Ukratko o meni, radim kao programer i pod odredjenim uslovima arhitekt i CTO i kostam kolko kostam ali ako platis programera ne mozes da ocekujes arhitektu.
Kontaktira me firma kazu zaglavljen projekat otisli arhitekt i neko jos nemam pojma i treba pomoc jel mozes, mogu.
Daju mi projekat, ja pogledam i vidim mnogo strasno...
Nema testovi a skoro sve metode pa ne moze ni da ima.
Ima file zove se unitOfWork a u njemu samo save, programeri pisu sta oce i naravno redovno select all u bazu.
Ceo dal sync, a pozivi async , etc..
I sve je to normalno vido sam to mnogo puta ali ovde je projekat pri kraju ver 1 mora, pa ver 2 ce prepisuju OK (mislim se)...
Dobro, vidim sta je ali ja sam samo programer i ne mogu da ulazim u arhitekturu i samo im kazem sta mislim i to je to...
Pri prvom razgovoru meni gazda kaze ti si sef sto dovede do toga da me kolege/nadredjeni sa zvucnim nazivima funkcija bojkotuju i ne daju mi uopste probleme/logove, etc ... vazno saradnja 0.
OK nije prvi put i jedva ih umilostivim (posle 2 meseca) da nisam sef vec samo programer koji hoce da pomogne pa mi nekako daju logove i resimo najveci show stoper koji je BTW
Ima neki formatiran text sacuvan u binary formatu u bazi i ne moze da se procita !?!?
Pokazu mi oni sta, jedan cast i za minut imamo resenje ali se ja oladim jbt s kim ja to radim...
OK ja sam samo programmer radim s cim imam i u naredna 4-5 meseci privrsimo kako tako i ostanu kolko sam vido sitni bugs..
Tu ja vec vidim doslo do opustanja pa i neke borbe za poziciju pa i bezobraznih akcija etc.. meni nesto ne odgovara i cao.
U svakom slucaju zavrsi se ta prica na obostrano zadovoljstvo nadam se.
Moje pitanje je jel treba ja da napisem gazdi ono zasto app ne valja sa arhitektonske strane iako sam bio placen kao programer?
Da se razumemo u bilo kojoj drugoj situaciji sigurno nebih ali ovaj program je za Srpsko trziste i imam nekog crva u glavi da pogazim sve principe koje sam imao do sad i da uradim nesto za sta nisam placen...
Interesuju me razlozi i za i protiv ako neko ima vremena cisto onako :)
Zamolio bih i ako moze bez prepirki i svadja tema je potpuno opustena :)
[ Shadowed @ 08.08.2024. 07:45 ] @
Problem je u "ja sam samo programer".
[ Shadowed @ 08.08.2024. 07:49 ] @
Hajd' i da obrazlozim :)
Elem, ili idi sa stavom "ja sam samo programer" i radi minimalno sto mozes i nemoj ni da se pitas ove stvari koje se pitas u temi ili malo izadji iz tog okvira pa mozda i budes (placen kao) arhitekta ili stagod.
S druge strane, ne bih ja to toliko delio. Programer, developer, arhitekta.. Sve su to programeri, samo manje ili vise dobri.
[ Mihajlo Cvetanović @ 08.08.2024. 18:04 ] @
Pošto si tu privremeno, jedino što te interesuje je samo tvoja budućnost. Da li je za tvoju budućnost dobro da uložiš vreme u nešto za šta nisi plaćen? S druge strane, da li je za tvoju budućnost dobro da te možda asociraju sa nečim što ne valja?
Ja bih možda napravio prateći izveštaj u kome se samo okvirno navode problemi na koje si naišao. Ti si samo programer, i ne možeš da rešiš te probleme, ali možeš da ih uočiš. Jedna strana teksta, u vrh glave. Treba nekako da se sroči da šef na prvu loptu ne shvati da svi problemi zapravo potiču od njega (jer uvek je tako), ali ako se dobro zamisli, možda i shvati.
