[ abc987 @ 17.02.2025. 19:34 ] @
Da li neko zna da li negde mogu da se nabave one stare rolo zavese od platna na oklagiju koje se podizu i spustaju jednim povlacenjem?
Ove nove rolo zavese sa lancicima mi se ne svidjaju, a ni jedina koju videh u idei koja se kao samopovlaci mi se ne svidja, a i ocene su da je loseg kvaliteta.
[ Java Beograd @ 18.02.2025. 07:10 ] @
Ne znam da li si greškom otkucao "u idei", misleći na Ikeu. Ja imam tu iz Ikee, stoji mi na prozoru puno godina i radi savršeno.

Lično preferiram "na lančić", ali u Ikei propagiraju "na povlačenje" zbog bezbednosti dece.
A u momentu kad sam tražio belu neprozirnu roletnu, našao sam je samo tamo.

Dakle, kvalitet je odličan, i materijal, i mehanizam. Ako ti se ne sviđa dizajn materijala, OK, to je druga priča.
[ bakara @ 18.02.2025. 11:07 ] @
Verovatno covek misli na starinski tip roletni, drvena oklagija, opruga i tamno platno.

Nema toga vise, i sam prozor je to morao da podrzava.

najpribliznije sto mozes da kupis je u ikei ima raznih modela za zatamnijivanje, mada bi ja najpre porucio instalaciju spoljnje roletne.
tako dobijes i zamracenost i izolaciju.
[ B3R1 @ 18.02.2025. 11:39 ] @
On misli na one stare roletne od zelenog platna. Poslednji put kada sam bio u Beogradu na Novom groblju prosao sam pored roletnarske radnje u Ruzveltovoj. Google Maps kaze Ruzveltova 30. U pitanju je stari majstor, iz vremena kada je bilo popularno popravljati pokvarene stvari. Danas svi kupuju kinesku plastiku-fantastiku, kada crkne - bacaju. Pa majstora sve manje ima, jer niko ne popravlja vise nista.

Takve roletne su bile popularne u starim beogradskim zgradama (godiste < 1940), gde su po uzoru na Bec instalirani dupli prozori, a roletne su se stavljale izmedju spoljnog i unutrasnjeg prozora. Mada sam vidjao i varijantu da se pravi nosac za tu "oklagiju", koji se bi se usrafio na prozor s unutrasnje strane, naravno drveni. Moji su to imali u stanu gde sam rodjen, to pamtim iz ranog detinjstva. I nase "oklagije" za roletnu su bile metalne, a ne drvene. Po kucama kod rodbine vidjao sam i drvene.

Ma te roletne su bile nevidjeni smor! Par puta umalo da mi jenda padne na glavu, kada sam je jace povukao. A umele su da se zaglave samo tako.

Neke modernije varijante koje lice na to imas ovde: https://roletneipvcstolarija.com/roletne-platnene/

Mislim da se u danasnje vreme ne isplati. Pametnije je uloziti u spoljnu roletnu.

P. S. - Prosle godine, prilikom rasciscavanja stana nakon majcine smrti, u jednom ormanu se zadesilo nekih 10 metara tog tamno zelenog platna za roletne ... pored tone nekakvih drugih platnenih materijala za sivenje kojecega od pre 100 godina, kada nije bilo konfekcije, nego se kupovao materijal, a onda se to nosilo kod krojaca ili se silo po kucama, na sivacim masinama. Moja matora je to cuvala za nekakva buduca pokoljenja, ja sam to naravno sve pobacao, ali - komsinica kada je videla to zeleno platno zamolila me je da joj to dam, jer kako je rekla - takvo se vise ne proizvodi. Gledao sam je u cudu, a ona je uzela komad tog platna i iz sve snage pokusala da ga pokida - bez uspeha. Dok ovo moderno, koje se prodaje i po buvljacima, se pocepa ocas posla. I tako ... otislo zeleno platno u prave ruke! :-)

