[ bordzija @ 15.02.2025. 15:16 ] @
Povremeno mi se pojavi poneka i to u spavaćoj sobi gde je koknem. Ispred kupatila, u dnevnoj. Kapiram da izlaze iz kanalizacije tj iz kupatila. Ulicu dalje i kod žene isto. Komšije se isto žale na bubaruse.

Ja ne pamtim za ovih 50 godina da smo ikada imali bubaruse. Tu i tamo bubašvabe ponekad.

Uvek su bubarusi bili rezervisani za novi beograd. Otkud sad u centru?!??
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2025. 15:47 ] @
Uf kakva tema

Moj tip da je razlog toga je što rusi pobeđuju švabe/naciste u ratu, pa se zato pojavljuju bubarusi umesto bubašvaba
[ bordzija @ 15.02.2025. 16:03 ] @
To je i moja neka teorija hehe došle sa rusima izgleda. Možda neko zna nešto više, dal ta gamad živi u kanalizacijama ispod nas ili u nekom od stanova u zgradi pa se šire kanalizacijom? Probao sam sve i one raid kućice, krede, jedino ih sprej na neko vreme sredi
[ ademare @ 15.02.2025. 16:31 ] @
Ne zive u kanalizaciji tuda dolaze, nego zive po stanovima !

Naravno prvo mora neko da ih donese, ne idu iz zgrade u zgradu !

Raid i te gluposti ne pomazu.

Jedino nekada davno smo koristili "boraks" . Rastvori se u vodi i sipa u nekakve tacnice, poklopce tegli ko sta ima . One pojedu-popiju i od toga uginu posle.

Mehanicko unistavanje, dosta efikasnije ali takodje dugotrajno, zavisi od broja buba.

Dobar Lepak za miseve koji se ne susi. Stavi se na karton i stavi se nesto mrva od keksa itd. Znaci kao i misevi zalepe se i te bube su kanibali tj. jedu jedna drugu ! Tako da dolaze da jedu druge koje su se zalepile pa se i one zalepe.

To je cistije resenje jer sve ostaju na kartonu dok od boraksa uginu bilo gde po stanu.

Karton menjati bar 1. nedeljno . Staviti ispod radijotora u kuhinju, trpezariju, itd. u kupatilo kuda setaju, paziti da se ne zgazi karton ! Karton bi trebao da bude sto tanji, ne onaj braon od velikih kutija.

Po sobama ne treba stavljati jer tu zalutaju nema hrane za njih po sobama.
[ bordzija @ 15.02.2025. 17:13 ] @
Eeee takav odgovor mi treba prosto me nervira stalno se pojavljuju ili kod mene ili kod žene jednom u mesec dana ubijem jednu. I to se besmisleno pojavljuju uopšte ih nema u kuhinji što bi bilo logično mesto.

Kod žene se pojavljuju u delu stana gde ima tuš bez kabine sa onim odvodom u pločicama odakle izlaze. Tu nismo pametni šta da radimo ne možemo ništa. Da stavim mrežicu napraviće poplavu. Da stavljam karton ne ide.
[ Java Beograd @ 15.02.2025. 17:15 ] @
Samo kompletna dezinsekcija cele zgrade. Ako se i komšije žale, onda aktiviraš kućni savet i pozoveš profesionalce.
Sve drugo je zamlaćivanje, tj. privremeno rešenje.
[ bordzija @ 15.02.2025. 17:18 ] @
Šta da deratizujem ceo kvart?!?? Svi imaju bubaruse a toga nikada nije bilo do pre par godina. Samo nam stenice fale i šuga 😐 pa to nismo imali ni 90tih godina jbt.

Bubašvaba tu i tamo poneka.
[ ademare @ 15.02.2025. 18:13 ] @
Ja nisam video bubasvabu u zivotu ! Mravi par puta razni, donose kao i ove Bubaruse podstanari sa sela !

Bubaruse smo imali nekoliko puta, zato resavanje traje 1-3 meseca zavisi koliko ih ima .

Prskanje ko zna kakvom hemikalijom po stanu, ja prvi ne bih pristao ! Verovatno ni ostali jer zgrada ima 30+ stanova. Te hemikalije su opasnije od buba !

