[ mpman @ 20.08.2024. 14:02 ] @
Kad su radili otpisivanje starih računara u firmi uspeo sam da pokupim hard diskove iz tih starih mašina i da na jednoj mašini podignem TrueNAS server. Sistem ima tri hard diska, jedan sistemski ATA disk od 128 GB ili tako nešto, i dva SATA hard diska od po 500 gb koji su bili vezani u jedan ZFS pool u RAID 0 režimu. Ono što sumnjam da se desilo jeste nestanak struje koji je ubio TrueNAS. Posle njega nije više bilo moguće pokrenuti TrueNAS jer je izbacivao grešku da nedostaje kernel.

Sada su došli novi računari i jedan od njih isto planiram da pretvorim u NAS za nas u kancelariji. Međutim, i dalje imam ta dva hard diska u RAID 0 režimu na kome je ZFS pool. Ono što bih ja želeo da uradim jeste da povučem podatke sa ovih diskova, reformatiram sve i instaliram neko NAS rešenje na novom računaru koje je bazirano na linuksu, gde iole mogu sam da se snađem. Kako to bezbedno da uradim?

Važno je da napomenem da nemam široko predznanje u ovoj oblasti i da sve što sam uspoeo da podesim - to sam uspeo zahvaljujući intuitivnom grafičkom okruženju i gledajući tutorijale. Međutim, želim da spasim podatke koji su na diskovima. Kako da im pristupim, pre svega?
[ mpman @ 09.09.2024. 22:18 ] @
Prvo želim da napomenem da nikad pre nisam koristio BSD sisteme i da mi je TrueNAS bio i ostaće prvi kontakt :>

Preuzeo sam GhostBSD sa zvaničnog sajta i pokrenuo ga na računaru sa prikačenim SSD diskom sa linux particijama koji treba da se formatira jer ceo računar second hand i linuksu na tom disku ne može da se pristupi i sa prikačenim jednim hard diskom iz prethodno opisane Raid 0 konfiguracije. Ideja je bila da sa live GhostBSD-om pristupim ZFS particiji na hard disku s kojeg želim da sačuvam podatke i prebacim ih na tu Linux particiju na SSD disku, a potom taj SSD prebacim u drugi računar sa Fedorom i samo preuzmem potrebne podatke sa tog SSD-a i preformatiram ga.

It did not go well.

Prvo, GhostBSD nije odmah mountovao ZFS particiju sa prikačenog diska, pa sam posle malo guglanja došao do ovog linka:
https://forums.freebsd.org/thr...o-mount-a-zfs-partition.66603/

Code:
zpool import

...je odradilo posao. Malo sam se namučio da nađem gde je on učitao tu particiju, ali sam je konačno pronašao u root folderu.

Onda sam skapirao da BSD nema gui alat za rad sa particijama. Super. Nije problem, izguglao sam kako da dođem do gpart alata i da izlistam particije. Mountouvao sam linux particiju, međutim iako sam Caja file manager pokrenuo kao administrator sa root privilegijama nisam mogao da kopiram podatke niti pišem po Linux particiji. Hteo sam potom da pokušam da formatiram linux particiju u NTFS nakon čega se ispostavilo da je FreeBSD prestao da podržava formatiranje u NTFS particije, a i gpart je komplikovan za brzo korišćenje. Siguran sam da postoji opsežna dokumentacija i wiki koji iskreno nisam želeo da čitam jer sam samo hteo da kopiram podatke s jednog mesta na drugo. U tom trenutku sam počeo da kunem i FreeBSD i BSD i ZFS i dan kad sam instalirao TrueNAS umesto da sam lepo turio Debian koji bi mi isto vršio posao. Dakle, imam Linux particiju sa kojom ne mogu ništa da uradim, hard disk koji ne umem da formatiram iz sistema i funkcionalnu ZFS particiju sa svim podacima koje treba da bekapujem.

Počeh da tražim neki USB da bar tako probam da spasem podatke, međutim to je nekih 60 GB podataka, teško je naći fleš tog kapaciteta. Nađemo neki eksterni hard disk, prikačim ga - GhostBSD ga ne detektuje. Rekoh, možda neće da ga detektuje jer je NTFS. Dok smo prebacivali već postojeće fajlove sa tog eksternog hard diska na treći računar da bih ga formatirao kao FAT32, možda se onda smiluje, ali se u pola tog prebacivanja setih da su pojedini fajlovi na disku veći od 4 GB što nije kompatibilno sa FAT32 formatom particija. Prikačim opet taj hard disk - i BSD ga u Caja file manageru naravno opet ne vidi. Probam opet sa mount komandom, ali opet dobijam grešku. Izguglam grešku i nađem da se NTFS particije mountuju posebnom komandom jer, opet, mount komanda neće da učita NTFS particije osim ako se ne upotrebi uputstvo sa ovog linka:
https://forums.freebsd.org/thr...to-mount-ntfs-partition.56579/

Code:
ntfs-3g /dev/da0s2 /mnt/windows

Ovo mi je, nakon više od 2h muke i kletvi konačno omogućilo da prebacim fajlove. Inače, samo prebacivanje je bolno sporo. Krenuo je sa oko 24 mb/s, da bi posle pola sata pao na 5,3 mb/s.

Ostavio sam do ujutru da se prebacuje, valjda će da završi. Sutra definitivno ide format celog diska, turam Debian na njega i BSD-u daleko lepa kuća!