[ mjanjic @ 21.06.2025. 00:36 ] @
Može naslov da bude i "Izrael - raspada li se ili ne?" ili neka kombinacija, ali imajući u vidu eskalaciju sukoba između Irana i Izraela, slučajno sam naleteo juče na ovaj video, danas ga jedva pronađoh, izgleda da je naknadno sinhronizovan na engleski - kvalitetno kao kod nekadašnjih filmova čuvene braće Šo iz Hongkonga :)

Ne znam da li je tek onako još jedna od teorija koja nema veze sa realnošću, ali se poprilično razlikuje od drugih, a zanimljivi su možda za analizu navodi da Turska treba da se pobrine da "uzme" severozapadni deo Irana.
Nisam baš nešto siguran u njegovu teoriju o višedecenijskoj saradnji režima u Izraelu i Iranu, ali onaj deo o tome da SAD teže da kontrolišu bezbedan izvoz nafte i gasa iz tog regiona ima logike, više od pola veka unazad sve što rade na Bliskom Istoku vrti se isključivo oko toga, samo je sada pitanje da li će se u ovu kavgu između Irana i Izraela uključiti američka mornarica, videćemo narednih dana.

[ miki069 @ 21.06.2025. 12:01 ] @
Trump se raspada.
On je dao dozvolu židovima da napadnu.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.06.2025. 12:20 ] @
@miki/sikira

Koliko si ti smešna trolčuga 😂🤯🤯

Da li možeš ikada da napišeš nešto što ima smisla i da to obrazložiš/objasniš, a ne samo da lupaš parole/etikete sa kafanskim ciljem blaćenja i vređanja drugih, a uzdizanja "tvojih".

Ontopic: nije Trampu lako, suviše ima i neprijatelja i neposlušnih i spolja, a naročito iznutra.

Ali kada toliko godina hraniš kuče (Izrael), moraš da uzmaš u obzir da će nekad da te napadne, i tebe i druge.
[ miki069 @ 21.06.2025. 12:38 ] @
Ti misliš da Trump nije dao dozvolu židovima.
Onako bez dokaza. Kafanski.

Ja mislim da jeste.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.06.2025. 12:43 ] @
Mislim da im nije "dao dozvolu" ali to ne menja mnogo, jer ih jeste huškao i on i drugi pre njega i sada se to kuče otelo.

Amerika je u velikim problemima i još jedan rat im svakako ne treba, Trampu pogotovo.

p.s. Ne znam da li si ti uopšte Srbin ili samo tehnički živiš ovde, ali ako ima makar malo srpskog/ljudskog u tebi, pre nego što kreneš da pljuješ Trampa a da veličaš one "tvoje" - pogledaj ovaj klip:

[ MajorFatal @ 21.06.2025. 13:25 ] @
Citat:
mjanjic:
... slučajno sam naleteo juče na ovaj video, danas ga jedva pronađoh, izgleda da je naknadno sinhronizovan na engleski - kvalitetno kao kod nekadašnjih filmova čuvene braće Šo iz Hongkonga :)

I sad mi da pogledamo isti video koji ti si, i kao komentarišemo šta je tebe fasciniralo?
[ mjanjic @ 21.06.2025. 14:24 ] @
Ne, nego video odudara od ostalih koji su svi na isti fazon u zavisnosti od toga da li ga je postavila strana koja navija za Izrael ili za Iran.
U ovom videu, iako je sa turske strane, nije klasična pljuvačina i serviranje uobičajnih fraza, nego liči na ozbiljnu analizu. Ne bavim se detaljnim praćenjem i analizom događaja, tako da ne znam koliko ima veze sa stvarnošću to što je izneto u tom video, ali ko hoće neka pogleda i potom može da prokomentariše, bilo da demantuje izneseno ili kaže šta je u tom videu pogrešno.
Ja sam već napisao ono što je prokomentarisano za SAD, njihov isključivi interes je da nafta i gas teku normalno, a sve ostalo će podrediti tome.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.06.2025. 15:45 ] @
Citat:
miki069: ....židovima.....

Dakle ti si zapravo Hrvat, sada je jasno.

Nije problem što si Hrvat, problem je što godinama ovde utrpavaš nacističku ideologiju, a ne izjašnjavaš se javno tako.