[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 18.02.2025. u 12:50 GMT+1]
[ abc987 @ 18.02.2025. 11:53 ] @
Da, da te drvene, poenta je u lakom povlacenju i spoljne i unutrasnje roletne moraju da se motaju svaki dan gore dole sa mnogo prozora je zamorno...Ikea ima samo svetle bele i prljavo bele... a ove modernije cu pogledati, hvala. Za te stare su potrebna samo po 2 metalna drzaca u toj kutiji a verovatno moze i bez nje na nosacima, kao kod ikea (korisna info da ipak traju, hvala), stare sa oklagijom imali smo u stanu iz 80 tih, oklagija drvena sa utisnutim metalnim mehanizmom na feder, postupak podizanja i spustanja najjednostavniji i najbrzi.
[ B3R1 @ 18.02.2025. 12:08 ] @
Pogledaj i tog lika u Ruzveltovoj, on radi po meri, a s obzirom da je radnja tipican stari ducan sa verovatno isto tako starim majstorom - mozda ce te kostati jeftinije. Ti starci cesto naplacuju vrlo jeftino, jer vise rade iz ljubavi prema svom starom zanatu nego da bi profitirali.
[ abc987 @ 18.02.2025. 12:59 ] @
Hvala, na broj sa gugla uz tu adresu se javlja mladji lik koji radi samo nove roletne, jedino da odem donde, a ovo se zove flos i trazi ih i covek iz Bosne :)
https://olx.ba/artikal/4407087...e-flosove-oklagije-za-roletnu/
[ ademare @ 18.02.2025. 15:54 ] @
Ja imam to na jednim vratima i malom prozorcicu za lodju - terasu !

Stan je iz 1981. ja sam se uselio kasnije 1993. Nijednom nisam povukao zavesu ! Ima sustinski 2 posebne zavese, veca za vrata , manja za prozorcic uzani koji ide do pola vrata .

Platno je PLAVO !

Naravno da sam 99.9% video zeleno , ali Plavo je superiornije od Zelenog !

Sad sam probao radi, naravno kada nije nikada korisceno !

Ima sa unutrasnje strane drvena kutija , tako da ne vidim kakva je oklagija. Od kog materijala. Mada pretpostavljam da je drvena .

Lodja sada pretvorena u kujinju sa sve premestenom vodom gleda negde na severo istok i ima svoje prozore koje sam postavio. Tako da su zavese nepotrebne , ali ni pre mene niko nije koristio u toj vertikali jer tu sunca nema zbog duzine 4 metra lodje i pod tim uglom ne moze da udje u stan .

Naravno pisao sam da su bukvalno svi u zgradi izbili ta vrata , i dobili estetski lepsi ugodjaj !

Ali i par stepeni manje u stanu kada udari Mraz ! Leti par stepeni vise kada je 35+ .

Plus kod mene nema mirisa iz kuhinje, dovoljno je zatvoriti vrata koja oni vise nemaju !
[ abc987 @ 18.02.2025. 17:48 ] @
Ja imam 2 oklagije od kojih jedna radi jedna ne, pretpostavljam da je moguce zameniti samo taj metalni deo sa federom na krajevima da bi proradile i da proverim da li imam nosace. Da li biste prodali te 2 sa nosacima ili neko iz zgrade, ako rade i ne trebaju vam, bilo ih je zelenih i braon i redje plavih, to platno moze i da se zameni. Mogu lako da se skinu , samo se podignu uvis, i potom odsrafe nosaci.
[ Living Light @ 18.02.2025. 18:05 ] @
a šta ako Ademare ima "oklagije" od 60-70cm, a tebi abc987 treba drveni deo od 80-90 iLi 100cm?

Ne ide to baš tako.

Ade da DEMONTIRA, pa je to onda skupo, a tebi ne odgovara dužina oklagije,
pa eventualno da se skrati, a šta bi onda sa oprugom?

Mislim, komplikovano je to.

A sad ako misli da proda neka vidi ...

Ali ja bi to našao onako usput na buvljaku, iLi kod starijih stolara.

pOz
[ abc987 @ 18.02.2025. 18:16 ] @
Ok, nemam predstavu kako to ide. Hvala na sugestiji, pomislih da nije bitna oklagija nego samo taj mehanizam i nosaci, to se lako demontira iz kutije, kutija mi ne treba, verovatno gresim....idem ovih dana u Ruzveltovu prvo da proverim.
[ ademare @ 18.02.2025. 18:41 ] @
U zgradi nema vise takvih vrata . Ljudi bacali u kontejnere !

Da si se javio pre 10 godina pa da ti naskupljam za 10 godina 20 oklagija i poklonim !

Ovo ne bih rasturao, kad je "fabrika" .
[ abc987 @ 18.02.2025. 19:05 ] @
Eeee...ne znam kako se ne setih 10 godina...moglo je da se pokupi i u mojoj zgradi verovatno, 10 tine stanova je renovirano...i sigurno je sve to bacano, jer niko osim mene ne vidi potencijal i prednost tih roletni, valjda zbog ruzne boje i ruznog platna, a po meni, najbolji i najjednostavniji sistem, a platno moze da se promeni da bude lepse.

[ B3R1 @ 19.02.2025. 12:42 ] @
Citat:
abc987:
Ok, nemam predstavu kako to ide. Hvala na sugestiji, pomislih da nije bitna oklagija nego samo taj mehanizam i nosaci, to se lako demontira iz kutije, kutija mi ne treba, verovatno gresim....idem ovih dana u Ruzveltovu prvo da proverim.

