[ DSL @ 27.08.2024. 13:21 ] @
Ispitujem moguce varijante za pricvrscivanje RF tranzistora za aluminijumsku podlogu. Cilj je, naravno, poboljsati termicki transfer izmedju tranzistora i aluminijuma.
Sve termicke paste do kojih se moglo doci, pa bile one dopirane i srebrom, ne nude nista bolje od direktne sprege metal/metal.
Problem 1. Tranzistor se upušta u utor ukopan u aluminijumu koji se ne moze perfektno ispolirati. I sam trazistor nije bas fabricki ispoliran do visokog sjaja.
Problem 2. Tranzistor disipira prilicno toplote i podloga se prisilno hladi vodom. Ne postoji mogucnost prelaska na bakar u dogledno vreme.

Probao bih sa varijantom mekog lemljenja na podlogu ali je prvi problem aluminijum. Ima li neko iskustva sa komercijalno nabavljivim fluksevima koji lemljenje na aluminijum pretvaraju u siguran posao? I lemljenje u atmosferi niskog pritiska je opcija, da se izbegnu zarobljeni mehurici od kljucalog fluksa ispod tela tranzistora. Lem ce biti Indijumom dopiran sa tackom topljenja oko 118C. Prilicno dobra termicka provodnost.

Svaki drugi predlog takodje ce biti toplo docekan.

Hvala i dovidjenja na paznji.
[ MajorFatal @ 27.08.2024. 15:04 ] @
Ako se utor u aluminijumu ne može perfektno ispolirati (1) možda mogu da posluže dve poločice aluminijuma od kojih obe mogu da se perfektno ispoliraju, jedna ravna i druga sa rupom za tranzistor, one bi se jedna za drugu zatim mogle pričvrstiti na nekoliko različitih načina, pa i nitnama koje drže 4 tone na smicanje (2).
Ako ni sam tranzistor nije fabrički ispoliran do visokog sjaja, možda možeš prvo da mu nabaciš neki oklop koji je perfektno ispoliran gde je kontakna površina, od bakra ili aluminijuma ili šta već, i tek onda ga postaviš na predviđeno mesto (3)? Pozz

[ DSL @ 27.08.2024. 17:57 ] @
Hm, ne ide to bas tako lako, da se dodaju kojekakvi komadi. Na ovu aluminijumsku osnovu je citavom površi pozicioniran RF PCB supstrat sa otvorom za tranzistor koga pritišću blokovi od PEEK materijala.
Svakako, da mi je sad palo na pamet da mogu na mašini za poliranje optike da ispoliram tranzistor...bar pola posla
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 09:19 ] @
Da je izvodljivo i fabrike bi primenile taj tip spajanja tranzistora sa hladnjakom!
[ BlackForce @ 28.08.2024. 09:38 ] @
Aluminium se može lemiti,ali teško.
Fazon je u tome,da deo gde želimo da kalajišemo treba uroniti u ulje ili u neki fluks i tako očistiti od oksida.
Bez vađenja iz te tečnosti možemo kalajisati aluminijum.Suština je svega,da nakon čišćenja površine aluminijuma ne dođe u kontakt sa vazduhom,jer se oksidiše u momentu i tu je kraj kalajisanja.
[ Predrag Supurovic @ 28.08.2024. 10:05 ] @
Šta ti vredi lemljenje kad od čestog grejanja i hlađenja lem će da popusti.
Koristi industrijski standard - pastu.
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 10:23 ] @
A pri tome lemljenje neće ostvariti baš čvrst prihvat, možda zavarivanje TIG metodom al' od velike temperature pitanje je dal' će tranzistor preživeti?
[ emiSAr @ 28.08.2024. 10:58 ] @
Ultrazvucna lemilica zavrsava posao. Mehanicka obrada-poliranje je drugi problem.-
pOz
[ dr0id @ 28.08.2024. 11:02 ] @
Nece nista biti tranzistoru na 300-400°C https://ch-delivery.lincolnele...dd9aa53c88942660c70?v=b42ab9c9

https://www.harrisproductsgroup.com/en/Products/al200rc
https://www.harrisproductsgrou...en/Products/hpg-na-aluxcorznal

A moze i ovako

https://www.harrisproductsgrou...ucts/hpg-na-bridgit?sku=BRGT65
https://www.harrisproductsgroup.com/en/Products/nick61
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 11:02 ] @
Ma nema od tog posla ništa!
[ DSL @ 28.08.2024. 11:19 ] @
Citat:
zeoN_Rider:
Da je izvodljivo i fabrike bi primenile taj tip spajanja tranzistora sa hladnjakom!