Žao mi je vremena koje sam potrošio na tebe i tvoje ortake, sa vama je trebalo primerenije postupati.
[ miki069 @ 21.06.2025. 16:04 ] @
Nisam Hrvat.
Mada je ovo hrvatski forum.

Ako te židovi iritira, zvaćemo ih ješe.
Ameri ih zovu ješe.
[ Java Beograd @ 21.06.2025. 19:26 ] @
Subota, 21.jun: poletele su dve grupe aviona B-2 Spirit iz SAD, "prema zapadu" kako kažu izvori.
Oni su sposobni da nose GBU-57/B, bombe - 13,6 tona svaka.

Kažu da su te bombe jedine koje mogu da dopru do duboko ukopanih iranskih nuklearnih postrojenja.

B-2 Spirit su jedini avioni koji mogu da operativno nose GBU-57/B, tj. upotrebe te bombe.
B-2 Spirit su avioni koje amerikanci nikome nisu prodali, tako je USA jedina zemlja koja ih poseduje.
B-2 Spirit avioni lete na preko 15.000 metara, sa veoma jakom stelth tehnologijom.
Praktično se ne mogu locirati i oboriti, jer su uvek praćeni i dodatnim merama elektronskog ometanja + lažne mete.

Ako krenu u napad, to će svakako biti koordinisano sa izraelskim raketnim napadom, tako da se obezbedi uspeh misije.

Nisam siguran da li baza Diego Garcia u Indijskom okeanu može da pruži punu podršku B-2 avionima.
Nije to neki preveliki problem, jer u misijama u Avganistanu, B-2 su poleteli iz SAD, završili misiju i vratili se u USA posle punih 44 sati leta.
Naravno usput se više puta nodopunjavali gorivom.

Stay tuned, što bi se reklo, da vidimo šta će da se desi: dal' su već krenuli u napad, ili je u pitanju raspored vojnih snaga.

Ako su novinski navodi tačni, i ako amerikanci stvarno napadnu i uspeju da onesposobe iranska nuklearna postrojenja, pretpostavljam da će to verovatno biti kraj izrealsko-američkih napada na Iran, u ovoj kampanji.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 21.06.2025. u 20:41 GMT+1]
[ miki069 @ 21.06.2025. 20:34 ] @
Kad 1999.godine nisu uspeli da probuše Straževicu, ne verujem da će i sad bilo šta probušiti.
[ ademare @ 21.06.2025. 21:22 ] @
Ova bomba nije postojala 1999.

B2 naravno da nikome ne prodaju kada oni imaju navodno samo 20 aviona. Navodno jer nove nisu pravili a navodno je vojska Srbije neke ostetila ? Cena sitnica u startu je bila pre vise decenija oko 2 milijarde po komadu, kada se uracuna i novac za razvoj. Sa uracunatom inflaciju do danas preko 4 Milijarde komad ?!

Podaci o bombi se kriju osim da je razornija od prethodnih.

Na Strazevicu su bacali bombe od 5.000 USA funti ili libri. Znaci cela bomba je imala tezinu oko 2.300 kg sto i nije nesto narocita da bi probila planinu.

Ove sada imaju oko 30.000 funti tj. oko 13.5 tona svaka. Mada i njih imaju 20-tak !

Podaci ne postoje kolika je stvarna probojnost navodno 60 metara u dubinu neindentifikovanog zemljista ? To moze da bude pesak, zemlja a nikako Stenje !

Probojnost betona je oko 18 metara tvrdoce 5.000 . a tvrdoce 10.000 samo 2, nesto metara ?

Navodo postoji prica da je Iran u stanju da napravi i beton tvrdoce 30.000 ? Ali da li je to uradio ?

Bomba je specificna po tome sto prvo bacena sa velike visine probija svojom tezinom sta moze , a tek na kraju eksplodira.

Ono sto mi ne znamo kakvo je postrojenje u pitanju sto se tice dubine i zemljista . Ako je u pitanju Planina , granit dzabe im ova bomba.

Inace kada je USA evakuisala svoje baze u Kuvajtu, Qataru i UAE , znaci sve sto je na puskomet od Irana onda je ocekivano da USA napadne ! Plus potpuno je evakuisala bazu u Iraku !

