|
[ drmilek @ 17.03.2025. 12:39 ] @
| Potrebno je da postavim parket u dvema spavaćim sobama koje imaju izlaz na istu terasu, koja nije natkrivena. Prodor vode unutra trenutno se sprečava vertikalnom limenom zaštitom širine oko 15 cm, i koliko vidim biće potrebno dodatno silikoniziranje dok se ne reši pitanje natkrivanja terase (ako se uopšte budem upuštao u to).
Postoji li neka vrsta hidroizolacije koji mogu namazati horizontalno i vertikalno kako bi sprečio eventualni ulazak vode koji bi ugrozio nalepljeni parket? Dakle, treba mi nešto što mogu naneti na ploču (širine do jedan metar) i zid pre lepljenja parketa. Ne razumem se mnogo pa mi treba predlog šta uraditi u ovom slučaju. |
[ bakara @ 17.03.2025. 16:50 ] @
neka slika bi znacajno pomogla da imamo predstavu o cemu se radi...
Nije mi jasno zasto ocekujes vodu unutar stana?
Kuda voda ulazi?
verujem da ne bi dzabe postavio pitanje, da se to vec nije desavalo...
LM, hidroizolacija na podu, nece pomoci da atmosferska voda ne udje spolja, ako je to ono sto te brine?
Hidroizolacija se uobicajeno postavlja na povrsine da se spreci da voda izadje a ne da udje, tako da mislim da sa pogresne strane pristupas problemu.
[ Java Beograd @ 18.03.2025. 07:34 ] @
Možda se pokretač teme pribojava prodora vlage kroz sam beton, tj. betonsku ploču?
Da li nenatkrivena terasa ima pločice?
Da li je kosina odgovarajuća, u smislu da voda ide prema spolja, a ne prema vratima?
Slikaj par slika, postavi ovde, a možeš i da skiciraš.
Ima trista načina da uradiš kakvu god hidroizolaciju, pa tako, sigurno postoje načini da i parket zaštitiš od vlage spolja.
[ drmilek @ 20.03.2025. 12:30 ] @
Najpre hvala na želji da pomognete i postavljenim pitanjima. Evo fotografija, nadam se da ćete sada shvatiti o čemu se radi. Dakle, ne znam kakvo je stanje bilo ranije, kupio sam kuću koju želim da renoviram. Uklonjen je zalepljeni itison i sada me očekuje uklanjanje lepka i izlivanje špakl mase pre lepljenja hrastovog parketa.
Ne deluje da je bilo prodora vode unutra ali malter ispod praga je nešto porozniji, lako otpada, pa mi se čini da bi to možda moglo biti od vlage.
Fotografije terase:
Zanima me da li je moguće namazati nešto što će preventivno napraviti hidroizolaciju pre nanošenja špakl mase, i to samo pojas horizontalno do zida, širine pola metra recimo, i vertikalno, u visini buduće lajsne.
Bitno mi je da to rešim da ne bi došlo do ugrožavanja novog parketa, pre nego što eventualno natkrijem terasu.
[ bakara @ 20.03.2025. 22:37 ] @
meni pod deluje zdravo, a ni na zidovima ne vidim tragove isoljavanja tako da verovatno neces imati problema.
Top sto je malter porozniji moze biti i zbog nekih losih izvedenih radova ili starosti.
ako je to prizemni stan i brine te vlaga iz poda (a ne atmosferska voda) i ne znas da li je uradjena hidroizolacija poda, mozes na pod te prostorije namazati hidroizolaciju (siku ili neku slicnu)
[ Java Beograd @ 21.03.2025. 07:59 ] @
I meni deluje ok. Ima još jedno, važno pitanje: da li postoji kosina terase OD vrata, dakle, da voda odlazi dalje od vrata?
Da sam na tvom mestu ja bih proverio fuge između onih uspravnih pločica, i podnih pločica terase.
'Oće fuge da popucaju, pa onda propuštaju vodu.
I dakle, AKO su loše, štajaznam, možda ih cele istrugati pa postaviti nove, ili uliti neku zaptivnu masu, Sikaflex F11 na primer. Naravno, da bude lepo.
Ako su dobre - ne diraj.
Uradi jednu probu, prolij kofu vode spolja, prema vratima pa posmatraj.
Ja mislim da tu vlage neće ni biti, ali ako želiš da budeš miran, možda bi mogao da uradiš hidroizolaciju polimer-cementnim premazima.
To se prodaje kao cement, u džakovima, meša se s vodom.
Pogledaj ovo:
https://www.youtube.com/watch?v=s9pj6QOJ6AM
Ili guglaj dalje "polimer cementna hidroizolacija"
Ono šta ja ne znam, i nemam iskustva je: da li preko toga ide lepak za paket. Ako da - kako?