[ pl4stik @ 08.08.2024. 19:02 ] @
@Shadowed
Izgleda da se nismo razumeli pitanje je bilo dal da odradim extra 10 miles umesto 1 mile koji radim po default, dal postoji razlog neki, jel rade to uopste programeri. BTW nema kod mene radi minimum (majke mi sramota me da i pomislim tako nesto, to je meni ko kradja), uvek 110% al to je sve totalno off
@MajorFatal
Necu da komentarisem tvoju logiku da ne odemo u off ali budi siguran da je svasta moguce, svakako cenim tvoje misljenje.
@Mihajlo Cvetanović
Da to je od prilike ono sto sam i ja mislio ali vec sam im reko tako da nema potrebe da se cimam .. Jbg svako svoj krst mora da ponese, malo me mucilo sto ce to da se koristi u Srbiji mojoj miloj al dobro shvatice, dok jednom ne mrkne drugom ne moze da svane
Sve u svemu odluka je donesena tako da ako bas neko hoce da iznese misljenje OK inace tema moze u istoriju..
Hvala gospodo
[ pctel @ 08.08.2024. 21:03 ] @
Naslov je konfuzan.
Da li si zaposlen kod poslodavca ili preduzetnik?
Preduzetnik radi samo ono što je ugovorio.
Nema ono kao ugovorio zamenu krova na kući, pa ajd usput izbetoniraj mi parking besplatno.
[Ovu poruku je menjao pctel dana 09.08.2024. u 00:04 GMT+1]
[ pctel @ 08.08.2024. 22:58 ] @
Ja bih objasnio sa pravne strane, mislim da je jako bitno da svako zna i razume osnove radnog prava. A situacija je tu jasna - već par decenija ne postoji ono "to nije moj posao". U okviru svog radnog vremena izvršavaš sve radne zadatke koji ti ne ugrožavaju život i zdravlje (i eventualno moral). Sa druge strane, zakon poznaje samo plaćanje po radnom satu, tako da je nepojmljivo da si radio neke sate, a nisi za to plaćen. Kad si radio, noću? Ako je tako onda nisi trebao prihvatiti. Zakon poznaje redovan rad od 40 sati nedeljno i prekovremeni rad do 12 sati nedeljno. U slučaju prekovrememog rada zakon insistira na pisanom nalogu za prekovremeni rad i na plaćanju tog rada za tačno određeni % više nego što je plaćen redovan rad. Neke male lošije indijanske firme su uvele praksu besplatnog prekovremenog rada, a loši radnici koji ne mogu nikako naći drugi posao su je prihvatili i to je cela priča o besplatnom prekovremenom radu, u suštini veoma negativna i kriminalna pojava čije prihvatanje nikome ne savetujem osim ako baš mora. Nije baš jasno žališ li se uopšte na to, ili na širi opseg radnih zadataka u okviru redovnog radnog vremena? Ako je ovo drugo, onda opušteno, to je ustvari dobro za tebe, razbijaš monotoniju, nisi kao radnik na fabričkoj traci koji radi samo jednu operaciju i ludi zbog monotonog posla. A i ko zna jednog dana možda rešiš da promeniš firmu, pa ti to iskustvo bude od koristi. Znači, kreneš od toga da je to i predviđeno zakonom i u tvom interesu, komumiciraš sa ovima iznad, kažeš da nisi stručan ali hoćeš da daš sve od debe u okvirima svojih znanja i mogućnosti, predložiš neke dodatne obuke/kurseve, tražiš angažovanje plaćenog konsultanata, kojeg isto sam nađeš i tako izguraš to opušteno. Da bi bio šef drugima potrebno je mnogo više od toga, potrebno je da umeš naći balans između toga da te ljudi vole i da te poštuju, a to ipak nije za svakog, sledeći put kad ti neko kaže "ti si šef" objasniš mu da to neće da može i biće mnogo lakše i tebi i drugima.
