U urbanim sredinama ti satovi sve teže uspevaju da se sinhronizuju. Negde jeto postalo i nemoguće.
Radio-zagađenja su postala ogromna, pre svega zbag raznoraznoh LED svetiljki, ali i previše čoperskih napajanja na svakom koraku.
[ Living Light @ 18.01.2025. 06:00 ] @
Pedjo pozdravljam Te.
Ti si 100% u pravu, da satovi imaju problem zbog uticaja "Elektro Smog-a".
Google:
"Šta je Električni smog (Elektrosmog)?
Elektrosmog je nevidljivo elektromagnetsko zračenje koje nastaje kao posledica korišćenja bežične tehnologije i električne struje.
Najčešći izvori elektrosmoga su svima dobro poznati i svi ih imamo kod kuće ili na poslu: Bežični telefoni."
----------------------------------------------------
Evo jednog od mnoštva Linkova, (mamipara)
na kojem tečnost čije se aromatične pare udišu "da izigrava Faradejev kavez": https://www.zdravahranaseprak.rs/product/e-smo-elektro-smog/
---------------------------------------------------
Kada su se pojavili DCF Radio Control-isani satovi (pre ihahaj godina)
tada nije bilo ovoliko smetnji unaokolo oko nas pa su DCF Prijemnici
neuporedivo lakše "hvatali" signal iz Frankfurta.
U današnje vreme, u gradovima usled zagadjenja "etra oko nas"
( https://www.pismenica.rs/etar-ili-eter/ )
ponekad je potrebno nakon prvog ubacivanja baterije u sat (ručni iLi zidni)
sam sat izneti u dvorište kuće iLi na terasu stana
radi lakše sinhronizacije satnog mehanizna ( lakši prijem na dugačkim talasima 77.5kHz)
sa izvorom signala tačnog vremena (Frankfurt, Nemačka)
Evo par primera momenta kada se u sat ubaci Baterija,
a sat svoje kazaljke namesti/dotera na 12:00h i čeka signal tačnog vremena iz Nemačke.
Inaće Greška OVOG sata je (po dokumentaciji iz DCF literature)
jedna sekunda na milion godina.
pOz
[ Sava @ 18.01.2025. 07:36 ] @
Ja sam bolesnik za tačna merenja frekvencije pa sam između ostalog davno napravio DCF tajm standard za baždarenje oscilatora. Njegova tačnost je 3x10 na -8 što znači da mu je maksimalna greška 3Hz na 100MHz što je za amatersku upotrebu više nego dovoljno. Prijem imam tokom cele godine s tim što preko leta jedno kraće vreme je neupotrbljiv tokom dana. Institut M. Pupin je dugo koristio nešto slično samo što su koristili engleski izvor tačne frekvencije. Kada su nabavili cesijum pa kasnije rubidinium standarde i dalje su koristili taj "vazdušni" Rohde Schwarz standard za upoređivanje. Radio Beograd je takođe svojevremeno koristio takav signal za sinhronizaciju satova. Merenje frekvencije kroz eter nije najtačnija metoda pa se u praksi to ne koristi tako da ti uređaji idu negde na bađdarenje. Poslednja informacija koju imam je da je naš nacionalni standard frekvencije slat u Švajcarsku na baždarenje. Nabavio sam DCF sat marke Annex još pre nekih 35 godina i on i dan danas radi savršeno.
DCF sat kod mene u Beogradu funkcioniše besprekorno cele godine. Poenta je u tome da on kada nema sinhronizaciju koristi svoj lokalni kvarcni oscilator pa kada uhvati signal automatski se sinhronizuje. Ne mogu da se setim tačnog podatka, ali on se u određenoj sekundi, čini mi se u 52-oj sekundi (ne držite me za reč, proverite na netu) sinhronizuje.
Sat mora biti neki kvalitetniji samim tim i skuplji jer smo mi na obodu zog DCF signala pa antena i prijemni deo moraju biti vrlo kvalitetni da bi sat radio ispravno cele godie.
[ B3R1 @ 18.01.2025. 10:08 ] @
Zanimljivo stivo, koga zanima:
Holandske zeleznice (NS) na svojim stanicama i dalje koriste stare, analogne satove sinhronizovane sa DCF77. Svaka stanica ima DCF77 prijemnik (Holandjani ga zovu moederklok), koji prima signal sa DCF77. Prijemnik taj signal konvertuje u baseband elektricni impuls koji prenosi satovima koji su na njega vezani bakarnim paricama. Svakog minuta impuls naizmenicno menja polaritet - prvi minut prijemnik emituje +24V, drugi -24V itd. Cim sat primi signal prosledi ga servo-motoru koji pokrene minutnu kazaljku za jedan podelak. Efekat tog mehanizma moze da vidi svako ko posmatra kretanje sekundare - ona je cesto podesena da se nesto brze krece i kada dodje ponovo na 12-icu najednom stane i "ceka" da se minutara pomeri da bi ponovo krenula da obilazi krug. Nagledao sam se toga cekajuci vozove po vetru i kisi, to gledanje u sat mi je oduvek bila neka vrsta meditacije i opustanja od stresa na stanici. Danasnji klinci takve detalje oko sebe vise i ne primecuju, zivot im prodje u zurenju u "yebefone".