Izvodljivo je, dakako. I radi se. Cinjenica da je to skuplja i tehnoloski zathevnija varijanta i da se zato ne praktikuje. U CERN-u se vrti bruka tranzistora koji su lemljeni za podlogu i postoji istrazivanje na tu temu samo sto je tesko doci do osoba koje su ga radile.

Citat:
Predrag Supurovic:
Šta ti vredi lemljenje kad od čestog grejanja i hlađenja lem će da popusti.
Koristi industrijski standard - pastu.

Soak test podrazumeva 5s on/off ciklus koji bas napreze spoj ali u praksi, uredjaj je predvidjen da radi sa 10 meseci On i 2 meseca off. Dakle, nema mnogo ciklusa koji ce da mehanicki naprezu spoj.

Citat:
zeoN_Rider:
A pri tome lemljenje neće ostvariti baš čvrst prihvat, možda zavarivanje TIG metodom al' od velike temperature pitanje je dal' će tranzistor preživeti?

U stvari, i hoce. Vecina stvari zavisi od kvaliteta povrsi koji se leme, dakle, poliranje je kljuc uspeha. Tomografski snimci bar pokazuju da je sve ispod 8% nepopunjenosti lema je dobro.

Citat:
emiSAr:
Ultrazvucna lemilica zavrsava posao. Mehanicka obrada-poliranje je drugi problem.-
pOz

Nikad imao kontakta sa tim cudom. Odvojicu vreme za analizu. Hvala za hint Emire!

U sustini, kad god mi deca imaju neku blesavu ideju, obicno im sugerisem da priroda ili industrija nadju najbolje (mada im obicno kazem i da ne postoji nesto sto je najbolje)/najefikasnije ili najjeftinije resenje za sve probleme. Tako da, Zeone, razumem tvoj stav (i sam sam dosta rezervisan) ali imam nekoliko testova da provedem. Za pocetak je nalazenje Alufluxa od poverenja prvi zadatak ali vidim da se niko nije ovim bavio previse. Svakako da ne trazim neka home made resenja.

[ dr0id @ 28.08.2024. 11:24 ] @
Mozda ces lakse naci one Harris proizvode. Zice za tvrdo lemljenje ima svuda, ali to je vec 600-650°C, ne bi bilo zdravo za tranzistore.

Izgleda ima i za <500°C https://www.kupujemprodajem.co...nje-aluminijuma/oglas/19882189 mada mislim da je ovako nesto bolje https://kupideo.com/haris-zica...mska-aluxcor-98-2-cw-2-0x500mm
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 12:53 ] @
Citat:
DSL:
zvodljivo je, dakako. I radi se. Cinjenica da je to skuplja i tehnoloski zathevnija varijanta i da se zato ne praktikuje. U CERN-u se vrti bruka tranzistora koji su lemljeni za podlogu i postoji istrazivanje na tu temu samo sto je tesko doci do osoba koje su ga radile.

Onda šalji u Cern, ovde se nećeš 'leba najesti!
[ gosha @ 28.08.2024. 18:04 ] @
Zapremina Al hladnjaka mora biti odgovarajuća. Možda i ne rešiš problem drugim spojem ako hladnjak nije dovoljno masivan.
[ sabosim @ 28.08.2024. 18:15 ] @
Ako nije hitno na aliju imaš. Ja sam kupio još pre dve godine i mogu reći lemi za sve pare. Kap na bilo koji materijal naravno metal, drži kalaj ko lud. (probao na sve i svašta)

https://www.aliexpress.com/ite...scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

[ DSL @ 28.08.2024. 19:04 ] @
Hvala na predlogu. Naručio. Verujem da ima i po Evropi sličnih rešenja ali mi je trebala potvrda da radi uredno.

Hladnjak je dovoljno masivan, 1cm debljine blok aluminijuma. Danas sam po firmi trazio neki setup za poliranje ali ima samo fiber optička poliraljka u koju ne mogu da strpam tranzistor jer imaju neka dva pina u sklopu koji bas smetaju da se uglavi tranzistor.
[ sabosim @ 28.08.2024. 19:24 ] @
Meni lično najviše treba za baterisjke ćelije pošto nemam punkt aparat a ni ne kupuje mi se jer to za sebe jedino radim. Niti brusim ni ne poliram malo kapnem flux tečnost i lemim. Jedino što treba jača lemilica, naravno. Nije skupo pa probaj.

https://www.youtube.com/watch?v=GwRhUa4th2c
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 19:43 ] @
Ipak je sigurnije tačkasto zavarivanje
[ jozimir @ 28.08.2024. 19:56 ] @
Poliranjem dobijaš samo da je površina glatka, odnosno da nemaš mikro neravnine na površini.
Ono ti ne garantuje da su ti površine potpuno ravne. Površine mogu biti ispolirane ali i dalje konkavne, konveksne, uvijene.... i neće popuno leći jedna na drugu i neće se dodirivati celom površinom.

