[ branko tod @ 02.07.2024. 19:44 ] @
Munja je, kao što svi znamo, vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta koji se stvara
obično tamo gore visoko u oblacima. Ono što je interensantno za nas je pražnjene između
oblaka i zemlje, ustvari nekog objekta koji je čovek izgradio, pa i neko od vas. Oluje su sve
žešće i gromovi udaraju baš vrlo često. Evo karte Srbije gde su u zadnja 24 sata munje
udarale. Broj nisam tražio, a može i to da se nađe.

[/url]

Čemu ova tema? Ja sumnjam da 3% privatnih objekata ima gromobrane koji možu da ih
adekvatno zaštite. Gro privatnih kuća, štala, ambara nema nikakve gromobrane. U zadnjih
nekoliko dana se mogo pročitati da je više kuća izgorelo od udara groma, a mogle su da
budu spašene sa relativno jeftinim ulaganjima. Bilo i nekoliko smrtnih slučaja koji ne bi bili
sprečeni gromobranom, ali bi možda bi bili sprečeni povećanom svešću ljudi.

Ova tema ima za cilj da inicira postavljange gromobranske zaštite i povećanje svesti o
potencionalnoj opasnosti od munja. Isto tako bi bilo lepo da se na ovoj temi postavljaju
pitanja i dobijaju saveti za pravilno izvođenje zaštite. Ima ljudi koji mogu da daju savete
i da zakače pravilnike.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 02.07.2024. u 23:02 GMT+1]
Ispravljen naslov teme

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 02.07.2024. u 23:03 GMT+1]
[ veselinovic @ 02.07.2024. 22:08 ] @
Odlicna tema Branko.
Vec sam se malo raspisao na f138 : https://www.elitemadzone.org/t...-od-rucne-pumpe-kao-uzemljenje
pa eto za pocetak.
U principu ne postoji ekonomski isplativa sigurna zastita od udara groma. Cisto da se zna,
ali se rizici mogu dobro umanjiti.
[ dusanboss @ 02.07.2024. 23:31 ] @
Hmm ja ne mogu da se složim sa tim da je olaganje u gromobran opravdana investicija sam oko imate objekat koji je izuzetno visok i štrči od svega ostalog u bilžoj okolini. Dvospratne ili trospratne kuće svakako ne spadaju u tu kategoriju.
Sa druge strane postvio bih ptanje gromobranske zažtite ukoliko dodje do stvarno snažnog udara groma.

Takodje ne mogu da ne primetim neke stvari na ova dva snimka koje je Branko linkovao. U prvom izgleda da je dobar deo štete nastao usled nespremnosti vatrogasne službe. Može se čuti kako govore o tome da nemaju dovoljan pritisak. Inače vidimo da je u pitanju izuzetno visok objekat tako da je to potpuno razumljivo . Manje više česta pojava u manjim sredinama. Vreme odziva je neverovatno dugo. Dešava se da dodju sa polu ispravnim kamionima, sa praznim cisternama itd. Sa druge strane na ovoj kući ja ne vidim nikakvo strukturalno oštećenje što je barem po mom skromnom iskustvu uglavnom slučaj kada dodje do udara groma. Vidjao sam više stabala koja su bukvalno prepolovljena, ali nemaju nikakvih tragova paljevine.

Drugi sličaj mi je još zanimljiviji na 0:38 jasno vidmo jeftini roštilj koji je do pola sagoreo. Koji se nalazi na mestu gde svakako ne bi trebao da bude i koji je izgoreo mnogo više nego bilo šta na snimku. Ako bih morao da se kladim pre bih tipovao da je on izvor požara, a ne udar groma. Al ajde...

Tako da... Mislim da je od ulaganja u gromobransku instalaciju pamtnije da postanete malo bolji ljudi ka bližnjima svojim jer ako ste baš toliki baksuz da vas ili vaš dom pogodi grom, možda, ali možda neko od gore želi da vam nešto poruči.
[ Predrag Supurovic @ 03.07.2024. 07:45 ] @
Postavljanje gromobrana je regulisano propisima. O tome se ne raspravlja.
[ djura63 @ 03.07.2024. 08:05 ] @
sve što ima veze sa elektrotehnikom je već regulisano zakonima, propisima i preporukama
znači li to da treba ukinuti forum
a što se tiče gromobrana prvo pravilo je da je bolje da ga nema nego da bude nepravilno urađen ili održavan
[ whitie2004 @ 03.07.2024. 10:57 ] @
Slazem se sa Jovanom da nema nista sigurno ... Stari, poznati primer sa Negosevim mauzolejom na Lovcenu. Grom je zaobisao sve one visoke prihvatnike i odalamio u cist mermer. Htelo mu se !

A opet, gledajuci po internetu, gromovi su napravili najmanju stetu ... Bilo je tu vetra (odneto celo krilo fasade), kise (voda na sve strane, slapovi gde im mesto nije), kanalizacija je pokrila pola grada bez naznaka da ce se to oprati ili dezinfikovati ikada, mrtve rode i kucici koje nece niko pokupiti, obicna ljudska glupost - taksista ostavio nepokretnog dedu u metar dubokoj vodi i jednostavno otisao ...

Ali da ne skrecem temu - obavezno gromobranska instalacija !!!
[ veselinovic @ 03.07.2024. 12:56 ] @
Da se razumijemo u startu, kod tehnike nema baš demokratije.
Nema glasanja, laičkih mišljenja i sličnog.
Na ovom dijelu foruma ne, na madzone može.
[ dusanboss @ 03.07.2024. 13:29 ] @
Citat:
Predrag Supurovic:
Postavljanje gromobrana je regulisano propisima. O tome se ne raspravlja.

"Prpisi su prpisi!" :) Ko da si iz Nemačike, a ne Srbije.

