[ baresi @ 11.03.2025. 13:38 ] @
| Pozdrav svima na ES.
Prijatelj mi je donio taj TV da pogledam da li se može nešto uraditi. Tv se pali random, kada starta radi sve normalno. Starta 2, 3 puta, i onda više neće. Nikad ne znaš kad će startati a kada ne. Jel se bavio neko sa takvim problemom na toj Tesli i ako hoće da pomogne.
Ploča je TPD.NT72563PB781 3NT725B2.
Hvala unapred za svaku sugestiju i pomoć. |
[ majstordaca @ 11.03.2025. 17:01 ] @
Ne reaguje na daljinskom ili(tastaturi) ili reaguje a nema slike ???
[ baresi @ 11.03.2025. 17:21 ] @
Reaguje na daljinski ali ne uvek. Kad upali radi sve normalno. Upalim ga dva tri puta a recimo otprilike četvrti put ne trza, ostane na stendbaju. Onda ne trza ni na tastaturi.
[ kosmopolita @ 11.03.2025. 17:30 ] @
Imam neki Tesla televizor koji koristim samo leti.
Taj kad se uključi u struju radi neko vreme i onda krene da blokira.
Tada ga jednostavno isključimo iz struje i pono uključimo.
Posle toga sve u krug.
[ baresi @ 11.03.2025. 17:44 ] @
Ovaj kad upali ne blokira, nego nikad ne znaš kad će upaliti.
[ kosmopolita @ 11.03.2025. 17:54 ] @
Napisao sam da ga isključimo i uključimo u struju.
Tako se resetuje, ako se isključuje i uključuje samo daljinskim ne vredi.
Možda je različit model ili nešto drugo, napisao sam samo kakvo imam iskustvo.
[ baresi @ 11.03.2025. 18:02 ] @
Ma razumeo sam ja tebe. Dobro je to kod tebe da se ponaša uvek isto. Ovog mog ne mogu skužiti kad pali a kad neće.
[ mjanjic @ 11.03.2025. 18:20 ] @
Tako je i meni bio krenuo, ne sećam se da li 40 ili 43", ali jedno mesec dana zezao, uključi se iz prve ako je bio isključen sa napajanja i pritisnut taster za uključenje na samom TV-u (ponekad radi kod nekih uređaja, ako je ostalo elektriciteta u kondenzatorima).
Pošto je imao tek godinu dana, odneo u prodavnicu, vratili iz servisa posle 7 dana, na garantnom listu pisalo - zamenjena glavna ploča.
Ranije je valjda napajanje bilo odvojeno, sećam se da mi je na nekom monitoru "škljocao" relej par sedmica po 1-2 minuta dok ne uključi ekran, posleo odbijao da proradi (ali i dalje "škljocao" ili bolje reći štucao), ne znam od koje godine sve stavljaju na jednu ploču.
Prednost crkavanja uređaja u garantnom roku je zamena cele komponente, što je značajno ako je u pitanju neki fabrički feler. Ako crkne izvan garantnog roka, pa se odnese u neki lokalni servis koji menja sitnice ako se mogu zameniti, pitanje je da li će to dalje da radi bez novog kvara i koliko dugo.
Ovako, zameni se cela ploča ili šta već i kasnije uglavnom ne bude problema.
Tako nam je na poslu neki All-in-one počeo da dobija "burn-in" posle samo godinu dana, prodavac nam nakon mesec dana poslao nov model istog računara, verovatno zato što bi dopremanje ekrana iz Kine, carina i zamena koštali kao sam računar ili tu negde, a možda se i sam proizvođač odlučio na zamenu celog računara (Lenovo).
[ baresi @ 11.03.2025. 18:37 ] @
Slažem se, najbolje je promeniti celu ploču, ali problem je što ju je teško naći. Našao sam je Poljskoj na spisku ali nemeju je na stanju i ne znaju kad će je dobiti.
https://media-power.pl/en_US/p...-KRUGER-MATZ-KM0243FHD-S3/8795
[ mjanjic @ 11.03.2025. 18:41 ] @
Ako je TV star nekoliko godina, pitanje je da li postoji ploča za njega kao rezervni deo, posebno nova, tj. da nije skinuta sa nekog primerka kome je npr. otišao panel.