[ pl4stik @ 09.08.2024. 05:49 ] @
@pctel
Ma ne zalim se uopste al mrzi me sad da tupim ponovo isto vec sam objasnjavao ako ne shvatas ne opterecuj se...
BTW Kazes nece da moze da neko dodje i postane odmah "sef" iako mnogo vise zna i ima vise iskustva od bilo kog u timu ili firmi, uveravam te da moze i te kako ...
[ pctel @ 09.08.2024. 06:17 ] @
Znanje i iskustvo su sporedni kriterijum za izbor šefa. Ako se to postavi za glavni kriterijum, a bitniji kriterijumi se zanemare, onda ubrzo dobijamo gomilu problema tipa mobing, nezadovoljstvo, loša komunikacija, toksično radno okruženje, povećana migracija ljudskih resursa ka drugim poslodavcima, tihi štrajkovi itd. Kako to sve znamo? Pa upravo tako što se nebrojeno puta desilo da neko pomisli da to "može i te kako", pa sad imamo iskustvo. Ali, pametan se uči na tuđim greškama, kaže stara narodna poslovica, tako da uvek će biti onih koji pogrešnim odlukama izazivaju posledice po sebe i druge. Možda su čak i statistička većina.
Kriterijum za izbor šefa su ljudske osobine. Potrebno je da budu urođene + formirane tokom detinjstva + ciljano usavršavane tokom višeg obrazovanja kao i samostalno. Maksimalno 10% ljudi koji poseduju znanje su potencijal za dobrog i uspešnog šefa. Drugim rečima, onaj ko prilikom izbora šefa koristi znanje i iskustvo kao jedine kriterijume ima 90% šanse da pogreši.
[ pl4stik @ 09.08.2024. 06:47 ] @
Citat:
pctel: Znanje i iskustvo su sporedni kriterijum za izbor šefa. .
Nemam ja vise komentara. ;)
[ colke77 @ 09.08.2024. 09:34 ] @
U pravu je pctel, a ti ako si postavio pitanja na koja nisi imao odgovor, a odgovore koji su ti dali drugi ti se ne svidjaju i neces da ih prihvatis, to je tvoj problem.
Nekako mi ne pije vodu argument da ce resenje da se koristi u Srbiji pa ti je zbog toga stalo da bude dobro, izvini ali ne verujem ti.
Ceo sam zivot u IT-u, video svega i svacega i samo mogu reci da ako si stvarno dobar programer to svi primecuju i to se nekako nagradi. Ako imas znanje za arhitektu, mozes i da postanes arhitekta ali znaj da arhitekta nije samo dobar developer, arhitekta je nesto vise od toga (verujem da znas o cemu pricam, nisi tako mlad da ne bi znao). Takodje ne zaboravi da arhitekta nije sef!. Ako budes nekada dobio zvanje arhitekte, dobices i vecu platu pa ne moras da se pitas dal da radis ili ne radis neke stvari jer si 'samo developer'. Izadji malo iz zone konfora, bice ti bolje, veruj mi.
[ mjanjic @ 09.08.2024. 10:09 ] @
Mi ovde diskutujemo da li treba raditi ono za šta niste plaćeni, a rođak studirao u Sloveniji, pa već u 2. godini počeo da radi u jednoj IT firmi, ali je prvih 6 meseci samo proučavao malo ozbiljniju literaturu (Java programiranje), dokumentaciju projekata na kojima radi ta firma i sl., dakle sve to radio od kuće, i za to bio nešto malo PLAĆEN.
Ovde se podrazumeva da usavršavanje radiš van radnog vremena (izašao novi framework, planira se projekat, treba proučiti šta i kako...), kad se negde zaglavi sa algoritmima, optimizacijom i sl., opet o tome mozgaš van radnog vremena, itd.