Koliko ja znam mehanizam je ono na krajevima sipke. On se skida, a sipka ("oklagija") se pravi po meri. Ali to je stara tehnologija, delove jedino da trazis po buvljaku i da budzis. Po meni gubljenje vremena. Ovi u Ruzveltovoj i slicne radnje po gradu mozda jos to rade, ali ne znam koliko ti se isplati.

Danas se sve to pravi od PVC, imas gotova resenja na tu temu, cak imas i gotove dimenzije koje se lako uklapaju. A sto su ljudi rekli neka prodaje i Ikea. Kupis to, traje ti par godina, posle bacis, kupis novo ... i tako ...
[ abc987 @ 19.02.2025. 13:45 ] @
U pravu si, ne isplati se bas:( Firma koju si naveo ranije naplacuje 5,6000RSD po m2 (a meni treba bar 4m2 )za taj stari sistem, na njihovim slikama sa ruznim platnom, a koliko moze da kosta to platno, ne vise od 1500 m2...Moracu izgleda da se prilagodim novim trendovima.Ali i dalje verujem da je to naj "user friendly" sistem posle daljinskog upravljanja roletna ma:)
Hvala.
[ bakara @ 19.02.2025. 18:47 ] @
Za te roletne moraju se imati dupli starinski prozori sa jednim staklom.

Takvi prozori se ne stavljaju nigde bar 40 godina, tako da nije bilo ni potrebe vise za takvim roletnama, a na dvostruko staklo nije moguce montirati takvu roletnu.

spoljnja PVC roletna je oko 35eur/m2 a aluminijumska je oko 50eur/m2 mnogo bolje resenje
[ abc987 @ 19.02.2025. 19:05 ] @
Nije to tako , imali smo ih u stanu iz 1973 u stanu iz 1981....a i Ademare je potvrdio da je i njegova zgrada iz 1983 i da imaju te roletne, a prozori su normalni od drveta, nisu starinski, ne znam sta u stvari znaci starinski ali nisu 2 krila nego jedno.. Ovo su rolo zavese sa platnom, a vrte se na drvenu oklagiju i montiraju se na nosace u kutiju iznad drvenih prozora koji su standardni, nisu dupli, nego jedan prozor sa 2 stakla zajedno. a rolo zavesa posebno u kutiji, naoklagiji feder unutra, povlaci se konopcem i podigne za cas gore dole ili zaustavi na pola prozora, zavisi koji vam polozaj treba..

Svakako je cena od 45 evra po kvadratu za prost feder sistem i relativno ruzno platno previsoka. Ali je steta sto se vise ne proizvodi po normalnoj ceni i da ih retko ima. Sistem je savrsen i ne ispadaju tako lako, bar se ja ne secam da su mi padale na glavu..

Zavisi sta je kome bolje resenje, meni je bitno da zamracuje kad treba i da se lako i brzo povlaci bukvalno u sekundi, a da ne moram da stojim uz svaki od 3,4 prozora i motam gurtnu ili lancic pazljivo i pazim da se ne zaglavi ili upetlja..svaki dan po 2 puta, inace nemam problem sa grejanjem, pa da mi treba oklop od spoljnih roletni, a sunca skoro da nema posle 11.00 na severozapadu.

[ ademare @ 19.02.2025. 19:09 ] @
Ne trebaju nikakvi starinski prozori . Ja kada sam bio dete prvih 10-tak godina smo ziveli u predratnoj zgradi (II s. rat) sa takvim prozorima .

Ovo o cemu se sada prica drvena vrata i prozori imaju drvenu kutiju sa unutrasnje strane kao nadogradnju . Samo nema dno .

Slicno kao drvena kutija za spoljnu roletnu ! Osim sto nije hermetik, jer je unutra nema spoljnog vazduha i nema sve stranice vec otvor unutra ka dole.

Ja to imam samo na vratima za terasu-lodju . Vrata i mali prozor pored. Uzan prozor jedno 40 cm.

Na ostalim prozorima imam klasicne plasticne roletne.

Nista tu nije starinsko . Vrata imaju nekakav mehanizam koji ih podize i zabravljuje ?