Sve je poviceno iz baza, avioni , osoblje, brodovi , ostale prazne.
[ mjanjic @ 21.06.2025. 21:39 ] @
Java, koliko sam video neke naslove i tekstove, B-2 su u okviru pripreme za akciju u Iranu poslati u bazu Guam, međutim u jednom od videa na kanalu WION (indijski TV kanal za vesti na engleskom) prikazan je satelitski snimak na kome se navodno u bazi Diego Garcia vidi "parkirano" 6 aviona B-9 i 4 aviona B-52.

Ono što se pominje u više YT video snimaka od strane raznih analitičara i "analitičara" je opcija da Tramp naredi gađanje podzemnog objekta za obogaćivanje uranijma Fordow i da se učešće SAD na tome završi pod uslovom da Iran ne odgovori gađanjem baza ili plovila SAD u regionu.
Koliko je to moguće i uopšte realno ostane svakome da proceni sam, jer ovi na čelu Irana su ludi do koske i kao da jedva čekaju da se SAD uključe kako bi i njih stavili na nišan. Sa druge strane, ako se SAD uključe, pitanje je na koji način, osim angažovanja aviona B-2 i eventualno Pete flote koja bi obezbedila dalji relativno normalan transport nafte iz Kuvajta, Iraka, Saudijske Arabije, Bahreina i Katara.
[ miki069 @ 21.06.2025. 21:39 ] @
Ademare, hvala na detaljnim informacijama.

U Straževici je 1999-te bio operativni centar RV i PVO.
Sada se ne koristi.

Te bombe od 2 tone smo zvali krmače.
Ova od 13 tona je onda mečka.

[Ovu poruku je menjao miki069 dana 21.06.2025. u 23:06 GMT+1]
[ ademare @ 22.06.2025. 14:14 ] @
Kao sto smo skoro svi i pretpostavili napad USA se desio.

Prica o Guamu je bila poslednji neuspesni pokusaj zavaravanja. Evakuacija baza, svi su prebaceni u S. Arabiju je bila dovoljan znak svima ukljucujuci i Iran . Ta evakuacija je trajala danima.

Na kraju se Tramp pokazao kao obican Lazov.

U sred "pregovora" USA-Iran Izrael je napao ! Onda je nevesto smislio pricu da je on njima rekao 60 dana a Izrael je napao 61. dan !

Posle smo imali Nekoordisano Laganje ! On je Lagao jedno , njegova sefica sluzbi bezbednosti je pricala drugu pricu .

Na kraju smo imali Trampovo Laganje da ce odluku doneti za 2 nedelje !

Ali niko ne veruje coveku koji stalno laze pa je bilo sigurno da laze opet.

Kod normalnih ljudi ej izgubio svaki kredibilitet kao lazov i nista mu se vise ne moze verovati !

Osim laganja prica i nekakve Fantazije da je on sprecio "dugogodisnji rat " izmedju Srbije i drzave Kosovo ???

To je ono AV sedenje na samlici !

Tada nikakvog rata nije bilo , ali Tramp je umislio valjda zbog Demencije da je on tada sprecio "dugogodisnji rat " koji je bio u toku ?

I da zasluzuje Nobelovu nagradu za mir ?

Ali su svi nezahvalni itd....
[ whitie2004 @ 22.06.2025. 14:48 ] @
Mnogi misle da posle dogovorenih raketno/avionskih napada Iran-Izrael sada imamo i ugovoreni napad Amera i odgovor Irana. Ja ne mislim da to moze da drzi vodu. Ameri i ( ovde toliko cenjeni ) Tramp su totalno omanuli ...

https://threadreaderapp.com/thread/1936725544017567860.html

Ovome nemam sta dodati ili oduzeti!
[ Nebojsa Milanovic @ 22.06.2025. 15:10 ] @
Slabo sam upućen u ovaj sukob ali znam da je Iran dao rusima veliku kočinu Šaheda u najtežim trenucima po rusku vojsku, kada se u jesen 2022 zbog loše političke odluke povlačila i time trpela velike gubitke.

Da nije bilo tih iranskih šaheda tada, rusi bi pretrpeli ogromne gubitke i moguće da bi bi NATO-Ukr preuzeo veliku inicijativu koju bi bilo veoma teško savladati konvenzonalnim naoružanjem, setimo se da tada nije bilo ruskih vođenih bombi koje su game-changer u ratu.