Kao karikirani primer neka ti posluže stakla za naočare. Površine su ispolirane ali daleko od toga da su ravne.

Dobiti ravnu površinu nije uopšte jednostavno.
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 20:03 ] @
Citat:
jozimir
Kao karikirani primer neka ti posluže stakla za naočare. Površine su ispolirane ali daleko od toga da su ravne.

Potpuno si u pravu!
[ dr0id @ 28.08.2024. 20:41 ] @
Koja je poenta poliranja ako ce kalaj/zica popuniti neravnine?
[ zeoN_Rider @ 28.08.2024. 20:56 ] @
Citat:
dr0id: Koja je poenta poliranja ako ce kalaj/zica popuniti neravnine?

Gubljenje vremena.
[ DSL @ 29.08.2024. 06:19 ] @
Citat:
dr0id:

Pa, nece.

Poliranje sprecava da se u konkavnim supljinama neispolirane povrsine zarobi vazduh i time spreci pristup istopljenog lema donjoj povrsini tranzistora. Posmatraj to kao pokusaj da casu naopako pokusavas da utopis u vodu.
Cak i poliranje iz ruke daje kudikamo bolje rezultate nego neispolirani tranzistor.

Evo sta se u stvari desi kad vi prislonite lemilicu i "zalemite" veliku povrsinu. Konkretno ovde je upravo ovaj tranzistor lemljen bez ili sa malo tretiranja povrsine i odmah se vidi razlika. Gubljenje vremena je ostavljanje nesuvislih komentara ovde.

[ branko tod @ 29.08.2024. 10:58 ] @
Prvo o fluksu za lemljenje. Ja sam skoro morao da lemim prohrom
i kupio sam neku vodicu na Aliju. Savršeno je obavila posao, pa ne
bi bilo loše da potražiš nešto za aluminim, znam da je bilo i toga.

Što se tiče poliranja, postoji elektropoliranje koje obavlja savršeno
posao za te manje površine.

Pošto vidim da ćeš koristiti neki čudni lem, što ne pitaš proizvođača
za preporuku.

Legure sa indiumom su znatno manje tečne od normalnog kalaja.

[Ovu poruku je menjao branko tod dana 29.08.2024. u 12:08 GMT+1]
[ dr0id @ 29.08.2024. 12:09 ] @
Citat:
DSL:
Citat:
dr0id:

Pa, nece.

Poliranje sprecava da se u konkavnim supljinama neispolirane povrsine zarobi vazduh i time spreci pristup istopljenog lema donjoj povrsini tranzistora. Posmatraj to kao pokusaj da casu naopako pokusavas da utopis u vodu.
Cak i poliranje iz ruke daje kudikamo bolje rezultate nego neispolirani tranzistor.

Evo sta se u stvari desi kad vi prislonite lemilicu i "zalemite" veliku povrsinu. Konkretno ovde je upravo ovaj tranzistor lemljen bez ili sa malo tretiranja povrsine i odmah se vidi razlika. Gubljenje vremena je ostavljanje nesuvislih komentara ovde.

Pa to se desava i sa pastama a i tecnim metalom, i to na procesorima od par stotina W ali je beznacajan %. Jos kalaj mozes lemilicom da prosetas levo-desno i koliko-toliko isteras vazduh. Ako ti bitnu razliku pravi nesto mehurica vazduha ili to da li je kalaj 60/40, taj neki sa indijumom ili ovi Harris za lemljenje aluminijuma, onda imas drugi problem a to je hladnjak.

Da je poliranje problem ne bi godinama radile desetine milijardi ovakvih tranzistora
[ zeoN_Rider @ 29.08.2024. 12:16 ] @
Citat:
dr0id
Da je poliranje problem ne bi godinama radile desetine milijardi ovakvih tranzistora

Vala baš!
[ DSL @ 29.08.2024. 18:02 ] @
Citat:
dr0id:
Citat:
DSL:
Citat:
dr0id:

Pa, nece.

