[ Djetvan @ 26.08.2024. 15:49 ] @
Prilikom instalacije Ubuntu-a 22.04 nije prepoznat monitor i uglavljena je pogrešna rezolucija.
Za ovaj Samsung monitor od 19 inča rezolucija je 1280 x 1024 4:5
Sada je uglavljena rezolucija za ekran od 8 inča, 640x480 4:3
Opcija u podešavanju je neaktivna, znači ništa ne može da se menja, ne postoje nikakve dodatne rezolucije kao što bi normalno trebalo da bude.
Napominjem da sam ovaj isti os instalirao i ranije bez ikakvih problema. Ovo je prvi put da mi se os instalira sa pogrešnom rezolucijom, prozori i slova su ogromni a rad je nemoguć !
Ima li neko savet kako ovo da se reši ili sledi novi pokušaj instalacije.

[Ovu poruku je menjao Djetvan dana 26.08.2024. u 22:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Djetvan dana 26.08.2024. u 22:20 GMT+1]
[ ackopk @ 27.08.2024. 06:20 ] @
Hmm, ja mislim da drajver za grafiku nije instaliran ili nije dobar. Probaj da reinstaliras drajver za graficku karticu, potrazi na netu kako, nisam linux korisnik.

[ mpman @ 27.08.2024. 15:54 ] @
Proveri koji drajver za grafičku koristiš i da li postoji neki koji ti ubuntu predlaže:
[ Djetvan @ 27.08.2024. 19:54 ] @
Posle instalacije je koristio X Org X server (open source )
Iz synaptica sam instalirao nvidia-driver -470, na tom drajveru mi radi Ubuntu 24.04 a bio je prvi ponuđen na spisku
I dalje su mi prozori suviše razvučeni tako da pokušavam da to nekako popravim,, napredujem u podešavanju ali sporo
Interesuje me koji os koristiš sa tim drajverom
[ mpman @ 27.08.2024. 20:37 ] @
Ubuntu 24.04, radi okej. U početku je ekran imao običaj da zatreperi, ali sada je to već manje-više ispeglano kroz ažuriranja.
[ Djetvan @ 28.08.2024. 18:20 ] @
Ne mogu da rešim problem u vezi dužine prozora, duži su od veličine ekrana.
Kada kursor miša naslonim na bočnu ivicu ekrana slika se pomera u suprotnu stranu, ovako nešto vidim prvi put, inače sve ostalo radi normalno.
Zna li neko u čemu je problem ?

[ mpman @ 29.08.2024. 10:51 ] @
Proveri da li je novoinstalirani vlasnički drajver aktivan ili on i dalje koristi open source drajver za grafičku karticu. Najbolje je, po meni, koristiti ovaj njihov ugrađeni alat za instaliranje i brisanje drajvera za grafičku karticu, i ne čačkati ništa van toga, ako ne mora. Ako najnoviji drajver ne radi kako treba, probaj stari.

Takođe, proveri da li je gnome sesija preko wayland-a ili x11: https://www.howtogeek.com/9006...nd-how-is-it-different-from-x/
To se lako može izmeniti. Wayland je meni ranije pravio problem pa je X11 bolje radio. Sad iskreno i ne proveravam.
[ Djetvan @ 07.09.2024. 09:23 ] @

Nisam uspeo da rešim problem sa prozorima pa sam obrisao Ubuntu 22.04.

Zanimljivo da se problem komplikuje jer se javio i na Ubuntu 24.04
U Displays se pojavio pored Samsung monitora od 19" i nepoznati monitor sa rezolucijom 640x480 i to pod brojem 1 ali je na sreću izabran za primarni display broj 2 tj- postojeći umesto nepostojećeg kao što se dešavalo prilikom instalacije Ubuntu-a 22.04
[ Djetvan @ 16.09.2024. 18:46 ] @
Iznenađenja se nastavljaju, opcija Displays promenila je svoj sadržaj !
Nestao Unknown display a ostao samo ovaj postojeći sa rezolucijom 1280x1024 bez raniijeg naziva monitora i njegove veličine od 19 inča !
[ Djetvan @ 13.11.2024. 13:00 ] @
Sklon sam da verujem da je problem sa rezolucijom monitora nastao zbog neispravnog kabla za napajanje monitora strujom. Zamenio sam kabel i problem sa rezolucijom ekrana više ne gnjavi !
[ Living Light @ 13.11.2024. 15:00 ] @
Ako mrežni kabl za napajanje monitora Nije neki specijalni tip/model
nego je obican, ovakav kao na slici:

onda ne znam KAKO je mogao da promeni rezoluciju?

ili je negde prelomljen pa je na tom mestu u "lošem provodjenju"
pa ima u sebi sitno varničenje,
onda bi to eventualno moglo da proizvede ovakav rezultat.

Još se nisam susretao sa takvim uticajem
napojnog kabla na rezoluciju monitora.
[ Djetvan @ 16.11.2024. 08:29 ] @
Takav kabel kao što je na slici. Zanimljivo je da se rezolucija menjala i na Ubuntu 24.04 koji je već ranije instaliran kao i pri instalciji novog operativnog sistema koju sam pokušavao nekoliko puta. Sada kada je situacija normalna nemam nameru da ponovo eksperimentišem i da se bez potrebe nerviram iako me kopka šta bi se dešavalo sa rezolucijom prilikom neke nove instalacije.
[ Living Light @ 16.11.2024. 08:38 ] @
kopka i mene.

Nije mi jasan uticaj eventualno loseg napojnog kabala na rezoluciju ?
Tu nemože ni indukcija, ni vise puta uklj/isklj, ni nikakve interferencije sa 50Hz,
ma ne moze ama bas nista da sa mreznog kabla ima uticaja.

Ako sad radi onda ne diraj ništa,

- da ne pokvarimo još nešto.

pOz