Kao jedan od znakova zahvalnosti za to, Rusija je obećala Iranu celu ekskadrilu najmodernijih lovaca SU-35, koji su neki već isporučani preko reda.

S obzirom na važnost iranske pomoći rusima tada, lično mislim da se ruski revanš ne zreba zaustaviti na tim avionima, nego treba da se proširi i na nukelarni program.

Pa neka se agresori češkaju šta će se iz toga izroditi...
[ ademare @ 22.06.2025. 15:56 ] @
Mislim da je tu Iran pogresio sto nije stvarno dao i vise i bolje.

Postoji informacija da je Rusija platila u Zlatu tu kolicinu Sehida i da je kupila licencu za proizvodnju i da i dalje unapredjuje dronove sada kao Geran-2 .

Kim je tu postupio mnogo pametnije. Sta ce mu zlato ?

Poslao je i vojnike i oruzje koliko je mogao, a mogao je dosta. Zauzvrat je dobio ugovor da ce Rusija braniti SK ako bude napadnuta.

Iran nije dobio takav ugovor. Vec samo da Rusija nece pomagati neprijateljima Irana, sto ionako ne bi cinila.
[ mjanjic @ 22.06.2025. 16:00 ] @
Citat:
ademare:
Na kraju smo imali Trampovo Laganje da ce odluku doneti za 2 nedelje !

Za većinu si u pravu, osim za ovo - negde sam video, mislim da je isečak prenosa iz Bele kuće, mislim da je izjava portparola ili nekog drugog iz osoblja, lepo je rečeno da će Tramp doneti odluku "WITHIN two weeks", dakle najdalje za 2 sedmice, što ne znači da ne može biti ranije.
Većina medija je prenela "IN two weeks", odnosno "ZA dve sedmice", ne znam da li je namerno i cilju OBMANE javnosti ili su jednostavno nepismeni.
Na kraju, teško da su oni pokrenuli toliku logistiku tek tako, da bi privoleli vođstvo Irana da promeni mišljenje.

Što se tiče pregovora sa Iranom oko nuklearnog programa, i dalje nigde ne mogu da nađem šta je konkretno problem u obogaćivanju uranijuma na 5-6%, što je standard za nuklearne reaktore, kao ni šta je problem da i dalje kupuju od Rusije obogaćen uranijum upakovan za potrebe nuklearnih reaktora.
Uostalom, za sada Iran ima samo jednu nuklearnu elektranu izgrađenu od strane Rusije (Bushehr na obali Persijskog zaliva), u kojoj je PRVI reaktor priključen na mrežu 2011. godine, a tek 2 godine kasnije proizvodnja je dostigla 100% kapaciteta reaktora.
Po ugovoru sa Rusijom 2016. godine kreće izgradnja drugog reaktora, koji je prema podacima sa Wikipedia priključen na mrežu u oktobru 2024. godine, ali je komercijalna proizvodnja sa punim kapacitetom predviđena tek od avgusta 2025. godine - kako se može pročitati na internetu, Rusija je nakon prvih napada Izraela prošle sedmice povukla svoje osoblje iz te nuklearne elektrane.

Dakle, oni imaju jedan, odnosno možda DVA nuklearna reaktora, izgrađena od strane kompanija iz Rusije, pri čemu je projekat za prvi reaktor započet još početkom 70-ih pre "revolucije", a završen tek nakon 2010. godine. A decenijama pokušavaju da ovladaju obogaćivanjem uranijuma - tolika frka da imaju svoje nuklearno gorivo, toliki problem da se postigne tih 5% obogaćenosti uranijuma i istraživanja decenijama unazad, toliko pogona za obogaćivanje, nekoliko generacija centrifuga, kasnadno povezane grupe centrifuga?
Kao da imaju 50 nuklearnih reaktora, a u stvari imaju samo jedan ili možda dva operativna reaktora veće snage namenjenih proizvodnji električne energije.

