Pozdrav svima, potrebna mi je pomoc od ljudi koji imaju iskustva i znanja oko agregata kao izvora napajanja i koriscenje te struje za pojedine stvari.
Situacija je sledeca, u selu imam kucu koja nema prikljucak za struju, uvodjenje struje cak i one osnovne snage i sa jednom fazom je na grubo 100k din, proverio sam. Taj iznos jeste velik ali je ipak struja najbitnija stvar generalno gledano i to bih sigurno morao da resim ako bih tu ziveo, medjutim ja sam tamo mozda 1 dan mesecno a mozda i manje.
Treba mi agregat sa kojim bi mogao da upalim 4-5 led sijalica, da upalim tv, punjac za laptop, mobilni, wifi ruter i ostalu sitnu boraniju eventualno mali frizider, snaga mi nije problem jer cak i oni najjeftiniji od 650-800w bi zadovoljili moje potrebe. Problem je u tome sto na internetu niko ne preporucuje koriscenje obicnih agregata za napajanje te "fine" elektronike. Svi se plase tog variranja napona i frekvencije.
Meni sada nije jasno, zasto je problem punjacu za laptop da radi na toj struji kada mu u specifikaciji i pise da radi od 100 do 240V i sa freq od 50 ili 60hz. Ne vidim problem ni da je ta freq 40-45Hz jer koliko ja znam svi ovi novi uredjaji koriste prekidacka napajanja gde se napon svakako prvo ispravlja na DC i onda regulise prema potrebama. Cak i kada sinusoida nije pravilna sto opet kazu da neki agregati daju izmenjenu sinusoidu to po meni ne utice na taj moj punjac jer kakav god da je kad prodje kroz ispravljacke diode postace jednosmeran
Ako bi visoki napon bio problem, tu bih mozda koristio one jeftinije stabilizatore napona od 1000VA npr koji bi sprecili da napon predje ovih 240V.
Ono sto znam jeste da bih gledao da agregat bude cetvorotaktni i da bude jeftinog cenovnog ranga. 4T zbog potrosnje i zbog obrtaja motora jer kazu da 2T motori nisu predvidjeni da rade duze od 3-4h zbog broja obrtaja na kome se vrte a meni realno treba da upalim agregat taj dan, naspem 10 litra benzina i da ostavim sokocalo da drnda u podrumu.
Hvala unapred
Pozdrav
[ DSL @ 21.03.2025. 09:37 ] @
Apsolutno nemam iskustva sa temom i na neki način delim tvoj stav. Ono sto vidim kao problematicnu stavku je mali frižider jer je potezna struja kompresora brutalna
[ kosmopolita @ 21.03.2025. 10:22 ] @
Imao sam neka iskustva i mora da radi napolju zbog izduvnih gasova i pravi veliku buku.
[ zeoN_Rider @ 21.03.2025. 14:11 ] @
Citat:
ackopk:
Treba mi agregat sa kojim bi mogao da upalim 4-5 led sijalica, da upalim tv, punjac za laptop, mobilni, wifi ruter i ostalu sitnu boraniju eventualno mali frizider, snaga mi nije problem jer cak i oni najjeftiniji od 650-800w bi zadovoljili moje potrebe.
Pozdrav
Samo Honda al' prava, obrati pažnju!
[ branko tod @ 21.03.2025. 18:43 ] @
Pročitaj malo o radu tih malih motora na plin, postoji komplet za prebacivanje.
[ radarac66 @ 22.03.2025. 19:54 ] @
Kao I kolega zeoN I ja kazem isto,
Honda, al Original,
2kVa ti apsolutno vrsi posao.
Sinusoida je prava, nije nimalo izmenjena,
jedino sto se malo menja to je frekvencija u
opsegu or par Hz-a.
I OBAVEZNO agregata napolje,
nikako u podrum, ugljen monoksid
je jako podmukao bez mirisa.
[ zeoN_Rider @ 23.03.2025. 11:49 ] @
Citat:
radarac66: Kao I kolega zeoN I ja kazem isto,
Honda, al Original,
U vikendici imam dva i ako imam trofaznno napajanje kuće al'srpska posla!
Jedan je glavni i mislim da je oznaka EM 3000 a drigi je mali kao Smsonite kofer valjda E 300 al' baš mator.