Zato valjda i treba satnica da bude kolika jeste za one najbolje plaćene programere, jer to što oni mogu da urade za sat vremena, neki početnik ili čak senior sa relativno malo iskustva na takvim projektima ne može ni za 5 ili 10 sati.
Što se same softverske arhitekture tiče, htedoh ranije da napišem komentar da nije isto poznavati arhitekturu Cloud aplikacija koje će raditi na AWS ili arhitekturu u smislu neke MVC ili Web API aplikacije u Laravelu, Spring (+Boot), .NET Core ili nečem desetom. Ovo drugo mora da zna svako ko je radio bar nekoliko projekata, a ovo prvo...
Potom, nije samo do slojevitosti i drugih arhitekturnih karakteristika aplikacije, problem može biti i podela funkcionalnosti po klasama, jer postoje dve krajnosti - da sve bude u nekoliko klasa i da sve bude razdvojeno u npr. 300 klasa. Treba ipak naći neku sredinu, a za to je potrebno poprilično iskustvo, jer teorijsko znanje svakako nije dovoljno - slično kao sa normalizacijom i denormalizacijom kod SQL baza.
[ Shadowed @ 09.08.2024. 10:34 ] @
Citat:
pl4stik:
@Shadowed
Izgleda da se nismo razumeli pitanje je bilo dal da odradim extra 10 miles umesto 1 mile koji radim po default, dal postoji razlog neki, jel rade to uopste programeri. BTW nema kod mene radi minimum (majke mi sramota me da i pomislim tako nesto, to je meni ko kradja), uvek 110% al to je sve totalno off
OK, mozda se i nismo razumeli, hajd' da vidimo.
Ja sam ovako razumeo tvoju situaciju:
Ti imas prethodnog iskustva koje ukljucuje i rad na arhitekturi projekta.
U toj firmi si bio zaposlen kao programer i tako i placen.
Smatras da bi arhitekta trebao biti vise placen.
Arhitektura projekta je katastrofa.
Tvoje pitanje je da li da se cimas oko arhitekture s obzirom da nisi placen za ulogu arhitekte.
U tom kontekstu sam odgovorio. Kada sam napisao minimum, nije se odnosilo na kolicinu posla nego na to da li ces raditi raditi samo osnovne programerske stvari (to bi bio taj minimum) ili ces se iscimati oko arhitekture.
I to je u sustini na tebi, zavisno od tvoje volje.
Meni licno to okruzenje deluje dovljno toksicno da bih zeleo sto pre da odem ali ako to ostavimo po strani, svakako mozes uraditi analizu, pokazati sta je pogresno, kako treba i sta se time dobija pa ako hoce da im to odradis, moraju i da plate vise.
Ili, ako je moguce da uradis kako treba na jednom delu samoinicijativno pa da im uporedis, jos bolje.
Ono sto ne preporucujem je prekovremeni rad koji nije dogovoren i placen osim ako ti je projekat bas zanimljiv.
Edit: uzmi u obzir i ljudski faktor: ako kazes da arhitektura (ili sta god) ne valja, automatski si rekao da su oni koji su to radili lose radili a niko ne voli da mu to neko kaze.
[ Shadowed @ 09.08.2024. 10:46 ] @
Citat:
mjanjic: Potom, nije samo do slojevitosti i drugih arhitekturnih karakteristika aplikacije, problem može biti i podela funkcionalnosti po klasama, jer postoje dve krajnosti - da sve bude u nekoliko klasa i da sve bude razdvojeno u npr. 300 klasa. Treba ipak naći neku sredinu, a za to je potrebno poprilično iskustvo, jer teorijsko znanje svakako nije dovoljno - slično kao sa normalizacijom i denormalizacijom kod SQL baza.
