Upravo servisiram svoj veliki magnetofon, ali na njemu postoji samo podmazivanje jednog sintera uljem Mobil DTH extra heavy. Imao sam problem da nađem pravo jer su to cirkularna ulja koja se uglavnom prodaju u velikim industrijskim pakovanjima. Kao zamenu sam odabrao kompresorsko ulje 150 i to bi trebalo da bude u redu.
Međutim uskoro krećem sa restauracijom svog starog TEAC kasetofona. Kada sam ga parkirao skroz sam ga podesio i kao takvog ostavio. Godine su učinile svoje i on sada praktično ne radi. Kod elektronike je jasno da se radi o elektrolitima, a kod mehanike o gumicama. Sada sam video da sam tada koristio grafitnu masrt što je bio loš potez. Ona se razlila po mehanici. Sada moram sve da operem i ponovo ispravno podmažem. Sada sam zapeo kod pripreme masti koja bi trebalo da bude slična kao i fabrička. Šta mi preporučujete?
[ Living Light @ 03.02.2025. 19:17 ] @
- Silikonska Mast.
iLi
u malo gorem slucaju
- Bela Mast.
[ zeoN_Rider @ 03.02.2025. 23:06 ] @
Citat:
Sava:
Međutim uskoro krećem sa restauracijom svog starog TEAC kasetofona.
Koji tačno Teac, model?
Naime ne ide svaka mast baš svuda, metal/metal jedna a plastika/plastika drugi tip masti!
Grafitna ni u kom slučaju u dekove osim za neke klizne površine!
[ Sava @ 04.02.2025. 08:39 ] @
U pitanju je stari model A170.
Rečeno mi je da silikonska mast nije dobra za ovu namenu.
Ono što bi trebalo je bela Berner wvices... (nisam zapisao do kraja), ali ne znam gde da je nabavim. Neki isporučuju to serviserima, ali nemam kontakt sa takvima.
Prvi prijatelj automehaničar i mast u čep od PVC flaše....
Mada u servisnom uputstvu se pominje samo ulje, o masti ni reči!
[ Living Light @ 04.02.2025. 13:10 ] @
ee sad,
Kada otvorim SHARP Kasetofon GF-8686 na mehanizmu stoji BELA MAST.
I bela mast se još i dalje Vidljivo Vidi, a NE kao u ovom videu:
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 13:16 ] @
To nije isti tip kasetnog mehanizma!
[ Living Light @ 04.02.2025. 13:25 ] @
ok
U pavu Si.
I To se slažem, da je drugačija Mehanika.
Jeste.
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 13:28 ] @
Naravno da sam u pravu, kao i uvek!
[ Sava @ 04.02.2025. 15:43 ] @
Hvala svima na komentarima.
Komentarisaću sve postove.
- Ne zanima me nabavka spolja jer ću obda uzeti Berner, a ima je u Hrvatskoj.
- Ima jednu gumicu i jedan kaiš - nabavljeno.
- Omam originalno uputstvo i service manual i ovog momenta ne znam šta piše dok ponovo ne zavirim. Moguće je da sam kod prve restauracije pre mnogo godina sam izmislio podmazivanje, ali sumnjam u to.
Ulje da, to sam nabavio već za Revoxa pa će biti i za Teaca :).
- Ovo su prvi tipovi kasetofona i mehanika je vrlo ozbiljna i robustna. Ima nekoliko kliznih metalnih delova. Kada ga budem radio ponovo ću sve da pogledam.
- Našao sam belu mast u spreju PTFE pa će valjda odgovarati. Istina, pre 50 godina nije bilo tih aditiva koje dodaju pa sam ipak malo skeptičan. Kod Revoxa na primer mora baš preporučeno ulje, moderna uništavaju sinter.
[ zeoN_Rider @ 04.02.2025. 17:58 ] @
Citat:
Sava
- Našao sam belu mast u spreju PTFE pa će valjda odgovarati.
Ništa što je u spreju kod kaset dekova ne bih preporučio!