Rade dobro i sasvim mi pasuju po svim parametrima!
[ radarac66 @ 23.03.2025. 20:41 ] @
Samo redovno paljenje jednom u petnaest dana u trajanju 10-15 minuta da se podmaze cilindar i karike
kao i da prodje benzin kroz karburator da ne zapekne dizna i iglica plovka karburatora.
Naravno i redovna zamena ulja, prva na 5 radnih sati, druga na 50 radnih sati a svaka sledeca
na 100 radnih sati ili godinu dana i prst u uvo i pevaj...
[ ackopk @ 24.03.2025. 06:55 ] @
Hvala na odgovorima.
Honda je skupa, cak i kao polovna a opet je u pitanju standardni generator koji nije inverter i opet se postavlja ono pitanje oko koriscenja "osetljivih" uredjaja.
Moje razmisljanje je islo u smeru da koristim jeftini agregat + stabilizator ili ups za osetljive stvari. Ili druga varijanta jeftin inverter.
Problem sa jeftinim obicnim jeste sto ce razliku u ceni do invertera "pojesti" stabilizator ili ups za koji nisam siguran da su najadekvatnije resenje. Sa druge strane imacu benefit nesto jace snage za koriscenje alata ako zatreba. Jedna opcija jeste i koriscenje pretvaraca 12/220 sa cistim sinusom koji se mogu naci za 50ak eur pa cu tako resiti dosta stvari jer cu moci sa jeftinim agregatom da napajam vece i "grube" potrosace a inverterom one osetljive a mocicu i da koristim akumulator nocu za led svetla ili tv.
Problem sa inverterom jeste sto ce sigurno lepo napajati osetljve uredjaje ali nece imati mogucnost da napaja bilo sta vise od toga.
Zasto su mi trebala vasa misljenja, da ljudi koji imaju iskustva i znanja oko ovih stvari kazu neku svoju.
[ ZAS011 @ 24.03.2025. 09:54 ] @
Šta to smatraš "osetljivim" uređajima?
Sve što ima čopere u sebi moče da radi i sa jednosmernim napajanjem. Frekvencija ne utiče u mnogome na rad. Klasični agregati imaju sinusni napon na izlazu.
Treba da ti bude jasno da jeftino i kvalitetno ne idu zajedno
[ ackopk @ 24.03.2025. 10:22 ] @
Slazem se sa zadnjom recenicom, trazimo kompromis i strucno misljenje nekog ko ima vise iskustva i znanja
Vidi kako, kao sto sam napisao i u prvom postu, na dosta mesta na internetu a i u samim specifikacijama proizvodjaca mozes naci da pise da agregati nisu ili namenjeni ili da treba da se proveri da li ce tv, laptop, racunar, punjac i ostalo raditi na njemu.
Proizvodjaci se naravno ograde time sto to napisu. Medjutim po drugim temama i forumima sam naisao na dosta ljudi koji kazu da obicne agregate nije pozeljno koristiti na tim osetljivim uredjajima sto je meni malo cudno znajuci kako prekidacka napajanja rade. Zato "osetljive" pisem pod navodnicima.
Kazu da napon hoce da varira - sto je ok i moze se resiti obicnim stabilizatorima.
Da frekvencija hoce da varira - nece da ih resi svaki stabilizator ali ne vidim sta ce se toliko lose desiti cak i ako na punjac laptopa dodje 70Hz. Opet to lepo prodje kroz diode i ispravi se.
Da se javljaju harmonicka izoblicenja - ne znam u kojoj meri i koliko to remeti rad ovoga sto sam gore napisao.
Da oblik napona na izlazu nije uvek pravilna sinusoida, da zbog tih harmonicnih izoblicenja dolazi do izmene sinusoide.
[ zeoN_Rider @ 24.03.2025. 10:32 ] @
Citat:
ackopk:
Honda je skupa, cak i kao polovna
Jeftinija je od 100K uvođenja struje!
[ ackopk @ 24.03.2025. 10:48 ] @
Zeone, usmeri znanje na moj zadnji post
[ zeoN_Rider @ 24.03.2025. 13:33 ] @
Citat:
ackopk: Zeone, usmeri znanje na moj zadnji post :)
Na šta konkretno?
