[ glackop @ 27.04.2024. 00:02 ] @
Do sada sam iskljucivo koristio jedan model plc sa integrisanim panelom/Hinje XP-3 PR/Oni su bili tipa PNP i za komande sam koristio + ako bih sad uzeo NPN dali samo umesto + trebam koristiti - i da u nicemu vise nemam sta menjati u semi povezivanja odnosno nema li program neke veze sa tim,odnosno da to sve radi isto kao na PNP tipu plc-a.?
[ glackop @ 07.10.2024. 00:39 ] @
Pet meseci i 500 pregleda,a nijednog odgovora,mozda nisam bio jasan ili...???
[ DSL @ 07.10.2024. 01:21 ] @
Razlika između PNP i NPN ulaza u PLC (programabilni logički kontroler) leži u načinu na koji se signal prepoznaje i prenosi prema PLC-u, kao i u polaritetu strujnih krugova:

PNP ulazi (sourcing):

PNP ulazi se nazivaju "sourcing" ulazima jer struja teče od PLC-a prema senzoru. To znači da ulazni signal dolazi na PLC kada senzor ili prekidač spoji pozitivni napon (+) prema ulaznom terminalu.
U ovom slučaju, pozitivni napon (+) dolazi na ulaz kada je signal aktivan. PNP senzori povezuju se tako da isporučuju +V kada su uključeni.
NPN ulazi (sinking):

NPN ulazi se nazivaju "sinking" ulazima jer struja teče od senzora prema PLC-u. To znači da ulazni signal dolazi na PLC kada senzor ili prekidač spoji negativni napon (ili GND) prema ulaznom terminalu.
U ovom slučaju, negativni napon (0V ili GND) dolazi na ulaz kada je signal aktivan. NPN senzori povezuju se tako da isporučuju uzemljenje (GND) kada su uključeni.
Glavna razlika:
PNP ulaz: aktivira se kada je pozitivan napon (+V) doveden na ulaz.
NPN ulaz: aktivira se kada je negativan napon (0V ili GND) doveden na ulaz.
[ glackop @ 08.10.2024. 23:00 ] @
To mi je sada sasvim jasno,ako bih mogao jos da pitam kako nema vise u prodaji plc sa relejnim izlazima vec samo tranzistorskim,samo bih da mi potvrdite da li trazistor potpuno isto imitira relej odnosno nema nikakvog napona na njihovim izlazima kada zatvori da bih bez bojazni smeo kroz njega da provucem naponske komande od 10V sa frekventnog regulatora.Prilazem i semu da bi bilo jasnije kako to izgleda,hvala puno.

[Ovu poruku je menjao glackop dana 09.10.2024. u 00:30 GMT+1]
[ radicmx @ 09.10.2024. 13:30 ] @
A mozes li postaviti releje izmedju PLC i frekventnog.
PLC pali relej a relej frekventni..
[ glackop @ 09.10.2024. 22:41 ] @
Jednom kada nije trenutno bilo na stanju u Sahu,sa relejnim ja sam tada uzeo kombinovani sa 4 relejna i 4 tranzistorska izlaza,i tada sam postavljao releje 24vdc,mogu to i sada ali se mislim ako moze direkno kroz tranzistor da propustim a mislim da moze jer tu provlacim samo dva potenciometra koji regulisu napon 0-10V,i dvozicna komanda za promenu smera motora preko frekventnog.I da ponovim pitanje jel se tranzistor ponasa isto kao relej tako sto mu je emitor vezan npr na COM a colektori na Y1 pa sve tako do Y8,i na izlazima kada zatvori nema nikakvog napona?
[ milan-markovic @ 11.10.2024. 20:26 ] @
Slobodno možeš koristiti tranzistore kao releje u kolu jednosmerne struje.
Tranzistor ne propusta struju kada je zatvoren.
Ja uvek koristim PLC sa tranzistorskim izlazima kada treba aktivirati elektroventile ili DC kontaktore.
Prednost releja je samo ukoliko imas potrebe propustati naizmenični napon.
Ako na frekventnom treba minus ( com) za aktivaciju ulaza
bez problema možeš koristiti tranzistore.
[ glackop @ 12.10.2024. 03:07 ] @
Nazalost ovi Snajderi ne koriste Com,vec +24V za komandu prema ulazima za zamenu smera motora.A gore na semi gde je encoder na COM portu plc-a je isao minus jel ja sad tu trebam staviti + a dole minus koji mi prolazi kroz tastere do prema x2 x3...,a onda dole na izlazima moze i da uprostimo i postavim releje na 24vdc u Com i Com1 sa kojim polaritetom da udjem da bi tranzistor propustio napon jer on u oba smera verovatno ne propusta?
[ misamilanovic @ 12.10.2024. 22:07 ] @
Meni se čini da ćeš morati da postaviš releje na sve te izlaze. Skicirao sam kako to najverovatnije izgleda unutra sa NPN tranzistorima. Ako postoji COM i COM1 znači da ima dve grupe po četiri jer bi u protivnom imao jedan COM. Leva grupa neće funkcionisati uopšte ako kažeš da frekvencijski regulator očekuje +24V, i nikakvo prevezivanje tu ne pomaže, jednostavno tranzistori provode na pogrešnu stranu. Desna grupa u teoriji bi trebalo da radi; na kolektore dovodiš različite signale, kako koji tranzistor uključiš, na COM1 treba da se pojavi taj signal (umanjen za kojih 0,1-0,2V). Samo što neće. Recimo da je na kolektoru Y5 napon podešen na minimum. Na Y6 dovedeno 10V. Kad uključiš Y6 ubiješ Y5, jer PN spoj baza emiter biva probijen u kontra smeru. Možda neće baš pregoreti, ne znam taj izlaz 10V koliko struje može da da, ali neće se dobiti očekivani rezultat. Situacija je još gora ako postoje (a to je vrlo verovatno) neke zaštitne diode u kontra smeru ( od COM prema izlazima). U tom slučaju kad uključiš Y6 dobiješ 10V na svim ostalim izlazima. Sve u svemu te signale ne možeš baš tek tako da "provlačiš". Šema je osmišljena za relejne izlaze.

Taj enkoder ako je mehanički (ali sumnjam) verovatno neće biti problem da mu zameniš dovod napona i ono što je išlo na plus da sada ide na minus, ali ako je nešto elektronsko taj dovod mora opet na plus. Ako PLC očekuje suprotne signale onda imaš i tu problem.

Mogao bi da nam kažeš koji su tačno modeli svega toga ili da okačiš neku dokumentaciju...
[ glackop @ 13.10.2024. 00:13 ] @
I meni se cini iz svega prilozenog da cu postaviti releje,tako sto cu na Com i Com 1 da stavim minus a plus 24vdc cu da propustim kroz spulnu svakog releja pa onda do Y2...,ako tako slucajno nece onda cu okrenem polaritet,no prvo trebam napraviti masinu a elektronika uvek dolazi na kraju i to ce biti u decembru a sad se samo edukujem da tada nebi gubio vreme ako nesto podje po zlu,hvala i pozdrav za sve.
A sto se tice komponenata one su
http://www.sah.rs/zp3-18t-c.html
http://www.sah.rs/hy38a6-p4ar-500.html?___SID=U
[ misamilanovic @ 13.10.2024. 07:30 ] @
Taj enkoder ima push-pull izlaz, što znači da može i da povuče i da da struju, pa tu neće biti problema kakav god da je ulaz PLC-a.