Pored ovih reaktora u nuklearnoj elektrani Bushehr, Iran ima i reaktor sa teškom vodom kao moderatorom (IR-40, zvanično "Khondab Heavy Water Research Reactor" u okviru "Arak Nuclear Complex"), snage 40MWt. Ovaj tip reaktora može da koristi uranijum bez prethodnog obogaćivanja, ali se tokom rada dobija plutnoijum pogodan za nuklearno oružje.
Recimo, početkom 90-ih SAD su otkrile da Kina gradi reaktor sličan ovom u Alžiru, snage 50MWt, koji bi za godinu dana mogao da proizvede 10-13kg plutonijuma. Kina je tvrdila da je snaga 15MW, a ne 50, kao i da će se za gorivo koristiti uranijum obogaćen na 3% U-235, što bi značilo godišnju proizvodnju plutonijuma od oko 1kg. Na kraju je kriza razrešena tako što je reaktor stavljen pod pun nadzor inspektora IAEA.

Edit: videh tvoj odgovor iznad koji si postavio u međuvremenu, ne znam da li je neophodno da Rusija brani Severnu Koreju, tu je svakako Kina, koja nikako neće dozvoliti ujedinjenje dve Koreje, osim u varijanti da se desi ono što se zamalo desilo tokom Korejskog rata - da vojska Severne Koreje zauzme celu teritoriju Južne Koreje.
Jednostavno im ne odgovara da ameri kao saveznici Južne Koreje i takođe vojno prisutni u Južnoj Koreji izađu na kopnenu granicu sa Kinom, a postoje i neki drugi razlozi, kao što je recimo skretanje pažnje na "problem Severne Koreje i njihovog nuklearnog programa", tako da kinezi mogu da se slobodno bave nečim drugim što nije po volji Zapada sve dok to nije veći "problem" od Severne Koreje.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.06.2025. 16:14 ] @
Citat:
ademare:
Kim je tu postupio mnogo pametnije. Sta ce mu zlato ?

Poslao je i vojnike i oruzje koliko je mogao, a mogao je dosta. Zauzvrat je dobio ugovor da ce Rusija braniti SK ako bude napadnuta.

Kim je streptomicin za naciste, ko do sada to nije znao, sada je imao priliku to da vidi.
[ ademare @ 22.06.2025. 19:10 ] @
@ mjanjic

Da ne ulazimo sada u igre recima. Mediji su preneli 2 nedelje i on kaze dajem im 2 nedelje period of time 2 weeks maximum.

Znaci ako kaze dajem im 2 nedelje maksimum, ne znaci da ce napasti posle 4 dana ?

Evo ti ceo interjvju ima i deo zasto je protiv obogacivanja uranijuma za nuklearne centrale !

Takodje ima i deo gde pominje da je zaustavio rat Srbije i Kosova, ali to nije jedini rat koji je zaustavio ? Pominje nekoliko ratova ukljucujuci i ovaj sukob od nekoliko dana Indija -Pakistan, gde su obe strane samo cekale da stanu i obe strane su demantovale da je Tramp zaustavio rat.

Sto se tice S. K. i Kine uvek je bolje kada obezbedis Dva zastitnika , nego jednog.

[ whitie2004 @ 22.06.2025. 20:01 ] @
The time for peace ...

[ Java Beograd @ 22.06.2025. 20:05 ] @
Što se "laganja" tiče, mislim da bi samo budala govorila istinu, u danima neposredno pre vojnog napada.
Da li je neko od saveznika govorio "istinu" (namerno pod navodnicima) 1944. u danima neposredno pre savezničkog iskrcavanja na Normandiju?! Pa nije naravno.

Citat:
mjanjic:Što se tiče pregovora sa Iranom oko nuklearnog programa, i dalje nigde ne mogu da nađem šta je konkretno problem u obogaćivanju uranijuma na 5-6%, što je standard za nuklearne reaktore, kao ni šta je problem da i dalje kupuju od Rusije obogaćen uranijum upakovan za potrebe nuklearnih reaktora.

Problem je što nema valjane međunarodne inspekcije i potvrde aktivnosti u vezi nuklearnog programa.