[ ackopk @ 24.03.2025. 13:45 ] @
Konkretno daj neki komentar na ono sto sam napisao i sliku sa oblikom signala.
[ Living Light @ 24.03.2025. 15:38 ] @
Kada si poslednji put
posmatrao/video talasni oblik
mreznog napona kod tebe u
monfaznoj uticnici, kod kuce,
na mestu odakle pises ovaj post?
- ako budes video oblik "prljavog" sinusa,
mozda vise neces insistirati
na Idealnom Sinusnom Obliku.
[ ackopk @ 24.03.2025. 15:57 ] @
Hm. Da, nisam. Obzirom da imam pristup standardnim agregatima pogledacu osciloskopom i napon na njemu a i na eps mrezi. Cisto da uporedimo te dve stvari.
[ zeoN_Rider @ 24.03.2025. 18:37 ] @
Citat:
ackopk:
Konkretno daj neki komentar na ono sto sam napisao i sliku sa oblikom signala.
Po meni je to ok signal a i da baš odstupa od idelnog nema nikakve veze jer će to sve napajanja u "finim" uređajima da prepeglaju!
[ ackopk @ 25.03.2025. 07:05 ] @
A koliko su opasni pikovi napona kada napon zna da bude mnogo veci od 220-230V AC? Da li bi to neki potrosac tipa sijalice sa vlaknom ili nesto slicno moglo da resi problem? Da li bi stabilizator mogao da isprati kontrolu tok pika?
Sta se desava sa EMI smetnjama? Da li su one prisutne i koliko bi mogle da uticu na rad prekidackih napajanja?
[ branko tod @ 25.03.2025. 07:14 ] @
Kupiš agregat Honda-EU2200i i ima rešene sve probleme.
Daje sinusoidu kao nacrtanu olovkom, egzaktno 50Hz, bez
ikakvih uticaja od promene opterećenja ... Idealno
[ Living Light @ 25.03.2025. 07:18 ] @
[ ackopk @ 25.03.2025. 07:57 ] @
Necu opet reci da je Honda skupa, a ova jeste i to papreno.
Nije problem u 1000eur, problem je u tome da li to zaista ima potrebe. Nepotrebno je dati toliki novac za nesto sto su moje potrebe napisane u prvom postu, da li zaista treba da koljemo bika za kilo mesa? Mislim da ne.
Evo jos jednog poucnog snimka u stilu Living Light
[ Living Light @ 25.03.2025. 08:12 ] @
Za to povremeno koriscenje napajanja,
- Stavi neku "Laku" tehniku i skalameriju na krov. Neku Foto - mudrohhliju.
iLi neki jeftiniji agregat - generator.
- neces UPS,
- neces Foto panel na krov,
- neces kvalitetan agregat - koji sigurica radi na jedan potez,
- a oces nesto "jako, kvalitetno, da bude Idealan SINUS, ako može da bude nesto tipa: jeftino, skoro djabalina.
Jesi ti bio uopšte po radnjama da pogledaš: Šta SVARNO IMA OD PONUDE Agregata?
mani NET,
Da pogledaš te jeftinije agregate, da pipneš "pod prstima" kako je to zaista napravljeno?
Nema HONDE,
a da je baš-baš jeftina, osim ako cela skalamerija nije IzRaubovana do MAX.
i na buvljacima prodaju "sumnjive" Honde,
kada slušaš prodavca:
- majke mi, dece mi, to je iz nemačku, baba koristila, eo ga ko NOV !?
iLi samo bi da kupuješ "iz Fotelje" ?
[ Living Light @ 25.03.2025. 08:20 ] @
Citat:
ackopk: Evo jos jednog poucnog snimka ...
Eee, jbg,
samo fali da agregatu meriš BUKU 😂
da ti na vikendici Ne budi švalerku ranom-zorom,
jer onda tog dana, te Subote nema "PICA na Parče" za tebe 🤣😉😉
... jedino možeš ti njoj da za doručak:
- jaje na oko 😅
[ djoka_l @ 25.03.2025. 08:24 ] @
Meni cela ova priča nije totalno jasna.
Kao, nema struju u vikendici, u koju ide na jedan dan mesečno, pa hoće agregat za televizor i frižider. Mislim, koliko hrane ti treba u frižideru za jedan dan?
