[ vidonk @ 18.01.2025. 14:19 ] @
Pozdrav forumaši,

Juče ujutro da upalim raačunar on samo beep, beep 10-tak sekundi i reset. Ploča je GA-H87-D3H.
Ubacim PC Analizer kaže 1519 greška AMI je UEFI samo ne znam koja je verzija tačno
Imam dual bios BIOS_M valjda M je skraćenica za "MAIN" i BIOS_B valjda sekundarni, sa CH341A sam očitao BIOS_M znači nije IC stradao kako sam bio posumnjao, e sad dal da probam da flašujem BIOS koji sam preuzeo sa sajta proizvođača ovako direktno ili šta drugo da probam ?

Neka sugestija ?

[Ovu poruku je menjao vidonk dana 18.01.2025. u 16:07 GMT+1]
[ ademare @ 18.01.2025. 16:46 ] @
Kakav je to "code" boot analizer ? Obicno su merodavne prve dve cifre sada, druge dve cifre naknadno.

Sta kaze uputsvo za taj code readar ?

Odakle ti ideja da je BIOS u pitanju da upisivanje novog resava problem, posebno kada ploca vec ima dva BIOS-a i rezervni preuzima ako prvi ne radi.
[ vidonk @ 18.01.2025. 17:47 ] @
Citat:
ademare: Kakav je to "code" boot analizer ? Obicno su merodavne prve dve cifre sada, druge dve cifre naknadno.

Sta kaze uputsvo za taj code readar ?

Odakle ti ideja da je BIOS u pitanju da upisivanje novog resava problem, posebno kada ploca vec ima dva BIOS-a i rezervni preuzima ako prvi ne radi.

Kako misliš kakav, ne razimijem, a onda kažeš da su prva dva koda bitna ok hvala za tip. Da vidio sam i tu verziju sa dvije cifre na aliexpress-u.
Upustvo za kod 15 pod AMI nema navedeno ništa.

Pretraga na google-u "continuous short beeps ami bios" kaže "This beep code is usually caused by a hardware failure with the AMI BIOS chip." pa reko da probam i to nije mi teško
mada kad je readar detektovao UEFI IC jasno mi je bilo da nije do "BIOS-a" fizički do IC-a možda je sadržaj "corupted" i reko star komp možda je radio do sad na sekundarnom "BIOS-u"
[ ademare @ 18.01.2025. 18:46 ] @
Kada sam pitao koji je "code reader" pomislio sam da nije neki brendirani ili No Name Kinez. Izgleda da je anonimni Kinez u pitanju .

Druga stvar je da su ti kodovi jako jako stari i da poticu iz nekog proslog vremena XT-a i AT-a !? Znaci 086 i 286 procesora.

Zato Kinezi prodaju jos uvek i 8-bitne kartice ? Kao i 16-bitne PCI !

Inace H87 uopste ne podrzava PCi , vec proizvodjaci stavljaju sve u integrisan cip.

Znaci kodovi su iz vremena kada je maticnim plocama postojalo vise desetina cipova ?? Sada svi ti cipovi su integrisani u jedan , plus proizvodjaci dodaju jos koji upravo i/o najcesce.

Evo ostavicu ti link boljeg uputstva nekog od Anonimnih citaca kodova prilikom butovanja. U njemu ces videti da su 15 i 19 , da to su dva koda a ne 1519 kako si ti mislio.

Znaci 15 i 19 su povezani i u tim nekim prastarim procedurama idu jedan posle drugog.

https://1-2-8.net/manual_postcard_32.pdf

Ima detaljno za AMI i 15 i 19.

Ali da li je to stvarno u pitanju sto tamo pise ? Jer ti tajmeri koji su pre 40 godina bili posebni cipovi na ploci sada su integrisani sa zilion drugih stvari u cipset najverovatnije ?
[ majstordaca @ 18.01.2025. 19:18 ] @
What is DualBIOS™?
Motherboards that support DualBIOS have two BIOS onboard, a main BIOS and a backup BIOS. Normally, the
system works on the main BIOS. However, if the main BIOS is corrupted or damaged, the backup BIOS will
take over on the next system boot and copy the BIOS file to the main BIOS to ensure normal system operation.
For the sake of system safety, users cannot update the backup BIOS manually.
[ majstordaca @ 18.01.2025. 19:29 ] @
BIOS beep codes for AMI

Continuous beep.............Power supply error

Moze da bude i do RAM-a ...... mada mislim da je do napajanja.......

[Ovu poruku je menjao majstordaca dana 18.01.2025. u 20:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao majstordaca dana 18.01.2025. u 20:45 GMT+1]
[ vidonk @ 18.01.2025. 22:13 ] @
Citat:
ademare:
Kada sam pitao koji je "code reader" pomislio sam da nije neki brendirani ili No Name Kinez. Izgleda da je anonimni Kinez u pitanju .