To je sve tacno, naravno, ali kako meni izgleda, na tom projektu je kompletno rasulo pa bi i samo dovodjenje u slojeve i refactoring tako da bude konzistentan kod (da se na isti nacin rade stvari) bilo od velikog znacaja
BTW, @pl4stik, ako su generisali sql direktno u kodu bez parametara i sl. demonstriraj im sql injection, to ce ih (verovatno) prodrmati Osim ako su bas kompletno u "ma, samo da je gotovo i da smo uzeli pare" fazonu (u kojem opet bolje sto pre otici odande).
[ pl4stik @ 09.08.2024. 18:28 ] @
@colke77
Vidi, uopste me ne interesuje dal mi verujes, a jos manje tvoje definicije arhitekte i dal sam dobar i sta treba da radim, etc.... Ceo odgovor ti je off i trollish covece, nemam sta da ti kazem vise.
@mjanjic
Samo sam pitao dal da pomognem coveku dzabe jer zaigrali mu igru likovi i sve ide dodjavola ali ko sto rekoh bas me briga, ce prepisuju kad shvate i to je to. Nisam trazio objasnjenja sta je arhitekta ni sta treba da radim da postanem jedan, cini mi se da mi dobro ide i nista nemam nameru da menjam, nemojmo u off ljudi...
@Shadowed
Izvini nismo se razumeli, OK shvatio sam. Nisu generisali code u sql direktno, ali sam demostrirao kad zoves sync iz async koristeci Task.WhenAll i tu je nastao lom pa sam dobio task typa uradi sta je potrebno, pa prepisao DAL u async i da tu su shvatili da "nesto nije u redu i samnom i sa projektom" i poprilicno se upristojili. Ispopravljao sam svasta i usput objasnjavao i objasnjavao ali sve jedno krpimo krpe i kad smo kao zaokruzili kolko tolko ja sam otiso.
Mora da ga prepisu i tacka jer ne moze da bude profi projekat bez testova opet tacka i to pod budnim okom nekog ozbiljnog. Odoh u off 📴
Tema se pretvara u raspravu sta je arhitekta il nije, a stvarno nema potrebe za tim jer je off i ako nekog to interesuje nek otvori temu pa da krene diskusija
[ Shadowed @ 09.08.2024. 19:12 ] @
Citat:
pl4stik: @Samo sam pitao dal da pomognem coveku dzabe jer zaigrali mu igru likovi i sve ide dodjavola
To je opet do tebe, kako ti je po volji :)
U sustini, pro/con ti je:
Za:
-Imaces (verovatno) osecaj zadovoljstva sto si nekom pomogao
-Ucinices los softver boljim
-Postoji mogucnost (ne i obaveza) da ces imati ponovnu saradnju ili preporuku kasnije
Protiv:
-Dzabe je
[ pl4stik @ 09.08.2024. 20:18 ] @
Ma reseno be, money talks. Za dzabe moze na ES
[ ademare @ 10.08.2024. 00:32 ] @
Evo dobar klip o tome :
[ pctel @ 10.08.2024. 07:04 ] @
Pre svega pokretač teme nam "duguje" da objasni/promeni naslov, koji je po svemu sudeći pogrešan.
Prilično je jasmo da nije bilo besplatnog rada, već rada skupljeg-težeg-komplikovanijeg posla po ceni običnog.
Sa druge strane, veoma je neprofesionalno i nemoralno pričati o parama na pola projekta (ili nakon što bude završen). To se radi unapred.
Ovako liči na ono "nisam ginekolog ali mogu da pogledam", pa tek nakon što ti neka dozvoli da pogledaš ti tražiš pare.
Sasvim je u redu imati dve satnice za dve različite vrste posla, ja sam sam tako radio. Ali to se dogovara za naredni projekat, ili za narednu godinu. Dakle, već sada ili najkasnije u septembru pošalješ dopis u kom u uvodu ispričaš sve što i nama, a u razradi daš konkretan predlog koliko treba da bude cena radnog sata na poslovima programera a koliko arhitekte i zbog čega treba da postoji ta razlika. Tek ako računovodstvo odbije da tako obračunava platu pribegava se dogovoru oko paušalnog povećanja plate ili varijanta bonusa za mesece tokom kojih se obavljaju radni zadaci arhitekte.
