|
[ B3R1 @ 04.02.2025. 13:32 ] @
[ Living Light @ 04.02.2025. 13:36 ] @
Extra Dobra Tema.
Ima JOŠ Materijala ove vrste ihaha, da popuni pola [es]-a.
aLi,
Ova je BAŠ Zanimljiva.
Hvala za "LED Svetlo u Tunelu" 👌
[ mjanjic @ 04.02.2025. 17:19 ] @
[ B3R1 @ 28.03.2025. 11:54 ] @
Ako ste zaboravili koliko imate godina, samo prebrojte koliko ste konektora sa slike ispod u zivotu videli / koristili ... sto veci zbir to ste matoriji, jbg ...
:-)
[ Living Light @ 28.03.2025. 12:59 ] @
ne znam ni jedan,
gde si ti ovo našao, iLi je ovo neki Foto-Šoping ?
😉
[ DSL @ 28.03.2025. 13:29 ] @
Eh, nema ovde konektora koje ja pamtim...
[ djoka_l @ 28.03.2025. 13:40 ] @
Ja ih pamtim sve osim onih koji su Apple/Mac specifični.
A ko tvrdi da ne prepoznaje telefonski RJ-11 ili ove audio/video stavrno nije dobro pogledao...
[ B3R1 @ 28.03.2025. 13:45 ] @
Djoko, ljudi se zezaju ... hoce da ispadne da su vecno mladi. :->
Da, bas tako, jedino ovo sto je vezano za Apple nisam video.
A ima tu i dosta onih sa kojima sam radio, a kojih nema na ovoj slici. Recimo, 60-pinski konektor koji su koristili DEC stampaci i tome slicno.
[ djoka_l @ 28.03.2025. 13:52 ] @
Padoše mi na pamet kolege iz jedne banke. Pozvali me da mi pokažu "Kit za filijale". Velika kartonska kutija, puna konektora, kablova, alata, kao i dva plava mantila. Sve spremno za puzanje po patosu 
[ Living Light @ 29.03.2025. 04:39 ] @
Od konektora
mogu da prepoznam samo ova tri (3) "RINGIŠPIL-ska + Seoski Razglas"
sa desne strane:
1) Uzemljenje,
2) Levi zvučnik,
3) Desni zvučnik,
a kod ovih Levo konektora, ima više od Dve Žice, ... tu se o'ma pogubim 😉
Pozdrav
[ madamov @ 29.03.2025. 07:24 ] @
Citat: B3R1:
Ako ste zaboravili koliko imate godina, samo prebrojte koliko ste konektora sa slike ispod u zivotu videli / koristili ... sto veci zbir to ste matoriji, jbg ...
:-)
Sve sam od ovih koristio, znači: Metuzalem. 👴😄
[ djoka_l @ 29.03.2025. 07:41 ] @
Definitivno fali BNC konektor. Nije bio dovoljno mator onaj koji je pravio sliku.
[ Living Light @ 29.03.2025. 09:06 ] @
Citat: B3R1: Ako ste zaboravili koliko imate godina, samo prebrojte koliko ste konektora sa slike ispod u zivotu videli / koristili ... sto veci zbir to ste matoriji, jbg ...
Aaauuu,
Merilo "Starosti" po Konectorima:
A auto industrija tek je zakomplikovala sa Zilion vrsta konektora:
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 29.03.2025. u 10:19 GMT+1]
[ ademare @ 29.03.2025. 10:49 ] @
Na onoj slici nedostaju "pretece" VGA . Znaci prvo je najmasovniji bio " hercules" koji je bio kompatibilan sa originalnim MDA i CGA .
Kasnije je EGA kod nas bio bas retka ptica . Jer dok je boja postala uobicajena vec je VGA uveliko dominirao .
DMS 59 je prilicna egzotika jer se koristi samo kod nekoliko seriija Nvidia Quadro NVS grafickih !
Ima jos redjih koje je Nvidia stavljala ali te nisam koristio DMS naravno imam . Mada najvise kao dva VGA znatno redje se moze videti dva DVI .
U PC svetu na BNC je isla mreza ethernet , a ne slika kao na video uredjajima. Za mrezu su se koristili kaoksijalni kablovi.
Svakako nedostaje i klasicni DVI bez onog "krsta sa ocilima"  Taj deo krst i 4 rupe je analogni deo koji je kasnije izbacen.
