|
|
[ MILANAN @ 27.06.2026. 13:24 ] @
|
| Postavicu pitanje i ako uspem sliku plocice mada imam neki problem sa postavljanjem slika.Potrebno mi je da usporim traku jos sporije od fabrickog u pitanju je osoba sa invaliditetom.Na slici,ako se uopste postavi ima konektor koji dolazi iz modula gde je displej i ima 5v,masu i tx. Da li sad tu dobija impulse za tranzistor i tu uraditi nesto ili ako neko ima ideju za drugo resenje.Probacu da postavim slike. |
[ MILANAN @ 27.06.2026. 13:30 ] @
Postavio slike i da dodam da mi traka jos nije stigla pa ujedno ako je neko imao iskustva neka mi napise na kojo frekvenciji radi pwm za motor i svaka ideja bi dobrodosla
[ zeoN_Rider @ 27.06.2026. 13:46 ] @
A kako je naziv tj. model te trake_
[ MILANAN @ 27.06.2026. 13:47 ] @
Nije mi jos stigla traka,postavicu sliku
[ MILANAN @ 27.06.2026. 13:53 ] @
Pise samo aktivshop,nije mi jos stigla traka tako da imam samo slike
[ zeoN_Rider @ 27.06.2026. 14:31 ] @
Valjda postoji neki link u vezi porudžbine!
[ MILANAN @ 27.06.2026. 14:53 ] @
Nema,to je kupila devojka sa invaliditetom za hodanje ali ipak je prebrzo,nije nikakva poznata marka,jedino sam po broju pronasao plocicu.
[ DSL @ 28.06.2026. 09:54 ] @
Ova ploca je jedina u uredjaju? Slikaj i sa donje strane...
[ MILANAN @ 28.06.2026. 12:59 ] @
Nije mi jos stigla traka ali imam sliku sa interneta,postavicu adresu za slucaj da nemogu da izbacim sliku
https://alifitnessequipment.co...4jijKirSogzmXV4fl3YOSHHUJ0dpmo
[ MILANAN @ 28.06.2026. 13:13 ] @
Koliko se vidi ima grec,tri osmopinska integralca,i ponesto jos... Nadam se da je drv za fet uc3843 jer je napajanje 12v,ako je tako onda nije problem suziti pwm sto je izvodljivo na 1. i 2. pa i 3. pin .
Ovde mi samo nije jasno,ako je ono fet za regulaciju motora kako onda regulise m
otor? Na motoru pise DC 220v do 240v sto znaci ako posle greca imamo 320v to bi bilo mnogo za motor a ako posle greca imamo pulcirajucu jednosmernu 100hz kako bi fet sa tih 100hz neispeglane jednosmerne? Mada samo nagadjam po slici,traka tek treba da stigne
[ zeoN_Rider @ 28.06.2026. 14:27 ] @
Mislim da treba pogledati deo koji se uključuje na 3 pin konektor.
[ MILANAN @ 28.06.2026. 15:20 ] @
Palo to i meni napamet ali na displeju pokazuje jos neke stvari koje se podesavaju pa mozda je taj pin neka komunikacija sa necim na ploci ali ako je tu samo impuls za brzinu tj za fet onda super
[ zeoN_Rider @ 28.06.2026. 15:32 ] @
Valjda nešto treba da upravlja radom glavne ploče osim napajanja?
[ ademare @ 28.06.2026. 16:31 ] @
Evo sada sam malo gledao. To postoje 2 osnovna modela. 1. Bez motora 2. Sa motorom.
Ovo je ocigedno sa motorom u pitanju, motor pokrece traku.
Koliko vidim svi modeli imaju stelovanje brzine od 1 km/sat pa do 6-8 zavisno od modela. Imaju ekran i tastere pa se tu podesava.
Tu treba videti na kom principu to radi podesavanje. Da li ima neki mikro kontroler verovatnje ili na neki drugi nacin.
U sustini nece to biti ni malo jednostavno modifikovati.
Pitanje? Zasto nije kupljeno bez motora pa da invalidna osoba seta brzinom kojom moze ?