Pre lepka za parket se svakako nanosi prajmer, već u zavisnosti od proizvođača lepka, treba ispoštovati njegovu liniju proizvoda - prajmer - osnova - završni premaz (ili kako šta i ko već nudi)
[ drmilek @ 24.03.2025. 11:04 ] @
Nisu u pitanju prizemne prostorije već sobe na prvom spratu. Što se tiče slivanja vode, terasa je urađena pravilno, voda se sliva ka spolja, u oluk oko same terase. Prostudiraću malo ove polimer cementne premaze, hvala na predlogu.
Takođe planiram da proverim sve fugne i da očistim i silikoniziram prelaz između podnih pločica i vertikanog zaštinog lima.
Nastavno na temu, a da ne otvaram novu, šta predlažete za hidroizolaciju poda garaže? Pod mi deluje vlažan, garaža je kompletno zatvorena, bez ventilacije, tako da osetim vlagu kad uđem unutra. Na samom podu postoje tragovi vode, ali mi je rečeno da je to od izlivanja ulične kišne kanalizacije koje se dogodilo pre nekoliko godina.
Dakle želeo bih da smanjim vlagu u garaži hidroizolacijom poda, ali ne znam na koji način se to može izvesti.

[ Java Beograd @ 24.03.2025. 13:58 ] @
Da li je garaža cela iznad zemlje? Da li su zidovi svi na vazduhu, ili su možda delimično u zemlji, ako je teren strm?
Zašto garaža nema ni jedan jedini prozor/prozorčić i/ili ventilacioni otvor?
[ drmilek @ 24.03.2025. 16:11 ] @
Garaža je cela iznad zemlje, na ravnom terenu, dakle svi zidovi su u vazduhu. Zašto nema otvore, ne bih znao (ono što sam primetio je da većina garaža koje su građene osamdesetih godina ovde u Nemačkoj nema uopšte ventilaciju).
[ Java Beograd @ 25.03.2025. 08:23 ] @
Ne bih se ja ništa posebno bavio time. Možda, eto, ofarbao akrilom farbom za beton (prethodno prajmer).
Vidi, ući ćeš u garažu sa mokrim i blatnjavim autom, nekad će po autu biti napadalog snega ...
Dakle, u garažu ćeš da unosiš vodu, vlagu samo tako, na dnevnom nivou. Možda i bolje da betonska ploča bude porozna, da upije i prema zemlji prenese svu vodu koju uneseš.
Potpitanje: da li garaža ima kosinu 1% do 2% prema vratima?
Ventilacija je "majka".
Vidi zakonske propise - da li smeš da ugradiš one garažne prozore, nešto ovako, ali da se otvaraju, na kip:
Najbolje sa različitih strana, pa kad povuče promaja - sve osuši!
Ako ne, onda svakako kružni otvor fi 120 mm i ventilator. Bar 2-3 komada
[ drmilek @ 25.03.2025. 13:24 ] @
Garaza ima pad prema vratima, to nije problem. Razmisljao sam i o pravljenju prozora, ali mislim da mi je previse komplikovano. Najverovatnije ću bušiti ventilacione otvore. Pretpostavljam da bi valjalo ubacivati kanalizacione cevi i fiksirati ih u otvoru. Sa spoljašnje i eventualno unutrašnje strane staviti neku mrežicu. E sad, kojim alatom se buše rupe u zidu od 120mm? Imam kvalitetnu bušilicu za beton. Kako da pravilno postavim rupe, da napravim strujanje vazduha unutra - na zidu levo od vrata sa donje strane, a na suprotnom sa gornje?
[Ovu poruku je menjao drmilek dana 25.03.2025. u 14:47 GMT+1]
[ Java Beograd @ 26.03.2025. 07:37 ] @
Ja sam jednom bušio rupu u zidu od cigle za ventilaciju pneumatskom bušilicom za beton, burgijom od 12 mm i namučio sam se. A i ružno je izgledalo. Dakle, uzastopno bušenje pojedinačnih rupa, u krug, pa onda čekić i dleto... Može, nije da ne može.
Drugi put sam pozvao profesionalca, sa onim bušilicama od 120 mm i lik završio posao za 15-minuta. Rupa glatka i ravna.
Ti sam reši šta ti valja činiti.
Da sam na tvom mestu, ja bih obe rupe bušio gore, na suprotnim zidovima. A na deo kanalizacione cevi koja štrči napolje, stavio bih "koleno" ili "polukoleno", savijeno na dole, da ne upada kiša, sneg.
Mrežica - da, protiv insekata
Možda da nekako smisliš i mehanizam da možeš da zatvoriš ventilacione otvore, kad se pojavi potreba.
I to je to. Ništa ti više ne treba, zato što garaža ima pad ka napolje. Eto, kažem, možda da ofarbaš akrilnom bojom za beton, da bude lepo.
[ drmilek @ 26.03.2025. 09:14 ] @
Zahvaljujem na savetima. Videću kako da obavim to bušenje, što kažeš, najbolje je da to odradi profesionalac.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|