[ colke77 @ 08.12.2024. 14:52 ] @
U pitanju je vikendica.

Pre desetak dana sve bilo OK. Danas dodjem u vikendicu i kako je hladno upalim klimu. Klima pocne da greje i posle nekog vremena se ugasi. Upalim ja klimu, ona se ponovo ugasi. Skapirao sam da je klima OK i da nesto sa strujom koja dolazi nije u redu. Proverim, nema struje u klimi. Svi osiguraci su podignuti, nijedan nije iskocio. Skinem poklopac table sa osiguracima i vidim ovo sto sam stavio na prikacenoj slici, nagoreo jedan osigurac, bas taj na kom je vezana klima. Cacnem osigurac glimericom i klima se upali.
Znam kako cu resiti, zvacu elektricara da pogleda i promeni osigurac ali me zanima sta je moglo da dovede do ovoga, sta vi mislite?

Kuca je nova, sagradjena prosle godine, instalacije naravno nove. Jedino sto mi pada na pamet je, poslednji put na vikindici, bio neki majstor koji je radio kuhinju i doneo ger masinu za koju mi je rekao da kad je ukljuci mozda izbaci osigurac jer ta masina povuce mnogo struje na pocetku.

Spustio sam ja rucno taj osigurac za svaki slucaj.
Sta mislite, sta je u pitanju?

[ vucko47 @ 08.12.2024. 15:17 ] @
Verovatno da rst šina nije bila dobro stegnuta na tom mestu što je dovelo do zagrevanja.
[ Java Beograd @ 08.12.2024. 16:53 ] @
Pa da. Provodnik nije lepo stegnut, labav kontakt, počeo da greje i korodira
[ mjanjic @ 09.12.2024. 08:16 ] @
Može biti to, a može biti i da je osigurač, ja sam tako morao da zamenim 2 ili 3 osigurača nakon 5-6 godina korišćenja, dva su "padala" čak i pri veoma malom opterećenju, dok je treći bio pocrneo sa strane, verovatno unutra nije imao dobar kontakt čak i kad je polugica maksimalno podignuta.
Mada, to bi se očekivalo za neke kineze u ovoj slučaju, ne za Šnajder, mada kad znam da za General Electric u Srbiji prodaju kineske kopije dok izložene u vitrini drže originale, pitanje i za ove da li su original. U principu, nema neke razlike između originala i kopije, pošto dobavljači nađu kinesku firmu koja pravi originale za neku od zapadnih firmi, a sporednim kanalima prodaju iste ili 90% slične "originale", jedina razlika je što kad kupiš zvaničnim kanalima original, tu je urađeno testiranje slučajnih uzoraka pa se može pretpostaviti da je bolje urađena kontrola kvaliteta.
[ colke77 @ 09.12.2024. 08:28 ] @
Hvala vam ljudi!
Zvacu elektricara sledeci put kad odem na vikendicu, nadam se da ce srediti.
U svakom slucaju cu promeniti osigurac, ne osecam se sigurno kad ima takvu boju :-)
Verujem da su kontakti u pitanju, hladno je, ne greje se kuca pa verovatno i skupljanje materijala (provodnika) zbog hladnoce je doprinelo tome, a vidim sada da i RST sina ne lezi najbolje.
[ dvp @ 09.12.2024. 08:51 ] @
Vidim sa slike da je izgleda već
postalo praksa da u stanske razvodne table (RT) postavljaju
20A pretpostavljam za priključnice a 2 kom 16 je verovatno za
osvetljenje.
Izgleda da su se principi elektrotehnike i ono što smo učili kao bukvicu
10A na 3x1,5 (osvetljenje) i
16A na 3x2,5 (za priključnice i izvode) u međuvremenu nešto izmenili, a nama nije javljeno.

[ Living Light @ 09.12.2024. 09:01 ] @
`Vidim sa slike da je izgleda već
postalo praksa da u stanske razvodne table (RT) postavljaju
20A pretpostavljam za priključnice a 2 kom 16 je verovatno za
osvetljenje.
Izgleda da su se principi elektrotehnike i ono što smo učili kao bukvicu
10A na 3x1,5 (osvetljenje) i
16A na 3x2,5 (za priključnice i izvode) u međuvremenu nešto izmenili, a nama nije javljeno.`
------------------------------------

Normalno da niko nista ne javlja jer je

- To NEPRAVILNO !

Izmisljaju `krive Drine` dok se nesto ne zapali.

pOz @dvp

[ vucko47 @ 09.12.2024. 09:29 ] @
Pa kad je sve ono što je valjalo otišlo vani a vratili nam se oni što su vukli kabal od tačke a do tačke b i umislili da su majstori. A od škole imaju tri prokaska pored iste.
[ colke77 @ 09.12.2024. 09:40 ] @
U pravu ste!

Radili neki 'majstori' i kada su vukli kablove nisu razdvojili osvetljenje i prikljucnice tako da sada imam miksovano.
Nisam elektricar ali se bar malo razumem, nisam bio u kuci kad su to radili, poludeo sam kad sam video.
Sta je tu je, sada se to ne moze popraviti tako lako. Jedino sto mogu da uradim je da stavim svuda osigurace od 16A.
[ colke77 @ 13.12.2024. 13:27 ] @
Update:

Sabirnica zamenjena.
Osigurac zamenjen, stari progoreo ko sto se moze videti na prilozenoj slici.

Da, bio je los kontakt i dolazilo je do zagrevanja i varnicenja.
Srecom, nije bilo vece stete. Nadam se da je sad OK.

Hvala na odgovorima!
[ mjanjic @ 14.12.2024. 13:15 ] @
Biseri samo takvi. Ja sam svaki put nakon što bi neki majstor tu nešto čačkao, više dana zaredom proveravao šrafove da li su dobro zategnuti.

Kod mene neki genijalan majstor ostavio 3 topica osigurača, prvo tu bili samo trofazni potrošači, onda drugi kad je nešto radio napljuvao to što je radio prvi i stavio sve tri faze da prvo idu preko ta tri topica osigurača, pa tek onda na limitatore i brojilo.
I nije dobro zašrafio navrtke kojima su stegnute dovodne žice na onim "stubićima" sa zadnje strane, zbog zagrevanja provodnik jedne faze se prekinuo i onda se "klatio" tako da je dodirivao neku od žica druge faze (ne dovodnu, na sreću), varničilo samo tako. Tata isključio napajanje na limitatorima (zato kažem na sreću nije varničilo između tog i dovodnog provodnika neke od druge dve faze), ja kad sam došao oko 11 uveče, po jakom minusu i mraku sam uz baterijsku lampu morao da ispravljam nebuloze naših električara.

Tako je to bilo kad majstori budže da uštede što više, a naplate kao da su uradili industrijski orman, evo bila je davno ovde tema, gde je neko postavio sliku kako su to nekad radili majstori, nešto slično je i kod mene bilo:
https://www.elitesecurity.org/...a-sobi-kupatilu-osigurac-pravi

Ovde praktično svi potrošači dobijaju struju preko 3 žice koje su dovedene na prva 3 osigurača, što nije problem jedino ako su limitatori od 16A po fazi (11kW obračunska snaga), mada, jedan bojler sam vuče 16 ili više ampera.

Međutim, to ne da je loša praksa, nego... ne bih da komentarišem. Jeste jeftinija varijanta, ali i to možda, jer bakarna tropolna sabirnica za automatske osigurače je tipa 20€. Ali, našim majstorima je jeftinije 10-15 komada žice, što svakako uvek ima kao "otpad" pri izvođenju instalacija, pa šteta da se baci.