[ zeoN_Rider @ 28.03.2025. 12:37 ] @
E ovako, kao što naslov kaže dva komada usisivača, moje vlasništvo imaju problem a sa njima i Ja.

Elem radi se o jednom Samsung i jednom Gorenje usisivaču, nakon desetak minuta rada se ugase i verovatno dok se nešto ne ohladi neće da rade.

Dakle jel neko zna u čemu je problem da ih ne raskupusavam džabe i dal se to da nekako rešiti?
[ bakara @ 29.03.2025. 10:01 ] @
termo osigurac verovatno
[ zeoN_Rider @ 02.05.2025. 11:27 ] @
Citat:
bakara: termo osigurac verovatno

Na kraju sam ih raskupusao, ni traga od nekog temperaturno zavisnog elementa osim ako nisu u motoru?!
[ dusanboss @ 02.05.2025. 12:14 ] @
Ne verujem da ih stavljaju u motor. I da jeste, džaba ako ne možeš da dođeš do njega.

Hoće kod raznih namotaja da radi normalno dok je hladno zatim se nakon zagrevanja bakar i izolacija rašire i dođe do probijanja. Mada ne znam dal bi se to ovako manifestovalo.

Jel si probo da povežeš motor direktno, bez elektronike kada stane?
[ test1234 @ 02.05.2025. 14:35 ] @
U motoru su, u statoru su bimetalne zaštite. Sada kada si ih rasklopio dobro ih očisti, verovatno je zapušenje problem, smanjio se protok vazduha pa samim tim i hlađenje.
[ baresi @ 02.05.2025. 15:11 ] @
I ja tako mislim. Sretao sam takve zaštite kod malih dizalica, hidrofora itd. Jedino što tu možeš uraditi je da očistiš protok zraka i proveriš četkice. Kad su pri kraju dešava se ista dijagnoza.
[ dusanboss @ 02.05.2025. 17:35 ] @
Gde konkretno u statoru se obično nalaze? Inače razlog što pitam je da bih naučio. Svakako one da pametujem nešto.
[ baresi @ 02.05.2025. 19:22 ] @
Ja lično nisam rasturavao neki elektromotor da bi vidio kako je to urađeno, predpostavljam da se u kućištu statora nalazi neki zazor gde je smešten bimetal. Kod mene u MB je firma ELKO, stara Elektrokovina koja proizvodi brdo različitih elektromotora i sećam se da oni u oznaci dodaju slovo A za bimetalnu zaštitu i slovo E za termistor. Da li je to po IEC-u ne znam.
[ test1234 @ 04.05.2025. 12:16 ] @
Kod tih usisivača su termičke zaštite uglavnom ubačene u same namotaje statora i mogu golim okom da se vide kada se motor izvadi iz kućišta.
[ bogomoje @ 05.05.2025. 17:26 ] @
Trebao bi da isprazniš kesu.