[ goat @ 27.01.2025. 19:07 ] @
[ goat @ 27.01.2025. 19:07 ] @
[ veselinovic @ 27.01.2025. 19:51 ] @
Pretpostavljam da imas dva odvojka na sekundaru. Desni je za max 42V a lijevi za 65V.
Tako nekako logika vodi. Napajanje moze biti monofazno ili ne trofazno nego izmedju dvije faze, i sluzi da se smanji struja koju vuce iz mreze. Ako bi mogao izmjeriti napone na ta dva prikljucka bilo bi jasnije. [ Living Light @ 29.01.2025. 08:30 ] @
Citat: goat: Naišao sam na jedan zanimljiv ali je nekako atipičan. ATIPIČNE SU TVOJE SLIKE a ne Aparat ! Kada si aparat slikao na Nemačkom "Flohmarktu" onda: - tvoj MOB Telefon iLi Foto aparat pravi OVAKVE ATIPIČNE Slike ? Seče slike na pola? SLIKE sa kojih je NAMERNO ODSEČENO upravo ono što je BITNO ! ------------------------------------------------------------ Daj CELE SLIKE Aparata za ZAvarivanje ! [ goat @ 30.01.2025. 09:24 ] @
Citat: Living Light: ATIPIČNE SU TVOJE SLIKE a ne Aparat ! Kada si aparat slikao na Nemačkom "Flohmarktu" onda: - tvoj MOB Telefon iLi Foto aparat pravi OVAKVE ATIPIČNE Slike ? Seče slike na pola? SLIKE sa kojih je NAMERNO ODSEČENO upravo ono što je BITNO ! ------------------------------------------------------------ Daj CELE SLIKE Aparata za ZAvarivanje ! dobro de, nemoj da se nerviraš.. slike sam skinuo sa jednog sajta ... kupio sam baš taj aparat, poslaću slike prvom prilikom, a neće mi biti teško da ga i otvorim... @veselinovic.... da imaš pravo aparat radi na monofazni i dvofazni napon... video sam na netu jednu elektrošemu aparata sa transformatorom na 50Hz koji ima dva izlaza sa sekundara sa višim i nižim naponom.. inače ima tema ovde na forumu gde je vrlo dobro objašnjen rad aparata na monofaznom i dvofaznom naponu, načinu priključenja i prednosti rada na dve faze u odnosu na monofazni priključak, ali nisam video nigd eda se pominje dvostepeni sekundar na ovakvim tipovima aparata šaljem dodatne slike čim pre.. [ test1234 @ 03.02.2025. 09:40 ] @
Taj crni rukohvat se koristi za finiju regulaciju struje zavarivanja a unutar aparata pomera jezgro trafoa koje nije fiksno. Takav isti aparat je svojevremeno proizvodio "Varstroj Lendava" iz Slovenije.
[ Living Light @ 03.02.2025. 11:05 ] @
Citat: goat: dobro de, nemoj da se nerviraš.. slike sam skinuo sa jednog sajta ... kupio sam baš taj aparat, poslaću slike prvom prilikom, a neće mi biti teško da ga i otvorim... šaljem dodatne slike čim pre.. Dobro de 👍 Odlično ! Okači slike kada otvoris aparat, da vidmo šta To ima unutra? Če gi Opravimo nekako (ako umemo). Ako ne mi onda će neki da pomognu u popravci ili defektaži ili u pitanju iz tvog prvog posta. pOz [ goat @ 03.02.2025. 13:59 ] @
Citat: test1234: Taj crni rukohvat se koristi za finiju regulaciju struje zavarivanja a unutar aparata pomera jezgro trafoa koje nije fiksno. Takav isti aparat je svojevremeno proizvodio "Varstroj Lendava" iz Slovenije. daj ne zezaj me ![]() uz put... probao sam aparat, radi ko zmaj ... na prazno se ne čuje da radi... sa rutilnom elektrodom 3.25mm se igra na izlazima sekundara ima deklarisane naponena 42V i 65V, pri monofaznom naponu primara... trofazni priključak nisam probao... Imam i Varex 135-145A kod njega je napon praznog hoda sekundara 47V na monofaznom i "dvofaznom" naponu primara mene najvše zanima razlog dvonaponskog sekundara .. ... probao sam ga na oba priključka, kada radi na 65V čini mi se lakše uspostavi luk ali prilikom prekida luka-razdvajanja elektrode baš se "razvlači" luk ... na 42V traži mirnu ruku i dobru kontrolu dužine luka... nisam imao pri ruci amper klješta i kabal-praćku da proveravam jačinu struje na napojnom kablu i na zavarivačkim kablovima... struju praznog hoda.... slike otvorenog aparata šaljem malo kasnije... [ goat @ 03.02.2025. 18:05 ] @
[ test1234 @ 03.02.2025. 19:24 ] @
To crno su trafo limovi koji mogu da povećavaju ili smsnjuju magnetno polje trafoa i tako se reguliše struja i napon zavarivanja. Veoma prosto. Kada se limovi skoz uguraju u trafo potpuno se poništi magnetno polje a kada se skoz izvuče trafo je na max prenosu.