Stan gde se legu moze da bude i prazan ! Zato i idu po zgradi da jedu ! Njima treba toplo mesto za leglo. Polazu Zilion jajasaca.
[ dejanet @ 15.02.2025. 18:19 ] @
Ima neka pasta (ne mogu da se setim), kupuje se u poljoprivrednoj apoteci, lici na plastelin.
Nanese se po obodima sudopere, frizidera , tj. putevima kuda se krecu.
Kada bubasvaba predje preko toga, odnese otrov u gnezdo sto je ujedno i jedini nacin da ih se eventualno resite.
[ bordzija @ 15.02.2025. 19:12 ] @
Nemamo bubašvabe nego bubaruse koje non stop izlaze iz kanalizacije...
[ DSL @ 15.02.2025. 20:32 ] @
Kao NS student sam se takodjer borio sa bubarusima. Pošast živa.
Elem, ovo što ademare napisa potpisujem. Mi smo pravili kuglice od kukuruznog brašna, malo maslaca, boraksa (prah) i te kuglice sijali u i oko stana. Efikasno ali se moraju održavati kuglice inače obajate/bivaju pojedene. Lepak u kombinaciji sa ovim na kartonu čuda čini.
Inače, dolaze vam zato što se stari objekti u okolini ruše radi novogradnje i one beže u nove krajeve.
[ bakara @ 15.02.2025. 21:08 ] @
Sta je kodg djavola buba rus?

Morao sma da guglam i izadje ovo?

https://entomologytoday.org/20...ckroach-blattella-germanica-3/

ja to nisam nikad video
[ Nebojsa Milanovic @ 15.02.2025. 21:43 ] @
Po tome se vidi da nikada nisi studirao...puni su ih studentski domovi i studentske menze...bar u moje vreme...bubarusa je bilo svuda.
[ dusanboss @ 15.02.2025. 22:26 ] @
Citat:
bakara:
Sta je kodg djavola buba rus?

Morao sma da guglam i izadje ovo?

https://entomologytoday.org/20...ckroach-blattella-germanica-3/

ja to nisam nikad video

Bubarusi su slične kao bubašvabe, ali se razlikuju jer na glavi imaju male ušanke.
[ bordzija @ 15.02.2025. 23:00 ] @
Ja sam bubaruse jedino viđao na novom beogradu po stanovima i toje bilo kao da otvoriš prozor i uđu komarci. Dakle mon stop ih imaš... Ali u centru nikada niti ih je neko imao da znam. Danas ihsvi imaju i muku muče.

Ja jedan dan sedim u dnevnoj i ukapiram da me gleda metar ipo od mene. Aj reko brza je nema šanse da je lovim i tako ja zaboravim na nju. Odjednom osetim da mi se nešto penje uz koleno i ja je zalepim.

Drugi put ja spavam i osetim nešto na dupetu. Udarim i razmažem je. Ogavnost neopevana 😐
[ bordzija @ 15.02.2025. 23:19 ] @
Inače ih lovim tako što imam za brisanje kuhinje razblaženo alkoholno sirće i malo deterdženta. Kada je vidim odem po prskalicu i samo je prsnem. Ona se izvrne i ja je zgazim nogom. Nema jurnjave i lupanja.
[ Living Light @ 16.02.2025. 01:00 ] @
Citat:
bordzija:
Nemamo bubašvabe nego bubaruse koje non stop izlaze iz kanalizacije...

Nije Tačno da izlaze iz kanalizacije.
Sa instalacijom kanalizacije imaju SAMO tolike Veze,
da bubarusi ŽIVE BLIZU koliko-toliko PITKE VODE.
---------------------------

Naime,
pre 3.5-4 god. usled silnih operacija,
tako se složilo, da u jednom periodu (a taj period je dug oko 2.5 - 3 nedelje),
u letnjim mesecima kod kuče nije billo nikog, osim povremenih obilazaka brata, majke, komšinice,

... komšinica obilazila "uskladjenom sinhronizacijom" onda:
kada SVI ostali Sigurno NISU Tu 😉 , da se NE sretnu 😉

i,

kada smo se svi sakupili (tuto-kompleto, +tašta 😉 ) nakon 3.5-4 nedelje, imali smo šta da vidimo.
Bubarusi trčkaraju veoma BRZO po prostorijama NAROČIO beže KADA SE UPALI SVETLO,
a po danu/svetlu jedva-jedva koji primerak.

Dok smo se ofrkestili od novoNastale situacije,
nakupovao sam i značajne novce ssppihhhcko na sve moguće, u poljo-Radnjama dobavljive otrove),
koje se mogle pribaviti u 5 dobro snabdevenih radnji Otrova i Otrova i Otrova razno-razne Vrste,
tipa, prah, tečnost, granule, + 100Q.

- NIŠTA OD POMENUTOG nije moglo da im uradi: TOTAL RAPID FUNDAMENTAL DELETE !