U zaključku napišeš da li su to sve predlog, baza za pregovore ili minimum zahteva na koji pristaješ i (ne moraš naglasiti podrazumeva se) da ti radni odnos prestaje ako poslodavac to odbije.
[ pl4stik @ 10.08.2024. 07:28 ] @
OK izvini kazi kako da promenim naslov i cu da promenim...
Nema sta da pisem sve sam im reko i na svaku moju primedbu dobijao brdo "a da to smo uradili zbog bla, bla" sto nas vraca ko ono rece niko ne voli da mu kazes ne valja sta si napisao.
E vidis to je ta razlika, ja npr. izuzetno cenim i postujem da mi ukazes na gresku i istog momenta proveravam i konsultujem te da mi pokazes i ako si u pravu ti si za mene car i stvarno te hvalim pred svima i iskreno postujem.
Nisam pomenuo da gazda me upoznaje s timom i od prilike to je neka vertikalna hijerarhija pa mi kaze ja i ne pricam s programerima vec ide lik1 pa lik2 pa ja. OK platio si programera znaci imas one sto znaju sta i kako oce, a ja samo izvrsavam SVE, znaci moj poso je da ne moze da ne moze i tako je i bilo sve je reseno s moje strane na najbolji moguci nacin s cim se i oni slazu, a sto ce sve da ode dodjavola za godinu dve sta ja imam s tim covece?
Ako si pazljivo citao prvi moj post posle 2 meseca su mi pokazali logove, sto znaci da su spremni da zrtvuju i gazdu i firmu za nisam siguran sta, al sta god...
Ma samo me mucilo sto je software za Srbiju al vise me ne muci tako da stvarno mislim da smo iscrpli temu ...
[ Shadowed @ 10.08.2024. 07:58 ] @
Citat:
pl4stik: Ma samo me mucilo sto je software za Srbiju al vise me ne muci tako da stvarno mislim da smo iscrpli temu ...
Sad mi vec proradila radoznalost o cemu se radi
[ B3R1 @ 10.08.2024. 10:11 ] @
Ja NISAM programer, vec inzenjer za mreze, ali logika je ista - brat je brat, al' sirenje je za pare. :-) Da podjemo od kraja:
Citat:
pl4stik:
U svakom slucaju zavrsi se ta prica na obostrano zadovoljstvo nadam se.
Sta znaci ovo bolodvano? Moguce opcije:
1. Odradio si posao kao kontraktor (honorarac), gazda zadovoljan, pare si dobio i vise nemas veze s njima
2. Bio si u radnom odnosu, odradio si im stvar i dao im otkaz.
3. Radis jos uvek u toj istoj firmi, zavrsio si taj projekat i sada cekas sledeci ... ali te nesto kopka i dalje vezano za taj zavrseni.
Znaci - hajde da prvo rascivijamo da li je u pitanju [1], [2] ili [3]? Od toga zavisi i odgovor na pitanje:
Citat:
Moje pitanje je jel treba ja da napisem gazdi ono zasto app ne valja sa arhitektonske strane iako sam bio placen kao programer?
Ako si odradio posao i vise nemas veze s tom firmom, to je za tebe zavrsen posao i tacka. Tu ide i sledece potpitanje:
* Da li zelis da i dalje odrzavas poslovne veze s tom firmom zarad nekog buduceg angazmana? Ili ne?
Ako je odgovor NE - tada je sve jasno. Isporucio si to sto si isporucio, odradio si posao, dobio si pare ... i bella ciao ciao ciao ... :-) Taj projekat ti je samo jedna stavka u CV-u. Zivot ide dalje, dolaze novi klijenti, novi poslovi, novo sve ...