Pitanje za sve. Šta su tačno propisi vezano za gromobrnsku zaštitu? Konkretno koje po zakonu dužan da ih postavi i na koju vrstu objekata?
[ veselinovic @ 03.07.2024. 15:29 ] @
Evo za Srbiju.
Ako si u BiH onda je PTN iz 68 godine, mada mi imamo nikad ozakonjeni BAS 61024.

Mozes informativno koristiti i HRN EN 62305, on ne vazi u Srb i BiH ali je dobar da razumijes problematiku.
[ radicmx @ 03.07.2024. 17:41 ] @
Pa dobro okacite propise i neke prakticne radove. Ali opet citam samo licne stavove koliko objekata ima gromobran. Kako sa ljudima koji rade na njivi...

Tu su Pedja i Djura koji nemaju da dodaju nesto iz prakse.
Samo se zatrpava tema i ko ce to posle smatrati ozbiljno..

[ branko tod @ 03.07.2024. 18:26 ] @
Jovo, hvala na podršci i volji da malo pokrenemo učmali Balkan. Ako sam sebi
ne pomogneš niko ti drugi neće pomoći. Tako je i sa zaštitom kuće od munja.
Ima jedna prosta izreka: da li znate da samo jedna stvar raste u tuđim rukama?

Dušane, nemoj da dezavuišeš i da širiš neistine. Roštilj izazvao grom, bež bre.

Što se gromobrana tiče, tačno je da ni jedan ne štiti potpuno, ali gromobran koji
ima nivo zaštite IV u 80% slučajeva će vas spasiti. Malo li je?

Sve treba da bude po propisu, tu se potpuno slažem, ali dobar gromobranski
sistem može da se odradi u sam svoj majstor verziji.

Ja sam video negde kod Topole seoski zapis (sveto drvo) koje je je grom baš
dobro oštetio. Onda su meštani postavili gromobransku traku uz drvo, i sledeći
grom nije naneo puno štete drvetu.

[ djoka_l @ 03.07.2024. 19:21 ] @
Nije Dušan rekao da je roštilj IZAZVAO grom, nego da je moguće da je roštilj izazvao požar, a da groma nije ni bilo.
Na prvom snimku je jasno da je požar počeo na krovu i da je moguće da je od groma.
Na drugom se vidi velika šteta od požara u prizemlju kuće i jako oštećeni roštilj prislonjen uz izgorela drvena vrata.
[ veselinovic @ 03.07.2024. 20:58 ] @
Meni nije jasno zasto odredjen broj osoba ima averziju prema naucno dokazanim istinama.
Svako ima neku svoju ideju, nevezano od ove teme, nego uopste.
Svi su bolji selektori od Piksija, svi voze bolje od sumahera, svi su bolji doktori od doktora,....
Ja nemam problema sa bilo kojim stavom, ali da ima bar zrno objasnjenja, onako logicnog, a ne ravnozemljaskog.
I ovo je mozda spam, oprostite, ali mi doslo.

Radicmx, okaceni su propisi, samo je valjda problem procitati.
Kad budes pazljivo procitao ono sto sam postovao, vidjeces kako se odredjuje rizik od udarca groma.
Nema apsolutne zastite od groma, pa tako ni ljudi koji rade na njivi.
Medjutim, naci ces u propisima i ekvivalentnu povrsinu, pa shodno njoj i vaznosti objekta se odredi i stepen zastite.
Inace radio sam i projekte zastite od groma skladista eksploziva, radio za naftnu industriju, sve moze, samo nesto kosta malo vise, nesto malo manje.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 03.07.2024. u 22:08 GMT+1]
[ glackop @ 03.07.2024. 22:39 ] @
Ispada nikako,iz prakse vise od 50% ne udara u najvisu tacku,juce mi se zapalilo brojilo,srecom pa sam bio kuci i ne dozvolio da se vatra prosiri.
Ostali samo dugmici :]
[ djura63 @ 03.07.2024. 23:05 ] @
od te pijandure svi bi i bili bolji
pa njemu igrači u svlačionici KOLABORIRAJU
[ branko tod @ 04.07.2024. 01:55 ] @
Citat:
djoka_l:
Nije Dušan rekao da je roštilj IZAZVAO grom, nego da je moguće da je roštilj izazvao požar, a da groma nije ni bilo.
.

Ja sam sarkastično rekao da je roštilj izazvao grom, jer je Dule odmah razvio neku novu teoriju.
U svakom slučaju hvala mu zbog toga jer je potpuno nesvesno pomogao meni da spoznam jedan
skriveni problem. Kuća koju je grom zapalio je tipična seoska kuća iz nekih sedamdesetih godina,
i ima prizemlje i sprat. Verovatno je i tada rađena instalacija sa nekim dopunama kasnije.
Dodatak koji je uz grom kriv za požar je spoljna jedinica klime koja se nalazi ispod trema na spratu.
Grom je kroz krov udario u klimu i preko bakarnih cevi ušao direktno u kućnu instalaciju i trenutno
izazvao požar na spratu.
To je moj zaključak za koji mislim da je tačan i koji sam formirao posle pregleda nekoliko video
snimaka i slušanja postradalog čoveka.

Iz toga proizlazi da su spoljne jedinice vrlo moguće mete gromova i da uz klasičan gromobran
verovatno i njih treba ozbiljno povezati sa uzemljenjem.

Nadam se da je sada svima sve jasno.
[ radicmx @ 04.07.2024. 10:11 ] @
Citat:
veselinovic:
Meni nije jasno zasto odredjen broj osoba ima averziju prema naucno dokazanim istinama.
Svako ima neku svoju ideju, nevezano od ove teme, nego uopste.
Svi su bolji selektori od Piksija, svi voze bolje od sumahera, svi su bolji doktori od doktora,....
Ja nemam problema sa bilo kojim stavom, ali da ima bar zrno objasnjenja, onako logicnog, a ne ravnozemljaskog.
I ovo je mozda spam, oprostite, ali mi doslo.