Pa to se desava i sa pastama a i tecnim metalom, i to na procesorima od par stotina W ali je beznacajan %. Jos kalaj mozes lemilicom da prosetas levo-desno i koliko-toliko isteras vazduh. Ako ti bitnu razliku pravi nesto mehurica vazduha ili to da li je kalaj 60/40, taj neki sa indijumom ili ovi Harris za lemljenje aluminijuma, onda imas drugi problem a to je hladnjak.

Zaboravljate da su oni svi zalemljeni za bakar i FR4 supstrate. A ovde se radi o totalno drugačijoj priči .
Al ajde, osim stare garde koja standardno daje kvalitetne odgovore, postoji i standardna garda koja stalno mape defetizmom.
Može lock na temu, nema potrebe da se dalje ubeđujemo.
[ zeoN_Rider @ 29.08.2024. 18:35 ] @
Citat:
DSL

Pametno!
[ branko tod @ 29.08.2024. 18:52 ] @

Citat:
DSL: postoji i standardna garda koja stalno maše defetizmom.

Citat:
zeoN_Rider: Pametno!

zeoN_Rider i ti spadaš u ove
[ zeoN_Rider @ 30.08.2024. 13:32 ] @
Citat:
branko todzeoN_Rider i ti spadaš u ove

Naravno, bez mene propast.
[ MajorFatal @ 30.08.2024. 14:09 ] @
Citat:
DSL:
Zaboravljate da su oni svi zalemljeni za bakar i FR4 supstrate. A ovde se radi o totalno drugačijoj priči .
Al ajde, osim stare garde koja standardno daje kvalitetne odgovore, postoji i standardna garda koja stalno mape defetizmom.

Defetizam je sasvim legitiman stav, čovek na osnovu iskustva kaže da je malo verovatno da se uradi, te takođe da je moguće da bi fabrike već uradile, šta ti imaš sa njegovim defetizmom (mada ume da bude dosadno kad se protegne na 10 poruka), ako hoćeš da promeniš stvari moraš u praksi da pokažeš da je moguće.

Ja da moram tranzistor (T) debljine 1,5 mm da pričvrstim na blok aluminijuma (BA) debljine 1 Cm, stavio bih ih možda oba na neku pokretnu polirajuću traku (PPT) slika (1), po uklanjanu trake gornji sloj aluminijumskog bloka i donji sloj tranzistora na nosaču bi imali ispolirane površine (IP) pa bi odmah moglo da se pristupi spajanju slika (2). Ostatak aluminijuma bi ponovo korodirao naravno, ali ne i na mestu spoja ..

edit: Osim defetizma i kuknjave nad istim, jedino smo verovatno gori mi koji blage veze nemamo, al ipak oćemo nešto da kažemo :) Skapirao sam u međuvremenu da je problematika mnogo ozbiljnija nego što sam zamislio, ali u uvodnom postu bilo je dozvoljeno nabacivanje ideja, pa eto ..
[ dr0id @ 30.08.2024. 20:59 ] @
Citat:
DSL:Zaboravljate da su oni svi zalemljeni za bakar i FR4 supstrate. A ovde se radi o totalno drugačijoj priči .

Izmedju procesora i alu hladnjaka je cesto pasta ili "zvaka". A npr. kod sijalica je zalemljeno za alu

Bas cu probati kad budem zaludan da izmerim i uporedim nepolirano vs. polirano, posto nema nikakve logike da razlika bude veca od nekoliko stepeni.
[ zeoN_Rider @ 31.08.2024. 00:22 ] @
Ne verujem da je zalemljem za aluminijum.
[ branko tod @ 31.08.2024. 07:57 ] @
Aluminiumska štampa za LED je ovako napravljena

[ zeoN_Rider @ 31.08.2024. 08:17 ] @
Kao što sam i posumnjao da nije.

Hvala na slici!
[ zeoN_Rider @ 31.08.2024. 13:20 ] @
Odlično, idemo da čitamo staru temu.
[ ademare @ 31.08.2024. 15:16 ] @
A sto ne bi pisalo ? U crtanom filmu Dusko Dugousko tako kaze

Koliko se secam u epizodi , kada slece na mesec ! On nece da izadje iz rakete , a oni ga namame sargarepom koja je od alumini...

[ ademare @ 31.08.2024. 15:30 ] @
Jedva ga nadjoh , samo nije mesec vec Mars :

[ DSL @ 31.08.2024. 15:34 ] @
Citat:
MajorFatal:
...

