[ miljankos @ 24.01.2025. 06:50 ] @
| Pozdrav svima. Imam TV Vivax, nije smart, običan LED, star 7, 8 godina. Takođe imam stariju muzičku liniju marke Panasonic, izuzetno čistog zvuka, one linije što su imale samo za audio diskove, kasete, sa mogućnošću za 5 diska. Povezao sam liniju i TV, kupio aux kabl, međutim mislim da ipak nešto ne štima. Na TV-u imam ulaze audio, video, headphones... Aux kabl koji sa strane za liniju ima dva ulaza a sa ove strane ka TV-u ima jedan, sam prvo povezao u audio output, međutim i dalje se čuje zvuk sa TV-a. Probao na video output, i dalje ništa. Kada sam povezao u headphones output, imam zvuk na liniji, ali dosta lošijeg kvaliteta. Znam da aux odnosi na kvalitet zvuka ali u mom slučaju je previše. I ne samo to, već TV mora da mi bude na nekih 90 volume od maksimalnih 100, kao i linija na nekih par decimela od maksimuma, a pri tom zvuk je onako, ništa previše glasno. Pa pitam ako ima neko ko se razume da li postoji mogućnost da je nešto loše povezano? Možda treba i sa druge strane kabla takođe dva ulaza pa da idu i u audio i u video na TV-u?
Probao sam dva različita kabla, ispravna oba, ali se isto dešava.
Evo i slike ulaza na televizoru:
https://prnt.sc/QgX-mU1bjQh3
https://prnt.sc/0rY6Q5gaMkMs
Probao sam i varijantu sa Scart adapterom, povezao sve lepo, ali tada se bas nista ne desava. Zvuk se i dalje cuje na TV-u, uopste ne na muzickoj liniji.
Ovo je adapter koji sam probao:
https://prnt.sc/PvXLIb4-fLJt
Ovo je kabl koji sam koristio za adapter, dva cinca u linijju, dva u Scart adapter pa adapter u TV , i opet nista
https://prnt.sc/SOkrhOrQrSgQ
I na kraju ovo su ulazi na muzickoj liniji:
https://prnt.sc/qgnRXd-bPpq8
Molim za pomoć. Hvala. |
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 08:03 ] @
Kad se odgovarajući kabl uključi na izlaz za slušalice dal' se TV zvučnici gase?
[ miljankos @ 24.01.2025. 08:14 ] @
Da, na TV-u se gase, dobijem zvuk na liniji, ali kao sto sam naveo, nekako je prigusen, nije dovoljno cist, i moram da pojacam i tv i liniju skoro do maximuma ne bi li se culo normalno, kao na recimo 20 volume.
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 08:24 ] @
Nešto se tu omski ne slaže.....
[ miljankos @ 24.01.2025. 08:33 ] @
Neki predlog kako da pokusam da resim problem?
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 08:44 ] @
Malo je čudno da ako se prikači na SKART ali da radi kao audio izlaz i da zvuk ne valja, trebalo bi da je linijskog nivoa bar pola volta ili nešto manje 300mV.
[ miljankos @ 24.01.2025. 08:54 ] @
Ne znam druze, ne razumem se bas, zato sam postavio temu za pomoc i objasnjenje..
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 09:03 ] @
Linijski izlazi iz SKART-a su
1 - desni kanal
3 - levi kanal
4 - masa
Proveri dal' se slaže!
[ miljankos @ 24.01.2025. 09:55 ] @
[ ackopk @ 24.01.2025. 09:56 ] @
Kada je na audio output da li je zvuk ocekivane jacine i kvaliteta ili ne?
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 10:34 ] @
[ ademare @ 24.01.2025. 10:54 ] @
Tu je pitanje sta TV ima . Nevezano sa fotografijom, vec videti u uputsvu .
Ako je nesto IN ulaz na TV-u to sluzi samo kao Ulaz, ne kao Izlaz ! Nije vazan adapter koji imas . Znaci ako je nesto IN samo prima signal ne daje ga !
To vazi i za SCART . Nije obavezno da je dvosmerni na TV-u !
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 11:03 ] @
Ima logike ipak je to budžet TV.
[ majstordaca @ 24.01.2025. 15:31 ] @
Adapter stoji na Output ??......
Ako stoji onda nije dvosmerni...........
[Ovu poruku je menjao majstordaca dana 24.01.2025. u 16:45 GMT+1]
[ dusanboss @ 24.01.2025. 16:32 ] @
Citat: miljankos:
Pozdrav svima. Imam TV Vivax, nije smart, običan LED, star 7, 8 godina. Takođe imam stariju muzičku liniju marke Panasonic, izuzetno čistog zvuka, one linije što su imale samo za audio diskove, kasete, sa mogućnošću za 5 diska. Povezao sam liniju i TV, kupio aux kabl, međutim mislim da ipak nešto ne štima. Na TV-u imam ulaze audio, video, headphones... Aux kabl koji sa strane za liniju ima dva ulaza a sa ove strane ka TV-u ima jedan, sam prvo povezao u audio output, međutim i dalje se čuje zvuk sa TV-a. Probao na video output, i dalje ništa. Kada sam povezao u headphones output, imam zvuk na liniji, ali dosta lošijeg kvaliteta. Znam da aux odnosi na kvalitet zvuka ali u mom slučaju je previše. I ne samo to, već TV mora da mi bude na nekih 90 volume od maksimalnih 100, kao i linija na nekih par decimela od maksimuma, a pri tom zvuk je onako, ništa previše glasno. Pa pitam ako ima neko ko se razume da li postoji mogućnost da je nešto loše povezano? Možda treba i sa druge strane kabla takođe dva ulaza pa da idu i u audio i u video na TV-u?
Probao sam dva različita kabla, ispravna oba, ali se isto dešava.
Evo i slike ulaza na televizoru:
https://prnt.sc/QgX-mU1bjQh3
https://prnt.sc/0rY6Q5gaMkMs
Probao sam i varijantu sa Scart adapterom, povezao sve lepo, ali tada se bas nista ne desava. Zvuk se i dalje cuje na TV-u, uopste ne na muzickoj liniji.
