Nije baš elektronika ali ajde, možda se neko susreo sa problematikom pa može da podeli koju korisnu info...
Današnja auta često imaju ugrađenu superfinu mrežicu u sendvič vetrobranskog stakla koji je običan grejač i služi za brzo odmrzavanje tokom zimskog perioda.
Interesuje me kako se ovaj sendvič pravi, da li je to finozicna struktura samo deponovana tokom pravljenja sendviča ili je provodnik naparen (sputtering)?) i onda kontakti rešeni nekim bondingom.
[ baresi @ 02.08.2024. 06:42 ] @
Nisam siguran da sam u pravu, ali mislim da je u taj sendvič stavljena neka posebna folija na kojoj je naparen grijač. Možda se varam ali ja bi tako uradio kad bi se mene pitalo.
[ DSL @ 02.08.2024. 10:31 ] @
Znam za PVB (polivinil butiral) koji se koristi da poveze opticki ciste sredine bez velikog uticaja, sto je kod ove primene primarno. Bez problema moze da pridrzi i kakvu god strukturu u sendvic ubacimo...
Konkretno, treba da napravim sendvic velicine 15x10cm sa grejanjem ali koje nece bitno narusiti prozirnost strukture, kao i kod vetrobranskog stakla... Znaci, ideje i predlozi su dobrodosli..
Temperatura sendvica ne treba da predje 50C...
[ branko tod @ 02.08.2024. 20:57 ] @
Vetrobranska stakla kao i pancir stakla se rade sa polyvinyl butyral-om koji se topi
od 140 do 180°C. Kod velikih površina spajanje laminata trema raditi u autoklavu.
Radio sam lično tako da imam direktna iskustva. Postoji i neka folija koja može da
ide na niže temperature i ona se koristi za laminiranje leksana. To sam isto tako
probao, sa ograničenim rezultatima. Probaću da se setim, doznam koji je materijal.
Inaće sve se to prodaje u obliku folije, a spajanje može da se odradi u običnoj rerni
u silikonskoj kesi sa vakum pumpom.
Vršio sam i neke probe sa poliesterima, ali to nije zadovoljvalo moje testove jer su
se takvi elementi lošije ponašali od PB sendviča pri metak testu.
Mislim da je to tvoj put.
[ branko tod @ 03.08.2024. 09:11 ] @
[ DSL @ 03.08.2024. 10:55 ] @
Branko, nisam očekivao ovako fokusiran odgovor koji ga pogodi u metu 100%. Jedino je neprobojnost na metak out of scope ovde ali sve ostalo je jaaaako korisno.
Ostaje da se bavim grejanjem prvog stakla ali bez previše uticaja na providnost celog sendviča.
Hvala puno
[ branko tod @ 03.08.2024. 18:58 ] @
Možeš da koristiš ili conductive paint for silk painting ili da
položiš tanku žicu, najbolje constantan. Lemi se, koristio
sam ga u K termoparu. A i boju sam koristio