[ radicmx @ 07.05.2026. 05:49 ] @
Jedan poznanik ima solarne panele 3,5KW tu su i baterije 400Ah i inverter 5KVA.
Trenutno koristi samo za plastenik (ventilator, pumpa).
Hteo bih posto ima viska struje da iskoristi za zamrzivace i uticnice za alate
u manjem novijem delu kuce.

Nesto najednostavnije sto bih ja mogao je posto ima osigurace 16A na izlazu da ugradim
npr kabl N2XH 3*2,5 kroz buzir sa Uv zastitom posto ide spolja uz supe i da ugradim grebenasti
1-0-2 za izbor napajanja i FID tip A..
Kod njega je isto monofazno napajanje...

Medjutim kako razmisljam bilo bih mozda bolje da iskoristi taj visak za bojler ili ves masinu.
Nesto sto radi po danu...

Ima li neko bolja iskustva.
Moguce je da ce mozda i povecati snagu. Ne znam kakva je procedura za On grid sistem...
Ili neki drugi sistem.
Inverter je udaljen. Ima neku mogucnost da sam odabere izvor napajanja. Trebao bih onda vuci veci presek
Do njega i nazad....
[ Living Light @ 07.05.2026. 06:06 ] @
Koliko Wati, kiloWati ima sigurnog viška?

Kolika je snaga postojećih pumpi i ventilatora?

-----

radicmx,
ne zaboravi na "cimanje" struje, tj. na "Inrush current" zamrzivača, ručnih motornih alata, itd.

Normalno da "startna udarna struja" ne postoji kod bojlera.

poz

[ radicmx @ 07.05.2026. 06:19 ] @
Zato smo probali njegovu inverter klimu preko produznog. Radi, pali ok, cekao sam da dodje oblak.
Paneli su i dalje napajali klimu i dopunjavali baterije.
Potrosnja bez klime oko 200W neki ventilator. Sa klimom je to preslo 1KW
i dopunjavalo baterije sa malom strujom jer su vec bile skoro pune...
[ radicmx @ 07.05.2026. 06:26 ] @
Ljudi koji su mu ugradili inverter su mu preneli da moze da startuje klimu...
Rekao sam mu jos da se malo vise raspita i kod njih. Pregledao sam uputstvo na brzinu...
[ Living Light @ 07.05.2026. 06:40 ] @
Vidi,
Ti već imaš veoma dobro iskustvo u takvim temama.

Ako je inverter 5kVA, a pumpe i ventilatori troše malo,

- šta je glavna muka da priključi još potrošača na inverter?

Na šta si tačno mislio kada si napisao temu?
[ radicmx @ 07.05.2026. 06:51 ] @
Covek je hteo da mu izvucem kabl i prekidac za taj deo kuce sa zamrzivacima...

Ima taj inverter koji moze sam da prebacuje ali je udaljen treba 50m kabla do njega pa nazad..

Ja bih mozda vise koristio za bojer ili ves masinu. Nesto sto moze da radi preko dana dok
ima sunca... Da ne mora da razmislja previse o prekidacu.
Sad mozda neko ima vise iskustva pa iznese bolji predlog.
Mozda bih inverter moga pustanjem AC da ukljuci neki kontaktor...
Nisam isprati sve u uputstvu..
Tesko je i doci da se iskopa rov za podzemni kabl......
[ Living Light @ 07.05.2026. 06:55 ] @
50 metara, pa podzemni kabl, pa kopanje rova.

Nije to baš posao za "popodne".
[ radicmx @ 07.05.2026. 07:18 ] @
Sad mi je javio da je porucio jos 4 aku. od 100Ah.
On je preko produznih povezao napajanje sa mreze i vratio struju za zamrzivace.
Za sad tako radi, kaze isprazni akumulatore u toku noci na 30 posto i prekine se praznjenje,
Sad mu se pune preko mreze jer je oblacno...
Meni licno su dodatni akumulatori bespotrebni ako ima mrezu.
Jedino da koristi solare dok ima struje viska za kucu.

Planira i panele da poveca na 6KW..

Njegov je dovod sa mreze 32A a izlaz sa invertera 22A.
Znaci verovatno samo deo potrosaca mogu napajati...

Ili preneti inverter i baterije kod brojila (gl. ormana) a dovuci DC sa panela preko kablova.
Rece mi da ne sme da pomera inverter, vec da moraju biti tu gde jesu tako da ta opcije otpada...

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 07.05.2026. u 09:42 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 07.05.2026. u 09:45 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 07.05.2026. u 10:28 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 07.05.2026. u 10:28 GMT+1]
[ ademare @ 07.05.2026. 09:54 ] @
Za frizidere, zamrzivace i slicno sto radi 24 sata, znaci i nocu kada nema sunca najvazniji su akumulatori. Koji naravno skladiste energiju i onda nocu struja se vuce samo iz njih.

Sreca sto to nisu veliki potrosaci ali kao sto Robert kaze a znas i sam znaju u startu da povuku veliku struju kada kompresori pocnu da rade. Klima je isti princip rada kao i frizider.

Za nesto tipa bojler samo direkt kada ima Sunca. To se ne isplati vuci struju iz akumulatora.