[ mjanjic @ 29.03.2025. 10:56 ] @
Po meni, najveću zbrku su napravili sa onim DVI-x (x = I, D, A) varijantama, potom da li je single ili dual link... nisu toliki problem te varijacije, već što grafička i monitor mogu imati različite vrste tih DVI interfejsa, a nemaš odgovarajući kabl ili adapter.
[ Living Light @ 29.03.2025. 10:56 ] @
Ade,
Da li na ovaj Hercules konektor misliš?
Izvor slike/Source of Picture:
https://www.meritec.com/produc...s/hercules-interconnect-system
[ Shadowed @ 29.03.2025. 11:22 ] @
Citat: mjanjic:
Po meni, najveću zbrku su napravili sa onim DVI-x (x = I, D, A) varijantama, potom da li je single ili dual link... nisu toliki problem te varijacije, već što grafička i monitor mogu imati različite vrste tih DVI interfejsa, a nemaš odgovarajući kabl ili adapter.
A u prodavnicama nemaju pojma o cemu pricas :)
[ dusanboss @ 29.03.2025. 12:51 ] @
Citat: B3R1:
Djoko, ljudi se zezaju ... hoce da ispadne da su vecno mladi. :->
Da, bas tako, jedino ovo sto je vezano za Apple nisam video.
A ima tu i dosta onih sa kojima sam radio, a kojih nema na ovoj slici. Recimo, 60-pinski konektor koji su koristili DEC stampaci i tome slicno.
Tako je. Ovde su sve relativno noviji konektori. Ne vidim ni jedan prastari. Nisam sve koristio, ali mislim da sam video uživo sve sa slike. Inače prvi PC sam nabavio tek 2003.
Sa druge strane na slici nemaju sliku za USB 3.0 iako već uveliko postoji USB 4. (što znači da je slika nastala negde između 2000 do 2008 )
USB 4 ne mogu da sačekam da postane u običajan jer siguran sam da ovde nema nikog ko je probao da obode USB pa skapirao da nije dobro okrenut, onda probao na drugi način, da bi tek tad shvatio da je onaj prvi u stvari bio dabar način. :)
Najgore od svega što sam još letos kupio komp čije kućište ima lepe konektore sa prednje gornje strane koje iz nekog razloga još uvek nisam povezao.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 29.03.2025. u 15:07 GMT+1]
[ ademare @ 29.03.2025. 13:31 ] @
@ Robi
To ko zna sta je
Konektor za Hercules graficku kao i za MDA originalnu IBM je imao 9 pinova i samo jedan kabl.
Nazalost kada sam prodao svoj prvi PC XT uz njega sam prodao i Hercules monitor, tako da to vise nemam.
Kupio covek da vodi evidenciju za piljaru, kaze potkradaju ga radnici
Prodato davne 1995. sa serijskim stampacem Robotron iz DDR (Istocna Nemacka) ! Mada imam jos jedan takav negde na terasi !
[ Living Light @ 29.03.2025. 15:00 ] @
DDR ~ Dojče Dramatiše Republik 😉
Eee da je Wartburg Karavan imao ugradjen štampač Robotron od 350€ :

[ ademare @ 29.03.2025. 19:09 ] @
Ove Robotrone je u bivsu SFRJ uvozio Birostroj Maribor. Tamo kod Baresia  Zanimljivo je da su Istocni Nemci imali neki svoj centroniks standard koji nije imao veze sa normalnim.
Zato sam ih jeftino i dobio jer su imali module koji su mogli da se menjaju ! Znaci stampac nije bio centronix ili serijski vec zamenis modul i on bude zavisno od modula. Nemci istocni su uvek bili dosetljivi .
I nabavim 3 komada jeftino . Ali sva 3 neupotrebljiva ! Nigde nema ni seme posebno jer u to vreme nije ni postojao internet !
Medjutim tada je jos iako je bila Yuga pukla ostalo bilo Birostroj predstavnistvo !
Odem ja do njih i ocekujem da kupim nekakav kabl adapter nestandarni DDR - standardni !
Kad sam dosao u predstavnistvo ljudi se bukvalno krstili jer im niko godinama nije dosao u vezi DDR stampaca !