[ mjanjic @ 22.06.2025. 21:45 ] @
Ademare, čak i u tom videu koji si postavio Tramp je rekao "I give them MAXIMUM 2 weeks", dakle nije rekao da će imati 2 sedmice, već maksimalno 2 sedmice.
Naravno, igra reči, mislim da su oni još pre 7 dana odlučili šta će i kako će, teško da se na ovakvu akciju neko odlučuje tek tako preko noći. I još je ono premeštanje aviona B-2 preko Tihog okeana do baze Diego Garcia izgleda bila varka, jer su akciju izveli avioni B-2 koji su preko doleteli direktno preko Atlantskog okeana i to bez sletanja bilo gde na putu do Irana.
Da stvar bude gora po Iran, izgleda da su prošli kroz vazdušni prostor Turske, a juče se iranski ministar spoljnih poslova u Istanbulu obraćao medijima, sad ostaje da pitaju Tursku na čijoj je stvarno strani i da li će podržati Iran konkretno ili samo retorički, a pretpostavljam da će ovih dana isto pitanje postaviti i Putinu u Moskvi.
[ optimizator @ 22.06.2025. 21:54 ] @
A Putin...
[ ademare @ 22.06.2025. 23:31 ] @
@ Java Beograd

Ta prica o 2 nedelje je potpuno Nevazna !!

Eto mene nisu uspeli da zavaraju sa celim manevrom koji su smislili ! Ja posmatram dogodjaje iz svoje fotelje u Beogradu i imam informacije kao svaki stanovnik planete !

Ceo taj manevar koji su juce igrali nije bio dovoljan da me zavara ! Znao sam da ce juce biti napad !

Znaci nisu me zavarali cak ni koji ce dan biti !

Te avioni idu u Dijego Garsija bazu, pa na Guam idi mi dodji mi !

E sad ne verujem da su uspeli da zavaraju ni Iran !

Ali su se zato Tramp i onaj idiot sto je novinaru dao link da se ukljuci u poverljivu konverzaciju prilikom napada na Hute , su se veselili zajedno sa nekim generalom da je Varka najbolja ikada, da je napad bio potpuno iznenadjenje i slicne Budalastine !
[ Nebojsa Milanovic @ 22.06.2025. 23:57 ] @
@optimizator, pojasni šta si hteo da kažeš, a i @ademare budi malo jasniji
[ ademare @ 23.06.2025. 00:32 ] @
Tramp je izjavljivao da ce doneti odluku o napadu u roku 2 nedelje. Toga se kao vazno prvo uhvatio @ Mjanjic , a posle i @ Java.

A ta prica je ispostavilo se bila potpuno nevazna i trapava, jer nisu uspeli njom da zavaraju bilo koga.

Ni obicne ljude posmatrace iz fotelje pa najverovatnije ni sam Iran da li ce i kada biti napada USA na nuklearna postrojenja.

Iran je najverovatnje unapred uklonio sav obogacen uranijum moguce i dosta opreme iz glavnog podzemnog postrojenja gde su "centrifuge" obogacivale uranijum.

To govori da ni Iran nije bio iznenadjen napadom.
[ Java Beograd @ 23.06.2025. 06:51 ] @
Iran nije bio iznenađen, naravno, napad se očekivao svaki dan.
Ipak, stelth tehnologija kod B-2 je na tako viskom nivou, da sam napad, tj. ulaz u vazdušni prostor Irana nije ni primećen.

Dakle, B-2 je ušao u vazdušni prostor, obavio misiju, i vratio se, a da na njega nisu ispaljene rakete.
Sad, da li će neko to da karakteriše kao iznenađenje, to već zavisi od lične percepcije.

Nisam se je "uhvatio" ni za kakve dve nedelje. Taj podatak nisam ni znao. Komentarisao sam Trampove izjave.

I ponoviću:
Izjave vrhovnog komandanta neke zemlje, u vezi ratnih dejstava, u danima pre napada nikako ne mogu i čak ne smeju biti istinite.
Tako, te izjave ne mogu se karakterisati kao lažne, a vrhovni komandant nije "lažov" zbog izjava koje prikrivaju prave namere i ciljeve.
[ miki069 @ 23.06.2025. 08:07 ] @
Imaš zarobljenika koga ispituješ.
Kažeš mu da ima 60 sekundi da prizna ili ćeš ga u suprotnom ćeš ga ubiti.
I ubiješ ga u drugoj sekundi.