Ako ne moze da seta samostalno trebalo je uzeti neku drugu spravu kojom bi se vezbali misici nogu, tipa onaj steper sa motorom, gde osoba sedi a motor pravi korake i tako se vezbaju misici, cirkulacija itd.
[ zeoN_Rider @ 28.06.2026. 17:29 ] @
Citat: zeoN_Rider:
Valjda nešto treba da upravlja radom glavne ploče osim napajanja?
Mislio sam na regulaciju brzine!
[ MILANAN @ 28.06.2026. 18:32 ] @
Nesto dolazi iz modula gde je displej,da li je samo pwm za kontrolu brzine ili sobzirom sa na ploci odozdo ima 3 osmopinska integralca mozda je neki od njih i mikrokontroler pa da modul displeja komunicura sa njim a da nesalje samo pwm...ne znam sta je sve od komponenti sa donje strane ploce
[ branko tod @ 29.06.2026. 11:35 ] @
Milane, sumnjam da će ti se moj odgovor dopasti. Ja smatram da to usporenje
ne možeš da postigneš samo elektronikom. Mislim da će se morati poraditi i na
mehanici. Da će morati da se ubaci redukcija koja će oboriti broj obrtaja trake.
Sam si rekao da je to jeftin model, i on radi u okviru svojih granica.
Malo sam gledao po netu, i meni izgleda da je u pitanju motor hsm8316 10.
To je DC motor sa stalnim magnetima i radi na 220V DC, snage 500W. Ono
što tebe muči je minimalna stabilna brzina ovog motora i ona iznosi kada je
opterećen 300-400 obrtaja.
Za sva pitanja sam tu.
Motor
Kontroler

[ zeoN_Rider @ 29.06.2026. 12:06 ] @
Pitanje je da se na neki način i smanji broj obrtaja motora dal' će uopšte i moći da krene traka?
Ja bih prvo premerio prečnike remenica ako je pogon uz pomoć kaiša i izračun'o odnos.
Sa takvim podatkom bi se ustanovilo koju remenicu treba promeniti, na veći ili manji prečnik!
[ branko tod @ 29.06.2026. 13:26 ] @
Zeon, što ti nešto smisleno ne odradiš? Što ne nađeš podatke o remenicama,
o motoru, o kontroleru, od upravljačkom modulu, šemu celog sklopa?
Tvoji komentari su tužan primer kako se ne daje pomoć. Osnovno je da ako
znaš, ili ako umeš da nađeš, zakaćiš poruku koja može konkretno da pomogne
postavljaču teme. Ovako samo lupetaš, pitao si šta ide na ploču, ali se nisi ni
malo potrudio da nađeš bilo šta o tome. Kada sam ja našao koji je to motor, uz
pomoć ono malo slike koju je zakačio, i dao sve podarke o motoru, promenio
si priču. Zašto nisi našao sliku reduktora i zakačio je?
Reduktor trake sa rebrastim kaišem. Prenosni odnos je oko 1:4. Prečnik male
remenice je od 25 do 35mm, a velike od 90 do 110mm.
Sve to može da se nađe za 5 minuta na netu...

[ zeoN_Rider @ 29.06.2026. 13:52 ] @
Citat: branko tod:
Tvoji komentari su tužan primer kako se ne daje pomoć.
Nisam ni hteo da dam pomoć nego glasno razmišljam i ne koristim baš za sve internet, ipak nisam toliko glup, mozak mi radi sve u 16!
[ svojnasvome @ 29.06.2026. 20:22 ] @
Pitanje je da se na neki način i smanji broj obrtaja motora dal' će uopšte i moći da krene traka?
Malo verovatno jer da takva mogućnost postoji proizvodjač bi napravio porodičnu pokretnu traku, od odojčeta, preko mama i tata, strina i tetaka... do čukundeda.
Svaki elektromotor ima oblast bezbednog rada.
