[ mtesic @ 07.12.2024. 07:22 ] @
Kolege forumaši, potreban mi savet:

Naručio sam sa Alija displej sa ramom za Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5g Plus - telefon moje kćerke sa puknutim displejom. Amater sam ali na prethodnom telefonu (Xiaomi MI T10) sam joj lepo zamenio displej. Stigao je displej za njen novi telefon, ali bez dugmeta za uključivanje odnosno fingerprinta. Prodavac kaže da njihovi ekrani stižu bez te komponente. Naravno, to nije pisalo u specifikaciji niti se videlo na slikama, ali nema veze.

Da li neko zna da li je odgovor prodavca valjan ili me farba, tj zaboravili su da ubace to dugme u ram u fabrici: ne vidim kako bih skinuo to dugme sa starog telefona i tu ubacio, a niti vidim taj deo procedure na YT tutorijalima gde se prebacuju samo komponente gornje i donje ploče i baterija, kako sam ja očekivao.

[ ademare @ 07.12.2024. 09:42 ] @
Ostavi link sa Alija da pogledamo kakva je ponuda bas tog prodavca. Kakva je stranica predmeta.
[ mtesic @ 07.12.2024. 10:02 ] @
Zdravo, hvala što si se uključio u moju situaciju:

Ovo je link:

https://www.aliexpress.com/item/1005006698809709.html

Uzeo sam AMOLED sa ramom zato što mi je na moje pitanje da nisam profesionalac prodavac odgovorio da je ovako lakše zameniti. Ja sam odgledao tutorijale, ja to mogu zameniti, ali ovo dugme nemam predstvu ni kako da skinem jer je sve upakovano u metal, pa mi se zato čini da je možda propust u proizvodnji.

Na slici koju sam prikačio uz ovaj post, sa desne strane je moj postojeći ram sa koga sam planirao da komponente prebacim na nov koji je levo.

[Ovu poruku je menjao mtesic dana 07.12.2024. u 11:13 GMT+1]
[ ademare @ 07.12.2024. 11:59 ] @
Jel mislis na ovu dugmad sa strane ?

Ako je to, taj deo ceo skines sa postojeceg telefona sa sve okvirom. Obicno je sa zabicama pricvrscen nije cak ni zalepljen . Tu samo treba paziti na flat povezan je ispod kamere.
[ bakara @ 07.12.2024. 12:57 ] @
Koliko se ja secam to dugme nema nikakve veze sa frejmom oko ekrana koji si dobio od kineza, ne razumem oko cega se mucis

Zamena ekrana je jalov posao, brzo ce puci ponovo.
[ ademare @ 07.12.2024. 13:22 ] @
Moze i samo dugme da skine lako , samo u filmovima "rasturanje telefona" :

Taj deo je na 4:26 , covek ga lako skida sa pincetom.
[ mtesic @ 07.12.2024. 13:35 ] @
Momci, hvala vam do neba! Ne bih voleo da su mi poslali nekompletan deo, a još manje bih voleo da se ogrešim o prodavca prilikom ocenjivanja - to mi je u ovoj priči bilo i najvažnije.

Ademare, hvala puno i na trudu oko videa! Jasno se vidi šta radi i pokušaću tako. Hvala ti i na tome što si mi u kratkom roku dao infodmaciju, da ne lutam više po netu tražeći odgovore.

Bakara, hvala ti na odgovoru, svaka informacija mi značu! BTW, ne mučim se - sasvim sam druge struke i obrazovanja, ali volim da osposobljavam otpisane stvari :-) . Kćerka već ima novi mobilni, a ako sa ovim nešto uradim biću ponosan na sebe, a ako ga skroz zeznem, ništa ne gubim jer i tako ne radi, osim što nisam izvukao dobitak na srećki koju sam platio 35 eura :-) . A eto, i uvek se nauči nešto novo tako da je sve sasvim kako treba, bez obzira na ishod.
[ bakara @ 07.12.2024. 17:31 ] @
Ja sam ih zamenio dosta, pipavo je i nezahvalan posao, em su cesto losi ekrani, em vrlo brzo pucaju ako slucajno ponovo ispadne.

Ekran sa frejmom je samo uslovno lakse zameniti i uvek sma se pitao zasto bi neko u opste isao na tu varijantu jer tada moras sve delove sa originala da prepakujes na novi frejm,
dok kada kupis sam ekran svi ti delovi ostaju na originalnom frejmu ali je pipavo sto ekran treba zalepiti bez tragova lepljenja.

i zbog tog lepljenja je verovatno popularna opcija sa frejmom, ali i tu se lepe sami delovi ali to s ene vidi jer je unutra...tako da...
[ mtesic @ 07.12.2024. 18:35 ] @
>pipavo je i nezahvalan posao

Slažem se! Nije lako i svakako jeste jako pipavo, no korak po korak prema video tutorijalu, i uz nešto sreće - može se srediti. Istina, nisam računao da prebacivanje fingerprint dugmeta spada u zamenu ekrana a za to valjda treba skinuti i stari i novi međuram, no nešto ću već izvesti :-)))). Da nema toga bilo bi mnogo lakše.