Ovo je adapter koji sam probao:
https://prnt.sc/PvXLIb4-fLJt
Ovo je kabl koji sam koristio za adapter, dva cinca u linijju, dva u Scart adapter pa adapter u TV , i opet nista
https://prnt.sc/SOkrhOrQrSgQ
I na kraju ovo su ulazi na muzickoj liniji:
https://prnt.sc/qgnRXd-bPpq8
Molim za pomoć. Hvala.
Jel imaš unimer?
Kako ti izgleda ta bananica na kablu koju si ubacivao u TV? Kako si isti kabal mogao da povežeš i na headphones output, i na Video/Audio output? Za jednu varijantu ti treba 3,5 mm bananica na jednoj i 2 činča na drugoj strani. Dok za Audio Output ti treba činč sa obe strane. Plus sa tom varijantom ćeš imati samo mono zvuk i moraćeš TV da prebaciš na AV da bi radilo što znači da neće imati sliku tako da ne vredi.
Jedino sa skarta da izvučeš ali treba ti unimer da vidiš dal taj tvoj konektor valja.
[ dusanboss @ 24.01.2025. 16:59 ] @
Možda imaš na TV podešavanje da pojačaš slušalice. Ne bi to trebalo tako slabo da bude.
[ badael @ 24.01.2025. 17:10 ] @
Ako koristiš hdmi ulaz, audio signal samo preko slušalica (kablom kao za PC).
Na scart izlazi analogni audio sinal samo sa njegovog tunera.
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 17:44 ] @
Zar ne izlazi ono što je na ekranu, mislim audio?
[ miljankos @ 24.01.2025. 18:44 ] @
Citat: ackopk:
Kada je na audio output da li je zvuk ocekivane jacine i kvaliteta ili ne?
Ne, kada je na audio output, zvuk ne dobijam na liniji, nego se i dalje cuje zvuk sa televizora. Tek kad prebacim u headphones ulaz, tad dobijam zvuk na liniji, koji je dosta los.
[ miljankos @ 24.01.2025. 18:45 ] @
Citat: majstordaca:
Adapter stoji na Output ??......
Ako stoji onda nije dvosmerni...........
[Ovu poruku je menjao majstordaca dana 24.01.2025. u 16:45 GMT+1]
Da, na output stoji, povezano sa linijom, i nista se ne desava.
[ miljankos @ 24.01.2025. 18:48 ] @
Jel imaš unimer?
Kako ti izgleda ta bananica na kablu koju si ubacivao u TV? Kako si isti kabal mogao da povežeš i na headphones output, i na Video/Audio output? Za jednu varijantu ti treba 3,5 mm bananica na jednoj i 2 činča na drugoj strani. Dok za Audio Output ti treba činč sa obe strane. Plus sa tom varijantom ćeš imati samo mono zvuk i moraćeš TV da prebaciš na AV da bi radilo što znači da neće imati sliku tako da ne vredi.
Jedino sa skarta da izvučeš ali treba ti unimer da vidiš dal taj tvoj konektor valja.
[/quote]
Kablove koje sam koristio sam postavio u prvom postu/pitanju.. Dakle, prvo sam kupio standardni aux kabl, dva cinca idu u liniju, znaci sa jedne strane dva cinca, a sa druge strane bananica za standardni audio i video output. Ali kad sam ubacio u audio zvuk ostaje na televizoru, a ulaz za slusalice mi je isti kao i audio output. Zato sam i probao u output za slusalice, da ne moze ne bih ni gurao na silu. I onda sam dobio zvuk na liniji, koji je los. Unimer nemam...
[ miljankos @ 24.01.2025. 18:49 ] @
Citat: dusanboss:
Možda imaš na TV podešavanje da pojačaš slušalice. Ne bi to trebalo tako slabo da bude.
Mozda, gledao sam i sva podesavanja na televizoru, ne secam se da je bilo opcije da se pojacaju slusalice.. Ali pogledacu opet
[ miljankos @ 24.01.2025. 18:51 ] @
Citat: badael:
Kako mislis hdmi, ne razumem? Mislim znam sta je hdmi naravno, ali ne razumem, da li mi predlazes da povezem liniju i tv sa hdmi kablom? Da li je uopste moguce to?
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 18:52 ] @
Ma takvih podešava nema 100%...
[ sabosim @ 24.01.2025. 19:01 ] @
Kako mislis hdmi, ne razumem? Mislim znam sta je hdmi naravno, ali ne razumem, da li mi predlazes da povezem liniju i tv sa hdmi kablom? Da li je uopste moguce to?
Moguće ali preko konvertera, hdmi na činč.
[ miljankos @ 24.01.2025. 19:28 ] @
Da li moze link ili slika tog hdmi kabla sa cincom?
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 19:33 ] @
Nisam čuo da tako nešto postoji. Jel taj čuveni Vivax ima optički izlaz?
[ baresi @ 24.01.2025. 19:38 ] @
Da se i ja umešam. Vidim na slici da ima SPDIF COAX, možda treba nabaviti konverter SPDIF to RCA analog. Ima toga od 7 eura na temu do 15 na Amazonu.
Što se tiče SCART-a, verovatno TV ima samo AV input i na njegovom SCART konektoru nema AV izlaz. Rekao bi da zato ne radi.
[Ovu poruku je menjao baresi dana 24.01.2025. u 20:55 GMT+1]
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 20:32 ] @
Da, na tako nešto sam i Ja mislio jer posedujem isti! Napajam ga iz USB priključka od TV-a i radi perfektno, samo što analogni signal šaljem u aktivne kutije a ne u liniju!
https://www.kupujemprodajem.co.../155720015?filterId=4252825487
https://www.kupujemprodajem.co...s/60183674?filterId=4252825487
[ miljankos @ 24.01.2025. 21:10 ] @
Porucio sam ovo, sutra mi salje covek pa cu u ponedeljak da probam najverovatnije kad mi stigne..