Dosta snage motora se troši na unutrašnja trenja, pokretanje trake i valjaka koje obrće traka itd. Svi ti delovi imaju neku masu pa proporcionalno masi i sili trenja javlja se otpor pokretanju trake. Regulacija samo eletronikom je pod znakom pitanja. Dolazilo bi do trzanja a možda i do kvara što je apsolutno nepotrebno osobi sa invaliditetom kojoj je i brzina 1km/sat puno. Takvoj osobi u stvari treba glatko pokretanje trake. Ko se prihvati modifikacije mora na umu imati i rizik od povrede već povredjene osobe.
Kad pogledate eletrocikle koji, iako su masivni, imaju mogućnost starta malom brzinom. Ali tu imate zupčanike, lance, možda i kaiševe. To sve amaterskom tehnologijom ugraditi u pokretnu traku je malo teže. Ništa novo u mehanici, lanci, zupčanici, kaiševi itd. sve postoji u vozilima sa klipnim motorima i unutrašnjim sagorevanjem.
Ipak, ako se mora, mora se. Pravac kod majstora koji popravlja motore za elektrocikle. Ako majstor ne zna, teško da to znaju teoretičari po forumima.
[ zeoN_Rider @ 29.06.2026. 20:38 ] @
Citat: svojnasvome
Svaki elektromotor ima oblast bezbednog rada.
Da je fabrika htela/mogla da napravi veoma malu brzinu same trake oni bi sigurno to i uradili, a zašto nisu ili dal' to i ima nekog smisla to je već pitanje za fabriku!
[ MILANAN @ 30.06.2026. 13:31 ] @
Upravo bas taj motor Branko,samo sto ja imam problem sa izbacivanjem slika pa nisam mogao da ga postavim,napisao sam samo DC 220 do 240V. Moze da se desi to kad se smanji PWM da izgubi snagu i da stane,nema nikakvu povratnu vezu a taj mehanicki jeste najbolji nacin samo ako nisu zgurali unutra pa da nema mesta za vecu remenucu a na motoru vec mislim i da ne moze manja.Lakse mi je nanovo da napravim drugu plocu i da na potenciometru podesava brzinu,displej je iovako nebitan ali opet je moguce da nema snage zbog malog pwm signala
[ zeoN_Rider @ 30.06.2026. 13:50 ] @
Citat: MILANAN ali opet je moguce da nema snage zbog malog pwm signala
I glavni noseći napon! Izmeri ga.
[ jovajovic100 @ 30.06.2026. 23:58 ] @
Glavni napon je 230V 50Hz.
[ zeoN_Rider @ 01.07.2026. 00:19 ] @
Napon na motoru je jednosmerni!
[ svojnasvome @ 02.07.2026. 07:37 ] @
Kako da izmeri napon na uredjaju koji ne poseduje i nije stigao?
Nego da pitam:
1) Kad se pogleda slika kontrolera (ako je to "taj") kako vam izgleda kvalitet izrade? Mislim na hladnjak koji kao da je isečen u garaži, neobradjen.. Sa donje strane kontrolera nalemljeno nekoliko IC...
https://m.media-amazon.com/images/I/61SCk8mN+FL._AC_SX679_.jpg
2) Možda najvažnije, ko preuzima odgovornost za garanciju i servis u slučaju kvara u garantnom roku?
3) Ako se ne izvrše nikakve modifikacije koliki je radni vek motora izražen u pretrčanim kilometrima?
[ zeoN_Rider @ 02.07.2026. 07:48 ] @
Citat: svojnasvome: Kako da izmeri napon na uredjaju koji ne poseduje i nije stigao?
Isto kao i kako smanjiti brzinu trake!?
Kvalitet izrade je odličan za koju namenu je.
[ Living Light @ 03.07.2026. 05:43 ] @
Citat: MILANAN ali opet je moguce da nema snage zbog malog pwm signala
I glavni noseći napon! Izmeri ga.
Nova ERA Elektronike: " Noseći Napon "
~~~~~~~
eo, napunio sam Pola Veka,
al nisam ni pomislio da NAPON može da ostane u "drugom stanju" (trudnoća).