Radicmx, okaceni su propisi, samo je valjda problem procitati.
Kad budes pazljivo procitao ono sto sam postovao, vidjeces kako se odredjuje rizik od udarca groma.
Nema apsolutne zastite od groma, pa tako ni ljudi koji rade na njivi.
Medjutim, naci ces u propisima i ekvivalentnu povrsinu, pa shodno njoj i vaznosti objekta se odredi i stepen zastite.
Inace radio sam i projekte zastite od groma skladista eksploziva, radio za naftnu industriju, sve moze, samo nesto kosta malo vise, nesto malo manje.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 03.07.2024. u 22:08 GMT+1]

Ja sam procitao i nisam spomenu tebe (ako i ti bolje procitas). Takodjer sam citao i ranije te textove koje si kacio ti i drugi...
Spomenuo sam ostale jer kod njih nema nista od teorije ili prakse, samo copy pa paste.

Voleo bih da se tema razvije ali ovako ne vredi.

[ branko tod @ 04.07.2024. 11:03 ] @
radicmx, napred i razvijaj temu. Svi se držite teme bez kojekakvih piandura,
već napred sa realnim izvedenim predlozima, i pregledom onoga čega ima na tržištu.
Gurajte, zakone, projekte, slike ...

Za mene je nepoznanica "early streamer emission". Vidim da je sada taj tip prihvatnika
široko rasprostranjen jer navodno povećava efikasnost sistema.

Zakačiću jedan test tog prihvatnika.

Neko je postavio pitanje ko je dužan da postavi zaštitu na objekat. Smešno pitanje,
pa vlasnik objekta ako hoće da predupredi uništavanje imovine. Da napomenem oko
efikasnosti sistema. Mnogo je manja šteta ako vam grom sruši dimnjak nego ako
izgori ceo krov.

Kao u mnogim oblastima država se ni malo ne trudi da edukuje ljude, već su svi
prepušteni potpuno sami sebi. Pomozimo jedni druge.
[ Predrag Supurovic @ 04.07.2024. 11:16 ] @
Citat:
djura63:
sve što ima veze sa elektrotehnikom je već regulisano zakonima, propisima i preporukama
znači li to da treba ukinuti forum

Ovo je zlobna manipulacija onim što sam ja rekao.

Citat:
a što se tiče gromobrana prvo pravilo je da je bolje da ga nema nego da bude nepravilno urađen ili održavan

Zato i postoje propisi koji kažu šta i kako treba da se uradi, počevši od toga gde se ugrađuje pa do toga kako se ugrađuje gromobran i gromobranska instalacija. Nema tu licitiranja i slobodne volje, nego se radi po propisima.

Inače, izgore kuća.

[ radicmx @ 04.07.2024. 13:09 ] @
Branko teme u vezi gromobrana vec postoje.
Ko zna zasto si otvarao novu...

Mene npr interesuje temeljni uzemljivac.. Citam neke tekstove na eng. I oni striktno traze da pocinkovana traka bude ispod temelja u dodiru sa zemljom.
Razumem i da je kod nas los kvalitet traka, pa da stavljaju u temelj...
A isto sam cuo i ima dosta snimaka na youtube kako grom razbija beton..

I onda procitam Djuru kako pise bolje nikakvo nego lose. A znam da to nije on prvi napisao a i nije objasnio zasto.
To je isto kao i informacija sa Telegrafa...
[ dvp @ 04.07.2024. 13:54 ] @
Citat:
radicmx

Mene npr interesuje temeljni uzemljivac.. Citam neke tekstove na eng. I oni striktno traze da pocinkovana traka bude ispod temelja u dodiru sa zemljom.
Razumem i da je kod nas los kvalitet traka, pa da stavljaju u temelj...
A isto sam cuo i ima dosta snimaka na youtube kako grom razbija beton..

.

Ukoliko je traka u dodiru sa zemljom onda to nije temeljni uzemljivač.
Sve što čovek treba da zna o temeljnom uzemljivaču piše u Tehn. preporuci br. 5 EPS-a.

[ radicmx @ 04.07.2024. 15:09 ] @
Znam to, nisam negde hteo reci u betonu vec temeljni.. Pitam zasto drugi traze da bude ispod temelja a ne u betonu?
I posto ne znam kako je kod nekog starijeg objekta odradjeno to temeljno uzemljenje. Dali je tad moguc neki proble ako vezemo tu i gromobran. Kao pucanje betona..
[ veselinovic @ 04.07.2024. 16:36 ] @
Branko,
ti gromobrani sa ranim startom su meni totalno siva zona.
Po mom shvacanju oni su se nasli tu da zamijene stare radioaktivne gromobrane, jer je dosao red da se mijenjaju a propisi ne dozvoljavaju da se stave novi radioaktivni.
Citao sam dosta o njima i ima raznih radova po casopisima. Neki su izmjerili da nema nekog efekta, drugi da ima. Elem, ja ih ponekad, mada nevoljno, projektujem.
Zadovoljavaju sve zakonske propise, ali eto ja ne volim fensi neprovjerena rjesenja.
Cini mi se da imaju u glavi piezo kristal, koji pravi elektricitet kad se glava pomjera.
Iskoristen je efekat vjetra koji obicno duva kad naidje oluja - mozda zbog tog vjetra u lab uslovima i nema efekta.
Taj elektricitet napravi mini grom koji krene sa zemlje ka oblacima i on napravi malo veci gromic koji jonizuje kanal za veliki grom.
Prakticno napravi putanju.
E sad, ako duva vjetar, a duva ta provodna cjevka se malo iskrivi uvije, kako da objasnim.
Stoga karakteristican izgled munje nije prava linija-sto bi bilo logicno da je vazduh homogen.
Evo slika udarca u kulu Geneks u Bgd.
Nije pogodio najvisociju tacku - mozda na manjoj kuli ima uredjaj za rano startovanje, a mozda i nema - ne znam.
Mozda je vjetar oduvao jonizovani vazduh, mozda....