Jer sistem je dosta zavisan od Sunca. Evo danas zavisno od lokacije ali kod mene je oblacno sunca nigde , Oblacnost bar 90 % . Tada je proizvodnja struje mala. Mnogo manja od nominalnog kapaciteta.
[ Living Light @ 07.05.2026. 09:58 ] @
Tačno Ade, vidi oblake 🤔

[ zeoN_Rider @ 07.05.2026. 10:03 ] @
Citat:
ademare:
Evo danas zavisno od lokacije ali kod mene je oblacno sunca nigde

Vala baš, Ja krenuo u Lidl i turio naočare za sunce a ljudi me gledajuuuuuu...
[ Living Light @ 07.05.2026. 10:08 ] @
Naj lakši način vađenja prednjih zuba bez anestezije:

- sa Banderom 😉 (to nema u Minhenu)
[ test1234 @ 08.05.2026. 09:42 ] @
Ja bi taj produžni od 50m stavio minimum 4mm^2.
[ zeoN_Rider @ 08.05.2026. 10:15 ] @
Minimum 4, mada Ja bih tu ipak 6mm².
[ radicmx @ 08.05.2026. 14:06 ] @
Da bice veci presek.

Problem mi ostaje sto inverter radi prebacivanje mreza/pretvarac. Covek koji je instalirao
Sistem mu predlaze PP00 5*4.
Ne svidja mi se ideja da saljem na inverter struju i uzimam za potrosace kroz isti kabl...
Imam kod njega i neke prepravke posto je vukao ranije struju za supe..
kroz kabl 5*2,5 a on jos i ima monofaznu struju... Tri provodnika koristi za faze a samo jedna nula.

Voleo bih da izbegnem to slanje struje na inverter i da to prebacivanje bude u gl. ormanu..
Nisam jos bio kod njega imam drugog posla...

U sredu mu valjda stizu akumulatori, rekoh mu da pogleda mislim da se na inverteru moze iskljuciti to punjenje aku preko mreze ili bar smanjiti. Neka sacekaju dan (sunce) za punjenje
[ veselinovic @ 08.05.2026. 19:17 ] @
Ne kontam ja dijelove diskusije.
Npr ne kntam da neko puni akumulatore sa mreze da bi kasnije uzimao struju iz tih akumulatora.
OK ako nestaje struja ili slicno - nesto kao UPS.

Ovo je ubistvena kombinacija:
Citat:
radicmx: . Tri provodnika koristi za faze a samo jedna nula.

Nikad ali nikad ovo ne raditi. Kod trofazne struje ( Tesla je bio genije) struja kroz nulu je ne veca od struje kroz najoptereceniju fazu ( u idealnom slucaju struja je nula - valjda otuda i naziv),
ali kod monofaznog sistema struja kroz nulti provodnik je zbir struja kroz fazne provodnike.
Tako recimo mozes imati 10A na hjednom, 15 na drugom i 5 na trecem F provodniku. Struja kroz nulti provodnik je 30A !!!!!

Sto se tice napojnog kabla -tih 50 metara, ja bih hladno stavio PP00-A 4x16 ( to A je oznaka aluminijuma) jer kosta slicno kao PPY 3x2.5, a podnosi vecu struju i ima manji otpor - bice manji pad napona.

Pitanje pitanja je sta se desi ako tvoj potorsac ( bojler ili sta god) povuce vise struje nego sto se proizvodi u panelu.
Da li invertor to zna i ima li kakav relejni izlaz da obavijesti sistem o tome, ili nastavi da cupa struju iz akk.
Drugo pitanje je sta se desi ako se prekoraci snaga koju invertor moze da da.
[ radicmx @ 08.05.2026. 19:59 ] @
Nazalost to cesto srecem. Monofazno napajanje i da se koriste 5*2,5 u toj kombinaciji.
I jako je tesko objasniti u cemu moze biti problem.
Npr ceo sprat da se napaja sa 5*2,5 a monofazno brojilo...
Cak me zovu posle nedelju dana da mi prenesu da je to u redu jer mu je to objasnio majstor
moler..

Dosta je toga malo nelogicno, trebalo bih pregledati podesavanja invertera.
Nemam puno iskustva sa tim. Ne svidja se ni meni da puni akumulatore iz mreze i iz
razloga dodatnog opterecenja dolaznog kabla..
Ulaz invertera je deklarisan 50A..
Hvala za info o PP00-A cesto zaboravim za njega. Par puta smo odradili posao u staroj firmi sa bakrom
a tek posle vidim koliko je to moglo jeftinije sa Al.

Inverter na izlazu deklarisan 22A ( osigurac su stavili 16A). Kazu tera bez problema....
[ veselinovic @ 09.05.2026. 06:04 ] @
Ako vec imas 5x2.5 a monofaznu mrezu, mnogo je bolje ( nije po propisima ali...) dvije zile nule dvije zile faze i PE ( uzemljenje) 5-ta zila. Ne ocekuje se istovremeni proboj faze na masu, a i ako bude ili ce iskociti osigurac ( TN) ili FID ( TT). A za to kratko vrijeme nece doci do pregrijavanja kabla.