[ vukotastosic @ 11.12.2024. 00:42 ] @
Pozdrav.

Od skoro sam uzeo WiFi net, neki covek iz grada deli mts-ovu optiku, 20/4, radi super sve, dobio sam samo antenu na koriscenje sa kojom hvatam signal od repetitora, ruter je moj, e sad cuo sam da je na mts optici iskljucen cg nat, jer kad je ukljucen znam dok sam sa komsijom delio mts net adsl preko fiksnog nisam mogao da se povezem na pes servere online, niti da hostujem nista.

Sa ovim internetom mi neke stvari i dozvoljava, kao i to najbitnije da mogu da se povezem na pes server online, znaci nije bas skroz u cg nat.

E sad zanima me posto kako vidim imam staticku ip adresu koja se ne menja, vec 3 meseca skoro, restartovao sam ruter nekoliko puta da proverim, kad udjem u ruter, wan ip adresa pocinje sa 192.168.88.xx, postoji li neka mogucnost da otvorim neki port, cuo sam za bridge mod i passthrough?

Da li da nabavim jos jedan ruter ili sta bi moglo da se uradi?

Unapred hvala.
[ bachi @ 11.12.2024. 06:19 ] @
Ako sam ja tebe dobro razumeo, ti koristiš 4G Internet putem Mikrotik antene/rutera?

Ono što nisam shvatio jeste *čiji* je uređaj koji tvom ruteru u koji si ušao dodeljuje 192.168.88.xx adresu?
[ vukotastosic @ 11.12.2024. 09:22 ] @
Nisi dobro razumeo, koristim WiFi internet, od coveka koji deli mts-ovu optiku.
Na krovu je antena, kabl ide direktno iz nje u ruter i to je to.
Antena dodeljuje tu ip adresu ruteru.
[ bachi @ 11.12.2024. 09:53 ] @

U suštini ovo što ti tražiš zavisi isključivo od onog što ti deli net.

Ali pretpostavljam da on to ne želi da uradi, ali to moraš videti sa njim. Sve je izvodljivo ako on hoće.
[ B3R1 @ 11.12.2024. 10:09 ] @
Meni ovo lici na neki "community WiFi". Znaci, jedan lik je zakupio MTS optiku i dobio svoj ruter koji verovatno ima javnu IP adresu (znaci, ne RFC1918, vec nesto iz MTS opsega). Taj lik je povezao taj ruter na neki kvalitetni outdoor AP s nekom boljom antenom, a ostalima daje da koriste taj servis za pristup Internetu. U principu isto kao da svoj kucni WiFi deli s drugim komsijama, samo sto je on to prosirio na taj outdoor deo.

Kao sto @bachi kaze - port forwarding mora da se odradi na ruteru direktno povezanom na MTS optiku, a to zavisi od lika koji ti je dao pristup toj community mrezi.

Prvi korak je da odes na https://ifconfig.co/ i vidis koja ti je javna IP adresa. Ako se ta adresa poklapa sa adresom rutera koji je direktno povezan na MTS optiku - onda nema NAT-a i to je moguce izvesti. U suprotnom, i taj ruter se verovatno nalazi iza CG NAT-a.
[ eki_yu @ 12.12.2024. 16:31 ] @
Adresa 192.168.88.x je najverovatnije od tvog licnog mikrotika. Sve adrese koje pocinju sa 192.168.x.x, 10.x.x.x i 172.16.x.x su privatne adrese. Na tvom racunaru u komandnoj liniji upisi komandu:

Windows:
tracert -d 8.8.8.8

Linux
traceroute 8.8.8.8

Ova komanda ce ti ispisati ip adrese rutera koje paketi prolaze do google-ovog servera 8.8.8.8.
tu ces videti koliko puta je tvoja konekcija NAT-ovana.
Portovi koje zelis da mapiras se moraju podesiti na poslednjem ruteru pre javne IP adrese.

Posto imas mikrotik, postoji i druga opcija - kupis paket za VPN providera sa javnom adresom, i podesis da se koristi na celoj tvojoj lokalnoj mrezi.
Ovim putem mozed da mapiras koje god portove ti hoces posto si jedini na toj javnoj adresi.

Ovde je primer koji sam nekada koristio za NordVPN:
https://support.nordvpn.com/hc...roTik-IKEv2-setup-with-NordVPN

Verovatno mozes pronaci uputstva i za druge provajdere.