A kada se ode u vikendicu na jedan dan mesečno, 90% vremena se provede na raščišćavanju krša. Koliko stvarno vremena gledaš TV u vikendici.
Brate, raspali roštilj i gledaj u ono meso koje cvrči, bolje zabave nema.
Uzmeš BILO KOJI agregat. Za 12 dana godišnje, čak i polovni krš ima da odradi posao.
A talasni oblik? Pa prvi UPSovi su imali trouglasti talas i to nije ni malo smetalo da kompjuter radi. A ti pričaš o laptopu, koji ne samo da ima ispravljač kojem to ne smeta, nego to još ide i preko baterije koja sve ispegla.
Da ne pričam da sijalice uopšte nije briga. I kako talasni oblik napajanja ili frekvencija utiče na nešto što radi na 2.5 GHz ili 3.5Ghz
Mislim da samo tražiš izgovor da ne kupiš ništa.
[ Living Light @ 25.03.2025. 08:40 ] @
ja bi Troškove nabavke, isporuke i prvog puštanja HONDA agregata
platio :
- naslanjanjem NJENE (švalerkine) bankovne kartice na DHL -čitač 😂
-----
aLi,
da HONDA na ranč stigne DHL-om, "Franko Isporuka", .... i to 10-15 minuta pre sehhXXhhsa 😉
Naravoučenije:
- prvo HONDA pa onda sex !
nek se ONA malo (999 €) Učipi ... 😉
[ ackopk @ 25.03.2025. 09:31 ] @
Djoka_l bez obzira sto kazes da ti nije jasno ipak si sve razumeo, sve je tako kako si napisao.
Ja sad odem i krenem da cistim lom, kosim travu, rezem voce, itd. Pada mrak, ja onda zurim da sve spakujem pre mraka, da se sredim, obucem, zurim opet da idem nazad. Hocu da mogu bez zurbe da pospremim sve, ocistim, sredim se i podjem kuci normalno ili ipak ostanem i prespavam. Ako prespavam da mogu pogledati sat vremena tv ako mi je do toga, da napunim telefon, upalim laptop ako treba nesto da odradim (radna stanica nece dugo radi na bateriji), upalim svetlo i ponasam se normalno kao da sam kuci.
Dodje letnja slava, da mogu upaliti frizider i ostaviti to meso za rostilj, ohladiti pice mozda, okupiti prijatelje i opet ostati do kasno uvece sa svetlom i muzikom uz 10litra benzina.
Mozda nekad neki alat da upalim, ali sve to sada postoji na baterije, jedino bas mesalica za beton ali ona ce ionako raditi na najobicnijem kineskom agregatu.
Zato mi je cenovni opseg tako nizak, nema svrhe dati vise novca.
Naravno, mozda tokom pisanja ovde skontamo da ovo uopste i ne moze, da mora bas ta honda, ali zato sam uostalom i otvorio temu.
Living Light, ne bezim od ups-a, stabilizatora ili servo korektora. Samo bih zeleo da sa nekim ko poznaje materiju kaze to je to i resavas problem.
[ zeoN_Rider @ 25.03.2025. 11:45 ] @
Citat:
ackopk
Naravno, mozda tokom pisanja ovde skontamo da ovo uopste i ne moze, da mora bas ta honda
Ne mora, naravno može i Kawasaki!
[ Sleepwalkerbg @ 25.03.2025. 14:33 ] @
Moj skromni doprinos temi , mada sa agregatima nemam iskustva.
U jednom objektu bez struje sam iskoristio e-bike bateriju 48V i pomocu "uradi sam" smps sam digao na 300V DC i direkt u instalaciju. Naravno, to je za potrebe LED rasvete , punjaca , Laptop... Sve radilo besprekorno od te "sitne" elektronike. Za "prvu pomoc"
Dimeri , elektromotori (indukcioni) i slicno - ne radi na DC , naravno ali sva osetljiva elektronika bez problema.
