[ Ivan Golubović @ 19.04.2004. 23:33 ] @
| Koju bazu podataka je najbolje koristiti za Delphi, a da može da radi i u mreži.
Kako bi se Access baza ponašala u client/server aplikaciji?
PS: Radim aplikaciju sa Access bazom podataka koja je u budućnosti namenjena radu i u mreži. |
[ HanSolo @ 22.04.2004. 22:38 ] @
Ne znam za sta ti konkretno treba i koliko iskustva imas, ali za neke male projekte sasvim je dovoljna Paradox baza i sql komponenta iz delphija. To sigurno radi u lokalnoj mrezi. Radio sam neke projekte koji kombinuju Paradox u lokalu i MySQL na netu, ali sam zakljucio da je bolje da ako radis neko prebacivanje na net i slicno sve uradis sa MySQL. Ako se odlucis za tu varijantu preporucujem da skines MySQL ODBC drajver sa www.mysql.org i nikakve dodatne komponente ti ne trebaju, delphi ima sve! Sto se tice Accessa ja sam ga do sada uspesno zaobilazio i nameravam da to i u buduce cinim.
[ degojs @ 23.04.2004. 04:20 ] @
Citat: Kako bi se Access baza ponašala u client/server aplikaciji?
Radi OK.
[ ultraKeen @ 21.05.2004. 10:50 ] @
InterBase ili FireBird
[ priki @ 23.05.2004. 22:12 ] @
firebird definitivno
stabilna, brza i sto je najvaznije besplatna
[ google13 @ 24.04.2006. 11:19 ] @
Hello, meni treba pomoc za access, ne mogu da se snadjem. Kako da naucim da najbrze napravim bazu podataka sa 3-4 tabele u accessu??
Potrebno je napraviti bazu tabela s dokumentacijom u accessu a onda povezati sa dalphi 7 da bi prezentacija bila valjana.
ALI JA SE JOS UVEK NE SNALAZIM U ACCESSU
HELP PLEASE!!!!!!!!!!!!
[ narko @ 24.04.2006. 12:11 ] @
Nisam siguran da razumem kakva ti je baza potrebna!Zelis da napravis bazu sa 3-4 tabele.To nije problem, samo ne razumem sta ta baza treba da radi sa tom dokumentacijom
[ obucina @ 24.04.2006. 14:20 ] @
Citat: HanSolo: Sto se tice Accessa ja sam ga do sada uspesno zaobilazio i nameravam da to i u buduce cinim.
Toplo ti preporučujem da počneš da zaobilaziš i Paradox, a sve postojeće aplikacije koje ga koriste prepišeš za drugu bazu podata. BTW, bolje da koristiš Access, nego Paradox.
[ google13 @ 25.04.2006. 12:07 ] @
Moze li neko od vas da mi pomgne oko Accessa i da mi kaze da li postoji neki sajt na nasem jeziku sa kojeg mogu da skinem delphi 7
Ili mozda neko od vas ima pa ce da mi posalje na mail [email protected]
[ google13 @ 25.04.2006. 14:33 ] @
Narko meni je potrebna samo mala pomoc i uputstvo oko accessa da bih mogla da uradim bazu kako treba a
dokumentacija je prateci korak, bezveze sam je pomenula. I potreban mi je delphi 7
[ Count Zero @ 28.04.2006. 07:22 ] @
Malo uputstvo? Da bi napravila iole kvalitetnu bazu, trebalo bi da poznaješ neke osnovne stvari vezane za baze podataka: da analiziraš potrebe baze, odrediš entitete, nacrtaš ER dijagram, odrediš relacije, normalizuješ tabele itd. Nikakav problem je to posle odraditi u Access-u (ili drugoj bazi). Što se Delphi-a tiče, instalacija sedmice ide na dva diska (drugi sadrži .NET podršku), tako da nije baš pogodan za slanje mejlom...
[ google13 @ 28.04.2006. 08:41 ] @
Hajde Zero ti to meni malo (prevedi) uprosti. Kakav ER dijagram kakva cuda trazila sam pomoca ti me jos vise zbuni.
Kako sada da se snadjem?
Ali hvala ti nije mi se niko javljao do sada.
Count Zero Malo uputstvo? Da bi napravila iole kvalitetnu bazu, trebalo bi da poznaješ neke osnovne stvari vezane za baze podataka: da analiziraš potrebe baze, odrediš entitete, nacrtaš ER dijagram, odrediš relacije, normalizuješ tabele itd. Nikakav problem je to posle odraditi u Access-u (ili drugoj bazi). Što se Delphi-a tiče, instalacija sedmice ide na dva diska (drugi sadrži .NET podršku), tako da nije baš pogodan za slanje mejlom...[/quote]••?
