[ Living Light @ 15.11.2024. 06:34 ] @
Pored "Zilion" termalnih pasti odabrati Pravu, i Pravilno koristiti: Namažite Dobro i Pravilno, pOz |
[ Living Light @ 15.11.2024. 06:34 ] @
[ zoksy @ 16.11.2024. 20:54 ] @
Nikad ne mozes da budes siguran koja je dobra.
A zavisi i koliko dugo i na kojoj temperaturi je pasta izlozena. Moze da se desi da se za par meseci ili godinu potpuno sasuši. A sigurno si se susreo sa uredjajem starim i po 40 g a pasta i dalje u dobrom masnom stanju a i u novijim uredjajima gde se pasta zgrudvala. Predpostavlham da namerno prave pastu koja ce za godinu dve da se sasuši. Izvodio sam exsperiment. Na bakarnoj plocici jedan deo okalajisao i naneo i na bakar i na kalaj pomadu nivea,na drugom delu nanw vazelin i na trecem dely plocice naneo silikonsku pastu novijeg daruma. Tu plocicu sam postavio na jedno grejno telo oko 60c i tako je to stajalo 6 MESECI. Prva se sasusila silikonska pasta, nivea se stvrdnula ne baš ali nije bila kao iz kutije meka,a vazelin ostao u onom STanju kao iz kutije. Jestt da pomada i vazelin nemajy veze sa time ali od tada uvek pomesam malo vazelina sa silikonskom pastom. [ Living Light @ 16.11.2024. 22:37 ] @
U pravu si.
Evo, sad gledam ovu pastu koja je kupljena u Nemackoj. Kad u kutiji nadjem Racun iz radnje. Pasta je kupljena 1999 god. a jos i dalje je masno-bela. Ok, znam da je sada ova u tubi, kupljeno je 9 kom. ovakvih tubica od po 2 Marke/kom (u to vreme 1999 god). Račun kao da je juce stampan, nije izbledeo 25 godina. Ostalo mi je ovih 2-3 komada. Mesta na kojima sam ih namazao i dan-danas se nisu sasušila. Ne kazem da je ova pasta neka Extra-Super-Giga, ne poznajem ni firmu koja je ovo napravila. Ali pasta baš-baš dobro radi posao. U to vreme, zajedno sa pastom kupljena su i 2 speja, jedan je Foto-Pozitiv Lak, a drugi je Lak za "Lakše Lemljenje (kao da nanosi Film od Kalafonijuma). Evo i racuna: ![]() [ zoksy @ 16.11.2024. 23:18 ] @
To kupljeno kad bog iš'o po zemlji.
[ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2024. 13:54 ] @
@Living Light
Gde je pečat na računu?! To sa pastama je uvek bila igranka, kao i kako je nanositi, i u kolikoj količini. https://www.youtube.com/shorts/YUof-nbwemQ [ Living Light @ 17.11.2024. 14:06 ] @
Nema pečata,
sad vidim To i ja. (nisam ni primetio). A ja sam kao FALSIFIKOVAO račun? ------------------------------------- Ja i Ti Lave, @Lavlja_Jazbina završili smo Komunikaciju. .com ---------------- [ branko tod @ 17.11.2024. 14:57 ] @
Termalna pasta mešavina i sastoji se u osnovi iz dve komponente. Osnovna je
komponenta neki oksid metala i to uglavnom alumunijum oksid koji je usitnjen baš jako i kod boljih termalnih masa su čestice 1 mikron. Druga komponenta je uglavnom neko silikonsko ulje ili mast. Što su bolje komponente bolja je i pasta. Ta pasta je bela i to bile su prve paste, mada je bilo i pasti sa cink oksidom. Sada su se pojavile paste sa drugim prenosiocima toplote. Boron nitrid je dobar termalni prenosilac i on može da bude beo ili siv zavisno od čistoće. Fiksatori su opet neke silikonske masti ili tako nešto. Postoji i naj deluhe pasta, koja je i najnovija pasta koja se sastoji od aluminium nitrida i nekog učvršćivača. Ovo je najbolji provodilac toplote i može da bude izuzetno sitan. Problem su cene i proizvođači hvataju jeftinijih sastojaka, cene repromaterila: Aluminum oksid 1-2 $ kg Boron nitride >30 $ kg Aluminium nitride >20 $ kg Kada sam pravio neke alate sa grejanjem probao sam da napravim litar dva termalne paste sa aluminijum oksidom, aluminom, ali to nije baš prošlo slavno. Ja koristim ovu: ![]() [ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2024. 15:05 ] @
Citat: Ja i Ti Lave, @Lavlja_Jazbina završili smo Komunikaciju. Slabo ti kapiraš. I slažem se sa tvojim predlogom. [ branko tod @ 17.11.2024. 15:08 ] @
Lave, jesi li iz Niš
[ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2024. 15:11 ] @
@branko tod Čitajući tvoj post, pade mi na pamet jedna stvar. Bakarni sprej koji se koristi za autombile u zameni delova, kako bi prošao za CPU i hlđenje? [ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2024. 15:11 ] @
Citat: branko tod: Lave, jesi li iz Niš Njet. [ vucko47 @ 17.11.2024. 15:32 ] @
Za cpu, gpu etc... Imaš tečni metal.
[ branko tod @ 17.11.2024. 16:02 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: @branko tod Čitajući tvoj post, pade mi na pamet jedna stvar. Bakarni sprej koji se koristi za autombile u zameni delova, kako bi prošao za CPU i hlđenje? Ove navedene manđe nisu provodne, stvarno ne poznajem osobine tog spreja. Ja sam sa cijanofiksom lepio leptir hladnjake na plastična ic kola i to je radilo ok. Mislim da taj sprej daje vrlo tanak provodni sloj tako da ... Kada čistim laptop uvek krvnički naguram Dow Corning, itako imam dve tube. [ Lavlja_Jazbina @ 17.11.2024. 16:05 ] @
Dow Corning, gde si pazario?
[ zeoN_Rider @ 17.11.2024. 22:02 ] @
Citat: branko tod: ![]() I Ja koristim već trideset + godinaa i po mom mišljenju jedna od najboljih. Jedino što je amerikanska................. [ branko tod @ 17.11.2024. 23:55 ] @
Nešto sam kupio ja u USA davno, davno, kada sam išao u školicu,
a i donosili su mi od preko. Ako ne mažeš i guzu ta tuba traje baš dugo. Koliko znam ovde ima Komet preko računa Ja je koristim sigurno više od 45 godina. [ zeoN_Rider @ 18.11.2024. 08:09 ] @
Kad preračunam i Ja je koristim oko 40+ godina.
Nema u Comet-u, sad' pogledah. [ branko tod @ 18.11.2024. 11:53 ] @
Pa nisi valjda ti stariji od mene?
[ zeoN_Rider @ 18.11.2024. 12:06 ] @
Ja sam stariji i od Patrijarha a bar u profilu stavi tačnu godinu rođenja!
[ branko tod @ 18.11.2024. 12:54 ] @
Šta je to profil?
[ Living Light @ 18.11.2024. 18:50 ] @
ima raznih,
L I H ∆ U [ zeoN_Rider @ 18.11.2024. 19:55 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|