[ miljankos @ 24.01.2025. 21:12 ] @
Citat: zeoN_Rider:
Nisam čuo da tako nešto postoji. Jel taj čuveni Vivax ima optički izlaz?
Mislim da ima
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 21:18 ] @
Porucio sam ovo, sutra mi salje covek pa cu u ponedeljak da probam najverovatnije kad mi stigne..
Ma radiće 100%, ako meni na TV-u od 1100 Evra radi zašto tebi nebi na TV-u od......Evra?
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 21:19 ] @
Mislim da ima
Eto, problem rešen!
[ miljankos @ 24.01.2025. 21:26 ] @
[quote] zeoN_Rider:
Ma radiće 100%, ako meni na TV-u od 1100 Evra radi zašto tebi nebi na TV-u od......Evra?
100 :)
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 21:37 ] @
Ma da! 
[ miljankos @ 24.01.2025. 22:30 ] @
Najozbiljnije druže. Kupio 2018.godine na akciji, na sam kraj godine. Okruglo 100e je koštao. Nije smart.
[ zeoN_Rider @ 24.01.2025. 22:43 ] @
Ma znam, bilo i po supermartketima 
[ miljankos @ 24.01.2025. 23:38 ] @
Upravo tako. U Maxi :)
[ zeoN_Rider @ 25.01.2025. 00:03 ] @
Ma bilo ih je k'o salate 
[ sabosim @ 25.01.2025. 17:21 ] @
Da li moze link ili slika tog hdmi kabla sa cincom?
Na alliexpresu

[ zeoN_Rider @ 25.01.2025. 17:33 ] @
[ miljankos @ 25.01.2025. 18:06 ] @
Hvala
[ zeoN_Rider @ 25.01.2025. 18:11 ] @
Ne koristim aliekspres, samo Ebay
[ dusanboss @ 25.01.2025. 22:09 ] @
Samo što mu da bi koristi ovaj kabal treba HDMI izlaz. On TV ima samo ulaze
[ zeoN_Rider @ 25.01.2025. 22:15 ] @
Iskreno meni ti mambo džambo kablovi ne ulivaj poverenje.
[ dusanboss @ 26.01.2025. 13:36 ] @
Koristio sam VGA u HDMI konvertor. Radi malo i crkne. 
[ zeoN_Rider @ 26.01.2025. 13:46 ] @
Eto ti sad', kabl crkne?
[ ademare @ 26.01.2025. 14:53 ] @
Ja koristim kontra , znaci digitalni HDMI , Display itd. imam 3 razlicite vrste, u VGA analogni godinama !
Jednostavno monitori trenutno mi je najnoviji LED od 24 inca nemaju nista savremenije od ulaza. Ovaj ima DVI ali mi je skuplji kabl kupovati nego adapter koji vec imam.
Znaci godinama svaki dan nikakvih problema. Jer graficke u zadnjih 10 godina i nemaju VGA tj. analogni signal.
Samo ovo je ipak druga vrsta potreba sto ima pokretac teme. Jedno je kompjuter kao univerzalni uredjaj, a drugo je Tv posebno oni najjeftiniji gde su proizvodjaci ugradili minimum opcija i mogucnosti da bi cena bila sto niza.
[ zeoN_Rider @ 26.01.2025. 15:03 ] @
Ma počeli su da izbacuju i HDMI.
[ kosmopolita @ 26.01.2025. 15:48 ] @
Meni je trebao analogni signal za video nadzor i našao sam vhs video rekorder.
Njegov video izlaz može da se koristi isto kao bilo koji noviji.
Verovatno i audio izlaz radi isto. Jedino je sad teško naći vhs rekorder.
Ako je digitalni nekodirani signal može da se koristi neki prijemnik samo za to.
Kao što ja koristim još uvek analogni.
[ dusanboss @ 26.01.2025. 23:32 ] @
Citat: zeoN_Rider:
Eto ti sad', kabl crkne?
Ne ! konvertor. Nije isto!
[ zeoN_Rider @ 26.01.2025. 23:41 ] @
Znači konvertor crkne.
[ dusanboss @ 27.01.2025. 13:44 ] @
Da, nešto zvizne od elektronike što ima. Nisam proveravao šta.
[ vucko47 @ 27.01.2025. 13:59 ] @
Ja koristim dva komada hdmi na vga već par godina i to one od dolar il dva sa alija. Sva ta sokoćala hoće da crkavaju ako se čupaju ili priključuju na živo. Znači, isključiti računar, tv ili šta već pa onda ubadati ili vaditi.
[ zeoN_Rider @ 27.01.2025. 13:59 ] @
Ta sva čuda crkavaju kada se pod uključenim urežajem konektuje, zato Ja obično gasim pa tek onda uključujem....Valjda tako treba?
[ mrkabrka @ 28.01.2025. 20:59 ] @
Svi ovi jeptini LED TV imaju samo Audio IN ., a jedini Audio aut ima je preko slusalica...kvalitet audio signla zavisi od podesavanja tv opcije ton kontrole....
[ zeoN_Rider @ 28.01.2025. 21:15 ] @
Jeftini TV-i nemaju te opcije, jedva i sliku reprodukuju!
[ PedjaZ @ 29.01.2025. 14:10 ] @
1. oni audio/video na TV su samo ulazi - ne i izlazi!