PS Zanimljiv podatak. Nasao sam, kod jednog umjetnika koji je pisao diplomski o austrijskoj arhitekturi u Sarajevu, propis austrougarske iz 1901 ili 1903 godine gdje se pominje gromobran.
Zalosno je da vijek i cetvrt kasnije narod koji je iznedrio Teslu , Pupina i jos mnogo umnih ljudi raspravlja o tome u stilu tabloida.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 04.07.2024. u 17:53 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 04.07.2024. u 17:54 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 04.07.2024. u 17:55 GMT+1]
[ veselinovic @ 04.07.2024. 16:46 ] @
Citat:
radicmx:
Znam to, nisam negde hteo reci u betonu vec temeljni.. Pitam zasto drugi traze da bude ispod temelja a ne u betonu?
I posto ne znam kako je kod nekog starijeg objekta odradjeno to temeljno uzemljenje. Dali je tad moguc neki proble ako vezemo tu i gromobran. Kao pucanje betona..

temeljni uzemljivac je mnogo dobar i ima par prednosti.
Prvo smanjena je korozija trake.
Drugo vlazan beton ( a u temelju je obicno vlazan- stoga je pozeljno da se traka postavi u mrsav beton koji je higroskopniji od vibriranog masnog) je bolji provodnik od zemlje,
pa se u prvoj aproksimaciji moze posmatrati da je citav temelj uzemljivac. Posto dobar dio otpora uzemljivaca otpada na prelazni otpor ka zemlji, mnogo je dobro da
povrsina uzemljivaca bude sto veca - stoga su se nekad ukopavali kazani od bojlera. Dokaz za to je da u svakoj formuli za proracun otpora uzemljenja figurise velicina trake.
Trebao bi traku u temelju povezati sa armaturom, cime se :
a) poboljsava uzemljivac tj smanjuje otpor
b) cijela konstrukcija objekta je na potencijalu uzemljivaca - a zlo nanosi ne potencijal nego razlika potencijala tj napon.

Mana je sto moze doci do pucanja betona kod direktnog udara velikog groma, ali onda je mnogo bolje da napukne malo podloznog betona u temelju nego da je los uzemljivac.
Ja sam jednom vidio pucanje betona u stubu, ali nije nesto strasno bilo. Odlomio se mali komad , prakticno se malo oljustio stub. Armatura i jezgro stuba su ostali netaknuti.
I kao sto DVP rece, sve pise.
E sad, zasto traze morali bismo znati ko trazi i naravno on bi trebao obrazloziti zasto trazi.
[ radicmx @ 04.07.2024. 17:06 ] @
Evo npr Schneider.

I npr video nekih jacih ostecenja https://youtu.be/olrW2l-c5j0?si=lUHpgXT_7EVjogha
[ branko tod @ 04.07.2024. 17:39 ] @
Citat:
radicmx
Branko teme u vezi gromobrana vec postoje.
Ko zna zasto si otvarao novu...

Na forumu postoje tri teme o gromobranima koje su zadnji put otvarane pre 174, 182 i 127 meseci.

Jedini problem što ja nisam otvorio temu o gromobranu nego zaštiti od munja. Znači o svemu što je
potrebno da bi se pošteno zaštito neki objekat. Tu spada i temeljni uzemljivac, ako kapiraš.
Ako ne shvataš zašto sam otvorio temu prođi me se ...
[ mjanjic @ 04.07.2024. 17:48 ] @
Davno sam gledao dokumentarac o eksperimentima na Floridi (najviše udara groma godišnje), lansirali bi malu raketu za koju je prikačen jedan kraj žice, dok je drugi namotan na kotur tako da može brzo da se odmotava nakon lansiranja rakete. Pratili bi jačinu električnog polja i pri nekoj kritičnoj vrednosti bi lansirali raketu ka oblaku, što bi izazvalo udar groma upravo na mesto u blizini kotura na kome je namotana žica (elektricitet bi pri prvom udaru tekao kroz žicu, ali pošto bi ona praktično isparila nakon tog prvog udara, eventualni sledeći udari ne bi pratili istu putanju, o čemu ima novijih video snimaka na YT od strane Univerziteta Floride).

Uglavnom, eksperiment je trebao da potvrdi sumnje da oštećenja podzemnih energetskih kablova nastaju usled udara groma u površinu tla na mestima gde je ukopan kabl, što se na kraju i potvrdilo.
A na Floridi su podzemne kablove postavljali bez odgovarajuće zaštite od udara groma. Na mestima gde bi udario grom, ostao bi rastopljen kvarc iz peska, a ako je u blizini postavljen podzemni energetski kabl, dolazilo bi do oštećenja istog.

Što se tiče radioaktivnih gromobrana, nije nikada dokazano da imaju veću efikasnost od obične metalne šipke, to je neko davno progurao da bi napravio posao onima iz Vinče, kada su uklanjani, opet je to bio biznis koji je dobro naplaćen.

Gromobrani sa ranim startovanjem navodno imaju bolju zaštitu, jer imaju širu zonu zaštite, odnosno "privlačenja" groma od klasičnog štapnog gromobrana iste dužine/visine, međutim dešavale su se situacije da grom ipak "zaobiđe" takav gromobran.
[ radicmx @ 04.07.2024. 17:52 ] @
Cekaj jeli se munja desava izmedju oblaka. A grom je munja izmedju oblaka i zemlje.
Valjda ga zato zovu gromobran.