Pretvarac sam napravio da bude cca 500W i terao je svu tu sitnariju bez muke. Kad se baterija isprazni , odem do kola gde sam imao mali CC/CV boost sa 13.8 na 54.6V i dopunim lepo bateriju u kolima (sto je bilo jednom u 2 dana , imao 1.3KWh bateriju Liion)
Naravno ko ima vremena , zivaca i novca da se igra sa tim 🤣
Pozz
[ kosmopolita @ 25.03.2025. 16:35 ] @
Da imam vremena napravio bi nešto drugo.
Izvadio bi motor iz ovog kojeg imam i zamenio velikim betonskim blokom.
Slično tome postoje elektrane sa blokovima koje podižu za čuvanje energije.
Inače imam struje i koristim samo ako nestane na periferiji..
[ mnn @ 25.03.2025. 18:03 ] @
Hoću i ja da lanem koju.
Akumulator od kola napuniš i poneseš. Priključiš ga na UPS i odradit će ti taj jedan dan ili to jedno veče.
[ ackopk @ 26.03.2025. 05:48 ] @
@Sleepwalkerbg, mnn, to jeste jedno od resenja. Medjutim energija koju mogu dobiti iz tih izvora nije dovoljna za ono sto ja nekako racunam. Iz obicnog olovnog akumulatora od 110Ah mogu izvuci mozda 0.6-0.7kWh a cena mu je 100eur plus inverter. Akumulator za solarce je oko 200eur i 150Ah i iz njega mogu izvuci jedno 1.4-1.5kWh i naravno plus inverter za to.
Ne zavrsava mi posao kako sam zamislio a cenovno je tu negde kao polovan inverter agregat - sto je trenutno izgleda najbolje resenje. Sacekacu da jos neko iznese svoje misljenje svakako, ne zurim, nije hitno. Ili cu ici na jaci obican ako to nece uticati na "osetljive" uredjaje i posle imati rezerve snage ako zatreba ili cu ici na manji inverter i biti koliko toliko siguran u rad sa "osetljivim" uredjajima.
[ Living Light @ 26.03.2025. 07:17 ] @
" Iz obicnog olovnog akumulatora od 110Ah mogu izvuci mozda 0.6-0.7kWh "
ček, ček,
Gruba računica:
110Ah prazniš sa 1A = 110h --- na 12V snaga je 12W --- Trajanje = 110 sati
110Ah prazniš sa 10A = 11h --- na 12V snaga je 120W --- Trajanje = 11 sati
110Ah prazniš sa 100A = 1,1h --- na 12V snaga je 1200W --- Trajanje = 1,1 sat
Ovde kažeš:
Citat:
ackopk: sa kojim bi mogao da upalim 4-5 led sijalica,
da upalim tv, punjac za laptop, mobilni, wifi ruter i ostalu sitnu boraniju
Aj sad,
- Kako ti 120 Wati NIJE DOVOLJNO 11 Sati ?
Jel ideš na vikendicu da gledaš BILBORD od 5x4 metra iLi da kruniš kukuruz za Motorom od 1500 Wati ?
iLi da "sitnu Buraniju" povremeno priključiš, da imaš vezu sa Svetom ?
-
Mala šala, ali Brate, ideš da se odmoriš a ne da se Na-Radiš.
---------
Što kaže djoka_I,
Roštilj je ~ oko 2000-3000 Wati, jača vatrica možda i 4000 Wati (tada izgori i ono Prošarano "od Vrata")
a možeš Roštiljati celo popodne 😉
[ zeoN_Rider @ 26.03.2025. 08:16 ] @
Citat:
ackopk:
a cenovno je tu negde kao polovan inverter agregat - sto je trenutno izgleda najbolje resenje.
Kupuj ne razmišljaj, bliži se leto!
[ ackopk @ 26.03.2025. 08:21 ] @
Losa ti je racunuca LL jer olovni accu mozes isprazniti mozda 50-60% od nazivnog kapaciteta, nije namenjen za duboko praznjenje kao accu za solarno ili litijumske baterije. Ali nebitno, opet se vrtimo tu negde.
Nije vikendica, kuca je, 3 etaze po 130-140 kvadrata. Ali nebitno, necu nista da ja tu sada radim, opisao sam za sta mi je potrebna struja, kao sto kazes sa vezu sa svetom i osnovne potrebe.
[ Living Light @ 26.03.2025. 08:41 ] @
Tako je, U PRAVU SI !