2. HDMI skalamerija ti nece pomoci jer vidim da ti ne koristis nikakav BOX (na onim fotografijama nema nista ubodeno u HDMI), a inace na TVu su to ulazi
3. Audio OUT sa skarta - na starim CRT televizorima je ovo radilo - neko rece da mozda kod ovih novih nece - mana je i sto pojacavanja/utisavanje nece raditi pa to moras preko panasonika
4. izlaz za slusalice - jedino to bi moglo da radi. Mozda pojacavanje/utisavanje ce raditi na klasicne digmice ili se to radi kroz MENI (kao sto je glupo uradjeno kod philipsa pa trebas 10x kliktati dok dodjes do opcije)
5. SPDIF/COAX bi moglo da radi preko neke skalamerije (ima jeftinih) ali je opet mana pojacavanje/utisavanje kao i format = recimo stereo ce raditi ali ako gledas nesto 5.1 sa USB-a (vidim na slici da je nesto ukljuceno) onda nece mozda biti zvuka i slicno
nemas neko resenje osim slusalica
[ miljankos @ 29.01.2025. 16:24 ] @
Stigao mi danas onaj adapter ali sam u guzvi, pokusacu da povezem prvom prilikom pa javljam da li je uspelo ili ne.
[ zeoN_Rider @ 29.01.2025. 17:01 ] @
Čekamo...
[ miljankos @ 30.01.2025. 19:40 ] @
Pomažite ljudi.. Ja ovo ne umem da povežem, ali koliko vidim mislim da i ne može. Evo kako sam do sada sve povezao, kao i slika sa svim ulazima na televizoru što imam.. Ne vidim nigde kako da adapter povežem sa tv-om, gde ide ovaj koaksijalni žuti??
Dakle, ovo je adapter koji sam kupio što mi je neko od vas ovde poslao.. Sa jedne strane ubacio dva ona kabla iz muzičke linije, crveni i beli, a pored je strujni kabl za napajanje sa USB-a koji ide u tv
SLika br 1
https://prnt.sc/5k6aluuEGHfK
Sa druge strane adaptera imam ovaj žuti ulaz, i ovaj pored, u ovaj pored sam ubacio kabl koji sam dobio uz adapter, koji je sa obe strane identičan. Jedna strana u adapter, ok, ali gde ide druga strana?
Slika br 2
https://prnt.sc/XcOyuj9d5jgR
I šta sad dalje, ovde sam stao, ne vidim kako i gde da povežem..
evo slike sa ulazima televizora
Slika br 3
https://prnt.sc/AKmx5EZOmXzx
Dajte neke predloge molim vas, izludeh...
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 20:26 ] @
Uzeti kabl činč/činč i povezati na TV, levo od HMIA-a, a sa druge strane u DA kutijicu na činč!
[ miljankos @ 30.01.2025. 20:35 ] @
Izvini drug ali ne kapiram... dakle jedan činč levo od HDMI, to je ovo gde piše spdif coax, jel tako? ovaj crveni ulaz? a drugi činč ide isto u coax, na adapteru, žuti ulaz, jel tako?
A ovo ostalo jel sam dobro povezao? Izvini ali ne snalazim se najbolje, ako možeš na ovim slikama da mi obeležiš koji kabl gde ide bio bih ti zahvalan
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 20:38 ] @
Prvo daj bolju sliku TV-a tamo gde su natpisi/konektori, bez ljutnje al' ovo k'o da je telefonom sa brojčanikom slikano! 
[ miljankos @ 30.01.2025. 21:42 ] @
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 21:55 ] @
Hvala!
Dakle spdif sa TV-a na spdif na DA kutijici.
[ miljankos @ 30.01.2025. 22:19 ] @
Za to mi treba poseban kabl? Činč sa obe strane?
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 22:21 ] @
Da, činč/činč....
[ miljankos @ 30.01.2025. 22:33 ] @
Hvala. A reci mi samo još ovo.. Na adapteru ovaj kabl pored koaksijalnog, što piše Toslink, on je isti sa obe strane, gde njega da ubodem u TV, i da li uopšte njega da koristim?
https://prnt.sc/oQDgH84S8rDP
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 22:42 ] @
Toslink i Spdif su digitalni ulazi, jedan optički a drugi koaks.
Tvoj TV nema optički izlaz te ga i ne koristiš!
[ miljankos @ 30.01.2025. 22:52 ] @
Hvala druže. Sutra kupujem ovaj kabl u nadi da će raditi sve pa javljam. Čujemo se
[ zeoN_Rider @ 30.01.2025. 22:57 ] @
E da si bliži pa da ti doturim!
[ miljankos @ 31.01.2025. 11:49 ] @
Kupio sam. Povezao kako si mi rekao, ništa se ne dešava, ali ništa. Zvuk mi se čuje na televizoru i dalje, kao da ništa nije ni povezano..
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 11:52 ] @
A audio izlaz iz kutijice na šta je priključeno?
[ miljankos @ 31.01.2025. 12:01 ] @
Na muzičku liniju..
[ dusanboss @ 31.01.2025. 12:54 ] @
Ja da sam na tvom mestu ja bih otvorio TV i izveo konektore direktno sa zvučnika. Mada s obzirom da u kući nemaš nijedan činč-činč konektor verovatno nisi dovoljno vičan tome.
Ako trebaš da kupiš još koj konektor za taj keš si mogao uzeti TV sa normalnim izlazom.
Jel si proverio ti tu mini liniju. Da li radi telefon kad spojiš?
[ miljankos @ 31.01.2025. 13:15 ] @
Pa u pravu si vala koliko sam kupio adaptera i kablova dao sam pola televizora. Ne umem to da uradim, a cinc na cinc imam, ako mislis na kabl.. Nisam povezivao sa telefonom, sad i za to bih morao da kupim kabl. Ne znam cudno mi je da ni jedna varijanta ne funkcionise. Jutros sam u prolazu svratio u gigatron, potrazio onaj hdmi na rca3 kabl kaze da nemaju ali ima adapter sican, sa jedne strane ulazi hdmi, a sa druge strane ona 3 ulaza za audio video, neko je poslao ovde sliku tog kabla sa ebaya cini mi se, ali adapter kosta 3 i nesto hiljada. Nije problem ali kad bi znao da ce da radi sigurno kupio bih ga. Sve sto sam do sad probao nista ne stima, ako neko ima jos neki predlog sa ovim sto vec imam, slobodno neka puca.
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 13:23 ] @
Izgleda da sa TV-om nešto nije u redu.