Sto se tice jos starih propisa, ne znaci da su dobri zato ih valjda i menjaju.
Kao npr kad su dodavali olovo u benzin po propisima je bilo tad OK itd..
https://youtu.be/IV3dnLzthDA?si=AZaJBOND2i3-TVN2

Mislim procitam i ja poneko staro uputstvo jer ima dosta toga lepo objasnjeno..
Ali sam postavio pitanje sta raditi kad neko trazi da mu povezem gromobran na staro uzemljenje. Mogu ga ja izmeriti sa Fluke... Ali bas grom i kA to ne zanima.
I kako mu posle objasniti zasto mu je pukao beton ili nesto drugo.
[ branko tod @ 04.07.2024. 17:54 ] @
Jovane, pogledaj ovu sliku Geneks kula, biće da tu postoje bočni prihvatnici.
Verovatno da se trude da smanje broj pogodaka u centralnu antenu.
[ veselinovic @ 04.07.2024. 20:45 ] @
Da,
ali ti si napisao kulA, dakle ne jedna nego vise.
Propis kaze da svaki objekat mora imati svoju zastitu, bez obzira na drugi. Cak i ako se nalazi u zoni tzv sjenke.
Ima i zasto, nije bas bez logike to postavljeno tako.
Postoji vise nacina da se odredi sjenka, tj zastitna zona. U principu moze biti ugao od 30 stepeni, mada je bolji metod zamisljenom kotrljajucom kuglom poluprecnika 20 m.
Ako bi kotrljao kuglu oko objekta ne bi smjela dohvatiti nijedan dio objekta. Morala bi uvijek dohvacati do uzemljenog dijela objekta - tj gromobrana.
Zato na kulama postoje bocne hvataljke.
Vrlo moguce da su one sa ranim startovanjem i stoga je jedna privukla grom.

Radicmx, potpuno sam saglasan da nismo dostigli kraj istorije sto se tice propisa- mislim na tehnicke propise.
Jednostavno je nas nivo znanja na nekom nivou koji nije kraj.
Ali, nepostovanje propisa sa obrazlozenjem da ce se nekad promijeniti, da nisu bas najbolji,... dovodi do haosa.
Nije sporno ako imas ideju napraviti bolji propis, to se desava, obrazlozi se ideja, provjeri model u praksi pa se prihvati -pogledaj teh. preporuke ED Srbije - nisu zakon, pravnici bi rekli da ne vrijede jer ne moze niko derogirati skupstinu, ali mi u tehnici smo spremni prihvatiti te preporuke, posebno ako nisu u suprotnosti sa zakonima, nego poboljsavaju stanje.
A preporuke raznih fabrikanata nikoga ne obavezuju, obicno su pisane na nivou vesele sveske.
Procitaj Dotlica, procitaj zakone, propise i standarde.
[ radicmx @ 04.07.2024. 21:00 ] @
Nisam ni rekao da su losi propisi. Postavio sam samo pitanje.
Interesuje me ono u vezi temeljnog uzemljivaca. I ja ne zelim tek tako da nekome povezujem gromobransku instalaciju na moguce los temeljni uzemljivac. Mozda postoji mogucnost i prekida uzemljenja kasnije...

Skinuo sam ranije sa interneta i Dotlica i one tehnicke preporuke EPS sto je neko kacio...
Zato sam ranije i pitao za iskustva iz prakse jer toga imam manje..

[ veselinovic @ 04.07.2024. 21:22 ] @
Dakle, imas objekat koji ima sumnjiv temeljni uzemljivac i zelis na njega staviti gromobran.
Prvi korak je da ispitas postojeci uzemljivac.
Sto se tice gromobrana tesko da ima bolji od temeljnog.

Pazi dopusten otpor uzemljivaca je 20 Oma za spec otpor tla manji od 250 Om m.
Za veci spec otpor dopusteno je 8% od spec otpora tla.

E ajde misaoni eksperiment.
Neka je tvoj uzemljivac dobar i ima otpor reda 5 Oma.
Neka te pogodi manji grom sa strujom reda 6 kA.
Na tvom otporu od 5 oma imaces cirka 30 kV potencijala.

E tu sad dolazi do izrazaja prstenasti uzemljivac, s tim sto je i temeljni u principu prstenasti.
Komplet objekat i zemlja oko njega je na potencijalu od tih 30 kV.
Tako je smanjena opasnost od groma.

PS nisi ti rekao da su propisi losi. Ja sam rekao, ali boljih nemamo.

[ radicmx @ 06.07.2024. 09:28 ] @
Mislim da sam nesto slicno video i u nekom GOST standardu, ali je to bio neki prevod na engleski.
Isto sam nalazio i kod Amera. ali oni su uvek posebni..

Nisam video probleme i ne verujem da se mogu desiti u dobro odradjenim temeljnim uzemljivacima, mislim da slicno pise i u GOSTu.
Ali koja bih bila najbolja opcija kao gromobransko uzemljenje za slabe temeljne uzemljivace, dali poseban prsten u zemlji oko objekta?
[ MajorFatal @ 06.07.2024. 10:39 ] @
Samo kako je Tesla zapovedio ..

[ veselinovic @ 06.07.2024. 16:24 ] @
Citat:
radicmx:

Ali koja bih bila najbolja opcija kao gromobransko uzemljenje za slabe temeljne uzemljivace, dali poseban prsten u zemlji oko objekta?

Definisi sta znaci slabo?
Traka korodirala, losi spojevi, veliki otpor uzemljivaca.... ?
[ radicmx @ 06.07.2024. 16:34 ] @
Losi spojevi, korodirali...
Mala povrsina uzemljivaca (temelja), mozda koristili armaturu umesto trake...
[ MajorFatal @ 06.07.2024. 19:26 ] @
Jedina lokacija na kojoj sam bio a da je grom pogodio i uništio, tj. delimično, sve iznad najvišlje gromobranske sabirnice koja se montira na traku, je spaljeno i istopljeno, a sve ispod i do zemlje je ostalo sačuvano. U pitanju je stub za telekomunikacije koji je maskiran da iz daljine izgleda kao drvo.

Mi smo i kao nekim sondama merili kao otpor zemljišta, jer nije isto ako je peskovito, smonica, glina, crnica itd ..

[ veselinovic @ 06.07.2024. 20:05 ] @
Citat:
radicmx:
Losi spojevi, korodirali...
Mala povrsina uzemljivaca (temelja), mozda koristili armaturu umesto trake...

