[ veselinovic @ 13.09.2024. 15:26 ] @
Ako se D+, ili D- spoji na GND ili medjusobno spoji D+ i D- sta ce se desiti. Nece biti komunikacije, ali da li ce komp prezivjeti, tj hoce li USB nastaviti da radi po ukidanju slusa? |
[ veselinovic @ 13.09.2024. 15:26 ] @
[ djoka_l @ 13.09.2024. 15:49 ] @
Ne bi trebalo, ako je napravljeno kako treba.
USB 2 ne bi smeo da daje veću struju od 500mA, a USB 3 veću od 900mA. Punjači mogu da daju i znatno veću struju. U slučaju da je USB izrađen po specifikacijama, 500-900 mA ne bi trebalo da napravi štetu. Uglavnom, bolje je da se za napajanje ne koristi USB port na kompu. Sada, šta može da se desi kompu - može svašta- Ako komp detektuje struju veću od 500ma, trebalobi da "ugasi" USB. Ako ga ne gasi, pa nešto će na ploči da rikne, ako propusti više od 1A. https://www.usb.org/sites/defa...ower_delivery_motherboards.pdf Po specifikacij (link) predviđeno je da USB ima zaštitu od kratkog spoja. [ ademare @ 13.09.2024. 15:55 ] @
Ako spojis pinove + i - zavisi da li u njih dolazi struja ! I kada je kompjuter ugasen struja po defaultu ide u USB i prednji i zadnji .
Na nekim plocama moze da se iskljuci . Znaci licno sam prisustvovao , kod prijatelja kada je njegova zena " tehnicki genije " uspela Micro USB da ubaci u obican USB prednji , kompjuter ugasen ! Pisao sam o tome u jednoj temi. To je puklo kao bomba , kratak spoj ! Napajanje se zapalilo , crkli jos svi USB-ovi tj. ocigledno deo cipseta koji njima upravlja ! Moglo je naravno da na ploci maticnoj bude i veca steta , ali eto imao je srecu. Samo izgorelo napajanje i deo cipseta. Tako da bez struje moze, sa strujom ja se ne bih igrao , jer nikada ne znas koliko ce i sta da crkne ! [ djoka_l @ 13.09.2024. 16:04 ] @
^^
![]() ![]() ![]() ![]() [ veselinovic @ 13.09.2024. 17:10 ] @
Hvala, ali se nismo razumjeli,
ne +5V i GND nego data + i Data - signali. [ samuki @ 13.09.2024. 17:47 ] @
Ne bi se trebao nista desiti tj pregoriti.
[ djoka_l @ 13.09.2024. 22:50 ] @
Tako je, data izlaze ne možeš da preopteretiš spjanjem na GND. U najgorem slučaju, imaćeš nekoliko mA u kratkom spoju, ako i toliko.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|