[ dusanboss @ 08.08.2024. 12:17 ] @
Što više gledam više sam zbunjen. PC sam nekako odlučio šta ću i sklopio a sad je na redu monitor za koji sam misli0 da će kupvina biti jednostavnija, a u stvari je 3X više komplikovana.

Monitor je primarno za gejming, internet,Youtube i poneki film.

Znam da mi treba oko 32" 1440p. Možda je rezolucija nedovljna za 32", ali sobzirom da trenutno igram na nekom TV sa 720p i istom dijagonalom verujem da će mi 1440p biti sasvim OK. Ne bih 4k jer grafička neće moći da ispoštuje. Sa druge strane bojim se da bi mi 27" bilo malo pošto sam navikao na 32.

E sad lomim se izmedju 16:9 i zakrivljeni ultrawide. Na ultrawide nisam nikad igrao, ali kažu ljudi da je bolje a na bolje se lako navikneš. Na znam samo kako bi filmovi na zakrivljenom izgledali ako nisi ispred monitora?

Budžet mi je nekih 300-350€. Mislo sam nešto ovako https://www.bcgroup-online.com...-pc-monitor-od-34%27%27-179332 ali ne znam da li će tih 100Hz i 6 ms biti dovljno? Monitor isti kao ovaj sa 150Hz je par hiljada skuplji što je OK ali mi se ovaj svidja zbog bele boje koju želim da ukomponujem sa kompom.
Inače ne igram online, ne takmičim se samo mi je bitno da ta slika izgleda tečno bez negativnih efekata koji su vidljivi kad je oveženje ekrana sporo.
[ ademare @ 08.08.2024. 13:55 ] @
Zakrivljeni dolazi do izrazaja kada si blizu njega ! Kada si malo dalje nema nikakvu prednost, naprotiv !

Blizu , zavisno od velicine 40-50 cm max.
[ dragancesu @ 08.08.2024. 15:27 ] @
Zavisi za šta ti treba, dijagonala je najmanji problem, to zavisi od prostora, HMDI i DP se podrazumeva
a onda dolazi brzina i veza, brzina treba da je manja a pod veza mislim na standard koji monitor i kartica podržavaju,
neki podržavaju AMD, neki NVIDIA, to je ono AMD Free Sync, nvidia ima nešto drugo (nije kompatibilno)
znači pogledaš koje standarde podržava tvoja grafika

recimo ASUS TUF Gaming VG27AQ3A (ovo je search na brzaka, nije preporuka)
[ DSL @ 08.08.2024. 21:26 ] @
Meni su krivi displeji teski šit. Imamo ih i male i ogromne u firmi i sa svakim imam neku uvrnuti percepciju prostora. I da, treba biti baš u jednoj tački u kojoj on ima smisla, kao i kod stereo zvučne slike.
[ mjanjic @ 09.08.2024. 10:48 ] @
Najvažnije je da boje budu konzistentne. Ja na poslu imam sekundarni monitor, koji je ranije bio primarni, kad sam radio neke kartice, 2-3 puta prepravljao boju linije, vidim da mi se nešto razlikuju na različitim karticama, kad ono... gornja i donja polovina panela ne prikazuju istu nijansu recimo narandžaste boje, bukvalno se okom vidi da su potpuno različite nijanse.