Bilo je vise inicijativa da se ti satovi zamene modernijim verzijama, koje bi se sinhronizovale putem mreze, koristeci NTP (IETF RFC5905) ili PTP (IEEE1588), s obzirom da su sve stanice odavno vec povezane optikom. Ali holandske cicije to nece. Imaju dovoljno rezervnih delova za stare satove, a DCF im je jos uvek jeftiniji. Stedljiva nacija. :-)
Vise detalja o tim zanimljivim satovima imate na Wikipedia clanku Stationsklok (koristite Google Translate).
[ Marcony @ 19.01.2025. 08:31 ] @
Citat:
B3R1:
Bilo je vise inicijativa da se ti satovi zamene modernijim verzijama, koje bi se sinhronizovale putem mreze, koristeci NTP (IETF RFC5905) ili PTP (IEEE1588), s obzirom da su sve stanice odavno vec povezane optikom. Ali holandske cicije to nece. Imaju dovoljno rezervnih delova za stare satove, a DCF im je jos uvek jeftiniji. Stedljiva nacija. :-).
Filozofija "Ne diraj dok radi" :)
[ Predrag Supurovic @ 19.01.2025. 11:44 ] @
Sinhronizacija časovnika radio putem je vrlo praktična stvar. Šteta je što to nije dovdeno na nivo da svaki region ima svoj predajnik tako da nema paćenja sa slabim signalima i radio-zagađenjima.
[ Sava @ 19.01.2025. 15:32 ] @
U principu svaka zemlja ima nacionalni standard frekvencije (vremena) pa i mi, naravno. Svojevremeno dok sam bio zaluđen tim stvarima razgovarao sam sa ljudima iz Instituta za fiziku da se taj signal pusti u etar i rekli su mi da su razmišljali o tome. To naravno nikada nisu uradili. To ne mogu nikome da prodaju, a traži ne samo opremu nego i ljudstvo za održavanje.
Nemci sigurno imaju neki interes čim decenijama održavaju taj sistem u Braunšvajgu. Ako pogledate po netu videćete da to nije neka naivna oprema, naprotiv.
[ Living Light @ 19.01.2025. 21:42 ] @
Za druge drzave ne znam,
ali u nemackoj dok sam radio,
Tamo:
- svaka Crkva koja ima ugradjen
DCF prijemnik --- zvoni u ISTO vreme.
- na železničkim stanicama svi satovi
koji imaju pogon sa tog prijemnika
rade tačno u sekund.
- to važi i za autobuske stanice,
- to vazi i za satove za U-Bahn, S-Bahn,
znaci SVE što je vezano za tačno vreme
diše u sekund - Isto.
[ B3R1 @ 20.01.2025. 11:16 ] @
Roberte, Sava ne misli na prijemnike, oni su prosti ... vec na predajnike. Ako pogledas stranicu na Wikipediji posvecenu DCF77, videces da sistem predajnika odrzava njihova nacionalna laboratorija za fiziku (PTB). Naravno, posto naucni institut nema ni ljude, a ni sredstva, kod njih je samo smestena oprema i antene, jer je to tesko izmestiti, dok je investiciono i tekuce odrzavanje povereno Deustche Telekomu.
@Sava - nas nacionalni etalon tacnog vremena trenutno odrzava DMDM, zvanicna informacija o tome je ovde.
Zanimiljivo je da imaju i javno dostupne NTP servere.
Mobilni operateri, svaki za sebe, uglavnom koristi GPS prijemnike pomocu kojioh "skida" klok sa GPS satelita. To potom redistribuiraju u mrezi PTP (IEEE 1588) protokolom - sa rutera na koji se prikljucuje GPS prijemnik (tzv. GM - Gramndmaster Clock) kao svim ostalim ruterima u mrezi koji mogu da imaju razlicite funkcije (koga zanima, lep clanak o PTP imate ovde). PTP je neophodan za sinhornizaciju baznih stanice, koje za tu namenu koriste Synchronous Ethernet (SyncE).
[ Sava @ 20.01.2025. 15:33 ] @
Hvala za dobar info.
Ja se godinama već ne bavim tom tematikom, ali i dok sam pratio nacionalni standard je bio u zavodu za mere i dragocene metale koji je kasnije prerastao u direkciju (ha, ha, mnogo veće plate u hiljadama). Ne znam gde im je sada cesijum, ranije je bio u Institutu za fiziku. Novost za mene je da su sada podelili clock, ali ne etrom nego netom.