Ako je odgovor DA - onda bi neki vrlo povrsan izvestaj o stanju softvera bio dobar "teaser" za buduce poslove. Znaci: odradio sam ti kupatilo, ali ova kuhinja ti je krs, bilo bi dobro da je zamenis, a ja bas imam ekipu za to ... :-))) Ako zelis tako da igras - onda je to mozda dobar nacin. Napises sve sta si nasao i odmah se ponudis da im to ispravis, ali jbg - to kosta ... Tu ulazis u to da mozes da prihvatis ulogu softver-arhitekte, ali ta rola kosta vise. Ako pritom to ukljucuje i menadzerisanje ljudi - i to ima svoju tarifu. Gazda moze da te odbije, ti mu se zahvalis i to je to.
Poslednja stvar na koju uopste treba da obratis paznju je ovo:
Citat:
Da se razumemo u bilo kojoj drugoj situaciji sigurno nebih ali ovaj program je za Srpsko trziste i imam nekog crva u glavi da pogazim sve principe koje sam imao do sad i da uradim nesto za sta nisam placen...
Program je za srpsko trziste ... pa sta? Srpsko, kenijsko, dzibutansko, mauritansko, indonezansko - u cemu je razlika? Posao je posao, a ti s kupcem tog proizvoda ionako nemas nikakve veze.
Citat:
Zamolio bih i ako moze bez prepirki i svadja tema je potpuno opustena :)
Ne vidim nikakav moguci razlog da se prepiremo, stavise tema je bas c00L ... :-)))
[ ademare @ 10.08.2024. 11:10 ] @
Okacio sam film ali ga niko nije pogledao, jer je naslov malo ...
U sustini je ista stvar tema se u to pretvorila !
Dokoni Savetnici , zeljni Savetovanja ! Daju savete malo losije i beskorisnije nego sto je na klipu !
A i pokretac teme pita sustinski slicno pitanje !
[ Shadowed @ 10.08.2024. 11:50 ] @
Citat:
ademare: Okacio sam film ali ga niko nije pogledao
Netacno.
[ Java Beograd @ 14.08.2024. 11:31 ] @
Citat:
pl4stik:Moje pitanje je jel treba ja da napisem gazdi ono zasto app ne valja sa arhitektonske strane iako sam bio placen kao programer?
Napiši.
- Neće ti pasti kruna s glave.
- Razmišljanje i ponašanje "Nije to moj posao" će te spustiti na niske grane, dok će "Ma šta mi teško? Uradiću ja to!" da te uzdigne: mentalno i profesionalno. I ljudski.
- Uskogrudost i cicijašenje (mentalno) se uvek vrate kao bumerang.
- Karma je čudo.
- Neko te je angažovao s poverenjem i veru u tvoje sposobnosti. Opravdaj to.
- Možda će se gazdi dopasti tvoje pisanije, pa će te možda angažovati za neki drugi posao, ili preporučiti nekome.
- itd, itd.
Zamisli situaciju: odeš kod vulkanizera da ti zameni gumu, i on u toku posla vidi da ti je kočioni sistem pred totalnim otkazivanjem, ali, jbg, šta on ima da priča? On je samo vulkanizer, plaćen da zameni gumu.
[ dejanet @ 14.08.2024. 20:58 ] @
Moj utisak je da je firma krs, gazda nesposoban za organizaciju ili jednostavno nece cista posla, kao i da nema ili ne da pare, nema kvalitetne ljude, a hoce proizvod. Najgore je sto su u stvari skoro napravili app koja je (koliko sam shvatio) losa.
To je klasika kod nas i u dobrom delu sveta, i u tim situacijama je najbolje ne gubiti vreme i na vreme dati otkaz.
Nisam siguran sta se u toj firmi podrazumeva pod poslom arhitekte, ali se cesto mesaju 3 posla za jednog coveka: "arhitekta", komercijalista i programer, od prilike kao u Max-iju: kasirka, magacioner, terenski komercijalista.