~~~~~~~~
edgjb
[ zeoN_Rider @ 03.07.2026. 06:59 ] @
[ Living Light @ 03.07.2026. 08:16 ] @
Da, Neko to zove noseci napon,
~~~~~~~~
evo mojih "2 pFeninga dopune" o "Nosećem Naponu" iLi ti o "Komandnom naponu":
Kod nas na poslu i u Šemama to zovemo "Komandni napon".
Eee sad,
... ako uopšte mislimo na ISTI NAPON sa "Nosećim Naponom" = Ali mislim da se radi o ISTOM NAPONU (po funkci ).
Mi u šemama imamo "Orman Automatike",
a u ormaru ima 100 Džirlo-Andraka svega i svaćega, od Elektrotehnike (prekidači, releji, sklopke, signalne sijalice, konektori, redne kleme),
i Elektronike (Vremenski relei (Tajmeri), Elektronski STRUJNI TRANSFORMATORI, Displeji, Pisaći, LED-Indikatori, AC/DC pretvarači, Konvertori, Akt. Barijere)
Normalno je da: svaka oprema, svaki sklop Zahtevaju neki napon napajanja da bi radili Stabilno i ispravno (osim Pasivnih komponenti (
Taj "komandni napon" :
- ili se stvara u posebnom, za to namenjenom Napajanju u samom tom Ormaru,
- ili se dovodi "od Spolja" kao "komandni napon" Za napajanje Aktivne Opreme" u samom i Unutar tog istog ormana.
Inaće, taj "POSEBAN NAPON" iLi ti "Komandni Napon" može biti (sa ovim primerima sam se susretao):
u AC napajanjima: 230Vac, 110Vac, 60Vac, 48Vac, 24Vac,
u DC napajanjima: 230Vdc, 110Vdc (pr: Telefonija), 80Vdc, 60Vdc (Telefonija, 48Vdc (pr: Telefonske centrale), 24Vdc,
A to, da :"Gde se koji "Komandni Napon" Koristi?
To jako i Isključivo zavisi od: "Proizvodjača SAME OPREME"
koja je ugradjena i koja se koristi u Datomu Ormaru o kome ovde govorimo.
~~~~~
Et, to je to.
Poz
[ zeoN_Rider @ 03.07.2026. 08:27 ] @
Ne "neko", Ja tako to zovem i ostala manjina!
[ ziki_the @ 03.07.2026. 12:54 ] @
Napomena, zene imaju trudnicko drugo stanje. Muskarci pijano drugo stanje.😁
[ zeoN_Rider @ 03.07.2026. 13:06 ] @
Jednom rečju svi su u nekom stanju, interesantno.... 
[ Living Light @ 03.07.2026. 13:24 ] @
ziki_the 👍
ovo je bilo:
" Shute Down & Restart ...Power Missing & Fatal Error 404"
~~~~~~~
... za "neke". 😉
[ svojnasvome @ 03.07.2026. 19:11 ] @
Upravljački sistem (kod te trake za trčanje je elektronika) reguliše rad objekta upravljanja (elektromotor). I sam elektromotor može da sadrži dodatne sisteme upravljanja i kontrole.
Električni motor se pokreće pogonskim naponom i strujom a regulacija rada se vrši upravljačkim signalom (napon, struja, frekvencija, impulsi).
Upravljački (komandni) signal se prenosi bezično ili putem žica. Upravljačku veličinu (struja, napon, impulsi, frekvencija) generiše davač vodeće veličine.
Ako je komandni signal bežični tada se koriste zvučni talasi (infra i ulta), elektromegnetni talasi (radio talasi, IC zraci, vidljiva svetlost, UV zraci), niskofrekventna indukcija...
Žičani prenos upravljačkih signala obično sadrži više linija za razmenu podataka i upravljačkih signala, kao i signala povratne sprege.
Za upravljanje dronovim Rusi koriste optičke kablove dužine nekoliko desetina kilometara. Izvor pogonskog napona/struje je u dronu, odnosno izvori energije upravljačkog dela i pogonskog dela su razdvojeni.