Ne da si lažov, nego g.vno.
To je ispao Trump.
[ Java Beograd @ 23.06.2025. 08:24 ] @
Citat:
miki069: Imaš zarobljenika koga ispituješ.
Kažeš mu da ima 60 sekundi da prizna ili ćeš ga u suprotnom ćeš ga ubiti.
I ubiješ ga u drugoj sekundi.
Ne da si lažov, nego g.vno.
To je ispao Trump.

[ Java Beograd @ 23.06.2025. 08:36 ] @
Duga je istorija iranskog nuklearnog programa. Meri se decenijama.
Duga je istorija saradnje Irana i Međunarodnih agencija za kontrolu razvoja nuklearnih programa. Meri se decenijama.
Još je duža istorija NE-saradnje Irana i Međunarodnih agencija za kontrolu razvoja nuklearnih programa.

Duga je istorija kontradiktornih izjava različitih zvaničnika Irana oko njihovog nuklearnog programa.
Duga je istorija saradnje Irana i Severne Koreje u domenu razvoja nuklearnog programa.

Istorija krajnje napetih odnosa, punih nepoverenja, pretnji i ucena između Irana i USA ne meri se decenijama, ali traje bar 4-5 godina.

Samo potpuni diletanti i/ili štićenici doma za ometene u razvoju mogu da poveruju da će strana koja započinje rat (ovde: USA) da precizira tačno kad i kako napada.

[ ademare @ 23.06.2025. 09:48 ] @
Tako je na forumu .

Uhvate se ljudi za deo recenice , koja je dodatno napisana tek tako da se popuni post i onda im je to "glavni argument " necega ?

Ja licno sam ovde pisao kada su poceli "pregovori" USA - Rusija znaci pre 4+ meseca da Tramp Nema casne namere u "pregovorima" sa Rusijom !

Vec mu je cilj da ako moze to pasivizuje zbog napada na Iran !!

Koga zanima moze da cita moje poruke i da nadje da to pise !

I onda se uhvati par forumasa za deo recenice i na osnovu toga izvlace zakljucke sta ja mislim o situaciji ??
[ optimizator @ 23.06.2025. 10:03 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
@optimizator, pojasni šta si hteo da kažeš,

Kao odgovor na mjanjicev post, šta će pitati Iran Moskvu. Moskva je već pustila Iran niz vodu ovim rečima. (ako su tačno iznete, jer danas se zahvaljujući A.I tehnologiji svaša može reći)
[ Shadowed @ 23.06.2025. 11:05 ] @
Citat:
optimizator: (ako su tačno iznete, jer danas se zahvaljujući A.I tehnologiji svaša može reći)

Prenos sa eknomskog foruma odakle je to, pogledati od ~1:04:15 https://www.youtube.com/watch?v=L0iQuyffJpM (ima i na drugim kanalima ako nekom ovaj ne odgovara).
Takodje, RT je to preneo: https://www.rt.com/news/620076-israel-russian-speaking-putin/

Tako da je verovatno tacno.
[ miki069 @ 24.06.2025. 16:47 ] @
Java, jesi nadimak dobio zato što ličiš na prijatelja od Marti Misterije?

Ili je iz doma za ometene u razvoju?
[ morihei ueshiba @ 24.06.2025. 19:09 ] @
Citat:
Istorija krajnje napetih odnosa, punih nepoverenja, pretnji i ucena između Irana i USA ne meri se decenijama, ali traje bar 4-5 godina.

Bukvalno se meri decenijama, od 1979 i iranske revolucije i talacke krize pa do danas.
[ Nemanja @ 24.06.2025. 19:38 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
optimizator: (ako su tačno iznete, jer danas se zahvaljujući A.I tehnologiji svaša može reći)

Prenos sa eknomskog foruma odakle je to, pogledati od ~1:04:15 https://www.youtube.com/watch?v=L0iQuyffJpM (ima i na drugim kanalima ako nekom ovaj ne odgovara).
Takodje, RT je to preneo: https://www.rt.com/news/620076-israel-russian-speaking-putin/

Tako da je verovatno tacno.

To je jedan deo, onaj koji je izgovoren glasno, a drugi je da saradjuju i na polju vojne industrije, i jos nekim poljima. Zasto je Zelenski nepozeljan u Izraelu kao Jevrejin, sigurno zbog oblacenja.