[ Java Beograd @ 09.05.2025. 10:26 ] @
Evo red je da predstavim moj nov auto.![]() Moram priznati, nisam uopšte ni tražio taj niti pomišljao na BMW kao brend. Tražio sam, pratio oglase i merkao Mercedesa A klase, A180 na primer. Gledao, neke probao, ali eto, nisu se kockice složile. Sada mi se nije dalo, ali se iskreno nadam da će moj sledeći auto da bude Mercedes. ![]() Svakako sam hteo da ostanem u C segmentu, veći auto mi ne treba, a ni manji mi nije po volji. Budžet je naravno, bio ograničen. Malo keš, malo kredit, ovoono +/- oko 13k-15k€. 15 kad se nategne. Posle par nedelja izučavanja Mercedes-Benz A180, motora, modela, paketa opreme i svega, reših da obiđem nekoliko placeva u mom delu grada. I šta da vam kažem - ljubav na prvi pogled! 218d mi se toliko dopao da sam ga kupio odma' sutra od prvog susreta. ![]() Auto je plaćen 13k, registracija 500 i eto malo sam potrošio na par novih guma, prvi servis + novi vatrogasni aparat i još par sitnica. Unutra, apsolutno očuvan: očuvan tepih (tamo gde nije patosnica), očuvane papučice nožnih komandi, očuvana ručica menjača i ostale sitnice koje izdaju "zlostavljanje" auta. Apsolutno očuvan štof svih sedišta i potpuno čvrst sunđer levog dela vozačevog sedišta - sunđer izdajica vraćenih kilometraža. Niti jedna jedina ogrebotina na ručicama vrata ili na volanu. Niti jedno izlizano dugme klime, radija ili na volanu. Podloga u gepeku, sve! Spolja, isto tako, bez ogrebotine, samo jedna, jedva vidljiva na donjem delu prednjeg branika. Top! Motor je 2.0 dizel. Znam da se kuva na plin a ore na dizel. ![]() Oznaka motora je B47, poboljšani naslednik N47. 150 HP, 350 Nm. Twin-turbo, što, kako sam pročitao, ne znači dve turbine već neznamnija dupli pogon (valjda) jedne turbine, pa tako nema onaj poznati turbo-lag koji se javlja na nekim drugim motorima. Izuzetno tih, stabilan, elastičan. Štedljiv. Šestostepeni, manuelni menjač. Na satu 207.000 km. Istorija održavanja kompletna, u autu, u ključu i kod Delta Auta, u globalnoj bazi podataka. Pošto samostalno radim mali servis nisam dugo čekao već sam zamenio ulje i sve filtere, i mogao sam da vidim stvarno uredne originalne BMW filtere kojima i nije bio rok za zamenu. Tu sam baš zadovoljan. Ukupna cena 6L ulja (LL-04 specifikacija) i 4 filtera je okruglo 100€. S tim da je period zamene filtera goriva i vazduha 40.000 Ulje je menjano, prema elektronskoj servisnoj knjizi na 30.000km (auto vodi računa o svemu) ali ja ću svakako to jednom godišnje ili na oko 15.000km Kupljen je sa 4 zimske gume. Alu felne, 17". Prednje gume, dosta istrošene, sam odmah zamenio sa all-season, a zadnje ću da "cepam" leti+zimi, pa kad im prođe vek, i njih ću da zamenim univerzalnim. Dosta mi je tog menjanja leto-zima, zima-leto. Oprema - sad, šta da kažem ... Termin "bogat paket opreme" kod BMW-a znači "spejs šatl". Takođe, već smo apsolvirali da kad se kupuje polovno, ne može se birati preterano. Ne moram da potenciram bord kompjuter, senzore za kišu, automatska svetla, navigaciju, komande na volanu i slično, to se podrazumeva. Možda eto, da napomenem: - Ima odlične led farove, start bez ključa, električni podizač prtljažnika, električnu ručnu, HUD (mnogo zgodna opcija). - Ima aktivni sistem bezbednosti - prepoznaje prepreke i pešake, linije na putu. Kad "vidi" pešaka počne da pišti ko blesav. ![]() - Ima elektronsko merenje nivoa ulja, ali i šipku! Lepo: izvučeš, obrišeš, uvučeš, izvučeš pa očitaš. - Ima senzore pritiska guma ali meri i temperaturu guma! Ono, kad mu ga dam po Nürburgringu, da ne bude iznenađenja. ![]() - Sedišta su obična. Udobna, ali obična. Štof i manuelno podešavanje: napred-nazad, gore-dole, nagib naslona. Klasika iz devedesetih. - Zadnja sedišta se pomeraju napred-nazad i može se podesiti nagib naslona. Naizgled bezveze opcija, ali kad se pomere unapred, veći je prostor prtljažnika, i plus, naslon se može dodatno oboriti. Šta nema? - Od opreme mi fali jedino, tj. bilo bi lepo da ima, elektro-sklopive retrovizore. Baš glupo što to nema, jer garaža mi nije baš velika, a nekad zatreba i na javnim parkiralištima. Jbg, šta je tu je. Uzgred, naravno, ima onaj, po meni najgluplji deo opreme: elektro-podesive retrovizore. Nisam ni pipnuo, sasvim je ok bilo i ono šta je bivši vlasnik podesio. Na prošlom autu to sam pipnuo jednom u 5 godina. - Nema ni fabrički tonirana stakla. To je isto zgodno imati, barem - ja sam navikao na to. Ali ok, isplanirao sam da zatamnim zadnja stakla u nekom glass servisu. Ima tri moda vožnje: Sport, Standard i Eco. U gradu vozim u eco modu. Ne znam tačno kako to funkcioniše, ali ima se osećaj kao da limitira motor na 50 HP, ali realno, od semafora do semafora i ne treba ti više. Neće ni seljak da preže konje u četvoropreg ako će samo do zadruge taljigama. U eco režimu, vožnja 100% grad, sa pređenih 1.500 km do sad potrošnja je 6.7 l/100 km. Odlično za auto od 1.4t. U sport modu, naravno, zalepi za sedište, ali još i automatski ugasi start-stop sistem, u fazonu "šta ima da štediš 1 gram goriva ako ćeš da ga nagariš i extra potrošiš ceo litar" ![]() I još uključi dodatne cajgere za ostvarenu snagu i obrtni moment. ![]() ![]() Nije bilo prilike, još uvek, da ga poteram van grada, auto putem. Biće, preneću utiske. Zanimljivost je da je ovo prvi u istoriji BMW sa prednjom vučom! Tako da, iako sam vlasnik auta pomenutog brenda, nisam pravi "beemve bumbar". Naučio sam kodnu oznaku ovog auta: F45 ali i dalje nemam nameru da učim N, M neznamnija ostale kodne oznake. Daćebog, pa ću i ja kao i Turmen, dogodine da prenesem utiske posle godinu dana. ![]() [Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 09.05.2025. u 13:51 GMT+1] |