... withOut a ""FATAL ERROR 404" during Deletion ! ... - osim da se potrujemo SVI, ukućani.
------------------

Neverovatno,
muke Tantalove dok se dodje do uspeha u oslobađanju od bubaRusa,

ali,

Prvi i jedan od Bitnih (odma-ali-po-mogućtstvu-odmah) ZEZ/GEG-ova leži u:

- UKIDANJU IZVORA, TAČAKA, MESTA I LOKACIJA gde mogu bubaRusi DA PIJU VODU !

___ * Znači: Bubarusi su Nevidjeno OSETLJIVI NA NEMANJE VODE ZA PIĆE *___

Bez hrane mogu da izdrže i VIŠE DANA, a BEZ VODE - NE MOGU DA IZDRŽE NI 2 (dva) dana,
naroćito ako je dom suvog karakter, vazduh suv, zidovi suvi, Stolarija Suva, ... Eee Tu im je kraj i BEZ OTROVA.

Izvir za ove ↑↑↑ INFO:
- razna Literatura o životu Bubarusa (SRB, HU, DE, ENG) naučena na žalost napamet, jer sam PREZUPČIO od njih.

Onda Finale:
Ćerka je pozvala Lika koji je dao (negde, novine, internet) oglas da; Sigurno uništava BUBA RUSE PO KUĆAMA & STANOVIMA.
--------------------

Došao Dečko u dogovoreno vreme, otvorio KOFERČE, a tamo :

- GEL i + PoluVLAŽNA RASTRESITA MASA, izgleda kao VLAŽNA piljevina.

1) Istisnuo/Zalepio nanošenjem iz Plastičnog ŠPRICA, gusti Gel na "Njemu dobro znana Mesta"
(rubovi, ivice, urezi, rupe, prorezi, prolazi na MRAČNIM MESTIMA nameštaja, MIX-drvenarije, Vrata, Prozora i BITNO: ISPOD LAJSNI)

2) na skoro ISTE LOKACIJE ↑↑↑, postavio/ostavio na SVAKO ovo ↑↑↑ mesto,
veoma male količine "otrova-Piljevine", zapremine i količine tipa "3-glave šibice".

Od tog dana do sada: NIX - BubaRusi
-----------------

Zaključak:

Definitivno provereno/nadgledano/danju/noću/noću na blic-paljenje rasvete
da
BubaRusi NE izlaze iz KANALIZACIJE !

već,

1) Bez pitke (ili skoro čiste) vode ne izdržavaju ni 2, max 3 dana.
2) hrane sa svim i svači (pojeli/načeli Sapun na Lavabou u kupatilu --- Eeeeh, da ga J_em ?! ... 🤣 )

3) stan iznad (2 sprata više) se renovirao, to smo tek kasnije saznali, jer su u početku bili tihi a kasnije HILTI.

Eto, kraj horor filma,

Pozdrav

[ bordzija @ 16.02.2025. 10:19 ] @
To ja razumem sve sam isto iščitao, vode nema nigde a da bubarus ne upadne u istu i crkne. Na odvodima su mrežice, ništa ne kaplje. Lokacija pojavljivanja oko kupatila.

Ubijem jednu mesečno pojavi se od nekle?!?? I to su mahom odrasle jedinke.

Logično mi je da neki smrad ispod i iznad ima bubaruse. Na poslednjem spratu se doselio pre par godina rus? Možda je on doneo?! Ima ih i kod žene a tamo ne znam dal ima rusa. Ceo vračar je prepravljen rusima inače
[ ademare @ 16.02.2025. 11:00 ] @
Definitivno kako sam i napisao idu kroz kanalizaciju i cevi !

Evo prvi link sa Googla neki sajt za unistavanje :

"Buba ruse su česta pojava u stanovima. U stambenim zgradama sa više jedinica mogu se lako kretati između jedinica, koristeći zajednički vodovod i cevi kao autoput."

https://www.dezinsekcija-deratizacija.com/stetocine/buba-rus/
[ bordzija @ 16.02.2025. 12:17 ] @
Aaaa i ovo je zanimljivo:

"Možete ih uneti i kada unosite namirnice, u kesama ili kartonskim kutijama."

Ja ponekad u one gajbice kartonske iz lidla potrpam namirnice prilikom kupovine i to donesem u stan 😑
[ B3R1 @ 16.02.2025. 15:19 ] @
Hoce to ako ti ili komsije imate zalihe brasna - dzakovi od po 25 kg i slicno, sto je cesta pojava u Beogradu.
[ bordzija @ 16.02.2025. 15:54 ] @
Nema toga sigurno najbliža pekara je na 600 metara od zgrade. Nemamo više ni špajzeve na ovoj vertikali. Sve se drži po teglama i plastičnim vakum posudama ostalo u frižideru. Kesa za đubre se uveče zatvara i ide u kontiš. Kuhinja se svaki dan dezinfikuje.
[ Living Light @ 16.02.2025. 16:17 ] @
Citat:
bordzija: To ja razumem sve sam isto iščitao ...