[ Count Zero @ 28.04.2006. 21:00 ] @
A da konkretnije navedeš šta ti u stvari treba? Program u Delphi-u koji koristi Access-ovu bazu za ...? Ili nešto peto?
[ priki @ 28.04.2006. 22:18 ] @
delphi 7 možeš nabaviti u bilo kojoj radnji pošto je to proizvod
koji je star već 4-5 godina ali ODLIČNO odrađuje posao
imaš tamo ADO komponente, medju njima konekciju,
podesiš parametre za JET engine
tvoju bazu na Access-u i lagano kreneš
[ google13 @ 29.04.2006. 07:30 ] @
Ovako baza podataka sa 3-4 tabele u kojima su podaci recimo nekog magacina.
U jednoj tabeli artikli,unos iznos, brsanje itd.
U drugoj magacini adresa, telefon itd
u trecoj o radnicima u magacinu
i u cetvrtoj desavanja po danu, lager lista koliko je prodato artikala koliko je ostalo u magacinu itd
Nadam sed je pojasnjenje dobro
[ broker @ 29.04.2006. 08:26 ] @
Sta te Briga, malo ti je to jak zahtev da pravis ako ne znas da napravis ni jednostavnu bazu.
[ Count Zero @ 29.04.2006. 09:28 ] @
Google13, baza podataka može da bude i Excel-ova tabela, ali ukoliko želiš da napraviš "pravu bazu", postupak ide otprilike ovako: odrediš predmetni/realni sistem za koji treba da napraviš bazu (kako sistem posluje, koji dokumenti se pojavljuju, koje su potrebe sistema...), definišeš entitete i veze među entitetima (npr. artikal pripada prodaji), odrediš relacije (koji atributi opisuju pojedine entitete - npr. Artikal(artikalID, naziv, cena...), odrediš ključeve i normalizuješ tabele... Kao što vidiš, mora malo da se studira i teorija - kad savladaš ovo na papiru, onda je prosto implementirati u Access-u...
Alternativa je da pronađeš gotovu bazu za to što ti treba...:) Ali onda dalje bazu treba koristiti preko ADO ili nešto slično... Jednostavno, ne možeš napraviti sve ovo na brzinu, ukoliko ne poznaješ Baze i programiranje :(
[ google13 @ 29.04.2006. 10:22 ] @
Hvala vam sada su mi jasnije neke stvari i mislim da cu ipak da
pokusam sebe da pronadjem u necemu drugome jer izgleda da meni ovo bas lose ide
Broker u pravu si ne znam ni jednostavu bazu da napravim a ovo mi je bilo potrebno za ispit :(
[ broker @ 29.04.2006. 10:52 ] @
U kojoj skoli vam to daju za ispite a nisu vas naucili osnovne stvari?
[ Count Zero @ 29.04.2006. 20:28 ] @
Da - i mene interesuje koja je to škola i na kakvu alternativu misliš da pređeš??
[ google13 @ 05.05.2006. 11:52 ] @
Uuups izvinite "malo" kasnim sa odgovorom ali iz opravdanih razloga. Necete mi vi zameriti.
Ne znam na koju alternativu da predjem, mozete li mi predloziti. Ja jako volim programiranje ali pored ovoga do sada... ne znam sta da radim.
Verovatno bi trebalo da ili krenem potpuno iz pocetka pa da ucim kao laik ( sto u sustini izgleda da jesam, kad vec ne znam neke osnovne stvari.
Mozda da pohadjam neke kurseve ili ne znam ni ja sta da radim ali trudim se na sve nacine da naucim programirati jer to zaista volim.
Ili da se jednostavno preorjentisem na potpuno suprotnu stranu recimo jezike ili tako nesto.
Sta mislite vi imam li ikakve sanse da bar za godinu nesto naucim?
[ franjo_tahi @ 10.05.2006. 10:54 ] @
Uz dovoljno volje - sve je moguće.
Kada sam se 80-tih počeo baviti programiranjem, nisam imao koga što pitati, a niti gdje pročitati. Uz dovoljno volje - sve je moguće...
[ apos @ 10.05.2006. 11:38 ] @
Važno je htjeti. I naravno biti uporan. Sve ostalo je stvar vremena.
[ google13 @ 17.05.2006. 14:30 ] @
Evo mene opet.
Pa ne znam koju bih alternativu izabrala ali moracu nesto sto pre da resim.
Nemam bas dobru osnovu za komp a najmanje za programiranje i programske jezike a upravo me to najvise interesuje.
Mozte li da mi pomognete i usmerite me. Kako da pocnem sa ucenjem i odakle i sta bi to moglo drugo biti a da ima veze sa racunarima da bih mogla ja
uspesno to da radim?
Hvala unapred
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|