Tih kutijica sam pazario dal' četiri ili pet komada i svaka je radila bilo da je optika ili koaks bije upotrebljen!
[ miljankos @ 31.01.2025. 14:22 ] @
Pokusacu kasnije ili ujutru sa drugim televiyorom a sve cu isto da povezem pa javljam da li je do njega, i mene bas zanima
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 14:32 ] @
Probaj i optiku i koaks ako ima"
[ baresi @ 31.01.2025. 15:41 ] @
@miljankos, na tvom mestu bi ja probao sledeće:
1. Potražio bi neki audio izvor, videorekorder ili DVD i proverio da li linija radi;
2.Na slici koju si okačio power dioda ne sveti, predpostavljam da nije biio povezan sa izvorom napajanja. Nadam se da imaš nekog prijatelja koji ima neki "ozbilniji" televizor tipa Philips, Sony ili slično, da kod njega proveriš da li adapter radi ili ti je neko uvalio neispravan adapter.
3. U to ne vjerujem ali za svaki slučaj provjeri u menu-ju da slučajno neki "jaki" softveraš nije isprogramirao da se može optični izlaz uključiti i isključiti. Kažem ne vjerujem u to ali ništa ne košta.
Ja sam u zadnjih nekoliko godina povezao tih adaptera sigurno preko 20 komada i svi su radili, doduše niti jedan na VOX-u, kod nas ih je jako malo ili ništa.
Možda je taj tvoj TV toliko "oskubljen" ili sa greškom pa je zato bio tako jeftin. Postoji velika mogućnost da je neki trgovac uvezo x televizora sa tom greškom, u smislu optički izlaz niko ne koristi, a kod prodaje je "slučajno" zaboravio da to napomene.
U svakom slučaju, najbitnije je da nađeš uzrok, zašto kod tebe adapter ne radi.
Na kraju, rešenje je i to što kaže @dusanboss, ne treba ti za to ne znam koliko znanja. Skineš zadnji poklopac, na dva kabla činč na činč sa jedne strane odrežeš konektore i zalemiš na oba zvučnika. To je posao od 15 minuta. Potrebna ti je samo lemilica.
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 15:54 ] @
Može da se eventualno proba i komp, ako ima HDMI izlaz.
Što se kutijice tiče može da se napoji i iz TV-a i to pomoću USB kabla jer je izlaz +5V.
[ miljankos @ 31.01.2025. 15:58 ] @
Ovako drugovi, adapter je ispravan. Nije bilo povezano sa usb-om zato nije svetlelo. Muzicka linija je takodje ispravna sto posto. Uradio sam ovo, povezao sam sa adapterom drugi tv, i drugu muzicku liniju, jako slicnu ovoj sa kojoj imam problema, isto panasonic, samo par serija novija, cak je i izgled identican, isti ulazi, sve.. TV Je Samsung, takodje nije smart ali je dosta bolji od onog Vivaxa.. dobio sam to, da sam dobio zvuk na tv-u, iz prve, ali takodje kao u prvom originalnom postu sto sam napisao, dakle mnogo se tiho cuje.. Na nekih mi je 90 od maksimalnih 100 na liniji, a cuje se normalno kao kad gledate tv program, nije to uopste bucno. Ove panasonic linije imam vec 15 i vise godina i kad slusam diskove znam da se to cuje izuzetno kvalitetno, sa dubinom, basom i sve ostalo.. Na tv-u to izgleda kad povezem nikako necu moci da dobijem.. Ostaje mi da probam jos ovo sto su mi dusanbos i baresi napisali i onda odustajem.. Nije vise ni do novca, vec do energije.. dve nedelje se svakog dana macujem sa ovim ali izgleda da to nekako ne moze..
[ miljankos @ 31.01.2025. 16:22 ] @
Ljudi, hvala svima na svim odgovorima.. zaista. Hajde da probam samo još ovo poslednje što sam rekao, ali da li možete nešto više o tome da mi kažete. Kako da izvedem te konektore sa tv-a? Jel postoji mogućnost da oštetim tv pa da posle ne mogu ni onako loše da slušam? :)
[ baresi @ 31.01.2025. 16:37 ] @
Najjednostavnije je ovako: Skineš poklopac, probušiš dvije rupe u poklopac, na jednoj strani od kablova odrežeš činć konektor, oguliš kabel na toj strani i žilu kabla zalemiš na plus zvučnika, oplet, širm na minus zvučnika. Isto i sa drugim kablom. I to je to.
Što se tiče adaptera, očito je da je prenizak nivo signala za taj panasonik, koji traži 0,25 V signala na 13 kohma impedanciju. Nemam trenutno niti jedan adapter da izmerim koliki je nivo signala na izlazu. Zato se slabo čuje, a čini mi se koliko se sjećam, kod korišćenja optičnog izlaza treba na TV-u pojačat nivo zvuka.
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 17:30 ] @
Ja da se pitam ne bih ništa budžio.....
[ baresi @ 31.01.2025. 17:48 ] @
Ja bi kad bi mi bilo to jako važno. Ja bi smontirao ćinč utičnice za levi i desni kabel na poklopcu, čak bi ugradio i preklopnik da mogu iskljućiti postojeće zvučnike od TV-a po potrebi. Nije to baš neko štetno budženje, ako dobro razumijem tu rijeć. Nema tu nikakve štete, a može se odraditi jako kulturno. Pokretač teme predpostavljam nije naše struke, zato sam mu savjetovao jednostavno rešenje, a očito je da voli bolji zvuk od onoga što mu pružaju ti mini zvučnici od TV-a.
Bar tako mislim.
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 17:52 ] @
Plašim se da u tom budženju nešto ne krene po zlu, obično krene!
[ baresi @ 31.01.2025. 17:54 ] @
Na šta točno misliš?
[ mrkabrka @ 31.01.2025. 18:12 ] @
Aiwa LED TV 32 ., povezao izlaz za slusalice na 2.1 za komp , radi pa ubiva ..sto puta bolje nego njegov (TV) zvuk...
