[ vojvoda1244 @ 04.01.2025. 17:25 ] @
U vise xls. fajlova koji se nalaze u podfolderima imam podatke o stazu zaposlenih.
Kako da izvucem u jednom xls. poslednji podatak iz kolone b i d iz svakog xls?

[ Jpeca @ 05.01.2025. 12:54 ] @
Predalažem ti da odvojiš neko vreme i upoznaš se sa Power Query (Get and Transform) alatom u Excelu, može da bude koristan u raznim situacijama. Ovo je jedna od njih
Ovde imaš video kako se pomoću ovog alata kombinuju više fajlova u istom folderu. U drugom delu videa je postupak za kombinovanje Excel fajlova iz istog foldera, mada je u osnovi slično kao i csv.
Nakon što si izvršio kombinovanje fajlova formiraće se Transform Sample File upit na osnovu prvog fajla iz liste. Ovu funkciju treba doraditi prema tvojim potrebama - ima u videu kako se pristupa ovom upitu i menja.
U tvom slučaju
1. Treba izabrati samo kolone B i D (2 i 4) iz tabele (Remove other column)
2. Popuniti sa podacima na dole (u slučaju da poslednji podatak u B i D nije u istom redu)
3. Ostaviti samo podatke iz zadnjeg reda
4. Pretvoriti te podatke u tabelu

Evo video uputsvo kako da se to odradi

Glavni upit (PQTest u primeru) primenjue Transform Sample File upit za svaki od fajlova iz foldera i nadovezuje rezultate

Prikačio sam primer koji sam ja odradio. U prikačenom primeru treba podesiti prvi korak Source Upitu PQTest da gleda na folder koji tebi treba

Ako naknadno dodaješ ili brišeš fajlove iz foldera upit ostaje isti samo odradi Refresh

[Ovu poruku je menjao Jpeca dana 06.01.2025. u 10:48 GMT+1]
[ mjanjic @ 09.01.2025. 11:23 ] @
Ako treba da uči neko programiranje, bolje da nauči u Python-u da izvuče te podatke i obradi ih kako mu odgovara.
Python ima više biblioteka za Excel format, a sa druge strane Enterprise i Business korisnici čak dobijaju podršku za Python direktno u samom Excel-u, tako da je to još jedan plus za Python: https://support.microsoft.com/...be-065b-41d3-82cf-23d05397f53d