Ja da moram tranzistor (T) debljine 1,5 mm da pričvrstim na blok aluminijuma (BA) debljine 1 Cm, stavio bih ih možda oba na neku pokretnu polirajuću traku (PPT) slika (1), po uklanjanu trake gornji sloj aluminijumskog bloka i donji sloj tranzistora na nosaču bi imali ispolirane površine (IP) pa bi odmah moglo da se pristupi spajanju slika (2). Ostatak aluminijuma bi ponovo korodirao naravno, ali ne i na mestu spoja ..

edit: Osim defetizma i kuknjave nad istim, jedino smo verovatno gori mi koji blage veze nemamo, al ipak oćemo nešto da kažemo :) Skapirao sam u međuvremenu da je problematika mnogo ozbiljnija nego što sam zamislio, ali u uvodnom postu bilo je dozvoljeno nabacivanje ideja, pa eto ..

Obzirom da se tranzistor mora ubaciti u supljinu tehnicki bi tvoja ideja bila malo rogobatna za odraditi, ne i nemoguca.
Ne brini, ovi koji pojam nemaju ali imaju proaktivan stav nisu uopste losi sagovornici ali su dobar izvor ideja jer ne razmisljaju ukanalisano kao oni iskusni.
Generalno, Branko je sa elektropoliranjem dao brilijantan hint. Ne znam kako sam ga samo smetnuo sa uma, obzirom da sam vec radio nesto na tu temu pre 15 godina ali mi je bio problem naci fosforastu kiselinu pa sam se snalazio na sto nacina...

U cemu radis ove 3d modele?
[ DSL @ 31.08.2024. 15:35 ] @
Citat:
ademare:
A sto ne bi pisalo ? U crtanom filmu Dusko Dugousko tako kaze ;)

Koliko se secam u epizodi , kada slece na mesec ! On nece da izadje iz rakete , a oni ga namame sargarepom koja je od alumini...

Bravo Ademare, nisam ocekivao da ce se neko setiti.
[ zeoN_Rider @ 31.08.2024. 16:12 ] @
Citat:
DSL
Ne brini, ovi koji pojam nemaju ali imaju proaktivan stav nisu uopste losi sagovornici ali su dobar izvor ideja jer ne razmisljaju ukanalisano kao oni iskusni.

Kad već spominješ, koji su to?
[ MajorFatal @ 31.08.2024. 19:03 ] @
Citat:
DSL: Obzirom da se tranzistor mora ubaciti u supljinu tehnicki bi tvoja ideja bila malo rogobatna za odraditi, ne i nemoguca.

Nisam siguran kako tačno da tumačim da se "tranzistor mora ubaciti u šupljinu" ... ali da ja moram da ubacim tranzistor u šupljinu .. :)

Našao bih neku pločicu (P) koja bi bila iste debljine kao nosač tranzistora, i u njoj bih otvorio elektroispoliranu rupu koja odgovara nosaču, tu bih ubacio tranzistor, a onda bih dobro ispoliranu pločicu i tranzistor ubacio u odgovarajući dobro ispolirani kanal u bloku aluminujuma (BA).

Krajnji rezultat bi bio da je tranzistor u aluminujumu, a izvan viri samo PEEK materijal ..

Citat:
U cemu radis ove 3d modele?

U 3D programu, ne mogu ti reći kojem, jer to je jedan supertajni program koji samo nasa i ja koristimo :)

Citat:
zeoN_Rider: Kad već spominješ, koji su to?

Ja "pojma nemam", i stvarno nisam iz struke, a neki drugi članovi su iskusni, i zato imaju malo više ukanalisano mišljenje naviklo na već isprobana rešenja.
[ branko tod @ 31.08.2024. 21:09 ] @
Nisam ni ja iz struke, ja sam ustvari trajno zaposljen u Nemanjinoj 30. Ja malo
nabadam iz predhodnog života ...

[ zeoN_Rider @ 01.09.2024. 11:27 ] @
Sve je lepo i krasno al' nije za kućne uslove rada!
[ branko tod @ 01.09.2024. 20:06 ] @
Citat:
zeoN_Rider: Sve je lepo i krasno al' nije za kućne uslove rada!

Zaheb, zadnji video je snimljen na mom stolu kod mene u kući.

[ zeoN_Rider @ 01.09.2024. 20:13 ] @
Citat:
branko tod: Zaheb, zadnji video je snimljen na mom stolu kod mene u kući.

Vidi se!