[ fangorn @ 30.07.2024. 17:15 ] @
Imam neku ploču od TV-a, dva konda su naduveni i hoću da ih zamenim.
Vrednosti su 63v/120uf, takvih nemam niti ima gde da se nabavi u BG-u koliko sam video.
Koja bi bila adekvatna zamena za njih?
Imam recimo 63v/220uf, 63v/47uf...
[ ademare @ 30.07.2024. 19:30 ] @
Imas u Mikro pricnu 100 mikro f sto ti je najpribliznije.

Kupi par komada kod Kineza sa Alija ko zna za sta jos moze da ti zatreba.

Evo sad sam pogledao na Aliju to jednostavno ne postoji u Prodaji !!

Samo 100 kao i kod nas !
[ fangorn @ 30.07.2024. 20:04 ] @
https://a.aliexpress.com/_Exm46dd

Ja našao na aliexpresu, ali ne mogu da čekam toliko.

Znači mogu da stavim od 100uf?
[ ademare @ 30.07.2024. 20:34 ] @
Tolerancija ide i do 20 % . Znaci kada kupis onaj od 120 mozda ima pravih 100 ?

220 mi se cini previse. Ne znam nikada nisam stavljao kondezator koji je skoro duplo veceg kapaciteta ?

Znam da mozes veci napon, a da je preporuka za kapacitet isti ili priblizan.
[ fangorn @ 30.07.2024. 20:59 ] @
To sam i ja mislio.
Imam od 120uf ali 400v, baš su veliki, ne bih njih da stavljam.
Staviću onda od 100uf, valjda će biti ok.
[ fangorn @ 31.07.2024. 14:10 ] @
Stavio sam od 100uf/63v i TV radi, valjda će biti ok na duže staze.
[ ademare @ 31.07.2024. 14:33 ] @
Nabavi od Kineza 10-20 komada od 120 pa drzi u rezervi.

Citao sam na netu da se ti od 120 ugradjuju kao standard u Tv-e.
[ fangorn @ 31.07.2024. 14:57 ] @
Naručio od Kineza.
[ mjanjic @ 01.08.2024. 14:13 ] @
Citat:
ademare:
Imas u Mikro pricnu 100 mikro f sto ti je najpribliznije.

Mislim da oni više ne rade sa fizičkim licima direktno (radnja, telefon), ne znam da li može da se poruči sa sajta, bilo bi logično da može.
Vidim da recimo u Retamu ima 68uF, a za ovaj od 120 jedino ima 100uF i 150uF.

Ako ne možeš da nađeš baš te kapacitivnosti, možeš da napraviš od 2 ili više kondenzatora, kada se vezuju paralelno, onda se kapacitivnosti sabiraju, ako ih vezuješ na red, onda je recipročna vrednost ukupne kapacitivnosti jednaka zbiru recipročnih vrednosti svakog od njih (npr. 1/Ce = 1/C1 + 1/C2 + 1/C3).
Svakako je najbolje naći "originale", tj. baš te kapacitivnosti, i moja preporuka je da nađeš neke japance, da ne bi kasnije opet imao problem.

Dovoljno je da pročitaš ovaj članak: https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
[ branko tod @ 03.08.2024. 09:27 ] @
Mikroprinc radi sa privatnim licima. Što se tiče tvog problema, ubaci 100uF sa radnom
temperaturom od 105°C, i radiće ti verovatno duže od ostalih delova u tv-eu.
Što se tiče bolesnih kondenzatora, to je završena priča. Da, imali su stvarno tendenciju
da procure i da se naduvaju, ali se to dešavalo i ako nisu radili, tako da su svi ti koji su
neispravni već uglavnom povučeni jer su stari više od deset godina.
[ fangorn @ 03.08.2024. 10:14 ] @
U Mikroprincu sam kupovao ranije doduše ne skoro, tada su radili sa privatnim licima.

Sada sam išao u Beli elektronik i tamo kupio 100uf 105°C i za sada radi kako treba.
[ branko tod @ 03.08.2024. 19:02 ] @
Ja upravo poslao narudžbinu kao privatno lice.
[ ademare @ 03.08.2024. 21:06 ] @
To sa losim kondezatorima, tu je u clanku izdvojeno kao neki period za koji je dokazana pojava.

Inace danas kompjuterska industrija i ne koristi ove da ih nazovem obicne kondezatore, vec samo Solid ! Jedino na delu za zvuk ostave par klasicnih ali kvalitetnih .

Negde oko 2012 su prestali i ovi proizvodjaci Brendiranih, a Kinezi-Tajvanci jos ranije !

Inace klasicni elektrolitski kondezatori imaju tendenciju crkavanja i kada ne rade cak i kada ih proizvode Japanci !

Primer : Konzola Sega Game Gear je poznata po otkazivanju kondezatora, a svi su unutra japanski ! Ja sam na mojoj menjao i to je opsta pojava . Imao sam srece da nisu iscurili i ostetili stampanu plocu vec samo pocrkali ! Jako su cudni jer nisu ovakvi okrugli u aluminijumskim kucistima , vec cetvrtasti, oblozeni nekom plastikom ?

Nisam razvaljivao da vidim da li je ispod plastike metal, ali najverovatnije jeste !

Izmenjao bukvalno sve sa ovim obicnim Kinezima iz Mikro princa pre 10 godina i jos uvek radi.

Takodje zavisi i sta se desava sa uredjajem. Pozove me tako prijatelj da mu instaliram Windows, imao pozar na kompjuteru , bukvalno gorelo mu napajanje ! Odem ja kod njega , ovako Avgust , pakao , on nema Klimu ! Ajde reko brzo cemo to , al za malo ! Nece pa nece ! Krene instalacija i stane !

Posle jedno sat vremena odustanem i kazem mu da mu to ionako nije hitno posto ima drugi komp vec da kada bude dolazio kod mene ponese i komp jer uz Klimu moze da se radi !

Dodje on posle par nedelja donese komp. Ja mu skinem stranicu pogledam i kazem mu ovo je za kontejner ! Sto pita on ? Pogledaj i pokazem mu plocu ! Ono bukvalno svi kondezatori ocigledno kao posledica pozara u kompjuteru, samo se nije odmah ispoljilo naduvali se !

To se naravno za razliku od Konzole ne isplati menjati, jer konzola je iz 1990. 1991. i prilicno je retka i vredna !
Ploca maticna kao ta njegova 500-700 dinara ispravna !
[ nikola banjac @ 11.08.2024. 20:17 ] @
Do tražene vrednosti možeš doći paralelnom ili serijskom vezom kondenzatora. Naravno ako imaš prostora da staviš 2 ili više.
Pazi da napon - isti ili viši.

Pozdrav.