[ stameni @ 03.07.2025. 18:12 ] @
Na formu sam stavio ClientDataSet, DataSource i DBGrid komponente, i popunio odgovarajuće propertyje. Na formi sam prilkom dizajniranja imao vidljiv DBGrid, koji sam nekako (ne sećam se tačno kako) disableovao. Ideja mi je bila da se prilikom pokretanja aplikacije i ne pojavljuje DBGrid, već onda kada korisnik klikne na "New" ili na "Open". Uspešno sam rešio to design-time, ali mi sada run-time ne radi. Mora da sam negde nešto pogrešio prilikom dizajniranja forme. Evo nekoliko kritičnih linija. Code: procedure TMainForm.FileNewClick(Sender: TObject); var s: String; begin s := ParamStr(0); s := ExtractFilePath(s); s := s + 'New.cds'; cds.FileName := s; cds.Insert; cds.Fields[0].AsInteger := 10; cds.Fields[1].AsString := 'abcd'; cds.Fields[2].AsInteger := 12; cds.Fields[3].AsFloat := 12.12; cds.Fields[4].AsFloat := 122.24; cds.Active := true; end; procedure TMainForm.FileOpenClick(Sender: TObject); var s: String; begin s := ParamStr(0); s := ExtractFilePath(s); OpenDialog1.InitialDir := s; if OpenDialog1.Execute then cds.LoadFromFile(OpenDialog1.FileName); cds.Active; end; BTW, program upisuje u bazu (vidim da baza raste), ali nikako da se vidi DBGrid. |