[ I AM BORGS @ 19.10.2025. 22:07 ] @
Pozdrav! Htio bi osposobiti bateriju na starom HPmini laptopu o kojem sam već pisao . Problem je sledeći : nakon xx godina stajanja baterija se ispraznila i prvih nekoliko puta se napunila na 96 % , kasnije sve manje i manje % i radio je na bateriji , sada više neće , led dioda pokazuje da puni bateriju i čak iz crvenog ode u bijelo kao da je napunjena , htio bi resetirati bateriju i gledao sam više YT za reset ,ali ipak volim da sa Vama podelim mišljenje - šta Vi kažete , da nebude BUUUM - EKSPLOZIJA baterije , šta je sigurno , sigurno je !!! ,laptop je slab i star ali radi . Molim Vaša mišljenja o resetu. Hvala !
[ I AM BORGS @ 19.10.2025. 22:33 ] @
evo i slike , nisu baš najbolje :
[ ackopk @ 20.10.2025. 06:37 ] @
Bez obzira na yt tutoriale ja nisam uspeo da resetujem bateriju nakon zamene celija, tako da sumnjam da ti mozes bilo sta uraditi sa starim celijama.

Kada sam meni zamenio celije, laptop je radio tipa max 50-60 minuta i ugasi se na 0% baterije, onda ga upalim odmah nakon gasenja i nastavim jos 60min. Celije su imale struje ali to elektronika nije znala. Nisam nasao nacin da resetujem (verujem da postoji sa posebnim programatorom i softverom koji bi ocitao kontroler na bateriji).
[ zeoN_Rider @ 20.10.2025. 07:03 ] @
Citat:
I AM BORGS:
Molim Vaša mišljenja o resetu.

A da probaš da servisiraš ili eventualno da nabaviš novu bateriju ako ih uopšte i ima na tržištu!
[ test1234 @ 20.10.2025. 09:53 ] @
Mislim da je ovo najjednostavnije rešenje:

https://www.svebaterije.net/strana/reparacija-baterija
[ ademare @ 20.10.2025. 10:18 ] @
Covek nije iz Sr vec iz HR. Tako da bi trebao da trazi neku tamosnju firmu.

Ali se ne isplati kupovati za tako stari laptop, jer vrednost tog mini laptopa je mozda 10 Eur. To su oni mali sa ekranom 10 inca. Ono sto ej bilo kao za decu kada podju u skolu.

https://en.wikipedia.org/wiki/One_Laptop_per_Child

Naravno taj projekat je bio neuspesan, ali su prvo ASUS, pa Acer i ostali preuzeli tu ideju i imali izvesnog uspeha.
[ zeoN_Rider @ 20.10.2025. 10:25 ] @
Ako je tako onda stari u LapTop u kontejner i nabavka novog ako je uopšte potreban!
[ dusanboss @ 20.10.2025. 13:35 ] @
Očigledno da su jedna ili više ćelija u potpunosti zveknule. Možda ne moraš sve da ih menjaš, ali ako već repariraš... Mada pitanje isplativosti ako kažeš da je mnogo star. Jedino sam da uradiš i da ubaciš neke jeftinije baterije s tim što ćeš zadržati nekoliko najispravnijih.

To restartovanje što si video može da radi kada neće da puni bateriju jer se previše ispraznila ili kada se stve nove pa neće da radi. Kod tebe je gotovo sigurno neka ćelija neispravna.
[ I AM BORGS @ 20.10.2025. 19:41 ] @
neću kupovati novu bateriju za tako star laptop -ne isplati se , mislio sam nešto da skarabućim na brzinu da ipak radi .
[ I AM BORGS @ 20.10.2025. 19:42 ] @
laptop radi na MX linux 32 bit , sa 2 GB rama.
[ JankoNIS @ 20.10.2025. 20:23 ] @
Moze li da radi bez baterije, samo na ispravljacu?
Meni tako rade dva Asusa sa Win XP.
[ I AM BORGS @ 20.10.2025. 21:49 ] @
da, radi na ispravljaču bez problema , i kao šta sam već napisao, elektronika za punjenje mjenja se iz crvenog - puni , pa onda belo -pun i izmjenjuje se stalno , crveno - belo i tako non stop.
[ I AM BORGS @ 21.10.2025. 08:46 ] @
ovo mi se nikad nije dogodilo , a popravljao i rastavljao više stotina laptopa , piše pored ikone baterija ; ČEKA SE PUNJENJE , znači da se može nešto napraviti , šta Vi kažete ?
[ dusanboss @ 21.10.2025. 14:43 ] @
Možda je elektronika otišla. Probaj da je puniš 10-15 min "na direktno". Pa vidi da li će se nešto desiti.
[ I AM BORGS @ 21.10.2025. 18:53 ] @
jesam na direktno , ali ista stvar izmjena diode iz crvenog u belo i tako u krug non stop.
[ dusanboss @ 21.10.2025. 23:10 ] @
Bez otvaranja baterije nema ti spasa.
[ dusanboss @ 21.10.2025. 23:19 ] @
https://youtu.be/VNyuXXUb47o?t=284

Evo ovde se vide godine iskustva i želja da ne što stvarno traje duže. Konkretno mislim na to žuto što liči na pur penu naprskano na krajeve rotora.
Namena toga je najverovatnije ako nešto krene da češe o namotaj da ne napravi odmah spoj već a to može da radi tako neko vreme. Inače često se dešava da "nešto" nažulja namotaje rotora i da to bude kraj aparata.

