Do sada sam radio u alatima: Autodesk Inventor, Autodesk Fusion360, SolidWorks, AutoCAD, BricsCAD i u svim ovim alatima je moguće napraviti model kuhinje. Naime, uskoro planiram da renoviram svoju kuhinju i želim sam da osmislim ormariće i napravim tehničku dokumentaciju. Postoje dva načina za modeliranje u zavisnosti od potrebe. Ako želite da modelirate kuhinju čisto radi renderovanja, ne morate da modelirate detalje. "Pločasti" elementi ne moraju biti pločasti. Ormarić za kuhinju ne mora biti sastavljen iz ploča već može biti samo kvadar određenih boja itd... To se može uraditi u bilo kom CAD programu i prilično je brzo. Nakon samog modeliranja, umetnost je naći dobre teksture, kreirati nove i obratiti pažnju na disperziju svetlosti (da li je materijal koji odbija svetlost, upija svetlost, itd.). U tome zapravo leži umetnost renderovanja. Samo renderovanje se može uraditi u bilo kojem od pomenutih softvera za modeliranje. KeyShot može da se koristi za samo renderovanje i odličan je alat za tako nešto. Takođe, kolega mi je preporučio i Google SketchUp koji ima i dodatke koji pomažu oko modeliranja nameštaja, ali to nikad nisam koristio niti me je interesovalo.
Međutim, modeliranje ovakvih elemenata za proizvodnju, za dobijanje tehničke dokumentacije, to je nešto drugo. Treba razlikovati softvere koji koriste asocijativno kotiranje i parametarsko modeliranje. Uz pravilno planiranje modela, može se uštedeti ogromna količina vremena. Uz kontrolu određenih parametara možete imati adaptivne modele koje možete kasnije koristiti i u različitim situacijama, različitim kuhinjama. Softveri koji podržavaju parametarsko modeliranje su SolidWorks, AutoDesk Inventor, AutoDesk Fusion 360, PTC Creo (ProEngineer) i SolidEdge. Bilo koji će vršiti posao, s tim da treba imati na umu da je Fusion 360 ništa drugo do Web aplikacije koja se pokreće u zasebnom prozoru i fajlove čuva na klaudu - i neće raditi bez pristupa internetu, ali će raditi dobro i na tosteru. Softveri koji koriste asocijativno kotiranje (promeniš kotu i ništa se ne desi, samo se promeni kotni broj, tu su AutoCAD, BricsCAD, DraftSight itd.) takođe imaju mogućnost 3D modeliranja i renderovanja, ali su im opcije nešto skromnije i generalno su komplikovaniji za korišćenje. Ove bih izbegao u širokom luku, jer je posebno komplikovano uneti bilo kakve izmene u već kreirani 3D model. Jednostavno imam osećaj da mi se softver opire, a radim u njuma više od osam godina.
Citat:
MajorFatal:
Dodao bih da je na gornjem primeru "kako drugi rade" izometrija jeziva, ljudsko oko ne vidi na taj način prostoriju ako se nađe u njoj, pokušao sam da izvučem zelenim linijama na šta mislim .. takođe to što se prozori od prostorije i još neki detalji koji se nalaze iza zamišljene kamere reflektuju na nameštaju i ravnim pločastim delovima bi se verovatno računalo kao početnička greška ..

Ovde treba obratiti pažnju na način prikaza geometrije. Svi ovi softveri imaju dva načina prikaza: perspective view i isometric view. Perspective view bi trebalo da tu i tamo realističniji prikaz, ali zavisi i od pozicije kamere. Sam output zavisi od podešavanja virtualne kamere, ugla gledanja, fokusa itd...
EDIT: Zaboravio sam dva softvera za parametarsko modeliranje koji takođe mogu vršiti posao. TFlex i Kompas3D. Oba su ruska i jeftinija u slučaju da se razmatra kupovina za firmu ili tako nešto, a savršeno dobro rade posao.
[Ovu poruku je menjao mpman dana 04.08.2024. u 13:20 GMT+1]