Ako hoce covek da sacuva akumulator/re,
najbolje da ih NE PRAZNI DO iznemoglosti.
Onda ona gornja računica MOŽE DA SE PREPOLOVI.
Ispade za 12V 110Ah:
- 6 sati, 12V, 120W
ako ne grešim, a da bude SVE ok.
[ zeoN_Rider @ 26.03.2025. 09:36 ] @
Citat:
ackopk:
opisao sam za sta mi je potrebna struja, kao sto kazes sa vezu sa svetom i osnovne potrebe.
Zbog takvih stvari sedim kod kuće, a kad 'oću da se odmorim od budala i idiota kojima je You Tube sve u životu onda odem u vikendicu, gledam u Dunav i Rumuniju pijem pivo, pušim posetim po koju komšiku i uživam!
Poslušaj starijeg čoveka.
[ Sleepwalkerbg @ 26.03.2025. 16:43 ] @
@ackopk
Tacno tako. Na zalost , da - skupa je to rabota jer su Li Ion baterije jos uvek jake sa cenom. Ja sam imao na e-bike tu bateriju jer bajs koristim svakodnevno pa sam "prilagodio"
svoje resenje onome sto imam 😅
Sto se olovnih akumulatora tice - i to je tacno , narocito kod ovih tzv. starterskih baterija "za kola". Oni nisu za duboka praznjenja, nikako preko 50 posto jer se sa nekoliko stotina ciklusa punjenja/praznjenja lako spadne na 10-50 ciklusa!
Takodje je jako bitno kojom strujom ga praznimo !
12V 100Ah u teoriji znaci da mozemo iz te baterije "vuci" 1A 100h maximalno ali NIKAKO ne znaci da mozemo vuci 100A 1 sat ! U praksi ce to mozda biti 5-15 minuta npr. Ta pojava je posledica same prirode hemijskog izvora i prouzrokovana je konacnom brzinom pokretljivosti jona u rastvoru , teme za koju nisam bas ekspert , elektrohemija je sasvim posebna nauka za posebne ljude 😄
Upravo zato kazu da je mnogo gore po akumulator ostaviti sijalicu da "ckilji" danima nego "izverglati" akumulator dok ne ostane "ni kap" struje.
Zapravo - kada "verglamo" , mi akumulator praznimo jako velikom strujom i nikad ne mozemo tako brzo da ga "svucemo" na nulu. A malena sijalica ili ukljucen radio aparat koji je zaboravljen danima je ogroman problem jer se bas "temeljno" isprazni akumulator!
Jos da dodam - kod olovnih baterija vazi nepisano pravilo da ih praznimo strujom koja iznosi do 10% kapaciteta same baterije. Znaci ako je akumulator kapaciteta npr.50Ah , praznino sa max 5A kako bismo mogli da "izvucemo" taj "obecani" kapacitet , opet gledajuci da ne praznimo preko 50%.
Cak i oni skupi akumulatori za "duboka praznjenja" mnogo brze "stradaju" ako ih praznimo do kraja a narocito ako ih u takvom stanju duze ostavimo bez dopunjavanja.
I kod litijumskih baterija bi trebalo odrzavati tzv. 20-80 margine (prazniti do 20% i puniti na max 80% kapaciteta) jer na taj nacin dobijamo maksimalni broj ciklusa punjenja/praznjenja! Npr. neka tipicna litijumska celija ima predvidjenih 400 ciklusa od 0-100% punjenja/praznjenja. Ako je odrzavamo u granicama 20-80 ta ista celija ce "izdrzati" i do 2000 ciklusa.
To je upravo i jedan od vodecih razloga zasto volim da , kad vreme dozvoli - konstruisem svoj neki BMS (battery management system) nego da kupujem Kinesko smece koje sad svi zdusno ugradjuju u projekte. Vidjao sam one male BMS koje dozvoljavaju praznjenje pojedinacnih Li-ion celija do npr 2.2V sto je katastrofa. Da stvar bude gora , jedan BMS je dozvoljavao celiji da pri dopunjavanju "ide" do 4.35V bez ikakve temperaturne kontrole/monitoringa sto je nocna mora svih vatrogasnih brigada u gradu 🤣
Da se vratimo na temu - ja preferiram te baterijske sisteme iz jednog bitnog razloga , a to su buka i dim!