[ baresi @ 31.01.2025. 18:26 ] @
Hvala Bogu da ti radi i ubija, neka ali te dvije stvari što se tiče teme, ne možeš uspoređivati.
[ miljankos @ 31.01.2025. 21:48 ] @
Da, meni je bitno da se cuje lepo, a znam da ova muzicka linija to moze, zato sam bas nju i kupio.. Mislio sam to se bez problema poveze aux kablom i ostaje isti zvuk, nepromenjen... Videcu sa tim budzenjem da nadjem u okruzenju neko ko se malo razume u te stvari, inace sam necu sigurno da diram oko toga, jer se ne razumem.. Jos jednom hocu da se zahvalim svima vama koji ste mi odgovarali i davali savete. Zivi i zdravi bili..
[ zeoN_Rider @ 31.01.2025. 23:54 ] @
Citat: miljankos Videcu sa tim budzenjem da nadjem u okruzenju neko ko se malo razume u te stvari, inace sam necu sigurno da diram oko toga, jer se ne razumem.
Pravilan i mudar izbor!
[ mrkabrka @ 01.02.2025. 18:51 ] @
Ne razumem ., 50 godina radim audio tehniku i sta sad TV nema dovoljno nivoa na slusalicama ??? Ma dajte ...
[ dusanboss @ 01.02.2025. 18:58 ] @
I meni je cela tema sumnjiva od početka... al aj.
[ miljankos @ 01.02.2025. 19:34 ] @
Nema tu nista sumnjivo.. sve je onako kako sam napisao. Tako se ponasa tv kad ga povezem, tako se ponasa linija kad je povezem. Ja nisam dokon da postavljam izmisljene teme i da trazim odgovore jer nemam sta pametnije da radim.. CLan mrkabrka, svaka cast na tvom ogromnom iskustvu, ali ako nesto ne razumes i ne mozes pomoci, cemu onda ovakav odgovor? Osim sto si se pohvalio da pola veka radis s necim, ne vidim apsolutno drugu svrhu tvog odgovora. I jos nesto, covek nikad ne zna bas sve, i uci se dok je ziv, tako da sam mozda bas ja taj jedan slucaj od milion na koji nisi naisao, pa mislis da znas sve. Hvala i ziv bio.
[ zeoN_Rider @ 01.02.2025. 19:46 ] @
Citat: miljankos: Nema tu nista sumnjivo.. sve je onako kako sam napisao.
Samo da se zna, meni ništa nije sumnjivo!
[ branko tod @ 01.02.2025. 20:38 ] @
zeoN_Rider, svaka tebi čast. Na svim temama otvorenim
u zadnja 23 meseca tvoje slovo je zadnja reč. Bravo.
[ zeoN_Rider @ 01.02.2025. 20:44 ] @
Rečenice, plural! 👀🍻
[ branko tod @ 01.02.2025. 21:01 ] @
Nisam hteo da kažem rečenica, već kao što sam i napisao, reč.
Ustvari, da budem precizniji, završna reč. Tu uvek na svakoj audio
temi daješ završnu reč. Ili ako hoćeš drugačije, finale je uvek tvoj.
[ zeoN_Rider @ 01.02.2025. 21:12 ] @
Naravno! Ako se onaj koji je započeo temu ne buni ne vidim razlog za asistenciju pojedinaca,
[ miljankos @ 01.02.2025. 21:21 ] @
Taman posla.. hvala jos jednom svima..
[ badael @ 02.02.2025. 09:52 ] @
Izlaz za slušalice kad postoji samo jedan stereo audio pojačavač.

[ zeoN_Rider @ 02.02.2025. 10:05 ] @
Verovatno bi to i bilo izvodljivo eventualno da se ubaci dvostruki prekidač da se gase zvučnici.
[ badael @ 02.02.2025. 11:02 ] @
Prekidač za isključenje zvučnika već postoji na džeku za slušalice (konktakti 2,3 i 5,6).
[ Living Light @ 02.02.2025. 11:52 ] @
Citat: branko tod:
zeoN_Rider, svaka tebi čast. Na svim temama otvorenim
u zadnja 23 meseca tvoje slovo je zadnja reč. Bravo.
✅✅✅
[ zeoN_Rider @ 02.02.2025. 11:55 ] @
Prekidač za isključenje zvučnika već postoji na džeku za slušalice (konktakti 2,3 i 5,6).
E onda je rešeno...
[ miljankos @ 02.02.2025. 16:02 ] @
Izlaz za slušalice kad postoji samo jedan stereo audio pojačavač.

Druze ja ovde nista ne razumem.. Jel trebam da kupim taj stereo audio pojacivac, da nesto povezem, moze li malo prostije od ove skice, zaista ne razumem. Hvala.
[ badael @ 02.02.2025. 16:57 ] @
Kada sam povezao u headphones output, imam zvuk na liniji, ali dosta lošijeg kvaliteta.
Verovatno nisi gurnuo bananicu 3,5mm do kraja...a, kolega @mrkabrka je napisao čistu istinu..l
to sam ti isto napisao
https://www.elitesecurity.org/t510906-0#4094057
[ miljankos @ 02.02.2025. 17:10 ] @
Ma gurnuo sam, nije do toga, lepo sam uvek sve proveravao prilikom povezivanja
[ dusanboss @ 02.02.2025. 23:40 ] @
Ja kad moju bananicu gurnem do kraja ne gasi ništa! :(
U pitanju je Sony-Bravia TV.
[ zeoN_Rider @ 02.02.2025. 23:56 ] @
Mora da u podešavanjima ima nešto!
[ Living Light @ 03.02.2025. 05:38 ] @
Citat: dusanboss:
Ja kad moju bananicu gurnem do kraja ne gasi ništa! :(
aaa, Šta kaže ONA na sve to ?
😉
[ badael @ 03.02.2025. 09:35 ] @
Kupi ovaj kabl i gurni u džek za slušalice, prostije od ovoga nema.