>Ekran sa frejmom je samo uslovno lakse zameniti i uvek sma se pitao zasto bi neko u opste isao na tu varijantu

Hahaha, i ovo si mi pojasnio! Ja sam i pitao dva prodavca sa Alija da mi kažu s obzirom da sam amater šta je lakše i obojica su isto ogdovorili isto: sa ramom. Sada verujem da ili ne znaju šta pričaju (što je sasvim moguće jer ti što prodaju i odgovaraju na Aliju mogu biti i samo lica koja znaju nešto engleskog i rade za svoj račun kao posrednici za puno najraznovrsnije robe), ili se možda imaju interes da prodaju ono što je skuplje pa prema tome i savetuju. Naredni put ću uzeti samo ekran. Em je jeftinije, em nema prebacivanja...

Inače, nisam aktivan na ES jer imam puno drugih poslova i prečih interesovanja, no član sam od 2008. i sećam se od tada tebe, Predraga i još nekih ljudi koji su i tada odgovarali, vodili i usmeravali ovaj forum. Čestitam vam svima - ES je dragocena zbirka tekstova, saveta i diskusija koja i danas pokriva teme od sticanja bugarskog državljanstva (što iz meni nedovoljno jasnog razloga povremeno pratim :-) ) pa to mog razbijenog displeja :-). Majstori ste, hvala što istrajavate!
[ mtesic @ 08.12.2024. 14:22 ] @
Društvo, samo da javim ishod i utiske:

Ukapirao sam da pošto i tako moram da odvajam novi displej od svog međurama kako bih ubacio dugme/senzor dodira, nakon što sam ga odvojio, samo sam displej prebacio na ram sa komponentama. Baš kako Bakara kaže, sumanuto je sve prebacivati sa na novi ram. Zalepio sam ekran sa T-7000 koga sam imao i sve radi kako treba.

Neverovatno mi je da prodaju ekran sa međuramom a bez tog jednog dugmeta, jer se mora odlepljivati da bi se dugme sa starog telefona prebacilo (ja makar nisam video način da dugme nekako uguram u taj uzak prostor). A ako je već tako, ne znam zbog čega ga zalepe, ako već pre montaže treba da se rastavi zbog ubacivanja dugmeta. Moguće i da ja nešto nisam ukapirao, no eto, i ovako se može rešiti zamena ekrana.

Hvala Ademareu i Bakari, i možda ova naša diskusija još nekom bude od koristi.
[ fangorn @ 09.12.2024. 12:01 ] @
Verovatno prodaju bez Home dugmeta iz istog razloga kao i Apple.
I za iphone se prodaju ekrani bez dugmeta jer je otisak prsta sastavni deo dugmeta
a dugme je "hardcoded" sa plocom tako da ce samo to dugme imati funkcionalan otisak prsta
a u slucaju da se dugme zameni radice samo Home dugme i njegova funkcija ali bez funkcije prepoznavanja otiska.
Zato se prilikom zamene ekrana skida originalno dugme sa starog i stavlja na novi ekran
da bi se sacuvala funkcija TouchId.
Ako dugme ne radi onda se posebno naruci drugo i zameni ali se tada gubi funkcija TouchId.
[ mtesic @ 09.12.2024. 12:17 ] @
Hvala ti puno na objašnjenju. Ovo je meni kao laiku neverovatno, no znači podaci za tač se čuvaju u tom dugmetu, i ako dobro kapiram i delom u nekoj komponenti na ploči, pa ako se to poklapa, ne može se otključati sa tačom.

Super je što uvek nešto novo naučimo, zahvaljujući vama koji više znate i delite to znanje sa nama.
[ fangorn @ 09.12.2024. 12:33 ] @
Tako je, home dugme na svom flat kablu ima cip koji pamti podatke otiska, serijski broj ploce itd.
Kada bi dugme koje je potpuno u funkciji prebacio na drugi telefon touch id ne bi radio
jer se ne gadjaju podaci sa dugmeta/ploce, a kada bi vratio dugme na originalni telefon
ta funkcija bi opet proradila normalno.

Znam da su entuzijasti kada se pokvari home dugme, prebacivali samo flat kabl sa starog
dugmeta na novo ili su prebacivali onaj "klik" element sa novog dugmeta na staro
da bi sacuvali touch id funkciju.
To je jako pipavo i zahteva dosta vremena i znanja da se uradi,
makar na onom malo starijim modelima telefona je moglo, sad na ovim novijim ne znam da li moze.
[ mtesic @ 09.12.2024. 13:24 ] @
Hvala Fangorn na dodadim informacijama! Ovo je očito mnogo pametnije osmišljeno i komplikovanije izvedeno neko što je popravljač iz hobija :-) kao što sam ja mogao da pretpostavi.

>Znam da su entuzijasti kada se pokvari home dugme, prebacivali samo flat kabl sa starog

Ja nisam bio siguran ni kako ću dugme skinuti :-), kapa dole za one koji prebace flat kabel ili klik element.

Svakako je super već ako se ovakvi par godina stari telefoni vrate u život sa novim displejom te nije ni velika šteta ako tač ne radi, ali što više sačuvanih funkcija je plus. Ja sam uz nešto znanja, sreće i vaše pomoći potpuno vratio u život otpisan telefon, tako da je vredelo uloženog truda i vremena.