Ostaje samo da se odnese negde u servis da pogledaju, prednost je što je kod većine servisa popravka obavezna ako je do nekog iznosa, ako je skuplje, uvek pitaju da li klijent želi popravku.
[ baresi @ 11.03.2025. 18:48 ] @
Ma nije TV toliko star, nešto preko tri godine, mislim da je još u prodaji. Piše made in Poland ali je teško naći tu ploču. Na servis ga prijatelj neće nositi jer zamenu ploče zaračunaju kao da su radili zlatnim rukama. Ne isplati se.
[ mjanjic @ 11.03.2025. 20:21 ] @
Ne mislim u ovlašćeni servis, nego negde gde mogu da pogledaju da li je nešto relativno trivijalno, ako uopšte neki od servisa i radi to.
To što je "proizveden" u Poljskoj ne znači da tamo imaju skladište rezervnih delova, to se sve pravi negde u Kini ili nekoj od drugih zemalja Jugoistočne Azije, ali nisam siguran koliko je pouzdano privatno poručivati delove otud, jer ko zna šta mogu da pošalju (nije toliko do novca, koliko do izgubljenog vremena).
U svakom slučaju, bolje da pogledaju u nekom "univerzalnom" servisu koji popravlja TV i monitore, možda nije neki ozbiljan kvar. Tako je tati otišao neki Vox, bukvalno mesec dana nakon isteka garancije, ne znam kod koga je nosio, ali mu popravio sledeći dan, što znači da je bilo nešto relativno trivijalno. Ako još ima elektrolita, mogu oni da zezaju, ili možda neki tranzistor, uglavnom nešto što serviseri mogu da zamene.
[ majstordaca @ 12.03.2025. 18:16 ] @
Lici mi na epprom ,, probar reset na fabricka podesavanja ako ima u meniju.........
Ako i onda mozda mora da se menja fizicki chip i upise softver ispravan....
Svi kond na ploci izgledaju ok na pogled ???
[ baresi @ 12.03.2025. 19:55 ] @
Hvala za sugestiju. Fabričko podešavanje sam odmah napravio ali ne pomaže. Kondenzatore sam merio, svi su dobri, za svaki slučaj sam ih promenio, stanje isto.
Probaću zameniti eprom, ako negdje nađem softver.
[ ademare @ 12.03.2025. 21:23 ] @
Meni to najvise lici da procesor ima neki defektni lem ispod . Godinama grejanje - hladjenje i neka od veza kalajnih vise ne drzi dobro.
Zato se desava da nekad radi O.K. nekad kada signali ne prolazi stoji blokiran.
Ja bih to malo duvaljkom zagrejao uz fluks naravno . I ako uspe to je najcesce samo privremeno resenje.
Da je eprom ne bi radio nikada vec samo stajao na logou i slicno pokusavao da podigne "sistem" .
[ majstordaca @ 13.03.2025. 07:50 ] @
Ako je do kuglica neka zagreje hladnjak procesora tj procesor kada nece da pali pa ce videti......
[ baresi @ 13.03.2025. 11:07 ] @
Dobio sam dozvolu od vlasnika da se mogu malo poigrati sa televizorom pa ću probati grejanjem. Na nekom forumu sam pročitao da može biti problem eMMC, navodno se može naći programiranog za taj TV. Sumnjam da ću šta uraditi ali nada umire zadnja.
[ majstordaca @ 13.03.2025. 15:49 ] @
Posto je eMMC BGA ne mozes nista bez alata........
Jedino softver za taj tv preko usb-a ako postoji i ako je moguce.....
mozda eMMC nema kontakt pa brlja......
kad zagrejes videces.........
[ baresi @ 14.03.2025. 13:03 ] @
Hvala svima za mišljenja i saveta.
Imam nekog prijatelja u firmi u mojoj blizini, koja se time bavi. Zamolio sam ga da ploču pusti kroz peć, pa kud puklo da puklo. Nadam se da će pomoći.
[ majstordaca @ 14.03.2025. 14:46 ] @
Puci ce negde sigurno 
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|