[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 09:54 ] @
Citat: badael: Kupi ovaj kabl i gurni u džek za slušalice, prostije od ovoga nema.

Ma taj kabl već ima!
[ miljankos @ 03.02.2025. 10:02 ] @
Pa bas takav identicni nemam, ali mozda ima razlike. Imam ovaj aux standarni kabl , s njim sam to povezao i dobijam losiji zvuk, evo slike
https://prnt.sc/aw8WH06U2TTF
Znaci sa jedne strane dva od 3.5mm a sa druge strane jedan, isto 3.5mm.. a ovaj sa jednim crvenim a jednim belim, imam takav kabl ali sa obe strane su po 2 cinca...
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 10:23 ] @
Citat: miljankos: Pa bas takav identicni nemam, ali mozda ima razlike. Imam ovaj aux standarni kabl , s njim sam to povezao i dobijam losiji zvuk, evo slike
https://prnt.sc/aw8WH06U2TTF
Znaci sa jedne strane dva od 3.5mm a sa druge strane jedan, isto 3.5mm.. a ovaj sa jednim crvenim a jednim belim, imam takav kabl ali sa obe strane su po 2 cinca...
E onda pazari kabl 3,5/dva činča ili adapter dva činča na 3,5!
[ miljankos @ 03.02.2025. 10:32 ] @
Jel moze link?
[ baresi @ 03.02.2025. 10:43 ] @
Toliko toga smo napisali aizgleda da tebi treba samo ovo:
https://www.kupujemprodajem.co.../115348464?filterId=6172327996
Plus ova dva kabla što već imaš.
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 10:49 ] @
Da, baš takav adapter.
[ Living Light @ 03.02.2025. 10:56 ] @
sa 135 poruka nije ni cudo da ste stigli do kraja.
Alal Vam Vera MAJSTORI !
Ciga bi taj kabl vec NAŠTRIKAO.
Ali se IPAK stiglo do rešenja ...
[ baresi @ 03.02.2025. 11:02 ] @
Znao sam da će nešto doletjeti sa tvoje strane ali nisam znao tačno šta.
[ Living Light @ 03.02.2025. 11:16 ] @
a Vi,
Vi iz Maribora i okoline, uvek ste bili NAJ GORA Deca u razredu.
Ništa, ama ništa ne slušate na času OTO (opšte tehničko obrazovanje).
Da ste PAZILI na času, ovo pitanje bi rešili u 3-koraka.
Ali,
stigla je POMOĆ iz BRATSKE nam Slovenije !
(pa gde si nam sada,
u ovom teskom geo-političkom trenutku poslao ELAN Skije GRATIS ?
Baš sad si naš'o, aman,
Nem snega kod nas ...
Samo šunke, pršute, dimljena Špic Rebra, čvaraka, butkica, kolenica i dokolenica 😉
[ miljankos @ 03.02.2025. 11:36 ] @
Mislim da ovaj adapter imam u nekim starim kesama... pogledacu.. Ali cekajte braco moja, reseno ce biti ako ja dobijem zvuk kakav treba da bude.. Daj boze da ste u pravu.. Javljam cim ga pronadjem, ili kupim, u slucaju da ga nemam... Bas se nadam da ce ovo da resi problematiku..
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 11:48 ] @
A šta bi sa komšimskom pomoću?
[ miljankos @ 03.02.2025. 12:15 ] @
Nisam uspeo da nadjem nikog ko bi to mogao da odradi, za sada.. ali svakako cu prvo da probam sa ovim adapterom
[ dusanboss @ 03.02.2025. 14:23 ] @
Mislim da ovaj adapter imam u nekim starim kesama... pogledacu.. Ali cekajte braco moja, reseno ce biti ako ja dobijem zvuk kakav treba da bude.. Daj boze da ste u pravu.. Javljam cim ga pronadjem, ili kupim, u slucaju da ga nemam... Bas se nadam da ce ovo da resi problematiku..
Čekaj. Kako si došao do toga da na izlazu za slušalice ne daje dobar zvuk ako nisi imao adekvatan kabal?
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 14:32 ] @
Odlično pitanje!
[ miljankos @ 03.02.2025. 15:09 ] @
Drugovi, sve sto sam pokusao, sve sto sam povezao, bukvalno sve, to sam i u opisu teme kad sam je pokrenuo i napisao. Postavio sam slike kablova koje sam koristio , napisao kako sam povezivao i na osnovu toga ste krenuli sa odgovorima. Vise ne znam ni sam ne secam se. Standardni aux kabl, sa njim sam povezao, sa jedne strane kabla dve bananice koje idu u muzicku liniju a sa druge strane ista takva bananica ali jedna, i nju sam ubacio u audio izlaz na tv-u nista nisam dobio, a kad sam je uboo u slusalice dobio sam zvuk ali dosta slabiji..
Evo ga
https://prnt.sc/F7M3qdjixPVs
Dakle sa druge strane bukvalno ista ovakva bananica, taj kabl sa koristio.
[ Pioneer cdj 200 @ 03.02.2025. 15:29 ] @
Jesi detaljno proučio postavke na TV-u? Ja imam dva TV-a doma, "glupi" Sony iz 2011 i "pametni" TCL star mjesec dana, i oba imaju mogućnost podešavanja di će zvuk ići te zasebne kontrole glasnoće za pojedine izlaze. Na Sony-u kad uštekam u izlaz za slušalice, automatski isključi zvučnike i krene na slušalice. Ali ako uštekam u audio output straga (cinchevi), onda moram ići u postavke i tamo prebaciti zvuk sa "TV zvučnici" na "Vanjski sustav". Na TCL-u kad ubodem u izlaz za slušalice, pojave mi se dvije kontrole za glasnoću kad mjenjam volume i mogu se tipkama-strelicama pomicati po njima. Paralelno sviraju i TV zvučnici i slušalice, i svakome posebno mogu regulirati glasnoću. Ako hoću samo liniju, moram glasnoću TV zvučnika smanjit na 0.