A Slovenci su im bili upucali YU codnu stranicu tako da je u draftu leteo sa nasim slovima sa sve ŽĆČĐŠ, dok su ostali savremeni matricni stampaci morali da dave u grafickom modu.
I tamo oni ljudi nemaju pojma , ali su imali dosta tih stampaca sto su skupljali prasinu. Za cas promenise module ima jednostavni mehanizam i zameni se ceo modul. Za nesto malo novca dadose svoje serijske za DDR "centronix" module. To je naravno islo odmah u dzepove radnika sve nezvanicno.
Zamalo da zaboravim jos jednu prednost ovih metuzalema. Koristili su obicnu traku za pisacu masinu koja se mogla kupiti u svakoj knjizari.
[ ademare @ 29.03.2025. 19:25 ] @
Evo ovaj model je u pitanju :
https://www.robotrontechnik.de/index.htm?/html/drucker/k631x.htm
Unutra je ceo kompjuter sa sve Z80 procesorom. A vidi se i traka kakva je .
Mada od silnih fotografija nema nijedna od pozadi da se vidi interfejs modul.
Evo nasao sam i link kako izgledaju moduli . Centroniks vidi se sa slike veze nema kabl sa standardom.
https://www.robotrontechnik.de.../html/drucker/k63xx_module.htm
Serijski je standardan za divno cudo.
[ djoka_l @ 29.03.2025. 23:05 ] @
Uf, nekada su pravili stvari da traju. Gledam ovu glavu, ako ti uhvati rukav - ode ruka 
[ Java Beograd @ 30.03.2025. 14:31 ] @
Mala anegdota:
Ja imam dosta kutija u radionici i tu uredno čuvam kablove i konektore, sortirano po kutijama: Audio - TV/Video - Telefonski+Antenski - Kompjuterski - Samo USB
Elem u kutiji za TV/Video kablove našlo se ni manje ni više nego 5 komada SCART. Veliki, dugački, debeli, glomazni, sa ogromnim konektorima, i manje-više, ono, zauzeli celu kutiju (od cipela)
Naravno, to je tehnologija iz 80-tih, zamrli su sa nestankom CRT televizora (retko poneki LED TV, s početka 2000-tih)
Gledam one kablove i kapiram: niti ja imam takav TV, niti iko moj od familije / prijatelja. Nit' mi treba, niti mi može zatrebati! I - bacim.
Dve nedelje od tog dana, zove me šurak i kaže: kupio sam neki jeftin DVD, da mogu da odgledam nešto iz svoje kolekcije, ali ima neki čudan konektor, nemam ja takav.
WTF, kažem, slikaj i pošalji.
Šta da vam pričam: SCART :D
[ Living Light @ 30.03.2025. 14:36 ] @
Nemoj više da bacaš "Raritete",
posle to kupujemo na Buvljaku za 50, 100 iLi 200 dinara :)
Nisu svi SCART - SCART kablovi bili Isti.
Neki su bili podeblji, jer su uredno imali 21 provodnik.
Neki su +imali sve aidio i video signale Dodatno Oklopljene.
Neki su imali Minimalan broj provodnika,
pa je sa jedne strane na SCART Konektoru pisalo INPUT a sa druge strane OUTPUT,
i trebalo se obratiti pažnja šta-gde priključuješ (nije Bi-Direkcijalan kabl),
inaće nema slike.
A jedna vrsta kablova je imala mali preklopnik (prekidač) u kučištu konektora,
da se može odabrati da li taj kraj kabla, a samim tim taj konektor
da li če biti npr. Source (izvor) signala.
Bilo svačega,
a onda došli nemci i Uzeli/Odneli SVE 😉
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 30.03.2025. u 15:54 GMT+1]
[ Java Beograd @ 31.03.2025. 07:50 ] @
Volim da čuvam, sve šta mi može zatrebati, ali kako bih ti rekao, nisam od onih "sakupljača", (na engleskom "hoarder") koji opsesivno čuvaju sve i svašta.
Kad skapiram da mi nešto definitivno neće trebati - u kantu. Jer, da nisam bacio SKART, u kutiji ne bi bilo mesta za HDMI. Radionica ima ograničen volumen, ma koliko ja uredno i pažljivo čuvao i slagao.
Isto kao sa starim cipelama, odećom i slično. Ako nešto nisam obukao/obuo 2 godine, najverovatnije neću više nikad.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|