Džabe si čitao kad NIŠTA nisi razumeo !!!

Totalna si Tabula Rasa za bubaruse !

Dal pričao o Svemirskom programu za Mars ... iLi ... o buba rusima --- ti koristiš ISTI FOND REĆI.

Ako stvarno imaš u stanu buba ruse
(a lično misim da ih nemaš, i ako baš imaš onda ih imaš 1-2 u 6 meseci,
nego zezečiš narod ovde rejtinga radi)

1) ako ne odgovoriš u ovoj temi, - znam odgovor,
2) ako odgovoriš ............................... - II -
3) ako nesto trece napišeš ............ tek onda znam odgovor.
[ bordzija @ 16.02.2025. 17:29 ] @
Tako nekako i imam jednu ubijem u mesec dva dana. Zato sam i pitao ovde šta kako jer ih nikada u životu nisam vido u centru beograda.

Imam i neke psihopate koji hrane mačke na ulici i tu se skupljaju bubašvabe male i velike?!?? Ili bubašvabe i bubarusi?

https://youtu.be/v7punkD3tx4?feature=shared

[ ademare @ 16.02.2025. 18:38 ] @
Odlican snimak te velike crne su buba svabe, ove manje zuckasto crvenkaste , buba rusi.

I jedne i druge nocu su aktivne. Zato idu kroz kanalizaciju jer se tada retko koristi . Samo je u solji non stop puna vode tu nece da prolaze, ali znaju da upadnu u solju

Idu na svakakvu hranu. Brasno u dzakovima bilo nekada kad je @Beri bio Beogradjanin tamo do 90-tih.

Sada ljudi kupuju ovu suvu hranu za macke i kerove u dzakovima po 10 kila ?!
[ bordzija @ 16.02.2025. 19:30 ] @
Ako ti tako kažeš ja sam mislio da su to kinderšvabe :)

Taj parkić gde hrane mačke vrvi od bubašvaba a tu su pored i kontejneri. Cela ljubavna priča jednom rečju. Bacaju pileće nogice, papke svinjske, jagnjeće glave kao da su mačke lavovi! Zamisli kada donose grašak mačkama... Ludaci totalni psihopate!
[ Living Light @ 17.02.2025. 01:16 ] @
ooo Bordziii,
To si snimio naUlici ?

Svaka Ti Čast!

hehe, ovo ti je snimak MIX - dve vrste gahhmadi, al se skupili, užas,
----------------

a Ovo što objavio @Ade, -potpisujem/Unterschrift

Citat:
ademare:
Odlican snimak te velike crne su buba svabe, ove manje zuckasto crvenkaste , buba rusi.

I jedne i druge nocu su aktivne. Zato idu kroz kanalizaciju jer se tada retko koristi . Samo je u solji non stop puna vode tu nece da prolaze, ali znaju da upadnu u solju ;)

Idu na svakakvu hranu. Brasno u dzakovima bilo nekada kad je @Beri bio Beogradjanin tamo do 90-tih.

Sada ljudi kupuju ovu suvu hranu za macke i kerove u dzakovima po 10 kila ?!

-------

NE NE!!! gledajte video o bubaRusima:

https://www.youtube.com/watch?v=4ujPaMVdpEI
-
.
https://www.youtube.com/shorts/HNtaUHr0lUc
https://www.youtube.com/watch?v=vY7F0Az57MY
https://www.youtube.com/watch?v=i6pDUzrQ8Xw
----------

How to Kill German Cockroaches in 3 Simple Steps:

https://www.youtube.com/watch?v=dlKi_GRUvRA

pOz
(Eee, ajmo na neku drugu Temu, nije mi dobro od ove 🤔 )

[ bordzija @ 17.02.2025. 14:28 ] @
Stojiš u parkiću u travi a bubašvabe krenu da ti mile uz noge. I to sve na 150 metara od skupštine 😍

Odeš malo dalje na beton navale buve.
[ Java Beograd @ 17.02.2025. 17:34 ] @
To su SNS bube, skapirale su da si protiv Vučića pa te namerno progone.
[ Darko Nedeljković @ 19.02.2025. 19:37 ] @
Bordzija, ne brini, priroda sve reguliše.
Uskoro će se pojaviti pacovi i pojesti bubaruse.
[ bordzija @ 19.02.2025. 22:07 ] @
Nema pacove redovno truju ovi sns trovači preko infostana.
[ Java Beograd @ 20.02.2025. 06:41 ] @
SNS aktivisti i batinaši donose uzgajene agresivne buba ruse kod bordžije u ulaz/podrum.