Takodje , agregat ne mozemo "dopuniti solarnim panelom / vetrogeneratorom sto je jos jedan "+" za baterije.
Na zalost, svaka baterija ima i "-". Glavni minus baterija jeste to sto kako idemo ka vecim snagama i autonomijama postoji jedna ekonomska tacka gde agregat postaje jeftiniji.
Zato je bitno da se sve to "poslozi" na papir i posle detaljne finansijsko/tehnicke analize pristupi resavanju problema.
Pozz
[ ackopk @ 28.03.2025. 06:38 ] @
Evo kako izgleda signal na obicnom agregatu, model Raider 2.8KW RD-GG06.
Prva fotografija je napon bez opterecenja, koji seta poprilicno i pikovi su prelazili 400V koliko je bio limit za ovaj mali osciloskop (preziveo je).
Druga fotografija je pod manjim opterecenjem, napon je pao i sinusoida se ispravila malo.
Treca fotografija je oblik signala pod opterecenjem od 1800W, vidi se primetan pad napona a sinusoida je i dalje bolja nego bez opterecenja.
U svim slucajevima vidi se da je frekvencija ispod 50Hz.
[ Living Light @ 28.03.2025. 07:16 ] @
To je ovaj agregat:
Za osetljive potrošače na "PreNapon" možeš dodati RSO Filter, da "poskida" te Pick-ove.
Možeš pokušati nešto da Sastaviš na tu temu od "OwerVoltage Protection-a" :
[Ovu poruku je menjao Living Light dana 28.03.2025. u 08:27 GMT+1]
[ ademare @ 28.03.2025. 09:02 ] @
Nije Honda
[ Living Light @ 28.03.2025. 09:12 ] @
najbolje da proda kuću i kupi 3 kom. HONDE razne Snage🤣
Što je sigurno-sigurno-je za par dana Roštiljanja + Mešalica za Beton 😉
... i nešto Sitno od Telefončića i Tabletić.
------
A gde će da uključi ručni Mixer (monoFazni) za Nes Kafu ?
[ ackopk @ 28.03.2025. 09:17 ] @
Po meni ovo ce da spali punjac za telefon npr. Vpp je previse velik a punjac za telefon od 10-15W sam siguran da ga nece oboriti i dovesti na normalu. Cak nisam siguran ni da bi neki stabilizator mogao da smanji napon ovog oblika.
Nisam proverio a mogao sam, da npr prikljucim obicnu sijalica od 60-100W koja bi bila konstantan potrosac, mozda bi ona pokupila i ispeglala ovaj visak.
[ ademare @ 28.03.2025. 09:32 ] @
Za Hondu koja je veoma "povoljna" bukvalno kupis 10 ovakvih Kineza na Kilo !!
Za razliku "peglaj " napon sinuse i sta ti vec smeta
[ ackopk @ 31.03.2025. 21:31 ] @
Evo resenja a da nije honda 🙂
Kupljen inverter agregat, najjeftinija verzija na trzistu trenutno. Ne spada u grupu besumnih ali mi to nije bilo bitno. Mali agregat, 4-taktni motor male zapremine pa se vrti nesto brze.
Snaga 1000w nominalne, 1100w 5min, 1200w 5sec.
Proban danas, alat od 800w pokrece bez problema, onaj od 1100w ne moze, upali se protekcija - to je nebitno.
Bitno je da je sinusoida perfektna, 49.99Hz, napon bez oscilacija.
[ zeoN_Rider @ 01.04.2025. 20:15 ] @
E najzad, sad samo uživaj dok to sokoćalo ne crkne pa se opet viđamo
Ma jok kakav baksuz, moj pokojni otac je govorio: Sve što je napravljeno ima teneciju da se pokvari a sve što ima tu tendenciju pokvariće se!
Nije što je moj nego veoma pametan čovek, bio!
[ ackopk @ 02.04.2025. 06:29 ] @
Naravno, nadam se da ce odraditi neko vreme kako treba, jesu malo nezni sa tom elektronikom ali se nadam da se to moze nabaviti ako nekad bude zatrebalo. Model pravi jedna farbrika, brendira se na Gude, Parkside, Ferex, Sail, itd, itd...