Ako imas veliki otpor uzemljenja/ili zelis da ga poboljsas mozes dodati jos jedan preste oko objekta. Trebao bi odmaci novi prsten barem 2 m od objekta.
Postoji i laksi nacin da ubodes jednu ili vise sondi i povezes ih na uzemljivac.
[ emiSAr @ 06.07.2024. 20:12 ] @
Traka koja se koristi za temeljni uzemljivac je dimezija 50x4mm pocincana. Svakih 3 metra duzna se zavaruje za armaturu i zavareni spoj se štiti rastopljenim katranom-kobitom i sl tecnim izolacionim materijalom. Negdje procitao, a i potvrdio mi nadzorni organ, gradjevinac prije 15 godina kad sam radio objekat. Oko objekta postoji drenazna cijev, ispod koje je polozena jos jedna traka i na svakih 3-4 metra spojena sa trakom u temelju. Traka u temelju se polaze na kant tako da 50mm budu vertikalni. Ispred objekta, prilaz garazama ima nekih 170 kv metara asfaltirano. Ispod asfalta je betonska podloga ispod koje je mreza uzemljivackih traka takodje zavarena za armaturne mreze i zasticeni spojevi. Naravno-sve spojeno sa temeljnim uzemljivacem.
Prije par godina bila havarija- nešto od opreme stradalo za vrijeme nepogode. Vezivanjem sajle i opleta samonosivog koaksijalnog kabla koji dovodi TV signal do objekta, nije bilo vise havarija.-
------------
Sto se gromobrana tice, radioaktivni koji se sada izbacuju iz upotrebe, i ovi sa ranim startom jonizuju neku oblast iznad i ne mora munja biti vidljiva, dio nagomilanog potencijala mogu sprovesti u zemlju. Nedaleko, nekih 700 m od mog objekta , zaostala bandera srednjenaponskog (10kV)
dalekovoda koja je cesto meta groma (ko ono sveto drvo sto je spomenuto). Ostale bandere-stubovi su uklonjeni a ovaj je namjerno ostavljen jer je cesto meta groma. Da li su ispod podzemne vode ili sta drugo-nepoznanica.-
pOz
[ glackop @ 06.07.2024. 23:22 ] @
Pratim vas kao laik ali se ipak ne bih slozio da se armatura u temeljnom betonu koristi kao gromobranska zastita,prvo beton je nikakav provodnik,jeste kao uvek je vlazan ali gde i u kojoj meri je pod znakom pitanja,drugo kada se malo jaci grom bude ispraznio u tom temelju napuknuce betona ce sigurno biti a u kojoj meri to se nece videti a to su noge kuce,i trece neko rece na takav gromobranski uzeljivac se sme vezati i uzemljenje kucne instalacije...i u tom slucaju pre no sto se sav napon bude ispraznio u tom polusuvom betonu nece li svaka uticnica dobiti bar po par hiljada volti koje ce preskociti u dozni tj uticnici i na fazi i nuli,i odose svi aparati osim grejnih tela.Po meni je logicnije uraditi prstenasti okolo kuce na oko metar od temelja i na svakom cosku kuce pocinkovala cev od 5/4 po 2 metra u dubini i mirna glava,jer sve sto pise po tim literatuarama iz 60-setih i ovo sto se meni dogodilo pre neki dan ta teorija i praksa se nimalo ne uklapaju.
[ veselinovic @ 07.07.2024. 06:51 ] @
Glackop,
ne bih smio tvrditi, ali pretpostavljam da je tvoja havarija na brojilu nastala ne od udara groma u tvoju kucu, nego od prenapona koji je dosao elektricnom mrezom, inace bi bilo obrnuto, kuca takva a brojilo k'ó novo.
Negdje ko zna gdje je grom lupio u/blizu energetskog voda i napon je vjerovatno dosao kroz zice 230V.

Ocekujem da se javi Zica, on se pentra po planinama i ima iskustva sa gromovima samo takva.

Pored gromobrana postoji jos obaveznih/preporucenih mjera.
Evo Emir ima perfektan uzemljivac - cijenim ispod 3 Oma, ali nisu bili ispostovane ostale mjere zastite.
E sad, kod Emira je TNC-S sistem pa je mogao zakaciri oplet kabla na uzemljivac. Da je kojim slucajem TT moglo bi biti svasta.
U principu treba staviti odvodnike prenapona ( od 1 do 3 kompleta - zavisi sta se i od cega stiti).
Za TV i telefonske signale cesto i TVS didode budu korektno rjesenje+neki varistor, naravno sa obaveznim osiguracem da ne bude kao kod tebe.
Vodovodnu cijev obavezno uzemljiti sto blize ulasku u kucu. Cak i kad su plasticne cijevi uvijek ima neki metalni ventil, brojilo, sta god.

PS Brojilo, kao i sve oko struje moralo je biti od samogasive plastike ( da ne kazem negorive jer cim ima ugljovodonika ne postoji negorivo) i smjesten u metalni ili samogasiv orman sposoban da zadrzi vatru unutra. Ali sad je sve moguce ugraditi, posebno od kada je najniza cijena najvazniji kriterijum.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 07.07.2024. u 08:08 GMT+1]
[ emiSAr @ 07.07.2024. 09:22 ] @
Havariju spominjao iz razloga sto svaki provodnik sluzi i kao antena i kupi iz atmosfere kako prisutne radio signale, tako i elektricno polje uzrokovano
i ovim pojavama, praznjenja u atmosferi. Bio stradao ulaz u kablovski modem-ruter, televizor ostao ziv.
--------
Sto se tice planina, po BiH obisao sve vrhove gdje je postojao RTV predajnik. Vrlo karakteristican je Leotar kod Trebinja. Izuzetno "pucometno"
podrucje. Hercegovacki krs, veoma velika specificna otpornost tla, tako da je za emisione antene koristen kapacitivni protuteg polozen
po kamenjaru, umjesto uzemljenja. Oprema napajana preko rastavnih trafoa, nekad i kaskadno vezanih (na Leotaru kaskadno vezani).
Kako prenapon uzrokovan praznjenjem ima veoma strmu napadnu ivicu, dva kaskadno vezana rastavna trafoa amortizuju udar i oprema "prezivi".

