Citat:
B3R1:
Citat:
bachi: Cloud je širok pojam, ti pričaš o cloud storage disku i jedan od jeftinijih je Hetzner.
Ne samo sto je jeftiniji, nego ima i neke zanimljive opcije - SSH/SFTP/SCP ... divota! Hvala puno, ovo ce i meni koristiti!
Nema na čemu. Storage box podržava i Samba protokol i Webdav i stvarno je fleksibilan što se toga tiče.
Citat:
sonus70:
Jel ovaj Hecner storage box za 3.2€ može da bude zamena za Google drive?
I da i ne.
Više je Storage share zamena za Google drive, jer je to Nextcloud, a on ima svoj klijent za desktop i mobilne uređaje i možeš da podeliš link javno ili nekom.
Storage Box bi mogao da koristiš sa namenskim softverom poput Freefilesync za sinhronizaciju fajlova sa računara na cloud disk ili ako hoćeš da koristiš samo online disk bez sinhronizacije, onda možeš da pod Windowsom mapiraš uređaj kao mrežni preko SMB protokola ili Webdava ili SSH/STFP/SCP. Ali fajlove ne možeš da deliš javno, mada uvek možeš da otvoriš podnalog i tom nekom daš username i pass da skida šta hoće.
Imaj u vidu da ni Freefilesync, niti Nextcloud klijent ne podržavaju Deltasync. Šta to znači? Pa kad promeniš jedan kilobajt u fajlu od na primer 1GB, on će ponovo da sinhronizuje svih 1GB, umesto samo tog jednog kilobajta. Mada ruku na srce, ako se nije ništa promenilo, DeltaSync nema ni Google drive, znam da ima Dropbox, nisam siguran za Onedrive...
Skuplji ti je, jer si u zemlju u kojoj te kači PDV, tj. VAT.
Nisam upoznat sa Google Archive storage uslugom, ali ovako na brzinu što sam pogledao, deluje mi da nije ista usluga u pitanju, jer je ovo cold storage priča i osim kompikovanog cenovnika od koga uvek bežim ko đavo od krsta, vidim da postoje naknade kada hoćeš da te fajlove preuzmeš kod sebe.
Kod Hetznera je flat 3,2. tj. 3.8€ mesečno i to je to.