku jer je hotel u Africi, a tamo su Mikrotikovi uređaji dostupni + dosta ljudi ga poznaju, za razliku od drugih brendova poput Grandstreama. Crkne neki AP i kako da nabaviš drugi? Ovako Mikrotik odeš u neku lokalnu prodavnicu i kupiš.

[ bmarkovic06 @ 28.01.2024. 10:20 ] @
Sa obzirom na velicinu objekta ja bih izbegao grandstream za wifi i isao bih sa ubiquiti opremom, vise zbog dostupnoati opreme jer grandstream nabaviti nije bas lako.

Ubnt u6 lite i LR verzije su poprilicno pokeftinile a kontroler mozete podici sami na nekoj mini linux masini i zavisno od broja ap-ova i broja zakacenih gostiju, do 500 korisnika i do 50 ap-ova, dovoljno je bilo koji dual core sa barem 8gb rama.

Kod grandstreama mozete iskoristiti da vam neki od ap-ova bude master, ali u tom slicaju se ne preporucuje da zakacite vise od 10 ap-ova i to je jedan od razloga zasto bih ga izbegao, mada gwn cloud takodje moze da se podigne na nekoj mini linux masinici za managment. Generalno manje mi se svidja grandstream resenje od ubnt.

Ako je mikrotik dostupniji onda bih isao sa mikrotikom. Novi wave2 paket i v7 poboljsali su mikrotik wifi drasticno a novi ax uredjaji rade jako jako lepo jedino je dostupnost uredjaja postala upitna od kako se i oni ukljucise u Ukrajinski rat.

Zavisno od budzeta i obima projekta treba gledati i koju opremu raditi. Za takav hotel ako budzet nije problem ja licno bih isao sa Ruckus opremom za wifi, mikrotik kao NAT/qos ruter (ccr 2116 npr), a za switching bih isao takodje mikrotik jer svicevi rade savrseno a poznat je ekosistem.

Za nizi budzet sa rukusa jedino na ubiquiti ili neke polovne arube ako se nadju, mada ako se radi nesto iznova, iskljucivo raditi wifi6 i nista ispod toga i naravno nova oprema.

Sa obzirom da je uplink takodje upitan, nije lose resenje da se mozda ide sa cambium cn pilot opremom za wifi i implementirati cambium QOE kao shaper i qos jer radi savrsen posao kada je uplink problematican, dace najbolji moguci rezultat za streaming a ujedno optimizovati mrezu, jedino sto se cambium QoE placa dodatno kao licenca za standalone server (u tom slucaju treba neka malo ozbiljnija masina sa xeon-om i barem 32gb rama). Za switching i routing mikrotik je za tako manje mreze neprikosnoven kvalitetom i cenom i drugo nista ne bih preporucio.
[ flighter_022 @ 29.01.2024. 11:59 ] @
Ideja je da skoro sva oprema ima neku redundantnost i da od svega bude bar po jedan komad vise. Sto se tice "disaster recovery" planova, napravljeni su. Prioritet je naravno interna hotelska baza sto mora da radi skoro pa 24/7/365 a za ostalo ce biti tamo lokalni tehnicar koji barem moze po instrukcijama da radi, jer reko koja situacija ne moze daljinski da se odradi. A ako bas ne moze, meni nije problem sesti na avion u roku od odmah.