Vlasic je posebna prica. Najvisi vrh, gdje je bio objekat, zove se Paljenik (Opaljenik): Sam objekat gdje je bila oprema i posada ukopan duboko u stijenu.
Antenski stub nosile 4 cijevi precnika oko 1,5 metara. Same cijevi su izgledale kao ogromne svijece, po povrsini muzge, tragovi praznjenja, dubine reda centimetra.

Bjelasnica (sarajevska-ima vise Bjelasnica, gatacka npr) RTV objekat izgradjen vrlo blizu meteoroloske stanice koju je izgradila Austro-ugarska.
Uzemljenje i pored sve savremene tehnike nije moglo da se valjano uradi (velik prelazni otpor) a na meteoroloskoj stanici uredno. Na kraju galvanski povezano na uzemljenje meteoroloske stanice.-
----------------------
Negdje sam procitao da ako na istom lokalitetu egzistira vise uzemljenja-radnih i zastitnih-isti moraju biti galvanski povezani.
Koji je propis u pitanju ne bih mogao citirati.-

pOz
[ branko tod @ 07.07.2024. 14:28 ] @
Veselinoviću, malo sam brljavo napisao oko tih bočnih prihvatača. Nisa ni mislio da su
oni jedi već da su neki aktivni. Na tim kulama sigurno ima gomila prihvatnika i sigurno
su spojeni u prstene za svaki deo. A spusnih vodova ima sigurno gomila. U prizemlju
je trafo stanica iz koje se zasebno napaja svaka kula.
I obične kuće sa krovom na dve vode bi trebale da imaju obavezno vršnu prihvatnu
traku sa dva brka na krajevima krova i obavezno prihvate na dimnjacima spojene na
traku. I barem dva spusna voda, a bolje da ima četiri, na svakom ćošku.
A što se Geneks kule tiče, restoran nikada nije rotirao, a stanovi su odvratni.

MajorFatal, Tesla se zahebao jer munja udara odozgo, a ne odozdo. Pogrešno je
okrenuo vrhove na prihvatima. Kačim kako oblik ima utican na dužinu preskoka
varnice. Ima i mali pdf.

https://jestec.taylors.edu.my/...0Issue%20on%20SU18/SU18_15.pdf
[ branko tod @ 07.07.2024. 14:35 ] @
Ovde imate munje online u realnom vremenu, ja često koristim ovo

https://www.lightningmaps.org/...1;x=20.2588;z=5;d=3;dl=6;dc=0;

Što se brojila tiče, neko vreme sam poravljao elektronska EI Niš i RČ Banjaluka.
Dođe sa igorelim varistorima i rednim otporima od valjda 330 oma, 2W. Negde
zvekne grom i u dve, tri ulice se indukuje napon koji pobije brojila. A dolazila su
i direktno pogođena kao ono sa slike.
[ glackop @ 07.07.2024. 16:26 ] @
A ne,ako na moju sliku mislis dogodilo se bas kao sto je Veselinovic opisao,10 godina ja ovim nasim elektricarima iz epsa govorim da grom ne spaljuje brojila vec ih pali niski napon a prethodno mu neki pik od udara groma u blizini probije te trijake diake ili sta vec ima u donjem delu na ulazima,i druga glavna njihova greska je sto dovodni kabli ulazi direkno u brojilo pa tek onda na limitatore i fid.Kada je pocelo nevreme nestalo je struje usled ispada 10kv dalekovoda ka meni,ja uvek za to vreme iskljucim fid za svaki slucaj pa podignem tek kada struja dodje nakon nekoliko minuta,i tako ja gledam kroz prozor i odjednom nikada blizi udar u istoj desetinki sekunde svetlost i pucanj,u trafou oni zidani visoki ali nisam video u kom delu trafoa se bas ispraznio jer sa njegove dve strane je 10kv in-out a sa druge dve jedno 7-8 izlaza niskog napona,pogledam u ormaric brojilo izgleda sasvim ok ali ispao jedan limitator iako je fid bio spusten,i tako sam znao da je delic napona usled udara prosao kroz brojilo,tako da sam samo cekao da ukljuce struju i vidim da li imam stete i koliko na uredjajima,i struja dolazi brojilo pocinje prvo da susti a onda vatromet nekoliko sekundi odnosno sve dok se nije istopio i prekinuo dovod do njega od 6mm2/Cu/ a sve to traje 10-setak minuta sa kracim prekidima ja jednom rukom povremeno ugasim vatru pp aparatom dok drugom zovem distribuciju koja se naravno ne javlja,onda zovem direkno U Leskovac jer otud mogu daljinski da iskljuce dalekovod ni tamo se ne javljaju onda policiju da bi ih ona nazvala njih sam dobio ali dzaba,onda nekako na trecem broju dobijem ponovo ocigledno pravi broj i trazim da iskljuce pravac onaj koji znam da treba on mi prvo trazi generalije i na kratko moje ubedjivanje iskljucili su taj pravac od 10kv,jednostavno znao sam kakav je haos u tom preduzecu ali sam ga sada samo potvrdio.Znaci da nisam bio kuci i intervenisao zakljucaki nadleznih bi bio >Udario grom u kuci i zapalio je< Visa sila niko nije kriv i toliko,zato sam o svom trosku kupio sve i izmestio ga na banderu.Steta u kuci minimalna,samo na toj fazi gde je prosao VN crkli par adaptera za DVR i jedna kamera ali ona je od indukovanog napona koji se je sigurno stvorio jer jedino ka njoh ide kabli u vazduhu a dok kod ostale dve ispod krova i one prezivele.A zanimljivo je da pomenem da je jos i crko MTU do koga dolazi opticki kabl,i ulaz wlan u ruteru a oba adaptera ne ostecena,preko sta je onda tu presla struja jedino mi to nije jasno.I zato jos uvek ostajem pri tome da je to jos uvek ne izucena prirodna pojava,i da od nje nema sigurne zastite.
[ MajorFatal @ 07.07.2024. 18:28 ] @
Što se tiče pucabilnih lokacija, evo jedna gde je brojač prebrojao 5 udara groma, ovde na primer oprema nije oštećena jer je zaštita dobra. A evo i na koji način štite opremu, po dve gromobranske igle na nosač svake antene, jedna pri vrhu, druga pri dnu ..