[ ziki_the @ 04.07.2026. 17:10 ] @
Mozda je vec napisano, ali verujem da ima enkoder na traci ili motoru. To daje signal o brzini, moze da se malo to modifikuje.
[ zeoN_Rider @ 04.07.2026. 19:08 ] @
Na motoru nema, običan DC motor sa dve žice...
[ ziki_the @ 04.07.2026. 19:55 ] @
Nesto mu meri brzinu. Na svim sto sam ja popravljao postoji nesto.
[ zeoN_Rider @ 04.07.2026. 20:08 ] @
Gledajući slike rekao bih da je ceo uređaj veoma proste konstrukcije..........
[ Living Light @ 05.07.2026. 18:33 ] @
Milaneeee,
*** Pažnja, Pažnja, DAJE SE NA ZNANJE !!!
***** TOP BEST Objašnjenje za OVU Temu i za Traku za trčanje leži u postu Branka TOD-a, i u njegovom napisanom: [/b
Citat: branko tod: Ja smatram da to usporenje ne možeš da postigneš samo elektronikom.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Da ponovim:pošto NEKI PRODAVCI MAGLE NE čitaju ono što je BITNO,
nego i dalje beskorisno FILUJU MAGLU ovde na [es],
i sa tako unetim Šumom i Maglom u odgovorima urušavaju:
- IDENTITET,
- UGLED, UGLED, UGLED,
- POSEĆENOST,
- SVRSISHODNOST,
- KORISNOST,
- VERODOSTOJNOST
Kompletnog Foruma [es] - Elitesecuriti. org,
- @Ivan Dimković
- @Bojan Basic
- @X Files
- @mmix
- @MMX
- @-V-O-Y-A-G-E-R-
- @bakara
- @veselinovic
- @branko tod
- @svojnasvome
- @ziki_the
- @Ademare
Pozdrav,
[ MILANAN @ 29.07.2026. 18:42 ] @
Ovako,usporio sam traku ali preko remenice,obradjena je postojeca remenica da bude ravna,bila je 9cm i napravljena druga plasticna koja je navucena i zalepljena na staru.Kais je od nekog automobila obima 50cm tako da je je zbog kaisa obradjena i remenica na motoru.Zbog nedostatka mesta da se nedodirnu remenice motor je malo udaljen.Remenice su sad16cm i na motoru 2cm i usporeno je za nekih 40%
Preko elektronike nebi vredelo jer kad stanem na traku ona malo uspori,da sam smenjio snagu za duplo nebi mogla ni da me povuce sa moih 88kg.Morao je i nov poklopac je motor je malo uzdugnut pa ne moze da se vrati stari.Probacu da izbacim i slike
[ zeoN_Rider @ 29.07.2026. 18:57 ] @
O potrebi promene remenica sam još na prvoj strani ove teme naveo a to je jedino rešenje problema, elektronika pogona i regulacija brzine je ok i ne treba je dirati!
[ branko tod @ 29.07.2026. 19:43 ] @
Pošto je Zeon davež, ja sam preko PP stupio u kontakt sa Milanom i rado
mu preneo iskustva. Milan je baš dobro odradio modifikaciju, lepo spakovao
sve u novu kutiju i isporučio traku. Traži ipak vremena izrada nove remenice,
nabavka novog kajša, izrada nove kutije...
Drago mi je da su mu moji saveti pomogli, i da će traka pomoći toj ženi da
se malo rehabilituje. Brzina je pala verovatno na 0,6 do 0,7 km/h.
Zeone, nije lepo lagati i kititi se tuđim perjem...
Evo nekoliko slika Milanovog rada:

[ zeoN_Rider @ 29.07.2026. 22:50 ] @
Citat: branko tod
Zeone, nije lepo lagati i kititi se tuđim perjem...
Niti lažem niti se kitim tuđim perjem, samo dajem ideje, ne razumem odkud to?
PS. promeni terapiju dok ne bude kasno... 
[ branko tod @ 29.07.2026. 23:13 ] @
zeoN_Rider
Em si težak lažov, em si vrlo bezobran.
