[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 08:30 ] @
Posetih juče poslovnicu VIP-a jer sam dobio poruku da je moguća zamena kartica 3G za 4G, radnik mi reče da je moguće ali da zamena iziskuje i verifikaciju.
Znači da bi se dobila nova pri pejd kartica potrebno je dati na uvid ličnu kartu što znači da će i vlasnici pri pejd kartica biti poznati!

Takođe radnik mi reče da će posle nove godine uvesti za sve pri pejd kartice i to za sve mobilne mreže!

Jel se zna nešto više ili je ovo baš istinito?
[ Java Beograd @ 10.07.2024. 09:00 ] @
Ovo je u Evropi na snazi već duži niz godina.
Kako je Srbija ovo izbegavala do sada, nije mi najjasnije.
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 09:31 ] @
Znač da će svi biti poznati!
[ Java Beograd @ 10.07.2024. 10:14 ] @
Vidi, kad pojedinac ode kući da spava, a u džepu ima mobilni sa karticom koja nije verifikovana, policija već zna ko je vlasnik kartice, telefona i može da analizira pozive. Zna se identitet, bez obzira što se pojedinac nije legitimisao operateru kad je kupio karticu.

Verifikacija, iliti legitimisanje kod kupovine pre-paid kartica više edukuje pojedinca, da ovaj unapred zna, i da ne pomisli možda da je eto, kojim slučajem anoniman i da može da zove aerodrome i lažno prijavljuje postavljene bombe.
Fazon kad klinci uključe sakrivanje broja i pozovu školu da prijave bombu baš na dan kad je pismeni iz matematike.

Onaj kome stvarno treba anonimnost, taj će lako na trafici da podmetne ukradeni ili lažni lični dokument. Ali moraće još desetine mera i postupaka da ispoštuje da bi možda kojim slučajem uspeo da ostane "ispod radara", da ga vlasti ne provale.
Kriminogeni vrh, organizovani kriminal i slično, ionako ne koriste javne mobilne mreže za komunikaciju.
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 10:26 ] @
Citat:
Java Beograd

Onaj kome stvarno treba anonimnost, taj će lako na trafici da podmetne ukradeni ili lažni lični dokument

Hvala na ideji!
[ Java Beograd @ 10.07.2024. 10:35 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Hvala na ideji!
Molim. i drugi put.

I ne zaboravi drugi deo moje rečenice:
Citat:
Java Beograd:
... moraće još desetine mera i postupaka da ispoštuje da bi možda kojim slučajem uspeo da ostane "ispod radara", da ga vlasti ne provale.

[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 10:42 ] @
Meni je nebitan taj drugi deo rečenice.
[ whitie2004 @ 10.07.2024. 12:30 ] @
Braca Romi imaju problem da ne uspevaju da dobiju ugovor ni da uzmu telefon! Problem, cela Picmala ima istu adresu ... A oni se ne drze nesto ni istog grada ... Informativni vakum za miliciju i sve sluzbe! A i da ih nadjes, sta ces im oduzmes? I jes' bas siguran da zelis da ides tamo bez dugih cevi i ozbiljnog razloga?

Elem, za ladno pivo ce ti kupe 10 kartice na trafiku :-)
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 12:46 ] @
Citat:
whitie2004
Elem, za ladno pivo ce ti kupe 10 kartice na trafiku :-)

Hvala na ideji, samo da ih na'vatam!
[ B3R1 @ 10.07.2024. 14:41 ] @
Citat:
zeoN_Rider:
Posetih juče poslovnicu VIP-a jer sam dobio poruku da je moguća zamena kartica 3G za 4G, radnik mi reče da je moguće ali da zamena iziskuje i verifikaciju.
Znači da bi se dobila nova pri pejd kartica potrebno je dati na uvid ličnu kartu što znači da će i vlasnici pri pejd kartica biti poznati!
Takođe radnik mi reče da će posle nove godine uvesti za sve pri pejd kartice i to za sve mobilne mreže!
Jel se zna nešto više ili je ovo baš istinito?

Varijanta onog cuvenog principa security through obscrurity.

To je izgleda uvedeno prosle godine:

* Politika - Pripejd broj samo uz ličnu kartu
* Nova S - Za ovaj proizvod koji Srbi već dugo kupuju na trafici, uskoro će biti neophodna lična karta (nisu cigarete)

Uzgred, ne mogu da se ne nasmejem ovom drugom naslovu, jer me podseca na rano detinjstvo i one zagonetke iz vrtica u stilu "sta je ono malo zeleno sto _____ a nije _____ (dopisati po zelji)" ... :-))) Novinari se bave zagonetkama. Super!

Inace - da, to je jos jedna besmislena FT1P-mera koja ne sluzi nicemu, osim da operaterima nametne jos jedan dodatni posao oko evidencije licnih podataka korisnika ... i da time jos vise poveca sansu od nekontrolisanog curenja svih tih licnih podataka koje oni budu tako skupljali.

Nego, da je to jedina glupost koju sam video na nasim prostorima bilo bi dobro. Pre 2 godine bio sam u jednoj (poznatoj) privatnoj klinici u Beogradu. Dolazim na prijavnicu, kazem da imam zakazano, dajem podatke, ova na salteru me nadje ... sve OK. Sad pazi - pred njom neka ogromna knjizurina-kupusara s nekim rubrikama, u koje ona podatke koji su vec u njihovoj bazi prepisuje rukom s ekrana! Privatna klinika ne moze da joj kupi stampac, a pritom na salteru imaju one masine za brojanje para kao menjacnice. Znaci - masina za pare (mnogo skuplja) moze, a neki drljavi stampac - jok. A mislim, ako im je potreban odredjeni format podataka u kupusari - pa valjda moze da se na stampacu generise stranica te kupusare, sa sve originalnim formularom i da to ona posle samo zumbalicom slaze u fasciklu? Neeee, mora rukom, ko zna zasto! Digitalizacija - hahahahaha ...
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 14:58 ] @
I dalje sam u potrazi za braćom garaganima. oni su sigurna investicija.

Što kažu da buba švaba preživi nuklearnu eksploziju al' zato smotane novine ne
[ mjanjic @ 10.07.2024. 15:23 ] @
Citat:
Java Beograd:
Vidi, kad pojedinac ode kući da spava, a u džepu ima mobilni sa karticom koja nije verifikovana, policija već zna ko je vlasnik kartice, telefona i može da analizira pozive. Zna se identitet, bez obzira što se pojedinac nije legitimisao operateru kad je kupio karticu.

Pa, sad... šta sa ovima koji su u mnogim gradovima na pogodnom mestu prodavali pripejd kartice, "dopune" i slično, vidim i dalje isti likovi da se vrzmaju na istim mestima, šta oni sad prodaju, ili bolje pitanje je šta će prodavati kada se uvede lična karta na uvid kao uslov za kupovinu pripejd broja?
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 15:35 ] @
Prećiće na heroin, tu nije potrebna lična karta 😀😝
[ ademare @ 10.07.2024. 17:07 ] @
Ovi "novinari" osim klikbejt zagonetnih naslova, malo sta znaju !

Poenta nije o buducoj kupovini kartica, vec ni postojece bez registracije uz LK nece raditi !

Registracija ce biti po poslovnicama operatera !
[ zeoN_Rider @ 10.07.2024. 18:31 ] @
Ma znaju novinari, i te kako znaju.