Mislim da je to namjerno tako napravljeno da možeš kombinirati (npr. možeš povezati samo subwoofer koji će raditi paralelno sa TV zvučnicima).
Ako nema baš nikakve postavke, onda ostaje još jedino mogućnost da je TV stvarno šrot :) taj izlaz za slušalice bi morao imati više nego dovoljno jak signal jer on mora moći potjerati slušalice. Nedavno sam bio kod frenda, on ima neki jeftini VISION smart TV, i njega sam isto uspješno spojio na JBL zvučnik putem tog izlaza za slušalice. I još je signal bio prejak (na 50% je već tjeralo zvučnik u clipping). To bi moralo raditi.
[ Living Light @ 03.02.2025. 15:40 ] @
@Pioneer cdj 200,
Pa gde si Pioneer cdj 200 👍
Reci mi molim Te,
Kako si Izdržao dve godine da NE pišeš?
Sećam se tvojih Postova, bili su Extra!
a onda od jedom Nestade, izgubio si se, ni traga, ni glasa,
negde ode u Kambodžu na privremeni rad npr. 😉
Pozdrav za Rijeku,
Pozdravljam Te,
Svako Dobro
[ baresi @ 03.02.2025. 15:42 ] @
Mislim da nije problem u tome, nego u tipu konektora koje je koristio pokretač teme. Ne može raditi ako u RCA utičnicu guraš stereo džek 3,5 mm.
[ miljankos @ 03.02.2025. 16:18 ] @
Ima nekih podesavanja na televizoru, jedno ili dva samo, ali nije funkcionisalo, pokusao sam
[ Pioneer cdj 200 @ 03.02.2025. 16:28 ] @
Citat: Living Light:
@Pioneer cdj 200,
Pa gde si Pioneer cdj 200 👍
Reci mi molim Te,
Kako si Izdržao dve godine da NE pišeš?
Sećam se tvojih Postova, bili su Extra!
a onda od jedom Nestade, izgubio si se, ni traga, ni glasa,
negde ode u Kambodžu na privremeni rad npr. 😉
Pozdrav za Rijeku,
Pozdravljam Te,
Svako Dobro
Ma izašao bio iz ovog hobija, prebacio se u softveraj, sve manje sa elektronikom radim pa bio zaboravio na ovaj forum :)
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 23:01 ] @
Citat: Pioneer cdj 200: Ma izašao bio iz ovog hobija, prebacio se u softveraj, sve manje sa elektronikom radim pa bio zaboravio na ovaj forum :)
Pametno, ovo je postala bolest!
[ dusanboss @ 04.02.2025. 14:46 ] @
Drugovi, sve sto sam pokusao, sve sto sam povezao, bukvalno sve, to sam i u opisu teme kad sam je pokrenuo i napisao. Postavio sam slike kablova koje sam koristio , napisao kako sam povezivao i na osnovu toga ste krenuli sa odgovorima. Vise ne znam ni sam ne secam se. Standardni aux kabl, sa njim sam povezao, sa jedne strane kabla dve bananice koje idu u muzicku liniju a sa druge strane ista takva bananica ali jedna, i nju sam ubacio u audio izlaz na tv-u nista nisam dobio, a kad sam je uboo u slusalice dobio sam zvuk ali dosta slabiji..
Evo ga
https://prnt.sc/F7M3qdjixPVs
Dakle sa druge strane bukvalno ista ovakva bananica, taj kabl sa koristio.
Sa tim kablom mogao si jedino da povežeš na ulaz za mikrofon na liniji (ako ga ima).
[ miljankos @ 04.02.2025. 15:08 ] @
Nema. Dobro, dakle sta mi je preostalo da probam? Evo kroz pola sata krecem do grada, pa da znam sta da uzmem.. Neko je juce predlozio ovaj adapter
https://www.kupujemprodajem.co.../115348464?filterId=6172327996
Da uzmem njega ili nesto drugo?
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 15:12 ] @
Ma pazari, to ni pola pakle cigareta nije!
[ miljankos @ 04.02.2025. 15:22 ] @
Ma znam njega cu sigurno da uzmem, nego kad vec idem, da ne idem dva puta, pitam da li pored ovog jos nesto da kupim?
[ badael @ 04.02.2025. 17:32 ] @
Ovaj kabl si trebao da kupiš (pre 10 dana), šta će ti adapter samo pravi gužvu.
https://www.elitesecurity.org/t510906-5#4094774
[ miljankos @ 04.02.2025. 18:36 ] @
Epa drugovi, mislim da definitivno stajem sa ovim. Kupio sam adapter malopre.. dobio sam najbolje rezultate do sada, i dalje mislim da mi je zvuk slabiji nego inace, ali barem nije onako tiho, ne moram da pojacam tv skoro do maximuma da bi se culo normalno.. Nije bas toliko lose kao sto opisujem, mada znam da kad pustim audio disk to se cuje mnogo ostrije i cistije.. Ali ok, mislim da bolje od ovoga nece moci, eventulano sa ovim kablom sto je badael napisao, u poslednjem odgovoru, ali ne znam da li bi se poboljsalo nesto znacajnije... Sledeci put kad sam u gradu kupicu i njega ajde, kolliko da stavim tacku na sve mogucnosti, ali sutra povezujem zvanicno i slusam tako kako je.. Hvala svima koji su mi odgovorili, na vremenu i savetima. Ako bude kojim slucajem bolje sa kablom nego sa adapterom, javicu, cisto da ako neko ima slican problem, da zna.. ali mislim da je to to. Pozdravljam vas sve.. zivi bili
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 18:50 ] @
To što je možda tiše je sigurno da u 'linijama L/R za slušalice su otpornici koji su atenuacija!
[ mrkabrka @ 04.02.2025. 20:31 ] @
I to sve ide na "Panasonic AK-230" liniju., koja ima predefinisane ton kontrole...naravno zvuk katastrofa ...
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 21:34 ] @
Sad videh u linijama je 1KΩ.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|