Vrlo precizno san napisao :
"Milane, sumnjam da će ti se moj odgovor dopasti. Ja smatram da to usporenje
ne možeš da postigneš samo elektronikom. Mislim da će se morati poraditi i na
mehanici. Da će morati da se ubaci redukcija koja će oboriti broj obrtaja trake."
Milan je baš to uradio, poradio je na mehanici i povećao redukciju promenom
remenice.
Uz to sam postavio više slika elemenata trake, podatke za motor i remenice da
bi znao šta ga čeka.
[ p2699520 @ 30.07.2026. 05:48 ] @
Za smanjenje brzine a da snaga ostane, najbolje rešenje je hipoidni reduktor sa odnosom brzine prema potrebi.
[ zeoN_Rider @ 30.07.2026. 06:27 ] @
Citat: branko tod:
zeoN_Rider
Em si težak lažov, em si vrlo bezobran.
A po čemu sam to lažov i ovo drugo?
[ p2699520 @ 30.07.2026. 06:59 ] @
Citat: zeoN_Rider: A po čemu sam to lažov i ovo drugo?
Pređite na PP i tamo rešite nesporazume. Ne vidim smisao da se ovde kači vaše nerazumevanje ili uvrede.
[ branko tod @ 30.07.2026. 10:39 ] @
Citat: p2699520:
Za smanjenje brzine a da snaga ostane, najbolje rešenje je hipoidni reduktor sa odnosom brzine prema potrebi.
Za pravu anti gravitacionu traku za rehabilitaciju treba izvaditi
8000 do 10000 $. Ovo je bilo jeftino rešenje za naše prilike.
Hipoidni promenjivi reduktor košta koliko i ova jeftina traka koja je
modifikovana.
Anti gravitaciona traka

[ p2699520 @ 30.07.2026. 10:52 ] @
Citat: branko tod: Za pravu anti gravitacionu traku za rehabilitaciju treba izvaditi
8000 do 10000 $. Ovo je bilo jeftino rešenje za naše prilike.
Hipoidni promenjivi reduktor košta koliko i ova jeftina traka koja je
modifikovana.
Anti gravitaciona traka

Nisam bio dovoljno precizan. Mislio sam na hipoidni reduktor sa već definisanom brzinom a da on odabere onaj čiji mu odnos brzine najviše odgovara? Njihov prenosni odnos brzina se obično kreće od 10:1 do 200:1 u jednom stepenu prenosa, što omogućava veliku preciznost i snagu.
Koji odnos brzine njemu treba to neka sam izračuna.
http://srla.chinasankai.com/ge...arbox/hypoid-gear-reducer.html
[ branko tod @ 30.07.2026. 12:34 ] @
Milanu više ništa ne treba, jer je odradio reduktor na već postojeći način.
Promenom remenice dobio je potrebnu redukciju nešto manju od 1:2.
Uvođenjem reduktora hipoidnog mora da se vrši kompletna promena
koncepta trake, da se menja osa montaže motora, prave novi nosači,
reduktor izlazi na stranu, a i redukcija je prevelika.
Ova traka košta do 50.000 dinara, a takva modifikacija bi digla cenu na
verovatno 80.000 do 100.000.
[ p2699520 @ 30.07.2026. 12:42 ] @
Citat: branko tod: Milanu više ništa ne treba, jer je odradio reduktor na već postojeći način.
Promenom remenice dobio je potrebnu redukciju nešto manju od 1:2.
Uvođenjem reduktora hipoidnog mora da se vrši kompletna promena
koncepta trake, da se menja osa montaže motora, prave novi nosači,
reduktor izlazi na stranu, a i redukcija je prevelika.
Ova traka košta do 50.000 dinara, a takva modifikacija bi digla cenu na
verovatno 80.000 do 100.000.
Ok, jasno mi je. Nisam čitao celu temu, pa ne znam detalje, kakav je motor u pitanju, AC, DC, napon, snaga i ostalo.
Copyright (C) 2001-2026 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|