[ Living Light @ 03.02.2025. 20:02 ] @
Ne ponistava se Tu NISTA.
I objasnjenje ti je Dobro, Ali, Upravo OBRNUTO. Znaci 1/ Ono sto si reko [ Living Light @ 03.02.2025. 20:04 ] @
Tu se Regulacija uplice/utice na:
- "Cvrstoću" SPREGE primara i sekundara. [ goat @ 03.02.2025. 21:42 ] @
zavarivački kablovi su mu dobri 50mm2 preseka, ali napojni su "mršavi" , samo 1.5mm2.... trofazni ću zameniti i postaviti 2,5mm2... nemam oscilokop ali sam radoznao da vidim krivu napona na sekundaru kada radi na 2 faze.... ili da razmišljam o nekom dobrom diodnom mostu i hladnjaku da može sa bazičnim elektrodama da radi
[ test1234 @ 04.02.2025. 15:34 ] @
Četiri diode za jedno 200V, 400 A sa dobrim hladnjacima ima da vari bukvalno šta god hoćeš bez da brineš.
[ goat @ 04.02.2025. 20:06 ] @
Citat: goat: ... nemam oscilokop ali sam radoznao da vidim krivu napona na sekundaru kada radi na 2 faze.... ili da razmišljam o nekom dobrom diodnom mostu i hladnjaku da može sa bazičnim elektrodama da radi @Livnig Light... "gukni" nešto na ovu temu ![]() [ goat @ 04.03.2025. 16:41 ] @
Stigao mi grecov most 400A sa druge strane planete, nego sa tom državom imao međudržavni sporazum o bescarinskoj trgovini što nas "boranju" mnogo raduje, ali mi paket stigao kurirskom službom sa carine uz nadoknadu 340 din , umesto poštom kao do sada ... nego kada se vratim u Srbiju ovih dana prevezaću most bez prihušnica i probati bazičnu ..... a za carinu ću da kupim šešire da stave ispred službi da se ne muče u odbrani srpske tiristorske industrije
[ veselinovic @ 04.03.2025. 21:43 ] @
Citat: goat: Citat: goat: ... nemam oscilokop ali sam radoznao da vidim krivu napona na sekundaru kada radi na 2 faze.... ili da razmišljam o nekom dobrom diodnom mostu i hladnjaku da može sa bazičnim elektrodama da radi @Livnig Light... "gukni" nešto na ovu temu :D Apsolutni isti po obliku kao kad radi na 1 Fazu. Sinus ( skoro sinus) 50 Hz [ goat @ 05.03.2025. 10:32 ] @
Citat: veselinovic: Apsolutni isti po obliku kao kad radi na 1 Fazu. Sinus ( skoro sinus) 50 Hz samo je "fora" da se iskoristi međufazni napon 380(400)V i ograničenih 16A u domaćinstvima da se dosegne cca 6kVA na transformatoru, a izlazni napon sekundara ima oblik skoro idealne sinusoide? [ veselinovic @ 06.03.2025. 06:08 ] @
Tacno, cilj je bio da se sa manjom strujom obezbijedi snaga.
A kad kazem skoro sinus, u principu sinus nikad nije ni postojao u mrezi. Svaka nelinearnost u zeljezu ( bilo u generatoru bilo u trafo stanicama) rusi sinus, pa kad se tome dodaju razni nelinearni potrosaci - posebno klime i napojne jedinice ode sinus do djavola. Elem, kratko receno isti je oblik na monofaznom i dvofaznom spoju. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|