|
|
[ petar07 @ 20.10.2025. 21:04 ] @
|
| Pozdrav svima,
postavljam u dnevnu sobu sistem za kućni bioskop koji bih koristio za gledanje blu-ray filmova, muziku, jutjub i televiziju. Našao sam komponente koje mi odgovaraju da kupim i pospojim pa me zanimaju mišljenja o tome.
KENWOOD KS-3200HT-B 5-channel 2-Way Satellite Speaker Package
KENWOOD SW-40HT-BK Passive Subwoofer with Side Woofer Layout
AV risiver s kojim bih upario ove dve sprave će da bude Onkyo TX-SR494DAB; TV na koji će biti povezan je Philips 55PFS8159/12.
Od najbitnijih uređaja blu-ray plejer (koji uskoro nabavljam) i android box Thomson Streaming Box 240.
Iskreno zanima me jesu li ovi zvučnici i vufer kompatibilni sa ovim risiverom? Prema omaži trebali bi da budu, ako ne, onda nađite mi neke zvučnike koji će pasati na ovaj risiver a da imaju dobar kvalitet zvuka.
Hvala na pažnji |
[ Miroslav Cvejić @ 21.10.2025. 13:24 ] @
Možda da potražiš malo moderniji risiver. Taj ne podržava 4k120Hz kao ni ALLM or VRR što je sad standard (ako budeš poželeo PS5 da koristiš) i nema eARC koji je veoma koristan sa novijim TV uređajima.
Imao sam 2 Onkyo risivera do sada, 595 i 696 modele, lepo sve to radilo ali sam zbog eARC i 120Hz prešao na Denon AVR-X1700H.
Nije li Onkyo propao pre par godina? Ili ih je neko kupio do sad?
[ petar07 @ 21.10.2025. 21:11 ] @
Citat: Miroslav Cvejić: Možda da potražiš malo moderniji risiver. Taj ne podržava 4k120Hz kao ni ALLM or VRR što je sad standard (ako budeš poželeo PS5 da koristiš) i nema eARC koji je veoma koristan sa novijim TV uređajima. Nije li Onkyo propao pre par godina?
Prema Vikipediji (ne pitaj), bankrotirali su kao kompanija, ali prava na brend je kupio Sharp i sad plasira hi-fi opremu pod Onkyo brendom, to jest Onkyo je sada audio divizija Sharpa (?!)
Nego, ovaj koji sam naveo može da se kupi novi sa garancijom za pristupačnu cenu, pa sam ga zbog toga i promatrao. Inače, TV koji imam sam naveo gore, nema eARC i full HD je, ali je stvarno odličan, pa ne znam šta će mi to...
Ajde, kaži mi što misliš o modelu TX-NR676E? Ima taj eARC i kompatibilan je sa Dolby Atmos standardom, podržava HDCP2.2 i 4K i još mi se boja jako sviđa, deluje kvalitetno. Planiram ga da ga uzmem sa eBay-a barem u odličnom stanju.
Nego, kaži mi šta misliš o onom Kenvud setu zvučnika? Da li su dobar izbor?
[ Miroslav Cvejić @ 21.10.2025. 23:09 ] @
Za zvučnije nisam neki stručnjak, jedino obrati pažnju da većina AV risivera radi sa aktivnim subwooferima.
A za sam risiver, zavisi kakve planove za budućnost imaš.
Meni je Onkyo 696 radio posao dok PlayStation 5 nije izašao, onda je postao usko grlo. A baš u to vreme bila neka afera sa bagovitim HDMI čipovima u risiverima pa se čekalo novi modeli da izađu i prvi koji sam mogao da kupim bio ovaj Denon. Odlična sprava, najluđa opcija je što ima BT izlaz.
Ako uzmeš 4k BR player, red bi bio da risiver (a i TV) podržava 4k. Mada, sad su 4K filmovi i serija po torrentima uobičajeni.
A taj Philips TV, sutra ako baci kašiku, zamenićeš ga nekim 4K modelom.
eARC jako dobro dođe ako hoćeš da puštaš filmove sa USB ili media servera na samom TVu. Moj prošli TV (LG CX OLED) nije podršavao fajlove sa DTS zvukom dok novi TV (LG C4 OLED) podržava. I sad kad pustim BR Rip preko mreže, risiver dobija DTS MA ili Dolby True HD zvuk preko eARC. Isto tako svi streaming servisi (NetFlix, Disney+, Prime itd) mogu da iskoriste eARC da puste kvalitetniji zvuk.
i za kraj, da li u tu celu priču planiraš tu da dodaješ neku konzolu za igranje? Ako si 100% siguran da nećeš, onda ne brini o 120Hz, ALLM ili VRR. To za gledanje filmova nije bitno.
[ zeoN_Rider @ 22.10.2025. 10:01 ] @
Citat: petar07:
Iskreno zanima me jesu li ovi zvučnici i vufer kompatibilni sa ovim risiverom?
Jesu, uključi ih ako već nisi i uživaj u zvuku!
[ petar07 @ 02.11.2025. 16:17 ] @
Zeon, hvala na odgovoru. Danas su mi baš stigli ovi zvučnici i sub na kućnu adresu u odličnom stanju, nigdje rđe ni ogrebotine. Zvučnici mi se jako sviđaju, boja također (vuče me na zlatno doba sistema kućnih bioskopa). Nadam se da će da posluže, gledao unboxing na Youtubu i čovek je rekao da imaju veoma ugodan i mastan zvuk te da su dosta dobro napravljeni :-)
Snaga zvučnika 120 vati, impedanca 8 oma. Sub je aktivan, snage 70 vati.
AV risiver će najverovatnije da bude ovaj Onkyo kojeg sam gore naveo, samo da mi iskoči taj model potpuno neotpakovan ili manje korišten u odličnom stanju na eBay-u.
Sada imam jedno pitanje, kako će sve ovo zvučati ako se zvučnici postave gore visoko, oko metar i pol iznad TV aparata, pri plafonu? Tako bi trebali biti postavljeni i front i rear zvučnici, a sub bi trebao biti u centru, ispod televizora. Je li ovo dobar setup zvučnika?
[ djoka_l @ 02.11.2025. 17:51 ] @
Jok, ispod TV-a obično ide samo centralni zvučnik. Subvufer bilo gde - može i levo i desno od TV-a, a ako baš moraš, može i ispod, ali je glomazan. Mislim, dižeš na plafon zvučnike, a subfufer da nabudžiš u centru, nema baš smisla.
[ Miroslav Cvejić @ 02.11.2025. 19:07 ] @
Zvučnici treba da budu u ravni (centralni i prednja dva, obavezno. Ako je centralni ispod TVa onda i prednji levi/desni treba da budu na tom nivou).
inače ćeš imati čudne tripove dok gledaš filmove. Mozak očekuje zvuk iz jednog pravca a čuje ga iz drugog.
I, mali hint, 5.1 nema rear zvučnike, oni su sa strane, ili surround, malo iza mesta gde sediš, ne pozadi. 7.1 sistem ima surround i rear zvučnike.
Pogledaj po netu šta Dolby preporučuje na temu rasporeda zvučnika.
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|