Citat:
branko tod:
MajorFatal, Tesla se zahebao jer munja udara odozgo, a ne odozdo. Pogrešno je
okrenuo vrhove na prihvatima. Kačim kako oblik ima utican na dužinu preskoka
varnice. Ima i mali pdf.

Možda je i zahebo, ali reci mi ako bi imao neku opremu na krovu, i neko izveo pocinkovanu traku do kote iznad, šta bi montirao na kraj pocinkovane trake da zaštitiš opremu, iglu, sferu ili teslin predlog? Trudio sam se da nacrtam koliko toliko u srazmeri, ako je igla 1 metar, sfera je 25 Cm, crvenom linijom je nacrtano koliko preskače varnica, igla 16 Cm, sfera 8 Cm, teslin predlog 4 Cm ...

[ radicmx @ 08.07.2024. 20:24 ] @
Mozda si uz sliku trebao ubaciti i objasnjenje

https://teslauniverse.com/niko...nt-1266175-lightning-protector
[ branko tod @ 09.07.2024. 00:15 ] @
MajorFatal, radicmx
Pročitao sam dva puta Nikolin tekst, pronašao "novi" tip gromobrana iz
1973. godine sa oznakom DAS i shvatio da je Tesla napravio gromoter.

Da li ste vi ukapirali kako to navodno radi?
[ radicmx @ 09.07.2024. 04:27 ] @
Pa i napisao si gromoter. Ali je i objasnio rad obicnog Franklin...
On je i imao dosta vecu inteligenciju od nas, tako da ne znam tacno sta je mislio.

Da dodam mislim da ga ne gotivis zato sto nije iz BG. Ne znam dali njegovu urnu smatras kao dosljaka..

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 09.07.2024. u 05:54 GMT+1]
[ branko tod @ 09.07.2024. 11:36 ] @
Mogu da ti samo kažem da bulada, makar to obrisali administratori, pa i ukinuli moj nalog.
Sram te bilo za tvoje ludačke reči da ne volim Teslu zato što nije iz BG: kao klinac imao
sam jednu knjižicu o Tesli koja se na kraju raspala od toga koliko sam je motao po rukama.
Bila je i slika neke vodenićice koju je Nikola pravio u Smiljanu, pa sam je i ja pravio i puštao
na potoku koji je izvirao kod garde tamo kod Miloševog Konaka.
Znaš, kada sam ja bio mlad nije bilo važno odakle si, nije se to ni pitalo. Svi oni su došli u
BG prihvatali su ga sa poštovanjem. A onda su šiljokurani tvojih generacija doneli: Ja pa Ja
i samo Ja.

Meni je trebalo dva čitanja i malo gledanja okolo da ukapiram šta je Tesla to mislio. Ti probaj
5 do 10 puta da prčitaš da ukapiraš.

Od početka me napadaš i miniraš temu, pa ostavljam temu i tebe u brlogu koji si napravio.
Izvinjavam se veselinovicu i emiSAru što sam ih uvukao u ovo. Zdravi bili i ostali ...
[ Predrag Supurovic @ 09.07.2024. 13:51 ] @
Citat:
radicmx:
On je i imao dosta vecu inteligenciju od nas, tako da ne znam tacno sta je mislio.

Davno sam čitao o tome a koliko sam razumeo, Tesla je smatrao da je bolje da gromobran ne pokušava da poveća verovatnoću udara groma, kao što rade gromobrani sa šiljkom na gore, već ne treba da utiču na tu verovatnoću ali da ako dođe do udara energiju prihvate i sprovedu u zemlju. Zato su njegovi gromobrani lučni sa krajevima na dole.

[ radicmx @ 09.07.2024. 14:09 ] @
Mozda je to i pravi gromobran koji smanjuje verovatnocu groma.
Ali opet ne znam, ne znam ni dali je neko uradio neko ispitivanje da bih utvrdio koji je princip bolji.
I ovo sto Branko kaze DAS 1973 (1971)
Meni lici na ovo od Tesle

Branko sto bih rekli k o postenju. Naucio sam da je to jako istinito. Citam te dugo
[ radicmx @ 09.07.2024. 19:31 ] @
[quote]Predrag Supurovic:
Davno sam čitao o tome a koliko sam razumeo, Tesla je smatrao da je bolje da gromobran ne pokušava da poveća verovatnoću udara groma, kao što rade gromobrani sa šiljkom na gore, već ne treba da utiču na tu verovatnoću ali da ako dođe do udara energiju prihvate i sprovedu u zemlju. Zato su njegovi gromobrani lučni sa krajevima na dole.

[/quote
Predrag razumeo sam u kom smeru ide Tesla. Krenuo sam da citam tekst zbog slike koju je okacio Major.. ako nisam pogresio nik.
Ja sam procitao do pola, otprilike negde gde spominje Maxwela, sto mi se svidelo...
I vodi pricu o gromobranima u nekom drugom smeru, kao i ona prica o temeljnom uzemljivaci, pa sam ja postavio pitanje zasto neki traze da traka bude ispod temelja.
Okacio sam tekst kao nesto sto bih pomoglo objasnjenju te slike.
Nije bilo usmereno kao napad na nekoga, setio sam se tog sajta posto sam tamo citao ranije nesto..

Ne zelim biti lik koji govori Tesla je uradio to i to. Kad je covek bio daleko inteligentniji i samo on zna kako je mislio i kakve je probleme imao.