Sad ne znam dal sam se zezno i da li je funkcija te žute kao pene totalno drugačija od ove koju sam naveo, ali deluje da je to?
[ dusanboss @ 21.10.2025. 23:42 ] @
Neda mi da menjam poruku, a pogrešio sam. Za brisanje ova i prethodna.
[ I AM BORGS @ 22.10.2025. 09:38 ] @
izgleda da mi je ostalo jedino da otvorim bateriju i proverim svaku čeliju posebno i eventualno zamenim koja nevalja, to ću da radim sledećih dana, a zato sam postavio temu da nemoram - možda to da radim.
[ I AM BORGS @ 26.10.2025. 19:45 ] @
evo da javim da nisam popravio bateriju, otvorio i zamenio sa ispravnim ćelijama i ništa , neće da puni i radi. slike otvorena baterije. pokvarila sa elektronika u laptopu ili u bateriji. Zahvaljujem se svima koji su sudelovali u ovoj temi !
[ test1234 @ 26.10.2025. 20:38 ] @
Nije se tu ništa pokvarilo sem baterije. Ta Elektronika je registrovala da baterija ne valja i sada treba softver da se resetuje da bi to ponovo radilo kako treba.

Ovi kod nas u Beogradu, Triax, imaju softver za to i tako reparirane baterije su negde od oko 50-70% cene nove.
[ I AM BORGS @ 26.10.2025. 21:12 ] @
pa da , pokvarila se elektronika u paketu baterije.
[ dusanboss @ 27.10.2025. 12:41 ] @
Jel su te ćelije pune sad? Šta pokazuje kad ga ubaciš u lap-top? Sad probaj onaj reset što si hteo na početku. Ne verujem da je elektronika crkla.
[ I AM BORGS @ 27.10.2025. 13:12 ] @
ne, sada su prazne , kad sam stavio umesto njih pune baterije , isto nije htio puniti.
[ test1234 @ 27.10.2025. 13:12 ] @
Nije crkla ali je registrovala da baterija ne valja i sada mora posebnim softverom da se briše greška neispravne baterije. Bez toga neće raditi čak iako stavi sve nove ispravne nabijene/napunjene elemente/baterije.
[ ademare @ 27.10.2025. 13:47 ] @
Ljudi jel ste vi sigurni u to sto pisete o softwerima itd.

Radi se o laptopu koji je star 15 godina !

Tada ta tehnologija o kojoj vi pricate nije ni postojala !
[ test1234 @ 27.10.2025. 18:27 ] @
Ranije, pre dvadesetak godina se ugradjivao u baterije za lap top neki čip i zvali smo ga "Dalas čip" sada je to mnogo naprednije i sigurno postoji "pamćenje" neispravne baterije koje mora da se resetuje prilikom reparacije baterije za lap top. Taj Dalas čip je takodje morao da se menja prilikom reparacije baterije. Znači ta zaštita postoji od kako su uvedene Litijumske baterije umesto nikl-metal.
[ dusanboss @ 27.10.2025. 19:10 ] @
Probaj ovo ako imaš u BIOS

Isključite laptop.

Povežite AC adapter (punjač).

Uključite laptop i odmah pritiskajte taster Esc (ili F2 na nekim modelima) više puta dok se ne pojavi Startup Menu.

Pritisnite taster za Sistemsku dijagnostiku (F2). Ovo će vas odvesti u HP PC Hardware Diagnostics okruženje.

Odaberite Component Tests (Testovi komponenti), zatim Power (Napajanje), pa Battery (Baterija).

Pokrenite test baterije. Nakon testa, ako alat prepozna novi/nekalibrisani kapacitet, trebalo bi da vam ponudi opciju Calibrate Battery (Kalibracija baterije).

Pratite uputstva na ekranu. Ovaj proces obično uključuje potpuno pražnjenje i ponovno punjenje baterije pod kontrolisanim uslovima, što može potrajati nekoliko sati.

[ scoolptor @ 30.10.2025. 06:34 ] @
Citat:
test1234:
Ranije, pre dvadesetak godina se ugradjivao u baterije za lap top neki čip i zvali smo ga "Dalas čip" sada je to mnogo naprednije i sigurno postoji "pamćenje" neispravne baterije koje mora da se resetuje prilikom reparacije baterije za lap top. Taj Dalas čip je takodje morao da se menja prilikom reparacije baterije. Znači ta zaštita postoji od kako su uvedene Litijumske baterije umesto nikl-metal.

1-Wire EEPROM, kao npr DS2431. Koristi se i u tonerima za pamcenje brojaca.
[ ackopk @ 04.11.2025. 05:55 ] @
Napisah ti odmah da je problem da to uradis. Jednostavno se ne isplati trositi vreme.
[ DSL @ 11.11.2025. 14:09 ] @
Ajd da dodam i ja jos nesto...
Pre svega, ako si stavio pune elemente, da li je bar tako puna baterija mogla da se koristi neko vreme na laptopu?
Jos nesto. Jako je bitan i redosled skidanja i stavljanja starih/novih elemenata. U suprotnom, mozes eksponirati pojedine elemente kola visim naponima nego bi trebalo, ili zablesaviti kontroler na nacin da se ne moze resetovati prostim skidanjem napajanja.
Jos jos nesto: znas li naci osigurac na ploci i proveriti da li je ispravan?
Izgleda ovako nekako ali ima tri pina, i nije trivijalnost proveriti ga (za upucene naravno da jeste).