Evo ovako nesto, vrlo jeftino

https://webshop.schachermayer....-poc-alum-sreb-eloks/102260210

[ mjanjic @ 19.02.2025. 20:15 ] @
To je nekada moglo da se kupi posebno, "ogklagija" sa ugrađenim mehanizmom (šuplja bar na krajevima, gde su stavljene osovinice sa oprugom), na suprotnim krajevima kutije prozora se zašrafe nosači za osovine "oklagije", na nju se namota (obično) zelena neprovidna zavesa, sećam se da smo imali to na nekom pomoćnom objekti, stari trokrilni prozor koji u stvari ima 6 elemenata koji se otvaraju, 3 spoljašna i 3 unutrašnja, izmešu njih je razmak bio 10-15cm (zato je loša toplotna izolacija, jer nema "izopan").
Dakle, montirala između unutrašnjih i spoljašnjih krila prozora, mada kod onih "jednostrukih" morala montirati unutra, ali je to bilo ružno i nepraktično pa se za takve prozore retko koristila.
Takva "zavesa" ili kako se već zvalo imala je više ulogu izolatora, da spreči cirkulaciju vazduha između spoljašnjeg i unutrašnjeg stakla, a ne kao zavesa da spreči pogled znatiželjnih kompšija, jer to je mogla i dodatna neprovidna zavesa pored oni klasičnih končanih koje su nekada bile popularne.

Danas se uglavnom umesto tih koriste "rolo" ili popularnije nazvane "zebra" zavese, a jedino što sam našao da liči na te nekadašnje je ovo: https://www.facebook.com/Traka...-zelene-zave/1573819329348445/
[ abc987 @ 19.02.2025. 20:43 ] @
Hvala ljudi svima, ovo sto si nasao lici, ali nije poenta da lici i ne treba i ne mora da bude ruzno zeleno, umesto tog platna moze da se stavi bilo koje jace platno mozda za tendu prugasto na primer lepse, a ne treba mi ni izolator , nego je kao sto rekoh poenta u mehanizmu koji si pomenuo, a koji omogucava da u sekundi podignes i spustis zavesu a ako imas duzi konpac ne moras ni da prilazis prozoru nego ga povuces izdalek, ako si konopce oslonio blize sebi...a...Zebra zavese, koliko znam, imaju lancic, koji takodje treba da se pazljivo i polako mota gore dole pa tako 3 puta dva puta dnevno, a nismo svi pazljivi i strpljivi:)
Roletna iz Ikee najvise lici na to...https://www.ikea.com/rs/sr/p/f...-za-zamracivanje-bez-20538453/

[ Java Beograd @ 20.02.2025. 06:43 ] @
Pa to ti kažem. Upravo sam to kupio.
A platno, ako ti volja, možeš da promeniš.

Izbor je baš veliki:
https://www.ikea.com/rs/sr/sea...02%2Cf-type%3A52509&page=2

Ne kapiram čemu insistiranje na starinskim sistemima sa drvenom osovinom? Šta dobijaš time?
[ branko tod @ 20.02.2025. 10:21 ] @
Svanulo mi je kada sam se rešio tih starih roletni sa drvenom osovinom.
Ovde sam kupovao delove za popravke, i metalne opruge i drvo. Da li
još postoje stvarno nemam pojma.

Bokeljska 11
https://www.google.com/maps/@4...I1MDIxNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

[ bakara @ 20.02.2025. 13:52 ] @
sta da vam kazem, osim da ja i dalje na staroj kuci imam te roletne, ali sa duplim prozorima...i rade

Keva nece da ih menja ja bi to odavno izbacio.
[ mjanjic @ 20.02.2025. 16:36 ] @
Ove nove u toj "rolo" varijanti, koliko vidim, imaju sa motorčićem i daljinskim ili čak preko aplikacije telefona, jedino je problem ako zahtevaju neko posebno napajanje, a nema blizu prozora razvodna kutija, međutim videh da ima i sa punjivom baterijom.
Nego, ja čak i alat izbegavam na baterije, osim neke mini šrafilice koja se puni preko USB kablića i može onaj adapter koji ima da se kupi čak i u supermarketima, sve ostalo isključivo na 230V, jer ne znam više ni koliko imam baterija i punjača od telefona preko daljinskih upravljača do baterija za fotoaparat, blic, itd. Još mi samo fali alat sa 3 vrste baterija i 2 različita punjača, a taj alat mi zatreba tipa jednom u 2 godine.
[ bakara @ 20.02.2025. 18:22 ] @
Ikeine imaju punjivu bateriju koja se skine sa roletne, napuni se i onda posle dugo moze da radi bez punjenja

To i jeste neko najbolje resenje jer je uglavnom nezgodno dovoditi struju do roletne.
[ abc987 @ 22.02.2025. 00:07 ] @
Ove sa slike su sa baterijom?
Odustajem od starih roletni verovatno (mada pamtim ove dve adrese:) posto su svi protiv njih i nabavicu verovatno Ikea roletne.
Hvala:)
[ branko tod @ 15.03.2025. 10:50 ] @
Citat:
branko tod:

Srušeno ...