Druga stvar je da su ti kodovi jako jako stari i da poticu iz nekog proslog vremena XT-a i AT-a !? Znaci 086 i 286 procesora.

Zato Kinezi prodaju jos uvek i 8-bitne kartice ? Kao i 16-bitne PCI !

Inace H87 uopste ne podrzava PCi , vec proizvodjaci stavljaju sve u integrisan cip.

Znaci kodovi su iz vremena kada je maticnim plocama postojalo vise desetina cipova ?? Sada svi ti cipovi su integrisani u jedan , plus proizvodjaci dodaju jos koji upravo i/o najcesce.

Evo ostavicu ti link boljeg uputstva nekog od Anonimnih citaca kodova prilikom butovanja. U njemu ces videti da su 15 i 19 , da to su dva koda a ne 1519 kako si ti mislio.

Znaci 15 i 19 su povezani i u tim nekim prastarim procedurama idu jedan posle drugog.

https://1-2-8.net/manual_postcard_32.pdf

Ima detaljno za AMI i 15 i 19.

Ali da li je to stvarno u pitanju sto tamo pise ? Jer ti tajmeri koji su pre 40 godina bili posebni cipovi na ploci sada su integrisani sa zilion drugih stvari u cipset najverovatnije ?

Da razumijem ima logike ovaj PC analizer jeste star al zar ne bi trebalo da je tu neki standard kad su u pitanju post kodovi sa PCI Express x16 slot-a ? Google za 15 error post code kaže

POST code 15 typically mean issues with memory. We normally advised our customer to minimize the system with 1 stick of RAM at a time and test to see which one caused the error.
E sad možda je pc analizer odabrao 15 error code iz ko zna kog razloga i možda je do ko zna čega al evo ovdje ista ploča i potpuno isti problemi i koliko sam mogao da skapiram da je do ram memorije

Citat:
majstordaca:
What is DualBIOS™?
Motherboards that support DualBIOS have two BIOS onboard, a main BIOS and a backup BIOS. Normally, the
system works on the main BIOS. However, if the main BIOS is corrupted or damaged, the backup BIOS will
take over on the next system boot and copy the BIOS file to the main BIOS to ensure normal system operation.
For the sake of system safety, users cannot update the backup BIOS manually.

Ok hvala za info al skinuo sam sam "main" bios sa ploče odradio beckup flešovao bios sa sajta i ploča krene da se pali i nakon nekoliko sekundi reboot i iz drugog pokušaja se upali
znači vjerovatno se pali sa pomoćnog biosa i tako u krug, e sad moram skidati pomoćni bios i flešovati main jer kad pokrenem flešovanje sa backup fajlovima na karju flešovanja mi izbaci neku grešku
[ ademare @ 18.01.2025. 23:41 ] @
Znas kako ako zelis dobar odgovor, moras da postavis dobro pitanje sa detaljima .

Ja na primer na ovom tvom klipu ne vidim da imas bilo kakav Kuler ni ventilator na CPU !

Da li uopste postoji CPU ?

Detekcija kvara sistem eliminacije.

Meni se licno jednom neispravna memorija manifestovala tako da Ploca nije mogla da prepozna HDD ? Ploca uopste nije videla HDD ? Sve dok memorija nije promenjena !

Ima li u tome logike ? Naravno nema , jer kakve veze imaju neispravna memorija i nemogucnost detekcije ispavnog HDD-a ?

NIkakve i situacija kod detekcije kvarova na kompjutera nije uvek logicna operacija !

Zato samo sistem eliminacije . Znaci treba imati sve duplo ili imati pristup tome !

Da crknu dva BIOS-a tj. oba to jos nije zabelezno. Mozda ti budes prvi na planeti
[ vidonk @ 19.01.2025. 13:34 ] @
Citat:
ademare: Znas kako ako zelis dobar odgovor, moras da postavis dobro pitanje sa detaljima .

Ja na primer na ovom tvom klipu ne vidim da imas bilo kakav Kuler ni ventilator na CPU !

Da li uopste postoji CPU ?

Detekcija kvara sistem eliminacije.

Meni se licno jednom neispravna memorija manifestovala tako da Ploca nije mogla da prepozna HDD ? Ploca uopste nije videla HDD ? Sve dok memorija nije promenjena !

Ima li u tome logike ? Naravno nema , jer kakve veze imaju neispravna memorija i nemogucnost detekcije ispavnog HDD-a ?

NIkakve i situacija kod detekcije kvarova na kompjutera nije uvek logicna operacija !

Zato samo sistem eliminacije . Znaci treba imati sve duplo ili imati pristup tome !

Da crknu dva BIOS-a tj. oba to jos nije zabelezno. Mozda ti budes prvi na planeti ;)

Ima na ploči i cpu i kuler al se ne vide u kadru, probao drugi procesor, ram, uf moram bios flešovat ne da mi se
[ majstordaca @ 21.01.2025. 18:38 ] @
Tišina,,,, Rešeno ili nije ????