[ stil2 @ 02.04.2025. 09:33 ] @
Pa napiši šta si uzeo. Model, neka fotka...
[ Living Light @ 02.04.2025. 09:51 ] @
stil2,
Vidis da ne sme da napise
koji to model Agregata
daje i drži Frekvenciju 49.99 Hz-a ?
😉
[ ackopk @ 02.04.2025. 10:21 ] @
Model koji sam ja konkretno uzeo je brendiran kao Gude ISG 1200 eco. Isti taj model se prodaje brendiran i kao:
itd, itd.. Sigurno ima jos nekoliko brenda za ostala trzista. Sve ih proizvodi fabrika Suzhou Powermax Power odnosno Suzhou Tiger Power Machinery, naravno iz Kine. Imaju i svoj model pod oznakom INF1500X. Sve u svemu jeftin agregat, vidim na netu da se pojedini ljudi javljaju da imaju problem sa samim invertorom koji nekad hoce da zaglupi ali ga poprave tako sto ga upale sa opterecenjem. Na poljskom forumu ima nesto teksta na temu popravki.
Obzirom na cenu ne treba ocekivati nista vise od toga da daje dobru sinusoidu i napon pa dokle traje. Nije bucan previse, tacne podake o potrosnji ne daju svi, neki kazu da je 0.75l/h pod punim opterecenjem dok drugi napisu samo 0.75l/h. Sam motor lepo radi, agregat je mali, lagan za nosenje.
Sve u svemu prvi utisak je jako dobar, za ulozeni novac naravno.
@Edit:
LL, snimio sam video gde se vidi prikaz osciloskopa sa opterecenjem i bez, postavicu na youtube da vidis, ti ionako volis da gledas youtube.
Napon u tom trenutku padne za koji volt ali se svakako krece u rasponu od 230-233V sto je ok, ali freq ne pada ni malo, drzi na 49.99 koliko kaze unimer odnosno 0.049kHz koliko kaze osciloskop.
[Ovu poruku je menjao ackopk dana 02.04.2025. u 12:08 GMT+1]
[ ackopk @ 04.04.2025. 10:59 ] @
E sad idemo dalje.
Obzirom da ovaj agregat daje normalnu struju i da mogu sa njime napajati kotao na pelet u slucaju nestanka struje interesuje me sledece:
Da li mogu spojiti tri faze iz instalacije u kuci i spojiti na jedan vod sa agregata a drugi vod agregata spojiti na nulu? FID sklopka ce biti tada izbacena iz upoterebe a glavni dovod struje u kucu naravno prekinut. Potrosaci na trofaznu struju iskljuceni iz mreze (jedino plocu u kuhinji sto imam, ali mislim da njoj nece faliti sto dolazi samo jedna faza, provericu, ona svakako moze da radi i samo na jednu fazu... ali neka bude obaveza da nju jednostavno iskljcim iz zida u tom slucaju. Naravno da se ona nece koristiti).
Potreba da uradim ovo je sto je osvetljenje razdvojeno na sve tri faze, a hteo bih naravno da mogu koristiti svetla bar u hodniku, dnevnoj i kupatilu.
Drugo, to sto ovaj agregat nema pravu nulu vec lebdecu to ne vidim da je problem, uzemljenje ce svakako biti povezano.
Ne vidim razloga da ne moze, ali bih voleo da cujem misljenje nekoga ko je tako nesto radio.
Hvala
[ veselinovic @ 04.04.2025. 12:34 ] @
Ako spojis sve tri faze zajedno najednu fazu ( sada sa agregata - ali uopsteno govoreci)
pravis da je struja kroz nulu algebarski zbir struja sve tri faze.
Tako se moze desiti da imas osigurace na fazama od recimo 16A, i u najgorem slucaju kroz nulu ce ici 48A. Osiguraci nece izbaciti jer ne vide preopterecenje, ali ce zato provodnik nule izgoriti.
Kod tvog agregata takve opasnosti nema jer agregat nema snage, tj ne daje dovoljno struje da napravi opasnost po nulti provodnik.
Tako da je konacan odgovor mozes, a ovo sam napisao da ne bi neko monofaznu struju prikopcao na trofaznu instalaciju.