[ joca_012 @ 05.08.2024. 16:35 ] @
| Dobio od druga ovaj 5.1 sistem. Dugo je stajao uključen u struju, ali nije radio. Kada sam ga povezao, čuje se zujanje na svim izlazima, izuzev vufera. Pomislio sam najpre da je neka smetnja iz napajanja. Proverio i za čudo, bilo je spaljenih keramičkih kondenzatora u mostu sa ispravčjačkim diodama, a pored toga, vufer je radio.
Dakle Uređaj ima dve odvojene celine za vufer i za satelite. Pojačavač je izveden sa TDA 7296 A kolima. Takođe postoji jedan stepen za front panel (potenciometaj, input svičer, itd ). Kada sam eliminisao problem napajanja, pomislio sam da smetnja dolazi iz input svičera, koji je takođe elektronski sa IC. I dalje isto. Onda mi je ostalo da smetnju stvara neki od pojačavača TDA. Ipak, zanimljivo je da je zujanje uvek isto, nezavisno od toga koliko je pojačan!
Poskidao sam ova tri tola za satelite i stavio jedno novo. Sada radi podnošljivo. I dalje se čuje diskretačno zujanje, ali ne onako kao ranije. Mada, sada ne mogu da se setim da li su baš svi izlazi podjednako zujali.
Da li se ne nekonsretao sa ovim problemom? Čitao sam po forumima i našao da su ovi uređaji kvarljivi, raročito ova TDA kola koja rade na graničnim vrednostima napona. Jedino što bih mogao još da probam su prrdpojačavači 4558 D. A možda je i neka pasivna komponenta, ili neki hladan lep, jer je štampana ploča katastrofa nekvalitetna - skida se bakar prilikom grejanja.
Iskustva, savet? |
[ joca_012 @ 05.08.2024. 17:41 ] @
Šta obično prouzrokuje zujanje pojačala? Da li je to napajanje, izlazi, ili pasiva?
[ zeoN_Rider @ 05.08.2024. 18:36 ] @
Ko će ga znati, u većini slučajeva glavni transformator a brum je već nešto drugo!
[ joca_012 @ 05.08.2024. 23:40 ] @
Da je trafo, i vufer bi imao šum. Ovo je do elektronike koja napaja tzv. satelite, a ona ima svoj ispravčjač kojoi se napaja sa istog trafoa. Ne mogu potpuno isključiti trafo, zato što vufer veriv.a ima filter za NF tonive, a šum je srednji i VF ton. Drugo, ako je IC prooscilovao na izlazu, to ne bi trebalo da ima efekta na druge izlaze. A ako je IC prooscilovao na ulazu, ili je prooscilovao neki predpojačavač, onda bi se šum pojačavo pojačavanjem snage. Mislim... Buni me to što sada kada sam stavio jedan novi IC TDA7269, skoro da nema šuma. Moraš baš da se približiš zvučniku i načuljiš. S druge strane, to je ta frekvencija, samo znatnontiša tiša, takonda smetnjamibdalje oostoji, samo je bolje pegla novi IC. Ako su bila problem izlazna IC, šum bi njihovom eliminacijom trebalo da bude potpuno eliminisan. Jel da?
[ joca_012 @ 05.08.2024. 23:44 ] @
ŠŠum je sličan šumu kao kad se izvuče stereo banana kabla ulaza, ali nešto viša frekvencija i ne pojačava se polačavanjem uređaja. Probaći da snimim.
[ joca_012 @ 05.08.2024. 23:51 ] @
[ zeoN_Rider @ 05.08.2024. 23:58 ] @
To je brum a ne zujanje!
[ joca_012 @ 06.08.2024. 10:47 ] @
I? Odakle početi?
[ joca_012 @ 06.08.2024. 14:05 ] @
Napajanje, ili izlazi? Činjenica je da je zamena jednog od tri izlaznih kola imalo efekta.
[ zeoN_Rider @ 06.08.2024. 14:17 ] @
Citat:
joca_012:
I? Odakle početi?
Od napajanja!
[ joca_012 @ 06.08.2024. 22:18 ] @
Primer šuma na izlazima - videoZanimljivo... Kada je bilo samo jedno kolo za SR i SL izlaž, radilo je korektno. Jedva da se šum/brum i primećivao. Sada sam kupio dva nova izlaza, jedan za FR i FL i drugi za center. Šum se pojačao. Evo linka. Prelemio sam elektrolite. Stvarno nemam ideju šta dalje...
Primer šuma - video
[ zeoN_Rider @ 06.08.2024. 23:30 ] @
Meni deluje kao da ima i jednosmernog napona na izlazu!
[ joca_012 @ 06.08.2024. 23:43 ] @
Po čemu? I odakle?
Pribao sam da zamenim elektrolite napajanja, tako pto sam prebacio sa napajanja vufera, a vuver sam raskačio. Stavio sam od 3300 mikro, umesto 470 mikro. Čuje se glasnije i frekvencija je viša.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.